Stort - men ikke størst

- Tutta er en stor idrettsutøver og en stor ambassadør for norsk idrett. Hun leverte en strålende prestasjon i helga. Men å gå til topps på verdensrankingen blir ikke Norges største idrettsprestasjon, sier idrettshistoriker Tom A. Schanke.

Suzann Pettersen

Hvis Suzann Pettersen går til topps på golfens verdensranking, er det stort, men det er ikke største idrettsprestasjon av en nordmann, mener Tom A. Schanke

Foto: STEVE DIPAOLA / Reuters

Suzann Pettersen vant LPGA-turneringen i helga , og har gode sjanser til å innta toppen av verdensrankingen i løpet av høsten.

- Klarer Suzann å bli nummer én i verden, er det den største idrettsprestasjonen gjort av en nordmann, sier Golfforbundets sportssjef Frode Scheie til NRK.

- Det er så godt som umulig å sammenlikne idretter og resultatene der. Men tidenes norske idrettsprestasjon vil det ikke bli. Det er Vebjørn Rodals OL-gull på 800 meter i 1996, sier Schanke.

Hva mener du? Er en eventuell topplass på verdensrankingen største idrettsprestasjon av en nordmann noensinne? Eller havner det bak Vebjørn Rodal, Sonja Henie og flere av de andre store? Diskuter!

- Golfsportens verdenscup

Tom A. Schanke

- Resultatene i VM og OL henger aller høyest, derfor er Vebjørn Rodals OL-gull Norges største idrettsprestasjon, mener idrettshistoriker Schanke

Foto: NRK

Schanke utdyper sin definisjon:

- En idrettsprestasjon er en prestasjon der og da. Og da henger de store mesterskapene som VM og spesielt OL høyest- både for publikum og utøvere. Det er det man husker. Golf har verken VM eller OL. De har i stedet sine major-turneringer, fire hvert år. Tutta har vunnet én, LPGA Championship i 2007.

- Verdensrankingen er golfens verdenscup, og må sammenliknes med verdenscuper i andre idretter, sier Schanke.

Idrettshistoriker Schanke ga ut sitt idrettsleksikon i 2007, og er i ferd med å utvide og oppdatere dette. Han sier at det er umulig å sammenlike vinter- og sommer-idretter, og vanskelig nok å sammenlike ulike idretter innenfor vinter og sommer.

- Bak Rodal på min liste står de fire som har klart å forsvare sine OL-gull: Jon Rønningen (bryting, 1988 og 1992), Andreas Thorkildsen (spyd 2004 og 2008), Olaf Tufte (roing singlesculler, 2004 og 2008) og Knut Holmann (padling K1, 1996 og 2000). Sistnevnte er Norges største sommer-olympier med tre gull, to sølv og en bronse i tre OL.

- Sonja Henie er størst

Sonja Henie på isen

- Sonja Henies enestårnde serie av OL- og VM-gull gjør henne til tidenes største norske idrettsutøver, mener Tom A. Schanke

Foto: Scanpix

- Men Norges aller største idrettsutøver gjennom alle tider er Sonja Henie. 10 VM-gull og tre OL-gull i en idrett som allerede på 20- og 30-tallet var en verdensidrett, er enormt, sier Schanke.

- Hvor vil du da plassere Tutta?

- Hvis hun virkelig går til topps på verdensrankingen, er det som å lede verdenscupen. Men til forskjell fra de fleste andre verdenscuper, har ikke denne noen slutt. Den bygger alltid på resultatene fra en tid tilbake, slik at man aldri kan snakke om en vinner, bare en leder.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- I tillegg har ikke Tutta vunnet noen major-turnering innenfor den tiden verdensrankingen bygger på. Hun har samlet sine poeng i andre turneringer - litt som den danske tennisspilleren Caroline Wozniacki, som aldri har spilt finale i en grand slam-turnering, sier Schanke.

Siste nytt

 • Tiltalt for spark i ansiktet

  RBK-spiller Nicklas Bendtner er tiltalt for først å ha slått en taxisjåfør i ansiktet med knyttet neve og deretter sparket ham i ansiktet da han lå nede. Det viser tiltalen som Adresseavisen har fått innsyn i. Taxisjåføren på sin side er tiltalt for forsøk på vold. Rettssaken går 2. nov i København.

  Norway Bendtner
  Foto: Terje Pedersen / AP
 • Petter Northug friskmeldt

  Petter Northug er kvitt magesjuka og kan være tilbake i trening allerede onsdag på høydesamlinga i Val Senales. – Northug har spist igjen. Pilen peker bratt oppover, sier landslagstrener Arild Monsen til TV2 tirsdag ettermiddag.

  Medietreff Langrenn Menn Elite Sprint & Allround
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Jansrud dropper verdenscupåpninga

  Kjetil Jansrud står over verdenscupåpninga i storslalåm i Sölden kommende helg, fordi han har piroritert fartsdisiplinene på trening. – Storslalåmformen ikke er helt der den skal være, sier landslagstrener Christian Mitter til NRK.

  SKI-ALPINE-WORLD-MEN-SUPER G
  Foto: ANDERS WIKLUND / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
Sport og musikk: oppdateringer fra Mesterligaen i fotball