Hopp til innhold

Engelske klubber trekker seg: – Vi gjorde en tabbe, og vi beklager

De engelske klubbene slår følge med Manchester City og trekker seg fra superligaen. Flere legger seg langflate og beklager overfor supporterne.

9IUm91-UYU4

STORE PROTESTER: Chelsea-fansen ville ikke at klubben skal spille i den nye superligaen. Disse protestene skulle gi en dominoeffekt tirsdag kveld.

Foto: ADRIAN DENNIS / AFP

Dermed setter de seks engelske klubbene et punktum for superliga-planene, skriver BBC, som omtalte saken først.

Like etterpå offentliggjorde klubbene at de bryter ut.

Chelsea, som var den siste klubben som bekrefter opplysninger, skriver på sin hjemmeside at de også melder seg ut.

– Vi bekrefter at vi har startet prosessen med formelt å trekke oss fra gruppen som arbeider med planer om en europeisk superliga, skriver klubben.

Arsenal ga klubbens tilhengere en beklagelse på Twitter.

– Vi gjorde en tabbe, og vi beklager, melder Arsenal.

Laster Twitter-innhold

Samtidig bekreftet Liverpool, Manchester United og Tottenham med noen minutters mellomrom at de ikke lenger vil være med i den omstridte ligaen.

– Vi beklager angsten og sinnet superligaforslaget har forårsaket. Vi følte det var viktig at vår klubb deltok i utviklingen av en mulig ny struktur som hadde til hensikt å sikre økonomisk fair play og finansiell stabilitet, og samtidig øke bidraget til hele fotballpyramiden, sier Tottenhams styreformann Daniel Levy.

Manchester United uttaler seg kort og slår fast i en pressemelding at de har lyttet til de sterke reaksjonene.

Det samme gjør rivalene fra Liverpool.

– Liverpool kan bekrefte at vår deltakelse i planene om opprettelse av en europeisk superliga er avviklet, melder klubben på Twitter.

Det store vendepunktet kom minutter etter at Real Madrid-president Florentino Pérez skal ha blitt oppholdt i et krisemøte tirsdag kveld.

Pérez, som trolig ville blitt leder av superligaen, skulle etter planen ha vært med i radioprogrammet El Larguero kl. 23.30, men dukket ikke opp. Tidligere rapporterte Gazzetta dello Sport at klubbene var innkalt til krisemøte kl. 23.30.

På forhånd hadde Det engelske fotballforbundet (FA) advart sine klubber om at de kunne bli kastet ut av Premier League.

City trakk seg

Med nådestøtet fra de engelske klubbene har stormen rundt superligaen nådd et klimaks.

Tirsdag kveld blåste det opp med protester fra Chelsea-supporterne, og et par timer senere bekreftet Manchester City som første klubb at de vil trekke seg fra superligaen.

Klubben la ut følgende melding på sin hjemmeside:

«Manchester City Football Club bekrefter at vi har startet den formelle prosessen med å trekke oss fra gruppen som utvikler planene for en europeisk superliga».

– Det er bra de har kommet til fornuft, sier den britiske idrettsministeren Oliver Dowden.

Liverpool-spillere aksjonerer

Etter hvert meldte flere medier at også Barcelona og Atletico Madrid planlegger å trekke seg. Barcelonas president Joan Laporta sa til katalansk TV at hans klubb ikke kommer til å bli med i superligaen hvis ikke fansen godtar det.

– Barca vil ikke være en del av superligaen uten godkjennelse fra klubbens medlemmer. Det er de som bestemmer. Det er deres klubb, sier Laporte.

Tirsdag kveld brukte dessuten flere Liverpool-spillere Twitter til å gi sine eiere beskjed om hva de mener.

Laster Twitter-innhold

«Vi liker det ikke og vi vil ikke at det skal skje,» er budskapet fra James Milner, Jordan Henderson, Xherdan Shaqiri og flere.

Ikke lenge etterpå ble de hørt.

«Ultimate svik»

Det hadde allerede vært massive protester mot planene om en ny superliga, og tirsdag kveld demonstrerte Chelsea-fansen utenfor Stamford Bridge der Chelsea møtte Brighton (en kamp som for øvrig endte 0-0).

«Det ultimate svik», var en av beskjedene supporterne ga til klubbeier Roman Abramovitsj. «Roman, gjør det rette» og «Vi vil ha våre kalde kvelder i Stoke» var andre paroler fotballsupporterne var samlet under.

– Presset fra fansen, de massive protestene mot planene som kom sent på søndag har gjort at de klubbene som ventet lengst med å si ja til dette – Chelsea og Manchester City – er nå de første som sier at dette ble helt feil: «Dette var ikke det vi trodde vi var på vei inn i, dette vil vi ikke være med på», sa NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

Chelseasupportere vil ikke ha klubben sin med i Superleague.

Chelseasupportere vil ikke ha klubben sin med i Superleague.

En kilde tett på Abramovitsj bekreftet overfor forbes.com at klubben var i ferd med å sende de nødvendige dokumentene for å trekke seg ut.

Matt Law, fotballreporter i Daily Telegraph, skrev på Twitter at det er Abramovitsj som sammen med styret har bestemt seg for å dra i nødbremsen:

Laster Twitter-innhold

Fotballstorm

Den nye superligaen med 12 av de største toppklubbene ble annonnsert seint søndag kveld. Seks av klubbene var engelske, og det skal etter planen komme til tre nye faste medlemmer. Ingen av disse skulle rykke ned.

Så skulle ytterligere fem klubber komme inn via kvalifisering eller invitasjoner. Dette vil gjøre det nesten umulig for andre lag å få innpass blant de beste.

Men i de to dagene som har gått etter at planene ble kjent, har Uefa, Fifa, ligaene og ikke minst fansen nesten unisont protestert på det aller sterkeste.

Protestene har stort sett gått på at ett av fotballens sterkeste grunnprinsipper er brutt, nemlig at alle lag skal kvalifisere seg gjennom resultater på banen, ikke på grunn av «verdier som merkevare».

Real Madrids president Florentino Pérez er den som har stått i front for å forsvare ligaen. Han mener det er nødvendig fordi fotballinteressen og dermed økonomien i fotballen er i ferd med å bli svekket, og at den nye ligaen vil hjelpe fotallen på alle nivå.

Britenes statsminister Boris Johnson sa tidliger tirsdag at han skulle gjøre det han kunne for å stanse superligaen «med alle tilgjengelige midler».

Det er i hovedsak dette som har ført til at klubber nå er begynt å trekke seg.

Superligaen mener imidlertid at alle klubbenes innmeldig er bindende.

Xnh8PWH-T6A

PROTEST BLE FEIRING: Sinte Chelsea-supportere begynte plutselig å juble da ryktene begynte gå om at klubben trekker seg fra superligaen.

Foto: KEVIN COOMBS / Reuters

Fra sinne til glede

Et tusentall rasende Chelsea-fans møtte lagets buss da den kom til stadion tirsdag kveld for å protestere mot klubbens medlemskap i superligaen. Men da BBCs nyhet om utmelding ble kjent, snudde stemningen til jubel, melder The Irish Examiner.

Ifølge Sky Sports var det opprøret blant fansen som fikk klubben til å snu.

Jan Petter Saltvedt mener at også klubbene som bryter ut, får en jobb etterpå.

– Det blir den store utfordringen for klubbene nå, nemlig å forklare at dette mente vi egentlig aldri. «Dere kan bare fortsette å være like glad i oss», sier han.

– Det definitivt mest positive i det som har skjedd de siste 48 timene, er jo å se lidenskapen hos fansen. Det er ikke bare enkeltklubbene. Det har vær så unisont og så sterkt og en så massiv fordømmelse, at der er det jo et eller annet håp om at fotballen tross alt har en sjel og noe som ligner på en moral fortsatt.

Sportsnyheter

Norge vant høy­dramatisk stafett etter svensk sprekk: – Stakkars Sverige

Da det svenske hjemmehåpet kollapset på siste skyting, stakk et ferskt norsk lag vare på muligheten og klinket til med seier i Östersund.

Siste nytt

 • København tok poeng borte mot Bayern München

  København forlater München med ett poeng etter at de spilte 0-0 mot den tyske giganten Bayern.

  Mohammed Elyounoussi spilte hele kampen for København.

  Det betyr at de i skrivende stund, med én kamp igjen, er i førersetet til å slå følge med Bayern ut av gruppe A.

  I siste gruppespillskamp venter Galatasaray. Fortsatt kan båd København, Galatasaray og Manchester United gå videre.

  Tidligere onsdag spilte Galatasaray og Manchester United 3-3 i Tyrkia.

  Moi
  Foto: MICHAELA REHLE / AFP
 • Scoret hat trick mot Inter – så kollapset de

  Benficas midtbaneveteran Joao Mario hadde en drømmeomgang mot gamleklubben Inter, men det endte på skuffende vis for portugiseren.

  Mario sørget for 3-0-ledelse med tre mål før pause. Tidligere Rosenborg-angriper Casper Tengstedt bidro med to målgivende pasninger.

  Men etter hvilen slo Inter tilbake og fikset 3-3 og uavgjort. Marko Arnautovic, Davide Frattesi og Alexis Sanchez scoret ett mål hver i opphentingen.

  Dette var Benficas første poeng i denne sesongens utgave av Mesterligaen. De ligger sist i gruppen.

  Inter er på sin side allerede videre fra gruppespillet sammen med Real Sociedad.

  Champions League - Group D - Benfica v Inter Milan
  Foto: PEDRO NUNES / Reuters
 • Bellingham scoret igjen - Real Madrid vant storkamp

  Jude Bellingham fortsetter å levere i den hvite Real Madrid-trøya. Onsdag scoret han da Real Madrid slo Napoli 3-2.

  Bellingham ga Real Madrid en 2-1-ledelse etter at Giovanni Simeone hadde sendt Napoli i føringen og Rodrygo hadde utlignet til 1-1. Napoli slo tilbake ved Franck-André Zambo Anguissa, men på tampen avgjorde unggutten Nicolas Paz Martinez kampen med sin 3-2-scoring i favør spanjolene.

  Real Madrid står med fem av fem seirer i gruppe C og er for lengst klare for utslagsrundene. Napoli ligger bra an til å slå følge med dem.

  Leo Skiri Østigård, som scoret sist Napoli møtte Real Madrid, så hele kampen fra benken.

  I den adre kampen i gruppa endte kampen mellom Braga og Union Berlin 1-1.

  Jude Bellingham
  Foto: JAVIER SORIANO / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal