Hopp til innhold

Engelske klubber trekker seg: – Vi gjorde en tabbe, og vi beklager

De engelske klubbene slår følge med Manchester City og trekker seg fra superligaen. Flere legger seg langflate og beklager overfor supporterne.

9IUm91-UYU4

STORE PROTESTER: Chelsea-fansen ville ikke at klubben skal spille i den nye superligaen. Disse protestene skulle gi en dominoeffekt tirsdag kveld.

Foto: ADRIAN DENNIS / AFP

Dermed setter de seks engelske klubbene et punktum for superliga-planene, skriver BBC, som omtalte saken først.

Like etterpå offentliggjorde klubbene at de bryter ut.

Chelsea, som var den siste klubben som bekrefter opplysninger, skriver på sin hjemmeside at de også melder seg ut.

– Vi bekrefter at vi har startet prosessen med formelt å trekke oss fra gruppen som arbeider med planer om en europeisk superliga, skriver klubben.

Arsenal ga klubbens tilhengere en beklagelse på Twitter.

– Vi gjorde en tabbe, og vi beklager, melder Arsenal.

Laster Twitter-innhold

Samtidig bekreftet Liverpool, Manchester United og Tottenham med noen minutters mellomrom at de ikke lenger vil være med i den omstridte ligaen.

– Vi beklager angsten og sinnet superligaforslaget har forårsaket. Vi følte det var viktig at vår klubb deltok i utviklingen av en mulig ny struktur som hadde til hensikt å sikre økonomisk fair play og finansiell stabilitet, og samtidig øke bidraget til hele fotballpyramiden, sier Tottenhams styreformann Daniel Levy.

Manchester United uttaler seg kort og slår fast i en pressemelding at de har lyttet til de sterke reaksjonene.

Det samme gjør rivalene fra Liverpool.

– Liverpool kan bekrefte at vår deltakelse i planene om opprettelse av en europeisk superliga er avviklet, melder klubben på Twitter.

Det store vendepunktet kom minutter etter at Real Madrid-president Florentino Pérez skal ha blitt oppholdt i et krisemøte tirsdag kveld.

Pérez, som trolig ville blitt leder av superligaen, skulle etter planen ha vært med i radioprogrammet El Larguero kl. 23.30, men dukket ikke opp. Tidligere rapporterte Gazzetta dello Sport at klubbene var innkalt til krisemøte kl. 23.30.

På forhånd hadde Det engelske fotballforbundet (FA) advart sine klubber om at de kunne bli kastet ut av Premier League.

City trakk seg

Med nådestøtet fra de engelske klubbene har stormen rundt superligaen nådd et klimaks.

Tirsdag kveld blåste det opp med protester fra Chelsea-supporterne, og et par timer senere bekreftet Manchester City som første klubb at de vil trekke seg fra superligaen.

Klubben la ut følgende melding på sin hjemmeside:

«Manchester City Football Club bekrefter at vi har startet den formelle prosessen med å trekke oss fra gruppen som utvikler planene for en europeisk superliga».

– Det er bra de har kommet til fornuft, sier den britiske idrettsministeren Oliver Dowden.

Liverpool-spillere aksjonerer

Etter hvert meldte flere medier at også Barcelona og Atletico Madrid planlegger å trekke seg. Barcelonas president Joan Laporta sa til katalansk TV at hans klubb ikke kommer til å bli med i superligaen hvis ikke fansen godtar det.

– Barca vil ikke være en del av superligaen uten godkjennelse fra klubbens medlemmer. Det er de som bestemmer. Det er deres klubb, sier Laporte.

Tirsdag kveld brukte dessuten flere Liverpool-spillere Twitter til å gi sine eiere beskjed om hva de mener.

Laster Twitter-innhold

«Vi liker det ikke og vi vil ikke at det skal skje,» er budskapet fra James Milner, Jordan Henderson, Xherdan Shaqiri og flere.

Ikke lenge etterpå ble de hørt.

«Ultimate svik»

Det hadde allerede vært massive protester mot planene om en ny superliga, og tirsdag kveld demonstrerte Chelsea-fansen utenfor Stamford Bridge der Chelsea møtte Brighton (en kamp som for øvrig endte 0-0).

«Det ultimate svik», var en av beskjedene supporterne ga til klubbeier Roman Abramovitsj. «Roman, gjør det rette» og «Vi vil ha våre kalde kvelder i Stoke» var andre paroler fotballsupporterne var samlet under.

– Presset fra fansen, de massive protestene mot planene som kom sent på søndag har gjort at de klubbene som ventet lengst med å si ja til dette – Chelsea og Manchester City – er nå de første som sier at dette ble helt feil: «Dette var ikke det vi trodde vi var på vei inn i, dette vil vi ikke være med på», sa NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

Chelseasupportere vil ikke ha klubben sin med i Superleague.

Chelseasupportere vil ikke ha klubben sin med i Superleague.

En kilde tett på Abramovitsj bekreftet overfor forbes.com at klubben var i ferd med å sende de nødvendige dokumentene for å trekke seg ut.

Matt Law, fotballreporter i Daily Telegraph, skrev på Twitter at det er Abramovitsj som sammen med styret har bestemt seg for å dra i nødbremsen:

Laster Twitter-innhold

Fotballstorm

Den nye superligaen med 12 av de største toppklubbene ble annonnsert seint søndag kveld. Seks av klubbene var engelske, og det skal etter planen komme til tre nye faste medlemmer. Ingen av disse skulle rykke ned.

Så skulle ytterligere fem klubber komme inn via kvalifisering eller invitasjoner. Dette vil gjøre det nesten umulig for andre lag å få innpass blant de beste.

Men i de to dagene som har gått etter at planene ble kjent, har Uefa, Fifa, ligaene og ikke minst fansen nesten unisont protestert på det aller sterkeste.

Protestene har stort sett gått på at ett av fotballens sterkeste grunnprinsipper er brutt, nemlig at alle lag skal kvalifisere seg gjennom resultater på banen, ikke på grunn av «verdier som merkevare».

Real Madrids president Florentino Pérez er den som har stått i front for å forsvare ligaen. Han mener det er nødvendig fordi fotballinteressen og dermed økonomien i fotballen er i ferd med å bli svekket, og at den nye ligaen vil hjelpe fotallen på alle nivå.

Britenes statsminister Boris Johnson sa tidliger tirsdag at han skulle gjøre det han kunne for å stanse superligaen «med alle tilgjengelige midler».

Det er i hovedsak dette som har ført til at klubber nå er begynt å trekke seg.

Superligaen mener imidlertid at alle klubbenes innmeldig er bindende.

Xnh8PWH-T6A

PROTEST BLE FEIRING: Sinte Chelsea-supportere begynte plutselig å juble da ryktene begynte gå om at klubben trekker seg fra superligaen.

Foto: KEVIN COOMBS / Reuters

Fra sinne til glede

Et tusentall rasende Chelsea-fans møtte lagets buss da den kom til stadion tirsdag kveld for å protestere mot klubbens medlemskap i superligaen. Men da BBCs nyhet om utmelding ble kjent, snudde stemningen til jubel, melder The Irish Examiner.

Ifølge Sky Sports var det opprøret blant fansen som fikk klubben til å snu.

Jan Petter Saltvedt mener at også klubbene som bryter ut, får en jobb etterpå.

– Det blir den store utfordringen for klubbene nå, nemlig å forklare at dette mente vi egentlig aldri. «Dere kan bare fortsette å være like glad i oss», sier han.

– Det definitivt mest positive i det som har skjedd de siste 48 timene, er jo å se lidenskapen hos fansen. Det er ikke bare enkeltklubbene. Det har vær så unisont og så sterkt og en så massiv fordømmelse, at der er det jo et eller annet håp om at fotballen tross alt har en sjel og noe som ligner på en moral fortsatt.

Siste nytt

  • Villa forlenger med suksesstreneren

    Unai Emery har skrevet under en ny kontrakt med Premier League-klubben Aston Villa. Den nye avtalen til manageren strekker seg til 2027.

    Emery har ledet Birmingham-klubben med stor suksess etter at han tok over for Steven Gerrard i november 2022. I skrivende stund ligger laget på fjerdeplass i Premier League med fire kamper igjen. Dermed kan klubben sikret sin første mesterligadeltakelse på over 40 år.

    Emery sier til klubbens nettsider at han er veldig fornøyd med å forlenge avtalen sin.

    – Vi nyter tiden i Villa, og vi har en flott gruppe med spillere. Jeg og mitt trenerteam deler visjonen til eierne, og de er veldig støttende og respektfulle. Strukturen er på plass for at vi skal fortsette å utvikle klubben, sier spanjolen. (NTB)

    7ZFc-Z9Pon8
    Foto: AP
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Stina Nilsson gir seg som skiskytter – bytter idrett igjen

    Det bekrefter Nilsson til SVT.

    – Jeg skal gå langløp neste år, og det føles veldig kult, sier Nilsson.

    For fire år siden la hun brått opp langrennskarrieren, og begynte å satse på skiskyting. Det ble ingen suksess, og nå sier hun stopp.

    – Geværet er lagt på hylla, sier Nilsson.

    Nilsson har signert for det norske langløpslaget Team Ragde Charge, og skal gå Ski Classics neste sesong.

    – Allerede da jeg gikk over til skiskyting så jeg på meg selv nesten som en tretrinnsrakett. Det blir langrenn, skiskyting og så skal jeg prøve meg på langløp. Og nå føles det veldig riktig og spennende.

    Nilsson fikk med seg en pallplass i skiskyting, og sier de to første sesongene var veldig bra. Deretter gikk det nedover. Til slutt gikk hun lei enkelte deler av sporten.

    – Man kan være i superbra form, skyte en veldig god liggende serie, og likevel skyte seg bort på stående. Jeg var ganske lei av det på slutten, at jeg hadde gjort det så bra, men likevel var det noe som ikke stemte.

    Stina Nilsson
    Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal