Hopp til innhold

Storkamp utsatt etter massive protester: Fans tok seg inn på Old Trafford

To politifolk ble skadet da tusenvis av illsinte fans samlet seg flere steder i Manchester for å protestere mot Manchester Uniteds eiere. Supporternes oppførsel omtales som hensynsløs og farlig.

Protester i Manchester, 4

STORE PROTESTER: Trykk på pilene for å se bilder fra de massive protestene i Manchester.

Protester i Manchester, 1
Protester i Manchester, 2
Protester i Manchester, 3
Protester i Manchester, 5
Protester i Manchester, 6
Protester i Manchester, 7
Protester i Manchester, 8
Protester i Manchester, 9
Protester i Manchester, 10

Tusenvis av supportere flokket seg sammen utenfor både spillerhotellet og stadionet tidlig i ettermiddag, og flere hundre av dem greide å ta seg gjennom sikkerhetskontrollen og helt inn på banen på Old Trafford.

– Oppførselen vi så i dag, både på Old Trafford og The Lowry Hotel, var hensynsløs og farlig, sier Russ Jackson, sjefkonstabel i Greater Manchester police, i en pressemelding.

Situasjonen var uoversiktlig i noen timer, men idet klokken nærmet seg 17.30, så det ut til at politiet har fått jaget de aller fleste et stykke vekk fra stadion. Da skulle ettermiddagens kamp mellom Manchester United og Liverpool i utgangspunktet ha startet, men den er foreløpig utsatt på ubestemt tid.

Politiet jager vekk demonstranter

STORE STYRKER: Politiet har nå jaget vekk de fleste demonstrantene.

Foto: OLI SCARFF / AFP

Fansen brukte røykbomber og bluss, og flere hadde med seg plakater. Inne på banen skal de ha tatt med seg baller, cornerflagg og annet de fant.

Store politistyrker var i sving i timevis for å få kontroll på demonstrantene, som hadde et svært tydelig budskap: Klubbeierne må vekk.

Politibetjent på sykehus

– To politibetjenter er skadet. Én av dem ble angrepet med en flaske og fikk et betydelig kutt i ansiktet som krever akutt sykehusbehandling, opplyser politiet.

De melder også at demonstrantene utenfor Old Trafford var aggressive og lite samarbeidsvillige med politiet, og at det ble kastet både flasker og gjerder mot politibetjentene og -hestene. Etter hvert måtte det settes inn styrker fra nabodistriktene.

– Våre fans brenner for Manchester United, og vi anerkjenner fullstendig retten til ytringsfrihet og fredelig protest. Likevel beklager vi forstyrrelsene for laget, og handlingene som satte fans, ansatte og politiet i fare, lyder en uttalelse fra klubben, der de bekrefter at sikkerhetshensyn gjør at kampen nå er utsatt på ubestemt tid.

PÅ BANEN: Hundrevis av demonstranter kom seg inn på selve banen.

– En pengekran for familien

– Det at denne protesten er så tydelig og så sterk, det er jeg veldig for, sier United.no-redaktør Dag Langerød.

– Dette kommer til å gå verden rundt. Det er ingen som ikke får med seg dette, og så lenge vi unngår bråk, slagsmål og vandalisme, så er dette er protest det er lett å støtte, legger han til.

Intervjuet ble gjort før det var kjent at politifolk hadde blitt skadet under protestene.

Glazer-familien, som altså eier Manchester United, er svært upopulære blant supporterne, og det hele toppet seg etter superliga-dramaet for noen uker siden. At eierne ville at United skulle bli med i den omdiskuterte ligaen, skal ha vært direkte utløsende for dagens protester. Også forrige helg var det en mindre protest i Manchester mot det fansen mener er griske eiere, som ikke tenker på fotballens beste.

– Superliga-planene fremstilte eierne som det de er, nemlig kaldblodige kapitalister. Det er noe United-fansen har visst i mange år, forklarer Thore Haugstad, NRKs fotballskribent.

– De har kun brydd seg om at klubben skal være en pengekran for familien, fortsetter han.

– Drastisk og ekstremt

United-eier Joel Glazer publiserte en beklagelse til supporterne etter at superliga-prosjektet gikk i vasken, men den er slett ikke blitt akseptert av alle.

Flere United-supportere hadde søndag plakater med klar beskjed om at unnskyldningen ikke er godtatt.

Thore Haugstad

FORKLARER: Thore Haugstad.

– Glazer-familien satte klubben i milliardgjeld da de kjøpte den. Fansen kjøper dyre drakter og billetter, mens eierne har satt klubben i gjeld og tar likevel ut store summer i utbytte, forklarer Haugstad, og legger til at dette sinnet har bygd seg opp over lang tid.

– De følte nok at de måtte gjøre noe drastisk og ekstremt.

– Kan protestene føre til noe?

– Jeg tror det må skje noe praktisk for at eierne skal bry seg. Det gjør ikke dem noe om de blir upopulære hos fansen. Det må eventuelt være noe som rammer dem økonomisk, eksempelvis at sponsorer mister interessen, at de synker på børsen, eller lignende, spår fotballskribenten.

OMRINGET: Lagene har fortsatt ikke kommet seg til stadion.

Sportsnyheter

Norge vant høy­dramatisk stafett etter svensk sprekk: – Stakkars Sverige

Da det svenske hjemmehåpet kollapset på siste skyting, stakk et ferskt norsk lag vare på muligheten og klinket til med seier i Östersund.

Siste nytt

  • Varslingssak i Skiforbundet: – Hendelser som bryter med Skiforbundets etiske regler

    Tidligere landslagssmører, Frode Pedersen, varslet i sommer om påståtte kritikkverdige forhold. Pedersen har blant annet jobbet tett med Johannes Høsflot Klæbo tidligere.

    Nå er Norges Skiforbund ferdig med behandlingen av saken.

    «Konklusjonen er at det ikke har forekommet lovbrudd, men at enkeltstående hendelser bryter med Skiforbundets etiske regler», skriver Skiforbundet i en pressemelding.

    Skiforbundet engasjerte advokat Per Ragnar Bronken fra Elden Advokatfirma i arbeidet med saken, og advokatfirmaet har nå utarbeidet en rapport.

    – Det er vår vurdering at de kritikkverdige forholdene som er fremhevet av varsler, ikke utgjør lovbrudd etter norsk rett. Videre er det ingenting som tyder på at varsler har blitt utsatt for gjengjeldelse etter arbeidsmiljøloven på noe tidspunkt, sier advokat Bronken.

    Skiforbundet skriver videre i pressemeldingen at Bronken imidlertid vurderer «at det er klart at noen av de enkeltstående hendelsene som det er varslet om, er å anse som «utilbørlig opptreden» etter NSFs «etiske retningslinjer for skiidretten»».

    – Selv om varslingssaken er avsluttet, er det fremkommet kunnskap gjennom behandling av varselet som vil være viktig for oss fremover. Det gjelder både hvordan håndtere negative hendelser i arbeidsmiljøet for dem som jobber ute i felt, men også våre rutiner for behandling av varslingssaker, sier generalsekretær Arne Baumann i Norges Skiforbund.

    Frode Pedersen
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Ingebrigtsen utsatt for tyveri: – Tragikomisk hvor mye dritt det er nå

    I en oppdatering på sosiale medier onsdag kveld, delte Live Børkja Ingebrigtsen at hun hadde blitt frastjålet flere eiendeler fra huset. Henrik Børkja Ingebrigtsen var ikke til stede, da han for tiden er på treningsleir i Sierra Nevada.

    Ifølge Ingebrigtsen skal det ha skjedd mens hun lagde mat, samtidig som det var barn som lekte i et rom like ved inngangspartiet.

    – Jeg har akkurat hatt besøk av politiet, for vi har hatt tyv i gangen her nå, mens jeg var hjemme, sa Ingebrigtsen i en video på Snapchat.

    Hun fortalte at hun hørte at det gikk i ytterdøra nede og at hun hørte en lyd. Da hun skulle kjøre til turntrening, så hun at døra sto åpen. Samtidig så hun at en veske, med bilnøkler, og en pose, med en skinnjakke oppi, var borte.

    – Jeg tror ikke vedkommende kan følge meg på sosiale medier, for jeg har hatt et par drittdager. Ikke kom her og stjel fra meg i tillegg. Fy faen altså, sa Ingebrigtsen, og fortsatte:

    – Det er tragikomisk hvor mye dritt det er nå. Fy søren, nå gidder jeg ikke mer.

    NRK har ikke lyktes med å få en kommentar fra Ingebrigtsen-paret.

    Henrik og Liva Ingebrigtsen
    Foto: TV 2
  • Tysk gulltrener vil nedgradere Nagelsmann: – Bør være assistent

    Tyskland sliter også under Julian Nagelsmann. Han bør ikke være landslagssjef i neste års sluttspill, mener tidligere EM-vinner Berti Vogts.

    Nagelsmann tok over som Tyskland-trener i september etter sparkingen av Hansi Flick. 36-åringen har ikke klart å løfte laget, som står med to strake tap og kun én seier på Nagelsmanns fire første kamper.

    Før ansettelsen steppet landslagsdirektør Rudi Völler inn som vikar og ledet Tyskland til 2-1 over Frankrike.

    – Rudi Völler må være landslagssjef, mens Julian Nagelsmann bør være hans assistent. For meg er det veien å gå hvis vi ønsker å være suksessfulle i EM, sier Vogts til Bild.

    Neste års sluttspill spilles i nettopp Tyskland. Vogts er fortsatt den siste treneren til å ta nasjonen til en EM-tittel (1996).

    – Vår beste prestasjon på årevis kom under Rudi mot Frankrike. Han har mye kunnskap og mye mer erfaring enn Nagelsmann, påpeker Vogts.

    Völler var tysk landslagssjef mellom 2000 og 2004. Han ledet Tyskland til VM-finalen i 2002, men ga seg etter exiten i EMs gruppespill to år senere. (NTB)

    Germany Turkey Soccer
    Foto: Markus Schreiber / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal