NRK Meny
Normal

Sundby fikk mental hjelp: – Det var mørke tanker

TOBLACH (NRK): Familien og mentaltreneren hjalp Martin Johnsrud Sundby (31) med å få hodet på plass etter den brutale nedturen i Oberstdorf.

Sundby

SLO TILBAKE: Her jubler Martin Johnsrud Sundby etter fredagens 2.-plass og økt ledelse i Tour de Ski-sammendraget.

Foto: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters

Krogh

GOD KLEM: En gråtende Finn Hågen Krogh ble gratulert av Martin Johnsrud Sundby i målområdet.

Foto: GIUSEPPE CACACE / Afp

– Det er umulig å ikke la seg påvirke av det som skjedde. Jeg måtte gå noen runder, men bli raskest mulig ferdig med det som skjedde. Jeg har vært ekstremt skjerpet mot dagens 10-kilometer, og er stolt av at jeg klarer å løfte meg såpass, for de greiene som jobbet rundt i hodet mitt onsdag, det var mørke tanker, sier Sundby til NRK.

Han måtte igjen se seg slått på et distanserenn da Finn-Hågen Krogh ble for sterk på 10-kilometeren i fristil i Toblach fredag.

Men andreplassen, bare 3,6 sekunder bak vinneren, var likevel som en seier etter nedturen i Oberstdorf onsdag da Sundby mistet halvparten av det som så ut til å være en uinntagelig ledelse i Tour de Ski.

– På plass mentalt og fysisk

For nå er Sundby igjen nesten halvannet minutt foran Petter Northug. Og kanskje vel så viktig: Kroppen spiller på lag igjen.

Dermed ser det særdeles lyst ut foran de to siste etappene i Val di Fiemme. Det skal mye til at Røa-mannen ikke vinner Tour de Ski for tredje gang på rad.

– Nå er jeg på plass både mentalt og fysisk og skal gjøre to gode løp de to neste dagene, fastslår Sundby med et smil.

– Visste du før start i dag at du var tilbake?

– Nei. Nei.

– Hvor langt hadde du gått før du skjønte at det var en god dag?

– 400 meter.

Komm.: Jann Post og Torgeir Bjørn.

Det som betyr noe

Sundby legger ikke skjul på at han er stolt over jobben han har gjort etter smellen i Oberstdorf.

– Jeg ble så forbanna, det er sånt som ikke skal skje. Jeg gjør aldri sånne løp, og så får jeg et sånt løp i en tour der det betyr alt. Det irriterer meg noe grenseløst, og jeg får lyst til å stikke ut og gå løpet en gang til, men jeg vet at det eneste jeg får gjort noe med er alle forberedelser til neste løp, påpeker han.

Som sagt, så gjort. Og det var familien – kona Marieke og sønnen Markus – som ble løsningen.

– Det handler om å koble ut, få tankene over på andre ting og kose seg litt med det som faktisk betyr noe. Det har vært skyping og telefoner hjem og prepping fra mentaltreneren min, forteller Sundby til NRK.

Mentaltreneren er Erik Bertrand Larssen, som Sundby har hatt et tett samarbeid med i flere år.

Lørdag er det 15 km klassisk fellesstart, før det hele som vanlig avsluttes med klatreetappen opp Alpe Cermis i Cavalese.

Finn Hågen Krogh
Intervju med Martin Johnsrud Sundby og Finn Hågen Krogh

Siste nytt

 • – Emery blir ny Arsenal-trener

  Tidligere PSG-trener Unai Emery kommer til å bli presentert som ny Arsenal-trener, skriver blant andre BBC. Mikel Arteta har vært favoritt til å erstatte Arsène Wenger, men nå skal Arsenal ha ombestemt seg i siste liten. Emery kan bli vist frem som klubbens nye trener innen uken er omme, skriver BBC.

  FBL-FRA-LIGUE1-CAEN-PSG
  Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP
 • Børufsen ordnet kjærkommen seier

  Start gikk aggressivt ut og fikk raskt uttelling mot Bodø/Glimt. Espen Børufsens tidlige scoring holdt til 1-0-seier i lagets første kamp uten Mark Dempsey, som fikk sparken som Start-trener tidligere i uken.

 • Tromsø snudde VIF-trenden

  Tromsø har slitt mot Vålerenga siden 2012, men søndag klaffet det endelig for «gutan». Simo Valakaris mannskap banket VIF med 3-0 på Alfheim. Antonsen, Wangberg og Berntsen skåret målele for Tromsø.

Sendeplan

Kl. Program Kanal