Hopp til innhold

Stjernene raser mot skiskytingens nyvinning: – Håpløst

For å gjøre sesongstarten mer spektakulær har Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) lagt til en ekstra konkurransehelg i verdenscupen. Det får utøverne til å steile.

Skiskyting collage

IKKE IMPONERT: Tiril Eckhoff (tV) og Johannes Thingnes Bø (th) er kritiske til en ekstra verdenscuphelg i Kontiolahti fra 2021. I midten: IBU-president Olle Dahlin.

Foto: NTBScanpix

– Kontiolahti har verdens mest stusselige stadion. Det er iskaldt og ingen folk som ser på, sier Tiril Eckhoff.

29-åringen er en av flere som kritiserer IBUs endring.

I jakt på mer oppmerksomhet har forbundet lagt til en ekstra arena på programmet etter kommende sesong. Utøverne skal først gå to renn i Finland i november, før de reiser direkte til Østersund i Sverige.

– Det internasjonale skiskytterforbundet har presentert dette som «A thrilling season opening in Kontiolahti» (En spennende sesongåpning i Kontiolahti). Jeg synes det er lite nyskapende. Det er ingen gode argument for å gjøre dette, sier sportssjef Per Arne Botnan i Norges skiskytterforbund.

Thingnes Bø: – Skremmende belastning

Johannes Thingnes Bø frykter at endringen vil slite ut utøvere og gjøre sporten mindre attraktiv.

– Uavhengig av hvor man legger skirennene synes jeg det er håpløst å påtvinge en ny verdenscup i forkant av de som allerede er på det faste programmet. Jeg synes det allerede er nok reising for utøvere, støtteapparat og smørere. Jeg tror flere reisedøgn kan gjøre at idretten blir mindre gunstig å bli med på fordi belastningen blir for stor, sier han til NRK.

26-åringen får støtte av Eckhoff i at mengden er diskutabel.

– Jeg føler at IBU presser inn mest mulig skirenn for å selge mest mulig skirenn, men de tenker ikke over utøverne som skal gå alle disse skirennene, sier Eckhoff.

Thingnes Bø, som i fjor ble tidenes mestvinnende i en sesong, tror utfordringene vil hope seg opp for alle landslag.

– Det blir større reisekostnader for større og mindre lag. Alle må oppsøke treningssnø og legge samlinger tidligere enn før. Vi må være på reise halvannen måned før jul. I år er vi for eksempel tilbake i Norge midnatt til julaften..., sier han for å beskrive det hektiske reiseprogrammet.

Skiskyting

KONTIOLAHTI: Verdenscuprenn i finske Kontiolahti i 2015.

Foto: Vidar Ruud

Fourcade vil åpne på fotballstadion

Turnéen i Finland og Sverige i 2020 og 2021 øker antall verdenscupdestinasjoner fra tre til fire før jul.

– Vi vil ha en ordentlig «kick off» i Kontiolahti. Nå blir det opp til dem å sørge for det, sier IBU-president Olle Dahlin.

Martin Fourcade støtter Dahlins visjon, men ville heller sett at åpningen gikk i mer spektakulære omgivelser.

– Jeg hyller ønsket, men om du vil han en spennende sesongåpning må du kjøre det som et show. Som rennet vi har på fotballarenaen i Gelsenkirchen i desember.

Dahlin ønsker forslaget velkommen, men sier at det først kan skje etter OL i 2022.

– Da vi ble enige om forslaget var vi fastlåst til å jobbe med Østersund og Kontiolahti, siden de allerede stod som arrangør for verdenscupåpningene i 2020 og 2021.

GERMANY BIATHLON

50.000 TILSKUERE: Hvert år arrangeres et showrenn for skiskyttere på Schalke 04s fotballarena i Tyskland. Martin Fourcade vil også ha verdenscupåpning på en slik arena.

Foto: MICHAEL SOHN / Ap

– Feil å «tjomse» oppi Kontiolahti

Sportssjef Botnan mener IBU har forhastet seg.

– Om vi skulle hatt ekstra fart i starten måtte vi hatt for eksempel Globen i Stockholm. En arena som viser at vi virkelig er i gang. De burde ventet til vi har en ordentlig nyskaping på plass, sier Botnan.

Thingnes Bø er fortsatt skeptisk til at skiskytingen bygges ut med flere destinasjoner og mer reising.

– «Less is more». Jeg synes konseptet vi allerede har er utrolig bra, sier Thingnes Bø.

– Vi kan foredle publikumsfavorittene Ruhpolding, Oberhof og Anterselva enda mer. Heller det en å «tjomse» oppi Kontiolahti, sier Eckhoff.

urn:newsml:dpa.com:20090101:170207-99-194260

STØTTER NY SESONGÅPNING: Martin Fourcade sier til NRK at han ønsker både sesongstart og sesongavslutning med større show-preg.

Foto: Martin Schutt / DPA

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

 • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

  Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

  Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

  Det bekrefter hun overfor NRK.

  Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

  – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

  Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

  Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

  Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

  Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

  PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

  Friidretts-VM 2023: Pressetreff
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

  Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

  Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

  For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

  – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

  – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

  Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

  Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

  – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

  Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

  55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

  NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
  Foto: Cornelius Poppe / NTB
 • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

  Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

  Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

  Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

  Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

  Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal