Stjernene raser mot skiskytingens nyvinning: – Håpløst

For å gjøre sesongstarten mer spektakulær har Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) lagt til en ekstra konkurransehelg i verdenscupen. Det får utøverne til å steile.

Skiskyting collage

IKKE IMPONERT: Tiril Eckhoff (tV) og Johannes Thingnes Bø (th) er kritiske til en ekstra verdenscuphelg i Kontiolahti fra 2021. I midten: IBU-president Olle Dahlin.

Foto: NTBScanpix

– Kontiolahti har verdens mest stusselige stadion. Det er iskaldt og ingen folk som ser på, sier Tiril Eckhoff.

29-åringen er en av flere som kritiserer IBUs endring.

I jakt på mer oppmerksomhet har forbundet lagt til en ekstra arena på programmet etter kommende sesong. Utøverne skal først gå to renn i Finland i november, før de reiser direkte til Østersund i Sverige.

– Det internasjonale skiskytterforbundet har presentert dette som «A thrilling season opening in Kontiolahti» (En spennende sesongåpning i Kontiolahti). Jeg synes det er lite nyskapende. Det er ingen gode argument for å gjøre dette, sier sportssjef Per Arne Botnan i Norges skiskytterforbund.

Thingnes Bø: – Skremmende belastning

Johannes Thingnes Bø frykter at endringen vil slite ut utøvere og gjøre sporten mindre attraktiv.

– Uavhengig av hvor man legger skirennene synes jeg det er håpløst å påtvinge en ny verdenscup i forkant av de som allerede er på det faste programmet. Jeg synes det allerede er nok reising for utøvere, støtteapparat og smørere. Jeg tror flere reisedøgn kan gjøre at idretten blir mindre gunstig å bli med på fordi belastningen blir for stor, sier han til NRK.

26-åringen får støtte av Eckhoff i at mengden er diskutabel.

– Jeg føler at IBU presser inn mest mulig skirenn for å selge mest mulig skirenn, men de tenker ikke over utøverne som skal gå alle disse skirennene, sier Eckhoff.

Thingnes Bø, som i fjor ble tidenes mestvinnende i en sesong, tror utfordringene vil hope seg opp for alle landslag.

– Det blir større reisekostnader for større og mindre lag. Alle må oppsøke treningssnø og legge samlinger tidligere enn før. Vi må være på reise halvannen måned før jul. I år er vi for eksempel tilbake i Norge midnatt til julaften..., sier han for å beskrive det hektiske reiseprogrammet.

Skiskyting

KONTIOLAHTI: Verdenscuprenn i finske Kontiolahti i 2015.

Foto: Vidar Ruud

Fourcade vil åpne på fotballstadion

Turnéen i Finland og Sverige i 2020 og 2021 øker antall verdenscupdestinasjoner fra tre til fire før jul.

– Vi vil ha en ordentlig «kick off» i Kontiolahti. Nå blir det opp til dem å sørge for det, sier IBU-president Olle Dahlin.

Martin Fourcade støtter Dahlins visjon, men ville heller sett at åpningen gikk i mer spektakulære omgivelser.

– Jeg hyller ønsket, men om du vil han en spennende sesongåpning må du kjøre det som et show. Som rennet vi har på fotballarenaen i Gelsenkirchen i desember.

Dahlin ønsker forslaget velkommen, men sier at det først kan skje etter OL i 2022.

– Da vi ble enige om forslaget var vi fastlåst til å jobbe med Østersund og Kontiolahti, siden de allerede stod som arrangør for verdenscupåpningene i 2020 og 2021.

GERMANY BIATHLON

50.000 TILSKUERE: Hvert år arrangeres et showrenn for skiskyttere på Schalke 04s fotballarena i Tyskland. Martin Fourcade vil også ha verdenscupåpning på en slik arena.

Foto: MICHAEL SOHN / Ap

– Feil å «tjomse» oppi Kontiolahti

Sportssjef Botnan mener IBU har forhastet seg.

– Om vi skulle hatt ekstra fart i starten måtte vi hatt for eksempel Globen i Stockholm. En arena som viser at vi virkelig er i gang. De burde ventet til vi har en ordentlig nyskaping på plass, sier Botnan.

Thingnes Bø er fortsatt skeptisk til at skiskytingen bygges ut med flere destinasjoner og mer reising.

– «Less is more». Jeg synes konseptet vi allerede har er utrolig bra, sier Thingnes Bø.

– Vi kan foredle publikumsfavorittene Ruhpolding, Oberhof og Anterselva enda mer. Heller det en å «tjomse» oppi Kontiolahti, sier Eckhoff.

urn:newsml:dpa.com:20090101:170207-99-194260

STØTTER NY SESONGÅPNING: Martin Fourcade sier til NRK at han ønsker både sesongstart og sesongavslutning med større show-preg.

Foto: Martin Schutt / DPA

Siste nytt

 • Sjukdom i langrennsleiren

  Fleire av langrennsgutta har vore småsjuke etter verdscupopninga i Ruka, men nå er alle utanom Sindre Bjørnestad Skar er friske og klare til start.

  – Per nå er alle friske og raske. Det er berre Sindre som ikkje går i helga grunna sjukdom. Det var ein del som følte seg litt pjuske etter heimreisa frå Ruka, men det var heldigvis kortvarig, seier landslagstrenar Eirik Myhr Nossum.

  Sindre Bjørnestad Skar
  Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen
 • Lagerbäck forlenger til 2022

  Landslagssjef Lars Lagerbäck og assistenttrener Per Joar Hansen hadde opprinnelig kontrakter som går ut etter EM-sluttspillet neste sommer eller play off kampene i mars, dersom Norge ikke kvalifiserer seg for mesterskapet. Nå blir begge med etter det.

  Kontraktene gjelder ut den kommende VM-kvalifiseringen med forlengelse til VM 2022 om Norge kvalifiserer seg.

  - Med en positiv arbeidsgiver, støtteapparat og spillertropp var det vanskelig å si nei. Jeg trives veldig bra i jobben som norsk landslagssjef, og fotballmessig er det en spennende og lovende gruppe som har store muligheter for å fortsette utviklingen. Målet er å kvalifisere oss for EM-sluttspillet og deretter VM-sluttspillet i 2022, sier Lagerbäck.

  Euro 2020 Qualifier - Group F - Malta v Norway
  Foto: Darrin Zammit Lupi / Reuters
 • Zucca scoret

  Mats Zuccarello ble matchvinner da Minnesota Wild slo Tamba Bay Lightning torsdag kveld. Zuccarello hadde også to målgivende pasninger i kampen Wild vant 5–4.

  Minnesota Wild har nå vunnet fem kamper på rad.

  Wild Lightning Hockey
  Foto: Chris O'meara / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal