Hopp til innhold

Johaug trekker seg fra Toppidrettsveka – må bremses etter for tøff trening

HITRA (NRK): Det blir et syltynt startfelt i kvinneklassen i årets utgave av Toppidrettsveka. Så å si samtlige av de største profilene er enten syke eller har hatt for høy treningsbelastning.

Johaug Lysebotn før

UTE AV TOPPIDRETTSVEKA: Therese Johaug, her avbildet under Blinkfestivalen i begynnelsen av august.

Foto: Carina Johansen

Blant dem er det aller største navnet, nemlig Therese Johaug. Skiforbundet begrunner forfallet til Johaug slik:

«Johaugs treningsbelastning har i sommer vært for høy, og hun må ha en lettere treningsperiode for å få tilbake tilstrekkelig med overskudd. Hun har ikke respondert som forventet på treningsøktene de siste dagene, og har i samråd med trener og helseteam besluttet at hun ikke kan delta i rulleskirennene denne uka. Hun stiller følgelig heller ikke på kvinner elites treningssamling i Meråker i etterkant av Toppidrettsveka.»

– Det blir nok «rart» for meg å ikke delta på Toppidrettsveka som jeg har konkurrert i så mange ganger og hatt stor glede av, sier Therese Johaug i forbundets pressemelding, og legger til at hun nå må lytte til kroppen og justere belastningen for å komme tilbake i normalt gjenge.

– Jeg tror ikke hun liker situasjonen

NRKs langrennskommentator, Jann Post, er på plass på Hitra der Toppidrettsveka starter torsdag. Han slår fast følgende etter beskjeden fra Johaug:

– Det er uvanlig at Johaug ikke stiller på rulleskirenn eller treningssamling hvis hun er frisk i en slik periode. Jeg tror ikke hun liker den situasjonen. Men jeg er ikke bekymret. Hun trener såpass mye, og ligger såpass grensen til tider, at det kanskje bare er roligere trening som skal til. Jeg hadde ikke jublet ennå hvis jeg var svensk, sier han.

22iltpX7w-c

LANDSLAGSTRENER: Ole Morten Iversen, her avbildet tidligere denne sesongen.

Foto: Carina Johansen

– En grense for henne også

Landslagstrener Ole Morten Iversen har følgende vurdering av situasjonen:

– Det har blitt for mye. Det er en uvant følelse for henne. Hun er vant til at ting går på skinner og at hun ikke har noen grenser. Det har vært for tøft i juli og august. Det er en del funn som tilsier at nok er nok for henne også. Og en viktig pekepinn for Therese – at det er en grense for henne også.

– Hva mener du med objektive funn?

– Det er tester som løping på mølla, fysioterapeut og muskelstatussjekk, sammen med hennes følelse. Så har det blitt for mye en periode. Mitt råd til Therese var at «nå tar du en skikkelig rolig uke, med ekstremt mye mindre trening enn du er vant til». I det bildet sa jeg også at det er uaktuelt å gå renn og reise på samling.

– Man kan jo lure på hvorfor det skjer. Jeg tror det er fordi Therese ikke er vant til det. Hun er vant til at alt fungerer, at ting ikke er hundre prosent er uvant for henne. Det er antakelig nyttig å få en påminnelse om at det er en grense for henne også, sier Iversen.

RLoU-0IUHnI

FORKJØLET: Heidi Weng, her under Blinkfestivalen tidligere i sommer.

Foto: Carina Johansen

Haga, Weng og Falla ute

Heidi Weng er forkjølet, mens Maiken Caspersen Falla ikke er å finne i startlistene på grunn av en overbelastning i øvre del av ryggen. Heller ikke Ragnhild Haga stiller til start fordi hun i samråd med trenerne må justere treningsbelastningen etter en sommer med høy belastning.

Samtlige forfall kommer altså dagen før det hele starter med intervallstartløp på Hitra torsdag. Toppidrettsveka fortsetter for øvrig med sprint i Aure og intervallstart i Granåsen lørdag.

za335p4WrAs

BLANT FAVORITTENE: Helene Marie Fossesholm, her under Blinkfestivalen tidligere i sommer.

Foto: Carina Johansen

Bare fire av ti landslagsutøvere på dameside

Fra før av er det kjent at Ingvild Flugstad Østberg er i opptrening etter sitt andre tretthetsbrudd, mens Lotta Udnes Weng er ute med brudd i skulderen.

Dermed er det kun Ane Appelkvist Stenseth, Anna Svendsen, Helene Marie Fossesholm og Tiril Udnes Weng som stiller fra landslaget.

Med andre ord fire av totalt ti utøvere.

Øvrige som har kommet seg gjennom nåløyet og får konkurrere i det allerede amputerte startfeltet på grunn av koronasituasjonen, er følgende utøvere i kvinneklassene:

Hedda Østberg Amundsen, Kristine Stavås Skistad, Mathilde Myhrvold, Tiril Liverud Knudsen, Anne Kjersti Kalvå, Martine Lorgen Øvrebust, Hanne Wilberg Rofstad, Kathrine Harsem og Magni Smedås.

PS: Skiforbundet melder også om enda flere forfall. Marte Mæhlum Johansen og Julie Myhre stiller heller ikke til start i dameklassen. Sjur Røthe, Håvard Solås Taugbøl og NM-sprintvinner Ansgar Evensen er ikke med i herreklassen.

Siste nytt

  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål tre minutter ut i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB
  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal