Hopp til innhold

Stort håndballopprør før VM: – Merkelig og trist

Det internasjonale håndballforbundet (IHF) har meldt om strenge koronarestriksjoner i håndball-VM. Det har skapt sterke reaksjoner hos flere profiler.

håndballherrer

KORONARESTRIKSJONER: Sander Sagosen er blant dem som stusser over strenge koronarestriksjoner.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

På Island er misnøyen så stor at man har bedt om juridisk hjelp.

– Jeg, sammen med andre håndballspillere, har konsultert oss med advokater angående potensiell isolasjon i håndball-VM, skriver den islandske landslagsspilleren Björgvin Páll Gústavsson i et brev til IHF som han har delt på Twitter.

IHF har bestemt at både spillere og ledere skal koronatestes før de ankommer sine baser i vertskapslandene Sverige og Polen.

Nye testrunder venter før hovedrunden og kvartfinalene. Ved en positiv prøve venter fem dagers isolasjon. Det kreves også en negativ test for å komme ut av karantenen.

hedin og Gustavsson

MÅLVAKT: Gústavsson sier han og flere andre spillere vurderer å ta IHF til retten dersom de blir pålagt isolasjon.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

– Merkelig og trist

Både den svenske og danske VM-troppen har reagert kraftig på IHFs koronagrep som er strengere enn koronarestriksjonene i Sverige og Polen, noe Gústavsson også vektlegger.

– Det er jævla synd når man spiller VM på hjemmebane og ikke kan leve som vi lever ellers i Sverige nå, sier Michael Apelgren, trenerassistent på det svenske landslaget, til Aftonbladet.

– Samfunnet er jo totalt åpent, men så må vi være 20 menn som går direkte til garderoben, fordi vi skal frykte en positiv test og få drømmen knust. Det er til å le av, at vi ikke kan være der for supporterne, sier danskenes Mathias Gidsel til Ekstra Bladet.

EHF 2022 Men's European Handball Championship - Placement Match 5/6 - Iceland v Norway

SKEPTISK: Norges bakspiller Sander Sagosen.

Foto: BERNADETT SZABO / Reuters

Norges stjernespiller Sander Sagosen stusser også over de strenge koronarestriksjonene:

– Det er litt merkelig og litt trist at vi skal gå inn i en boble der vi skal være mye strengere enn samfunnet på testing i forhold til det landet vi skal være i. Det synes jeg er merkelig, sier Sagosen til NRK.

Kaptein Christian O'Sullivan skulle gjerne sett at reglene var mildere.

– Man så et fotball-VM hvor man ikke hadde disse reglene som fungerte veldig bra. Vi er vant med disse reglene, men vi skulle ønsket at de var litt mer liberale slik at vi kunne leve sånn som vi gjør til daglig, sier han til NRK.

– Prøver dere å ødelegge sporten vår?

Norges nye landslagssjef Jonas Wille vil ikke bruke mye energi på de strenge reglene, men innrømmer at korona fortsatt er en bekymring.

– Vi vet at hvis man får smitte har det en ganske klar konsekvens for den spilleren, og det kan spre seg til resten av laget, så vi behandler dette med respekt. Men man må finne en balansegang som gjør at du overlever i 30 dager, sier Wille til NRK.

Torsdag avviser IHF kritikken, og peker på omikronvarianten XBB.1.5 som en viktig faktor for de skjerpende koronareglene i VM.

– Det viser at pandemien stadig må tas på alvor, skriver pressemedarbeider i IHF, Kristin Burr, til danske Ritzau.

Islandske Gústavsson la først ut en reaksjon på koronarestriksjonene tirsdag 3. januar. Den har fått over 1000 likerklikk.

Der spurte han:

– Prøver dere å ødelegge sporten vår?

skjermdump twittter

HARDT UT: Islandske Björgvin Páll Gústavsson innlegg på Twitter.

Foto: @BjoggiGustavs / Twitter

Gústavsson, som er målvakt på klubblaget SC Magdeburg i Tyskland og for Islands herrelandslag, valgte deretter å skrive et brev til IHF. Her peker han på fundamentale menneskerettigheter.

Han skriver videre i brevet at spillere som blir puttet i isolasjon potensielt vil ta arrangøren til retten.

– Hvis IHF anser dette som et beskyttende tiltak for spillere oppnår de det motsatte, og jeg tror jeg snakker på vegne av alle. Covid-traumene fra forrige mesterskap sitter fortsatt dypt i spillere og forstyrrer utøvere som er friske som en fisk mer enn covid, skriver islendingen.

Håndball-VM i Polen og Sverige starter onsdag 11. januar. Du kan følge hele mesterskapet på NRK sport på radio.

Sportsnyheter

Siste nytt

  • De Ligt, Musiala og Dier tilbake i trening før returkampen i Madrid

    Bayern München-trioen Matthijs de Ligt, Jamal Musiala og Eric Dier var alle med på tirsdagens trening før onsdagens Champions League-semifinale mot Real Madrid.

    De Ligt gikk glipp av den første kampen grunnet kneproblemer, og erstatteren Kim Min-jae har fått skylden for begge målene Bayern München slapp inn i 2-2-kampen.

    Bayern-trener Thomas Tuchel sa på tirsdagens pressekonferanse at Dier og De Ligt ligger an til å starte returkampen i Spania.

    – De fortjener å fortsette å spille sammen. Matthijs har fått grønt lys, sa Tuchel.

    Musiala
    Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
  • McDavid, MacKinnon eller Kutsjerov blir årets spiller i NHL

    Connor McDavid, Nathan MacKinnon og Nikita Kutsjerov er årets finalister i kampen om å vinne Hart-trofeet som årets spiller i NHL.

    Hart-trofeet gis årlig til spilleren som i en avstemning blant medlemmene i ishockeyjournalistenes forening utpekes som den mest verdifulle for sitt lag.

    McDavid vant Hart-trofeet for tredje gang i fjor og kan slutte seg til Wayne Gretzky (9), Gordie Howe (6) og Eddie Shore (4) som en av spillerne med minst fire. Edmonton Oilers-kapteinen kan også bli den første som vinner to år på rad siden Alex Ovetsjkin i 2008 og 2009.

    6bI-ZE7PPAY
    Foto: AP
  • Nominert til årets manager – fikk sparken

    Liam Rosenior var en av tre nominerte til prisen for årets manager i engelsk mesterskapsserie. Tirsdag fikk han sparken i Hull.

    39-åringen ble i november 2022 hentet til trenerjobben i klubben han hadde spilt for i fem år av sin aktive karriere. Han berget laget fra nedrykk, og sist sesong gjorde Hull det så bra at han i desember fikk en ny og forbedret kontrakt med gyldighet til 2026.

    Han ble også nominert til prisen som sesongens manager sammen med Kieran McKenna (Ipswich, som vant) og Daniel Farke (Leeds), men Hull gikk så vidt glipp av opprykkssluttspill. Med bare en seier på de fire siste kampene endte laget på 7.-plass, tre poeng bak Norwich på den viktige 6.-plassen.

    – Dette er den vanskeligste avgjørelsen jeg har truffet som styreleder i denne klubben. Jeg må se bort fra personlige følelser og treffe avgjørelser med klubbens langsiktige visjoner i sentrum, sier klubbens tyrkiske eier Acun Ilicali til Hulls nettsted.

    – Det er ingen tvil om at vi har hatt framgang under Liam, og han vil alltid være en del av denne familien. Likevel er det blitt tydelig at vi har ulike visjoner for klubbens framtid, og jeg føler at tiden er inne for å gjøre en endring.

    (©NTB)

    dfClLXF5MRI
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal