Hopp til innhold

Storkamp utsatt etter massive protester: Fans tok seg inn på Old Trafford

To politifolk ble skadet da tusenvis av illsinte fans samlet seg flere steder i Manchester for å protestere mot Manchester Uniteds eiere. Supporternes oppførsel omtales som hensynsløs og farlig.

Protester i Manchester, 4

STORE PROTESTER: Trykk på pilene for å se bilder fra de massive protestene i Manchester.

Protester i Manchester, 1
Protester i Manchester, 2
Protester i Manchester, 3
Protester i Manchester, 5
Protester i Manchester, 6
Protester i Manchester, 7
Protester i Manchester, 8
Protester i Manchester, 9
Protester i Manchester, 10

Tusenvis av supportere flokket seg sammen utenfor både spillerhotellet og stadionet tidlig i ettermiddag, og flere hundre av dem greide å ta seg gjennom sikkerhetskontrollen og helt inn på banen på Old Trafford.

– Oppførselen vi så i dag, både på Old Trafford og The Lowry Hotel, var hensynsløs og farlig, sier Russ Jackson, sjefkonstabel i Greater Manchester police, i en pressemelding.

Situasjonen var uoversiktlig i noen timer, men idet klokken nærmet seg 17.30, så det ut til at politiet har fått jaget de aller fleste et stykke vekk fra stadion. Da skulle ettermiddagens kamp mellom Manchester United og Liverpool i utgangspunktet ha startet, men den er foreløpig utsatt på ubestemt tid.

Politiet jager vekk demonstranter

STORE STYRKER: Politiet har nå jaget vekk de fleste demonstrantene.

Foto: OLI SCARFF / AFP

Fansen brukte røykbomber og bluss, og flere hadde med seg plakater. Inne på banen skal de ha tatt med seg baller, cornerflagg og annet de fant.

Store politistyrker var i sving i timevis for å få kontroll på demonstrantene, som hadde et svært tydelig budskap: Klubbeierne må vekk.

Politibetjent på sykehus

– To politibetjenter er skadet. Én av dem ble angrepet med en flaske og fikk et betydelig kutt i ansiktet som krever akutt sykehusbehandling, opplyser politiet.

De melder også at demonstrantene utenfor Old Trafford var aggressive og lite samarbeidsvillige med politiet, og at det ble kastet både flasker og gjerder mot politibetjentene og -hestene. Etter hvert måtte det settes inn styrker fra nabodistriktene.

– Våre fans brenner for Manchester United, og vi anerkjenner fullstendig retten til ytringsfrihet og fredelig protest. Likevel beklager vi forstyrrelsene for laget, og handlingene som satte fans, ansatte og politiet i fare, lyder en uttalelse fra klubben, der de bekrefter at sikkerhetshensyn gjør at kampen nå er utsatt på ubestemt tid.

PÅ BANEN: Hundrevis av demonstranter kom seg inn på selve banen.

– En pengekran for familien

– Det at denne protesten er så tydelig og så sterk, det er jeg veldig for, sier United.no-redaktør Dag Langerød.

– Dette kommer til å gå verden rundt. Det er ingen som ikke får med seg dette, og så lenge vi unngår bråk, slagsmål og vandalisme, så er dette er protest det er lett å støtte, legger han til.

Intervjuet ble gjort før det var kjent at politifolk hadde blitt skadet under protestene.

Glazer-familien, som altså eier Manchester United, er svært upopulære blant supporterne, og det hele toppet seg etter superliga-dramaet for noen uker siden. At eierne ville at United skulle bli med i den omdiskuterte ligaen, skal ha vært direkte utløsende for dagens protester. Også forrige helg var det en mindre protest i Manchester mot det fansen mener er griske eiere, som ikke tenker på fotballens beste.

– Superliga-planene fremstilte eierne som det de er, nemlig kaldblodige kapitalister. Det er noe United-fansen har visst i mange år, forklarer Thore Haugstad, NRKs fotballskribent.

– De har kun brydd seg om at klubben skal være en pengekran for familien, fortsetter han.

– Drastisk og ekstremt

United-eier Joel Glazer publiserte en beklagelse til supporterne etter at superliga-prosjektet gikk i vasken, men den er slett ikke blitt akseptert av alle.

Flere United-supportere hadde søndag plakater med klar beskjed om at unnskyldningen ikke er godtatt.

Thore Haugstad

FORKLARER: Thore Haugstad.

– Glazer-familien satte klubben i milliardgjeld da de kjøpte den. Fansen kjøper dyre drakter og billetter, mens eierne har satt klubben i gjeld og tar likevel ut store summer i utbytte, forklarer Haugstad, og legger til at dette sinnet har bygd seg opp over lang tid.

– De følte nok at de måtte gjøre noe drastisk og ekstremt.

– Kan protestene føre til noe?

– Jeg tror det må skje noe praktisk for at eierne skal bry seg. Det gjør ikke dem noe om de blir upopulære hos fansen. Det må eventuelt være noe som rammer dem økonomisk, eksempelvis at sponsorer mister interessen, at de synker på børsen, eller lignende, spår fotballskribenten.

OMRINGET: Lagene har fortsatt ikke kommet seg til stadion.

Siste nytt

 • Malacia nærmer seg United-overgang

  Nederlandske Tyrell Malacia blir høyst trolig Erik ten Hags første signering som Manchester United-manager. Backen ble mandag avbildet på treningsanlegget.

  Malacia har spilt hele sin profesjonelle karriere i barndomsklubben Feyenoord, der han har gjort sakene sine bra. Ifølge britiske medier blir 22-åringen snart presentert som United-spiller.

  Manchester Evening News og Daily Mail har bilde av nederlenderen på vei til klubbens treningsanlegg. The Athletic hevdet tidligere mandag at Malacia hadde blitt enig med United om de personlige betingelsene. (NTB)

  Albania Soccer Europa Conference League Final
  Foto: Lisi Niesner / AP
 • Gabriel Jesus klar for Arsenal

  Brasil-angriperen Gabriel Jesus forlater Manchester City og slutter seg til ligarival Arsenal. Han er London-lagets tredje forsterkning i sommer.

  Overgangen ble bekreftet av Arsenal mandag. Kjøpssummen er rapportert å være på om lag 45 millioner pund. Det tilsvarer 542 millioner kroner.

  Jesus ble hentet til den lyseblå delen av Manchester i januar 2017, og har siden spilt en viktig rolle for Pep Guardiolas lag. I sesongavslutningen i 2018 scoret han målet som gjorde City historisk da klubben stoppet Premier League-sesongen på 100 poeng.

  Sist sesong ble brasilianeren ofte benyttet på kanten, og han noterte seg til slutt for like mange målgivende pasninger som nettkjenninger. (NTB)

  Gabriel Jesus
  Foto: OLI SCARFF / AFP
 • Filip Ingebrigtsen står over VM

  Filip Ingebrigtsen (29) har trukket seg fra friidretts-VM i Eugene på grunn av en skade i akillesen.

  – Akillesproblemene jeg fikk i forkant av årets Bislett Games gjør at VM går uten meg. Når kroppen endelig fungerer er det kjedelig å bli satt ut av spill på grunn av en skade, sier Ingebrigtsen i en pressemelding.

  Den mellomste av de tre løpebrødrene skulle egentlig deltatt på 1500 meteren i VM sammen med yngstebror, Jakob, og Ferdinand Kvan Edman.

  Nå satser 29-åringen på å bli skadefri til EM i München i august. (NTB)

  Friidrett: Night of higlights 2022 på Bislett stadion
  Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste