NRK Meny
Normal

Stort - men ikke størst

- Tutta er en stor idrettsutøver og en stor ambassadør for norsk idrett. Hun leverte en strålende prestasjon i helga. Men å gå til topps på verdensrankingen blir ikke Norges største idrettsprestasjon, sier idrettshistoriker Tom A. Schanke.

Suzann Pettersen

Hvis Suzann Pettersen går til topps på golfens verdensranking, er det stort, men det er ikke største idrettsprestasjon av en nordmann, mener Tom A. Schanke

Foto: STEVE DIPAOLA / Reuters

Suzann Pettersen vant LPGA-turneringen i helga , og har gode sjanser til å innta toppen av verdensrankingen i løpet av høsten.

- Klarer Suzann å bli nummer én i verden, er det den største idrettsprestasjonen gjort av en nordmann, sier Golfforbundets sportssjef Frode Scheie til NRK.

- Det er så godt som umulig å sammenlikne idretter og resultatene der. Men tidenes norske idrettsprestasjon vil det ikke bli. Det er Vebjørn Rodals OL-gull på 800 meter i 1996, sier Schanke.

Hva mener du? Er en eventuell topplass på verdensrankingen største idrettsprestasjon av en nordmann noensinne? Eller havner det bak Vebjørn Rodal, Sonja Henie og flere av de andre store? Diskuter!

- Golfsportens verdenscup

Tom A. Schanke

- Resultatene i VM og OL henger aller høyest, derfor er Vebjørn Rodals OL-gull Norges største idrettsprestasjon, mener idrettshistoriker Schanke

Foto: NRK

Schanke utdyper sin definisjon:

- En idrettsprestasjon er en prestasjon der og da. Og da henger de store mesterskapene som VM og spesielt OL høyest- både for publikum og utøvere. Det er det man husker. Golf har verken VM eller OL. De har i stedet sine major-turneringer, fire hvert år. Tutta har vunnet én, LPGA Championship i 2007.

- Verdensrankingen er golfens verdenscup, og må sammenliknes med verdenscuper i andre idretter, sier Schanke.

Idrettshistoriker Schanke ga ut sitt idrettsleksikon i 2007, og er i ferd med å utvide og oppdatere dette. Han sier at det er umulig å sammenlike vinter- og sommer-idretter, og vanskelig nok å sammenlike ulike idretter innenfor vinter og sommer.

- Bak Rodal på min liste står de fire som har klart å forsvare sine OL-gull: Jon Rønningen (bryting, 1988 og 1992), Andreas Thorkildsen (spyd 2004 og 2008), Olaf Tufte (roing singlesculler, 2004 og 2008) og Knut Holmann (padling K1, 1996 og 2000). Sistnevnte er Norges største sommer-olympier med tre gull, to sølv og en bronse i tre OL.

- Sonja Henie er størst

Sonja Henie på isen

- Sonja Henies enestårnde serie av OL- og VM-gull gjør henne til tidenes største norske idrettsutøver, mener Tom A. Schanke

Foto: Scanpix

- Men Norges aller største idrettsutøver gjennom alle tider er Sonja Henie. 10 VM-gull og tre OL-gull i en idrett som allerede på 20- og 30-tallet var en verdensidrett, er enormt, sier Schanke.

- Hvor vil du da plassere Tutta?

- Hvis hun virkelig går til topps på verdensrankingen, er det som å lede verdenscupen. Men til forskjell fra de fleste andre verdenscuper, har ikke denne noen slutt. Den bygger alltid på resultatene fra en tid tilbake, slik at man aldri kan snakke om en vinner, bare en leder.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- I tillegg har ikke Tutta vunnet noen major-turnering innenfor den tiden verdensrankingen bygger på. Hun har samlet sine poeng i andre turneringer - litt som den danske tennisspilleren Caroline Wozniacki, som aldri har spilt finale i en grand slam-turnering, sier Schanke.

Siste nytt

 • Sendte Norwich ut på staffer

  Chelsea fikk både Pedro og Álvaro Morata utvist, og trengte straffekonk for å slå ut Norwich i FA-cupens 3. runde.

  Michy Batshuayi scoret for Chelsea, mens Jamal Lewis sørget for 1–1 på overtid.

  Chelsea møter Newcastle i 4. runde.

   Alvaro Morata
  Foto: Adrian Dennis / AFP
 • Russer-høring starter 22. januar

  CAS-høringen av de OL-utestengte russerne starter 22. januar, melder idrettens voldgiftsrett (CAS) i en pressemelding. Blant utøverne som skal inn til høring er Aleksandr Legkov, Maksim Vylegzjanin og Ivan Skobrev.

  Totalt skal 42 russere avgi sin forklaring i Lausanne fra 22. til 27. eller 28. januar.

  Russian Doping Sochi
  Foto: Charlie Riedel / AP
 • Espanyol senket Barcelona

  Espanyol tok en svært populær 1-0-seier over Barcelona i kvartfinalen i den spanske cupen onsdag kveld. Det er Barcelonas første tap siden 16. august. Returoppgjøret spilles på Camp Nou neste torsdag.

  Oscar Melendo scoret kampens eneste mål.

  Spanish King's Cup - Espanyol vs FC Barcelona - Quarter-Final - First Leg
  Foto: Albert Gea / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal