Hopp til innhold

Stjernespillerne som rystet USA: – Skandaløs og kriminell oppførsel

Flere av de største profilene i NFL ble tiltalt for vold mot kvinner i 2014. NFL-entusiast Asbjørn Slettemark mener ligaen ikke har turt å straffe de største stjernene.

NFL Domestic Violence What Next

SKANDALER: Ray McDonald, Adrian Peterson og Ray Rice er noen av NFL-profilene som har vært innblandet i voldsepisoder.

Foto: Ap

Selv om publikum i USA er godt vant til skandaler i amerikansk fotball, har man etter hvert begynt å omtale 2014-sesongen som «skandalesesongen».

I de fleste tilfellene som har nådd avisforsidene har det handlet om vold i hjemmet og voldshandlinger mot familiemedlemmer.

Sjekk NFLs egen statistikk her.

Asbjørn Slettermark har bedre kjennskap til den amerikanske ligaen enn nordmenn flest. Han er kritisk til måten ligaen har håndtert voldsepisodene på.

– Som vanlig har NFL vært unnvikende når det gjelder å straffe de beste spillerne, sier han til NRK.

Brutal video

I september 2014 ble blant annet Minnesota Vikings' runningback Adrian Peterson, en av NFLs største stjerner, tiltalt for barnemishandling. Peterson skulle ha slått sin fire år gamle sønn med en gren eller trepinne. NFL valgte å utestenge spilleren.

Den antagelig største skandalen kom da TMZ publiserte en video av den daværende Baltimore Ravens-spilleren Ray Rice. Videoen viste brutale bilder av at runnningbacken

Adrian Peterson

FOR RETTEN: Adrian Peterson erklærte seg ikke skyldig i tiltalen mot ham.

Foto: Pat Sullivan / Ap

slo kona bevisstløs i en heis på et hotell i Atlantic City.

Til og med president Barack Obama reagerte da omstendighetene rundt Rice ble kjent.

20. januar i år, altså like før Super Bowl, kom det frem at den ene av finalistene, New England Patriots, ble etterforsket for juks av NFL. Klubben er mistenkt for å ha tatt luft ut av ballene i kampen mot Indianapolis Colts - kampen som sendte laget til Super Bowl.

– Man skal ikke skjære alle spillere over en kam, men i tilfellene Ray Rice og Adrian Peterson er det snakk om skandaløs og kriminell oppførsel som burde få skarpere reaksjoner fra ligaen, sier Slettemark.

Les mer om andre saker i faktaboksen.

Kampanjer for å lære

Underveis i sesongen ble de mange voldssakene en så stor belastning for NFL at ligaen følte seg tvunget til å kjøre et eget undervisningsoplegg for spillerne om vold og seksuelle overgrep.

Under årets Super Bowl blir det også sendt en egen video for å sette søkelyset på voldsproblemet, ifølge Fox News.

Super Bowl-videoen, som går i den mest kostbare sendetiden i amerikansk fjernsyn, står i sterk kontrast til de vanligvis mer underholdende innslagene som dominerer denne kvelden, og viser et åsted der det nylig har skjedd en voldshandling.

I bakgrunnen hører man en kvinnestemme som har ringt 911, det amerikanske nødnummeret (se video under).

Kampanjen kom etter at en av verdens mektigste kvinner (ifølge Forbes), Indra Nooyi, gikk knallhardt ut mot alle voldsepisodene.

Nooyi er administrerende direktør for NFL-sponsoren PespiCo og ble i 2014 kåret til verdens 13. mest suksessrike kvinne. En person som NFL ikke har råd til å ignorere.

– Jeg er en mor, en kone og en lidenskapelig fotballfan. Jeg er dypt forstyrret av den frastøtende oppførselen til spillerne, sa hun blant annet, og sa klart ifra at hun forventet endringer.

Også andre sponsorer forlangte at noe ble gjort.

– Ekstra søkelys

Asbjørn Slettemark

KRITISK: NFL har vært unnvikende, sier Asbjørn Slettemark.

Foto: Tom Øverlie / NRK

Slettemark tror NFL vil bli tvunget til å gjennomføre strengere regelverk i 2015.

– Det som har skjedd er at NFL har fått ekstra søkelys mot seg. Det ble mye oppmerksomhet rundt Ray Rice, og da ble det klart at regelverket ikke fungerte. Folk reagerte på at han kun fikk et par kampers utestengelse og en smekk på fingeren, sier han.

– Dette vil føre til at NFL tvinges til å stramme inn regelverket denne sesongen, mener Slettemark.

Han er likevel ikke overbevist om at antall voldsepisoder har økt denne sesongen.

– Det er nok heller det at NFL henger igjen i gamle organisasjonsstrukturer, sier han.

Publikum kommer

Men til tross for skandaler og negativ PR: Super Bowl-festen samler over 100 millioner TV-seere hvert år. 111,5 millioner seere fulgte fotballfinalen i fjor, noe som gjorde det til tidenes mest sette TV-program i USA.

Rekorden kan godt bli slått i år.

– Skandalene har ikke hatt noen innvirkning på TV-tall, publikumsfremmøte eller sponsorinntekter, sier tidligere president i CBS Sports, og nåværende medierådgiver Neal Pilson til nyhetsbyrået Reuters.

Og når Seattle Seahawks og New England Patriots barker sammen på stadion i Phoenix, Arizona førstkommende søndag er det forlengst utsolgt.

SPO-FBN-SAN-FRANCISCO-49ERS-V-BALTIMORE-RAVENS

PROFIL: Baltimore Ravens-spilleren Ray Rice ble suspendert.

Foto: Rob Carr / Afp

– Litt overraskende

30 sekunder med reklametid under kampen går for nesten 35 millioner kroner, og finalen i amerikansk fotball er for lengst utsolgt, til tross for at billettene selges til blodpriser på svartebørsen.

– Det er litt overraskende. Man skulle tro at meldingene om vold bekymret folk, men publikum får ikke nok (av fotball), sier George Belch, professor i markedsføring ved Universitetet i San Diego.

Medierådgiver Neal Pilson mener amerikansk fotball appellerer til den amerikanske folkesjela i langt større grad enn mange andre idretter på grunn av råskapen i sporten.

– Det appellerer til den «amerikanske moralen» og oppfatningen om at man kan bli enige ved hjelp av nevene, sier han.

Tror på Seattle

Men førstkommende søndag (lokal tid) er det forhåpentligvis det sportslige som kommer i fokus når New England Patriots og Seattle Seahawks møtes.

Den legendariske NFL-quarterbacken Dan Marino holder Seattle Seahawks som knapp Super Bowl-favoritt etter at de slo Green Bay Packers etter en snuoperasjon i semifinalen.

I den andre semifinalen ble Indianapolis Colts knust av New England Patriots med 45-7.

Miami Dolphins-legenden Dan Marino spår en jevn Super Bowl mellom Seahawks og Patriots, men tror Seahawks-spillerne vil være proppfulle av selvtillit etter snuoperasjonen mot Packers.

– De sto med ryggen mot veggen og kom ut av det. Psykisk blir det en stor fordel for dem. Jeg tror jeg setter pengene mine på Seattle, tilføyer han.

I Norge sendes Super Bowl på Viasat 4.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal