Storkamp utsatt etter massive protester: Fans tok seg inn på Old Trafford

To politifolk ble skadet da tusenvis av illsinte fans samlet seg flere steder i Manchester for å protestere mot Manchester Uniteds eiere. Supporternes oppførsel omtales som hensynsløs og farlig.

Protester i Manchester, 4

STORE PROTESTER: Trykk på pilene for å se bilder fra de massive protestene i Manchester.

Protester i Manchester, 1
Protester i Manchester, 2
Protester i Manchester, 3
Protester i Manchester, 5
Protester i Manchester, 6
Protester i Manchester, 7
Protester i Manchester, 8
Protester i Manchester, 9
Protester i Manchester, 10

Tusenvis av supportere flokket seg sammen utenfor både spillerhotellet og stadionet tidlig i ettermiddag, og flere hundre av dem greide å ta seg gjennom sikkerhetskontrollen og helt inn på banen på Old Trafford.

– Oppførselen vi så i dag, både på Old Trafford og The Lowry Hotel, var hensynsløs og farlig, sier Russ Jackson, sjefkonstabel i Greater Manchester police, i en pressemelding.

Situasjonen var uoversiktlig i noen timer, men idet klokken nærmet seg 17.30, så det ut til at politiet har fått jaget de aller fleste et stykke vekk fra stadion. Da skulle ettermiddagens kamp mellom Manchester United og Liverpool i utgangspunktet ha startet, men den er foreløpig utsatt på ubestemt tid.

Politiet jager vekk demonstranter

STORE STYRKER: Politiet har nå jaget vekk de fleste demonstrantene.

Foto: OLI SCARFF / AFP

Fansen brukte røykbomber og bluss, og flere hadde med seg plakater. Inne på banen skal de ha tatt med seg baller, cornerflagg og annet de fant.

Store politistyrker var i sving i timevis for å få kontroll på demonstrantene, som hadde et svært tydelig budskap: Klubbeierne må vekk.

Politibetjent på sykehus

– To politibetjenter er skadet. Én av dem ble angrepet med en flaske og fikk et betydelig kutt i ansiktet som krever akutt sykehusbehandling, opplyser politiet.

De melder også at demonstrantene utenfor Old Trafford var aggressive og lite samarbeidsvillige med politiet, og at det ble kastet både flasker og gjerder mot politibetjentene og -hestene. Etter hvert måtte det settes inn styrker fra nabodistriktene.

– Våre fans brenner for Manchester United, og vi anerkjenner fullstendig retten til ytringsfrihet og fredelig protest. Likevel beklager vi forstyrrelsene for laget, og handlingene som satte fans, ansatte og politiet i fare, lyder en uttalelse fra klubben, der de bekrefter at sikkerhetshensyn gjør at kampen nå er utsatt på ubestemt tid.

PÅ BANEN: Hundrevis av demonstranter kom seg inn på selve banen.

– En pengekran for familien

– Det at denne protesten er så tydelig og så sterk, det er jeg veldig for, sier United.no-redaktør Dag Langerød.

– Dette kommer til å gå verden rundt. Det er ingen som ikke får med seg dette, og så lenge vi unngår bråk, slagsmål og vandalisme, så er dette er protest det er lett å støtte, legger han til.

Intervjuet ble gjort før det var kjent at politifolk hadde blitt skadet under protestene.

Glazer-familien, som altså eier Manchester United, er svært upopulære blant supporterne, og det hele toppet seg etter superliga-dramaet for noen uker siden. At eierne ville at United skulle bli med i den omdiskuterte ligaen, skal ha vært direkte utløsende for dagens protester. Også forrige helg var det en mindre protest i Manchester mot det fansen mener er griske eiere, som ikke tenker på fotballens beste.

– Superliga-planene fremstilte eierne som det de er, nemlig kaldblodige kapitalister. Det er noe United-fansen har visst i mange år, forklarer Thore Haugstad, NRKs fotballskribent.

– De har kun brydd seg om at klubben skal være en pengekran for familien, fortsetter han.

– Drastisk og ekstremt

United-eier Joel Glazer publiserte en beklagelse til supporterne etter at superliga-prosjektet gikk i vasken, men den er slett ikke blitt akseptert av alle.

Flere United-supportere hadde søndag plakater med klar beskjed om at unnskyldningen ikke er godtatt.

Thore Haugstad

FORKLARER: Thore Haugstad.

– Glazer-familien satte klubben i milliardgjeld da de kjøpte den. Fansen kjøper dyre drakter og billetter, mens eierne har satt klubben i gjeld og tar likevel ut store summer i utbytte, forklarer Haugstad, og legger til at dette sinnet har bygd seg opp over lang tid.

– De følte nok at de måtte gjøre noe drastisk og ekstremt.

– Kan protestene føre til noe?

– Jeg tror det må skje noe praktisk for at eierne skal bry seg. Det gjør ikke dem noe om de blir upopulære hos fansen. Det må eventuelt være noe som rammer dem økonomisk, eksempelvis at sponsorer mister interessen, at de synker på børsen, eller lignende, spår fotballskribenten.

OMRINGET: Lagene har fortsatt ikke kommet seg til stadion.

Siste nytt

 • Viking-talent på lån til Mjøndalen

  Viking-spiller Sebastian Sebulonsen (21) har skrevet ny kontrakt med klubben og lånes ut til Mjøndalen. Avtalen strekker seg ut juli, men oppholdet kan forlenges, opplyser Viking på sine nettsider.

  Sebastian Sebulonsen
  Foto: Christoffer Andersen / Christoffer Andersen
 • Wild rundspilt av St. Louis Blues

  Mats Zuccarello fikk nesten 19 minutter på isen da hans Minnesota Wild tapte 0-4 for St. Louis Blues i NHL. Minnesota Wild og St. Louis Blues ligger på henholdsvis tredje- og fjerdeplass i den vestlige NHL-avdelingen. Nå gjenstår bare én kamp i grunnspillet, og Wild møter nettopp Blues torsdag kveld lokal tid.

  Wild
  Foto: Jeff Curry / Reuters
 • Arsenal utnyttet Chelsea-tabbe

  Chelsea styrte banespillet, men misbrukte muligheten til mer eller mindre å sikre seg retten til spill i neste sesongs mesterliga etter 0-1-tapet for Arsenal.

  Chelsea ligger fortsatt plassert på 4.-plass selv om det ble null poeng, og det betyr at de også fortsatt ligger an til en plass Champions League kommende sesong selv om West Ham, Liverpool og Tottenham fortsatt har en teoretisk mulighet til å snappe den viktige 4.-plassen.

  Martin Ødegaard spilte hele kampen for Arsenal. Han fikk en liten mulighet med 20 minutter igjen å spille, men skuddet fra rundt 15 meters hold gikk over fra nordmannen.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Shaun Botterill / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal