NRK Meny

Søndag skal Johnsrud Sundby gjøre noe han aldri har gjort før

DAVOS (NRK.no): Martin Johnsrud Sundby har så lyst til å feire jul med gul ledertrøye at han til søndag går sin første rene verdenscupsprint noensinne. – Men dette handler også om OL, sier NRK-ekspert Torgeir Bjørn.

Martin Johnsrud Sundby

Martin Johnsrud Sundby er en av favorittene til å vinne lørdagens tremil med intervallstart i Davos. På søndagens sprint er han en skikkelig outsider.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

Artikkelen er flere år gammel.

– Målet er å beholde den gule ledertrøyen til vi går inn i juleferien, sier Johnsrud Sundby til NRK.no.

Siste hinder på veien er to verdenscuprenn i Davos:

En tremil med intervallstart der nordmannen helt kart er blant favorittene, og en sprint på søndag. Der er han et mer usikkert kort.

Martin Johnsrud Sundby

Martin Johnsrud Sundby var meget fornøyd da han etter minitouren i Kuusamo fikk den gule trøyen som viser at han leder verdenscupen sammenlagt.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Ikke planen

For en uke siden hadde han ingen planer om å gå noen sprint i Davos, men da sprinter Pål Golberg ble syk og det ble en ledig plass grep han muligheten.

Det bekrefter landslagstrener Trond Nystad overfor NRK.no fredag kveld.

Ifølge statistikken til Det internasjonale skiforbundet (FIS) har 29-åringen tidligere i sin verdenscupkarriere kun gått sprinter som har vært en del av Tour de Ski og såkalte minitourer - som den i finske Kuusamo for to uker siden da han fikk den gule ledertrøyen.

OL-stafetten

NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn påpeker at Johnsrud Sundby nok også har en annen baktanke med den overraskende sprint-deltakelsen i de sveitsiske fjellene.

– Det aller viktigste er å få erfaring med tanke sprintstafetten i OL hvor han er en meget aktuell kandidat, mener Bjørn.

OL-løypene i Sotsji er så harde at mange eksperter tror distanseløpere kommer til å hevde seg på sprinten.

Spesielt sprintstafetten vil kreve ekstrem utholdenhet siden man der går tre ganger samme runde i semifinalen og så tre ganger til i finalen.

Nettopp sprintstafett har Johnsrud Sundby vunnet tidligere i verdenscupen - i Liberec i 2008 - sammen med Simen Østensen.

– Ikke mange renn

Selv om Johnsrud Sundby allerede har vist lovende OL-form med enkeltseire i verdenscupen, tar han ikke av.

– Det er stort å gå med den gule trøya, men det er veldig tidlig og det har ikke vært så mange renn enda og det betyr at jeg ikke har gått så fryktelig fort over lang tid.

– Men jeg har så klart lyst til å kjempe i toppen så lenge som mulig.

Siste nytt

  • Cavendish sykler Tour de France

    Mark Cavendish har slitt med sykdom denne sesongen, men stiller på startstreken i årets utgave av Tour de France. Det bekrefter laget på Twitter. Edvald Boasson Hagen er også tatt ut, men blir ikke lagets prioriterte spurter når Cavendish deltar.

    Laster Twitter-innhold

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Eliteserien fotball: Strømsgodset - Molde
Eliteserien: Strømsgodset - Molde