Hopp til innhold

Sundby fikk mental hjelp: – Det var mørke tanker

TOBLACH (NRK): Familien og mentaltreneren hjalp Martin Johnsrud Sundby (31) med å få hodet på plass etter den brutale nedturen i Oberstdorf.

Sundby

SLO TILBAKE: Her jubler Martin Johnsrud Sundby etter fredagens 2.-plass og økt ledelse i Tour de Ski-sammendraget.

Foto: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters

Krogh

GOD KLEM: En gråtende Finn Hågen Krogh ble gratulert av Martin Johnsrud Sundby i målområdet.

Foto: GIUSEPPE CACACE / Afp

– Det er umulig å ikke la seg påvirke av det som skjedde. Jeg måtte gå noen runder, men bli raskest mulig ferdig med det som skjedde. Jeg har vært ekstremt skjerpet mot dagens 10-kilometer, og er stolt av at jeg klarer å løfte meg såpass, for de greiene som jobbet rundt i hodet mitt onsdag, det var mørke tanker, sier Sundby til NRK.

Han måtte igjen se seg slått på et distanserenn da Finn-Hågen Krogh ble for sterk på 10-kilometeren i fristil i Toblach fredag.

Men andreplassen, bare 3,6 sekunder bak vinneren, var likevel som en seier etter nedturen i Oberstdorf onsdag da Sundby mistet halvparten av det som så ut til å være en uinntagelig ledelse i Tour de Ski.

– På plass mentalt og fysisk

For nå er Sundby igjen nesten halvannet minutt foran Petter Northug. Og kanskje vel så viktig: Kroppen spiller på lag igjen.

Dermed ser det særdeles lyst ut foran de to siste etappene i Val di Fiemme. Det skal mye til at Røa-mannen ikke vinner Tour de Ski for tredje gang på rad.

– Nå er jeg på plass både mentalt og fysisk og skal gjøre to gode løp de to neste dagene, fastslår Sundby med et smil.

– Visste du før start i dag at du var tilbake?

– Nei. Nei.

– Hvor langt hadde du gått før du skjønte at det var en god dag?

– 400 meter.

Komm.: Jann Post og Torgeir Bjørn.

Det som betyr noe

Sundby legger ikke skjul på at han er stolt over jobben han har gjort etter smellen i Oberstdorf.

– Jeg ble så forbanna, det er sånt som ikke skal skje. Jeg gjør aldri sånne løp, og så får jeg et sånt løp i en tour der det betyr alt. Det irriterer meg noe grenseløst, og jeg får lyst til å stikke ut og gå løpet en gang til, men jeg vet at det eneste jeg får gjort noe med er alle forberedelser til neste løp, påpeker han.

Som sagt, så gjort. Og det var familien – kona Marieke og sønnen Markus – som ble løsningen.

– Det handler om å koble ut, få tankene over på andre ting og kose seg litt med det som faktisk betyr noe. Det har vært skyping og telefoner hjem og prepping fra mentaltreneren min, forteller Sundby til NRK.

Mentaltreneren er Erik Bertrand Larssen, som Sundby har hatt et tett samarbeid med i flere år.

Lørdag er det 15 km klassisk fellesstart, før det hele som vanlig avsluttes med klatreetappen opp Alpe Cermis i Cavalese.

Finn Hågen Krogh
Intervju med Martin Johnsrud Sundby og Finn Hågen Krogh

Siste nytt

  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP
  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP
  • Rashford ut mot netthetsen: – Nok er nok

    Manchester United-angriperen Marcus Rashford (26) har sett seg lei av behandlingen han får i sosiale medier.

    I et svar på en støttemelding på X skriver Rashford at «mobbingen har pågått i månedsvis».

    – Nok er nok, avslutter han med.

    Responsen kom etter at en X-bruker med United-sympatier gikk ut mot hetsen av Rashford og omtalte den som motbydelig og ondsinnet.

    26-åringen scoret hele 30 mål forrige sesong, men siden har det gått trått. Rashford står denne sesongen med kun åtte scoringer på 40 klubbkamper. (NTB)

    Rashford jubel united
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal