Hopp til innhold

Stjernene fortviler: Ingen kvinneklubber og nesten bare menn i fotballspillet Fifa

I den nylanserte utgaven av verdens største fotballspill er det 17.000 forskjellige fotballspillere å velge mellom. Kun 368 av disse er kvinner. Det får flere av de store profilene til å reagere.

Frankrike og USA på FIFA 19

I FÅTALL: Det er nesten 50 ganger så mange mannlige fotballspillere som kvinnelige i Fifa 21 som ble lansert tidligere denne måneden.

Foto: EA Sports

– Det virker som de har oversett at det har skjedd en kjempeutvikling i kvinnefotball, sier Pernille Harder til danske DR.

VhwgjZK50EI

IKKE MED: Danmarks kaptein, Pernille Harder, har ingen avatar i videospillet.

Foto: Bo Amstrup / AP

Hun ble nylig kåret til Europas beste spiller og ble tidenes dyreste kvinnelige fotballspiller da hun ble solgt til Chelsea forrige måned.

Likevel er både hun og Chelsea Ladies utelatt fra det populære videospillet Fifa. Til sammenligningen er det mulig å spille med et engelsk herrelag på nivå fire, om man skulle ønske det.

– Det er vel et klassisk eksempel på at det fortsatt er en vei å gå på likestilling generelt i samfunnet og hvordan man velger å gjøre business, sier Caroline Graham Hansen.

– Hadde betydd mye for idretten

KAGb9U2sqJY

STUSSER: Caroline Graham Hansen savner kvinnelige klubblag i fotballspillet.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Den norske teknikeren er en av 368 kvinner av totalt 17.000 spillere som er med i Fifa 21. Hun er ikke med som Barcelona-spiller, men som landslagsspiller for Norge.

– Jeg skulle ønske man kunne velge klubblagene og ikke bare landslagene. Jeg tror det hadde betydd mye for idretten vår om man hadde tatt med de beste kvinnelige klubblagene i verden, mener Hansen.

Hun synes utviklingen av Fifa har stagnert på kvinnesiden etter at de først ble inkludert i spillet i 2016-versjonen.

Da var det tolv kvinnelandslag med. Nå er det 16, men fremdeles ingen kvinnelige klubblag.

Erling Braut Haaland i Fifa 21

I KLUBBDRAKT: Borussia Dortmunds spiss, Erling Braut Haaland, er blant de 16.632 mannlige spillerne man kan velge mellom i den nyeste Fifa-versjonen.

Foto: EA SPORTS

Niåring skrev klagebrev

Det er ikke bare de profesjonelle spillerne selv som reagerer på denne skeivheten. I England skrev en frustrert Sumayya Patel (9) et brev til spillgiganten EA Games, ifølge The Telegraph.

– Jeg drømmer om å bli profesjonell fotballspiller, men når det mangler kvinnelige forbilder i spill som Fifa, får det meg til å tro at kvinnefotball ikke blir tatt seriøst, skriver den unge jenta.

1YspYR3rKFQ

VIL VÆRE FORBILDE: Emilie Haavi manglet kvinnelige forbilder i oppveksten.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

LSK-kaptein og landslagsveteran Emilie Haavi kjenner seg igjen i mangelen på kvinnelige forbilder fra da hun var yngre.

– Jeg har aldri hatt en damespiller som et forbilde fordi man nesten ikke visste hvem de var. Så er det jo det man jobber for nå, at vi kan være forbilder for unge spillere. Da kan ting som dette være med å påvirke, sier hun.

Mener de fremmer likestilling

NRK har henvendt seg til EA Games og fremlagt kritikken som omhandler den skeive kjønnsbalansen. Foreløpig har det ikke kommet noe svar fra spilleverandøren.

Men på deres hjemmeside står det blant annet at likestilling mellom kjønnene er grunnleggende for deres kultur og verdier som selskap, og at de er forpliktet til å fremme likestilling ved å være ledende innen representasjon av kvinner i spill.

Siste nytt

 • Doblar talet på sprintløp i formel 1

  Neste års VM-kalender i Formel 1 vil innehalde seks sprintløp. Det er tre fleire enn i 2022.

  I 2021-sesongen blei det halde sprintløp på Silverstone, Monza og Interlagos-banen. Inneverande sesong blei Imola, Red Bull Ring og Interlagos valt som arrangørar.

  – Sprintløp gir ein spennande dynamikk til løpshelgformatet, og har vist seg å vere populært dei siste to sesongane, seier presidenten i Det internasjonale bilsportsforbundet (FIA), Mohammed Ben Sulayem.

  Formel 1-sjef Stefano Domenicali seier auken som no er vedtatt, vil gi sporten ein heilt ny dimensjon.

  I helger med sprintløp blir kvalifiseringa flytta til fredag. Samtidig blir resultatlista frå laurdagens køyring avgjerande for startrekkefølgja i hovudløpet 24 timar seinare.

  Denne sesongen har i tillegg poengea under sprintløypa økt. Vinnaren har fått åtte, mens nummer to og tre får med sju og seks.

  Formel 1-sprint
  Foto: ERWIN SCHERIAU / AFP
 • Bekreftet: Slik starter Norge mot Serbia

  Norges lag i skjebnekampen mot Serbia er bekreftet.

  Her er Ståle Solbakkens 11 utvalgte i kampen som enten vil gjøre Norge til gruppevinner eller gruppetoer i nasjonsligaen gruppe B4:

  Ørjan Nyland – Julian Ryerson, Leo Skiri Østigård, Andreas Hanche-Olsen, Birger Meling – Martin Ødegaard, Fredrik Aursnes, Sander Berge – Alexander Sørloth, Erling Braut Haaland, Mohamed Elyounoussi.

  Solbakken fortsetter dermed med Nyland i mål, tross tabben sist kamp. Fredrik Aursnes erstatter også suspenderte Kristian Thorstvedt på Norges midtbane. Aursnes tar trolig den dype rollen og skyver Sander Berge lenger frem i midtbanekonstellasjonen sentralt.

  Serbias superspiss Aleksandar Mitrović rakk kampen og starter på topp for gjestene.

  Kampstart er 20.45. Dramatikken kan du høre på NRK Sport eller se på TV 2.

  4yOcES1Nlf4
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Gir seg som VM-leder

  Berit Svendsen forlater jobben som leder for ski-VM i 2025, melder Norges Skiforbund i en pressemelding. Der står det at Svendsen informerte styreleder Bård Benum i helgen om at hun ikke vil fortsette.

  Svendsen fortsetter i stillingen ut året, eller til en erstatter er på plass. Styret i Ski-VM 2025, som arrangeres i Trondheim, håper at stillingen er besatt i løpet av kort tid.

  Ski-VM
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 62 klipp
Sport
Spiller nå
Haaland om anklagene mot City-eierne: – Drøye ord 01:20
Neste