Hopp til innhold

Engelske klubber trekker seg: – Vi gjorde en tabbe, og vi beklager

De engelske klubbene slår følge med Manchester City og trekker seg fra superligaen. Flere legger seg langflate og beklager overfor supporterne.

9IUm91-UYU4

STORE PROTESTER: Chelsea-fansen ville ikke at klubben skal spille i den nye superligaen. Disse protestene skulle gi en dominoeffekt tirsdag kveld.

Foto: ADRIAN DENNIS / AFP

Dermed setter de seks engelske klubbene et punktum for superliga-planene, skriver BBC, som omtalte saken først.

Like etterpå offentliggjorde klubbene at de bryter ut.

Chelsea, som var den siste klubben som bekrefter opplysninger, skriver på sin hjemmeside at de også melder seg ut.

– Vi bekrefter at vi har startet prosessen med formelt å trekke oss fra gruppen som arbeider med planer om en europeisk superliga, skriver klubben.

Arsenal ga klubbens tilhengere en beklagelse på Twitter.

– Vi gjorde en tabbe, og vi beklager, melder Arsenal.

Laster Twitter-innhold

Samtidig bekreftet Liverpool, Manchester United og Tottenham med noen minutters mellomrom at de ikke lenger vil være med i den omstridte ligaen.

– Vi beklager angsten og sinnet superligaforslaget har forårsaket. Vi følte det var viktig at vår klubb deltok i utviklingen av en mulig ny struktur som hadde til hensikt å sikre økonomisk fair play og finansiell stabilitet, og samtidig øke bidraget til hele fotballpyramiden, sier Tottenhams styreformann Daniel Levy.

Manchester United uttaler seg kort og slår fast i en pressemelding at de har lyttet til de sterke reaksjonene.

Det samme gjør rivalene fra Liverpool.

– Liverpool kan bekrefte at vår deltakelse i planene om opprettelse av en europeisk superliga er avviklet, melder klubben på Twitter.

Det store vendepunktet kom minutter etter at Real Madrid-president Florentino Pérez skal ha blitt oppholdt i et krisemøte tirsdag kveld.

Pérez, som trolig ville blitt leder av superligaen, skulle etter planen ha vært med i radioprogrammet El Larguero kl. 23.30, men dukket ikke opp. Tidligere rapporterte Gazzetta dello Sport at klubbene var innkalt til krisemøte kl. 23.30.

På forhånd hadde Det engelske fotballforbundet (FA) advart sine klubber om at de kunne bli kastet ut av Premier League.

City trakk seg

Med nådestøtet fra de engelske klubbene har stormen rundt superligaen nådd et klimaks.

Tirsdag kveld blåste det opp med protester fra Chelsea-supporterne, og et par timer senere bekreftet Manchester City som første klubb at de vil trekke seg fra superligaen.

Klubben la ut følgende melding på sin hjemmeside:

«Manchester City Football Club bekrefter at vi har startet den formelle prosessen med å trekke oss fra gruppen som utvikler planene for en europeisk superliga».

– Det er bra de har kommet til fornuft, sier den britiske idrettsministeren Oliver Dowden.

Liverpool-spillere aksjonerer

Etter hvert meldte flere medier at også Barcelona og Atletico Madrid planlegger å trekke seg. Barcelonas president Joan Laporta sa til katalansk TV at hans klubb ikke kommer til å bli med i superligaen hvis ikke fansen godtar det.

– Barca vil ikke være en del av superligaen uten godkjennelse fra klubbens medlemmer. Det er de som bestemmer. Det er deres klubb, sier Laporte.

Tirsdag kveld brukte dessuten flere Liverpool-spillere Twitter til å gi sine eiere beskjed om hva de mener.

Laster Twitter-innhold

«Vi liker det ikke og vi vil ikke at det skal skje,» er budskapet fra James Milner, Jordan Henderson, Xherdan Shaqiri og flere.

Ikke lenge etterpå ble de hørt.

«Ultimate svik»

Det hadde allerede vært massive protester mot planene om en ny superliga, og tirsdag kveld demonstrerte Chelsea-fansen utenfor Stamford Bridge der Chelsea møtte Brighton (en kamp som for øvrig endte 0-0).

«Det ultimate svik», var en av beskjedene supporterne ga til klubbeier Roman Abramovitsj. «Roman, gjør det rette» og «Vi vil ha våre kalde kvelder i Stoke» var andre paroler fotballsupporterne var samlet under.

– Presset fra fansen, de massive protestene mot planene som kom sent på søndag har gjort at de klubbene som ventet lengst med å si ja til dette – Chelsea og Manchester City – er nå de første som sier at dette ble helt feil: «Dette var ikke det vi trodde vi var på vei inn i, dette vil vi ikke være med på», sa NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

Chelseasupportere vil ikke ha klubben sin med i Superleague.

Chelseasupportere vil ikke ha klubben sin med i Superleague.

En kilde tett på Abramovitsj bekreftet overfor forbes.com at klubben var i ferd med å sende de nødvendige dokumentene for å trekke seg ut.

Matt Law, fotballreporter i Daily Telegraph, skrev på Twitter at det er Abramovitsj som sammen med styret har bestemt seg for å dra i nødbremsen:

Laster Twitter-innhold

Fotballstorm

Den nye superligaen med 12 av de største toppklubbene ble annonnsert seint søndag kveld. Seks av klubbene var engelske, og det skal etter planen komme til tre nye faste medlemmer. Ingen av disse skulle rykke ned.

Så skulle ytterligere fem klubber komme inn via kvalifisering eller invitasjoner. Dette vil gjøre det nesten umulig for andre lag å få innpass blant de beste.

Men i de to dagene som har gått etter at planene ble kjent, har Uefa, Fifa, ligaene og ikke minst fansen nesten unisont protestert på det aller sterkeste.

Protestene har stort sett gått på at ett av fotballens sterkeste grunnprinsipper er brutt, nemlig at alle lag skal kvalifisere seg gjennom resultater på banen, ikke på grunn av «verdier som merkevare».

Real Madrids president Florentino Pérez er den som har stått i front for å forsvare ligaen. Han mener det er nødvendig fordi fotballinteressen og dermed økonomien i fotballen er i ferd med å bli svekket, og at den nye ligaen vil hjelpe fotallen på alle nivå.

Britenes statsminister Boris Johnson sa tidliger tirsdag at han skulle gjøre det han kunne for å stanse superligaen «med alle tilgjengelige midler».

Det er i hovedsak dette som har ført til at klubber nå er begynt å trekke seg.

Superligaen mener imidlertid at alle klubbenes innmeldig er bindende.

Xnh8PWH-T6A

PROTEST BLE FEIRING: Sinte Chelsea-supportere begynte plutselig å juble da ryktene begynte gå om at klubben trekker seg fra superligaen.

Foto: KEVIN COOMBS / Reuters

Fra sinne til glede

Et tusentall rasende Chelsea-fans møtte lagets buss da den kom til stadion tirsdag kveld for å protestere mot klubbens medlemskap i superligaen. Men da BBCs nyhet om utmelding ble kjent, snudde stemningen til jubel, melder The Irish Examiner.

Ifølge Sky Sports var det opprøret blant fansen som fikk klubben til å snu.

Jan Petter Saltvedt mener at også klubbene som bryter ut, får en jobb etterpå.

– Det blir den store utfordringen for klubbene nå, nemlig å forklare at dette mente vi egentlig aldri. «Dere kan bare fortsette å være like glad i oss», sier han.

– Det definitivt mest positive i det som har skjedd de siste 48 timene, er jo å se lidenskapen hos fansen. Det er ikke bare enkeltklubbene. Det har vær så unisont og så sterkt og en så massiv fordømmelse, at der er det jo et eller annet håp om at fotballen tross alt har en sjel og noe som ligner på en moral fortsatt.

Siste nytt

 • Malacia nærmer seg United-overgang

  Nederlandske Tyrell Malacia blir høyst trolig Erik ten Hags første signering som Manchester United-manager. Backen ble mandag avbildet på treningsanlegget.

  Malacia har spilt hele sin profesjonelle karriere i barndomsklubben Feyenoord, der han har gjort sakene sine bra. Ifølge britiske medier blir 22-åringen snart presentert som United-spiller.

  Manchester Evening News og Daily Mail har bilde av nederlenderen på vei til klubbens treningsanlegg. The Athletic hevdet tidligere mandag at Malacia hadde blitt enig med United om de personlige betingelsene. (NTB)

  Albania Soccer Europa Conference League Final
  Foto: Lisi Niesner / AP
 • Gabriel Jesus klar for Arsenal

  Brasil-angriperen Gabriel Jesus forlater Manchester City og slutter seg til ligarival Arsenal. Han er London-lagets tredje forsterkning i sommer.

  Overgangen ble bekreftet av Arsenal mandag. Kjøpssummen er rapportert å være på om lag 45 millioner pund. Det tilsvarer 542 millioner kroner.

  Jesus ble hentet til den lyseblå delen av Manchester i januar 2017, og har siden spilt en viktig rolle for Pep Guardiolas lag. I sesongavslutningen i 2018 scoret han målet som gjorde City historisk da klubben stoppet Premier League-sesongen på 100 poeng.

  Sist sesong ble brasilianeren ofte benyttet på kanten, og han noterte seg til slutt for like mange målgivende pasninger som nettkjenninger. (NTB)

  Gabriel Jesus
  Foto: OLI SCARFF / AFP
 • Filip Ingebrigtsen står over VM

  Filip Ingebrigtsen (29) har trukket seg fra friidretts-VM i Eugene på grunn av en skade i akillesen.

  – Akillesproblemene jeg fikk i forkant av årets Bislett Games gjør at VM går uten meg. Når kroppen endelig fungerer er det kjedelig å bli satt ut av spill på grunn av en skade, sier Ingebrigtsen i en pressemelding.

  Den mellomste av de tre løpebrødrene skulle egentlig deltatt på 1500 meteren i VM sammen med yngstebror, Jakob, og Ferdinand Kvan Edman.

  Nå satser 29-åringen på å bli skadefri til EM i München i august. (NTB)

  Friidrett: Night of higlights 2022 på Bislett stadion
  Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste