– Jeg var så stressa at jeg gikk ned seks kilo

Alexander Stöckl (39) var så intenst opptatt av å lykkes som norsk landslagstrener i hopp at han gikk ned seks kilo det første året.

Alexander Stöckl

Alexander Stöckl har gjort stor suksess som landslagstrener i hopp. Men den første sesongen var beintøff for østerrikeren.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Det var mitt første år som landslagstrener, og det var noe helt annet enn alt jeg hadde prøvd før. Jeg ble stressa av å lære språket og av å håndtere media. Jeg ble stressa av «responsability», sier hopptrener Alexander Stöckl på prøvende, gebrokkent norsk.

Da han kom til Norge for snart to år siden, var alt nytt. Han kunne ikke et ord norsk, han hadde bare vært juniortrener og ble introdusert i Norge som «boybandstjerna som skal bli landslagstrener».

Video: Slik ble Stöckl presentert i Norge (saken fortsetter)

Video Alexander Stöckl er en allsidig mann

Se Alexander Stöckl som a capella-stjerne i Østerrike.

– Spiste normalt

Han var fast bestemt på å ta Norge med storm. Men det skulle vise seg å koste mye.

– Jeg gikk ned seks kilo fra starten av sesongen til slutten. Det var bare på grunn av stress, sier Stöckl til NRK.

– Jeg spiste helt som normalt, men man bruker masse energi når man er stressa. Man sover ikke så mye og har alltid høy puls og høyt adrenalinnivå, sier Stöckl.

– Hvor tung var den perioden på slutten av sesongen?

– Det var tungt. Da trengte jeg virkelig ferie. Etter Planica var det bare tomt. Jeg hadde brukt all energien min for å jobbe med de gutta, jobbe med systemet. Og for å lære språket og jobbe med media samtidig, måtte jeg prøve å være 100 prosent til stede hele tiden. Det var slitsomt, sier Stöckl.

Alexander Stöckl tok med seg kona og flyttet fra Østerrike til Norge. Med multitalentet som trener for det norske hopplandslaget har Norge hatt fem forskjellige hoppere på pallen det siste året.

Se NRKs portrettintervju med Alexander Stöckl.

Reiste til karibien

Han sier han var aldri inne på tanken på å gi opp.

– Nei, nei, nei. Men jeg trengte en ferie. Det var viktig å ta to uker uten å tenke på skihopp, og i stedet bare slappe av på en strand i karibien, sier 39-åringen.

Stöckl la virkelig sjela i arbeidet, og i dag er det ingen overdrivelse å si at han har lyktes.

Han gjør intervjuer på norsk - i hvert fall 90 prosent av tiden - og er tilbake på en stabil vekt rundt 80-81 kilo. Han er meget populær i medieverden. Og viktigst av alt, han har tatt det norske landslaget i hopp fra en bølgedal til toppen av internasjonal hoppsport, noe som har ført til saker som denne.

Dermed er også nervene roet ned en god del hakk.

– Nå går det i Kvikk Lunsj, appelsiner og brødskiver i matpakka, så det går bra, humrer norgesfrelste Stöckl idet han gumler i seg en Kvikk Lunsj.

Clas Brede Bråthen hadde vanskeligheter med å holde tårene tilbake da det var to norske på pallen etter andre konkurranse i hoppuka.

Alexander Stöckl har hatt mange store stunder som norsk landslagstrener. Bpde han og sportssjef Clas Brede Bråthen ble rørt til tårer under Hoppuka i år.

Siste nytt

 • Ruud ute av oppvisningsturnering

  Russiske Andrej Rublev ble for sterk for Casper Ruud, og med tre tap går ikke nordmannen videre til semifinale i oppvisningsturneringen Thiems 7. Ruud spilte en god kamp torsdag, men russeren vant etter 6-2, 3-6, 10-4 i sett.

  Davis Cup 2020
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Stenger fotballtribunene igjen

  Bulgaria stenger fotballtribunene etter at antall koronasmittede har økt i landet den siste tiden. Det skjer én måned etter at helsemyndighetene åpnet for tilskuere på stadion, så lenge de holdt avstand og bare én tredel av stadion var i bruk.

  EM-KVALIFISERING FOTBALL NORGE BULGARIA 1 - 0
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal