Stjernene fortviler: Ingen kvinneklubber og nesten bare menn i fotballspillet Fifa

I den nylanserte utgaven av verdens største fotballspill er det 17.000 forskjellige fotballspillere å velge mellom. Kun 368 av disse er kvinner. Det får flere av de store profilene til å reagere.

Frankrike og USA på FIFA 19

I FÅTALL: Det er nesten 50 ganger så mange mannlige fotballspillere som kvinnelige i Fifa 21 som ble lansert tidligere denne måneden.

Foto: EA Sports

– Det virker som de har oversett at det har skjedd en kjempeutvikling i kvinnefotball, sier Pernille Harder til danske DR.

VhwgjZK50EI

IKKE MED: Danmarks kaptein, Pernille Harder, har ingen avatar i videospillet.

Foto: Bo Amstrup / AP

Hun ble nylig kåret til Europas beste spiller og ble tidenes dyreste kvinnelige fotballspiller da hun ble solgt til Chelsea forrige måned.

Likevel er både hun og Chelsea Ladies utelatt fra det populære videospillet Fifa. Til sammenligningen er det mulig å spille med et engelsk herrelag på nivå fire, om man skulle ønske det.

– Det er vel et klassisk eksempel på at det fortsatt er en vei å gå på likestilling generelt i samfunnet og hvordan man velger å gjøre business, sier Caroline Graham Hansen.

– Hadde betydd mye for idretten

KAGb9U2sqJY

STUSSER: Caroline Graham Hansen savner kvinnelige klubblag i fotballspillet.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Den norske teknikeren er en av 368 kvinner av totalt 17.000 spillere som er med i Fifa 21. Hun er ikke med som Barcelona-spiller, men som landslagsspiller for Norge.

– Jeg skulle ønske man kunne velge klubblagene og ikke bare landslagene. Jeg tror det hadde betydd mye for idretten vår om man hadde tatt med de beste kvinnelige klubblagene i verden, mener Hansen.

Hun synes utviklingen av Fifa har stagnert på kvinnesiden etter at de først ble inkludert i spillet i 2016-versjonen.

Da var det tolv kvinnelandslag med. Nå er det 16, men fremdeles ingen kvinnelige klubblag.

Erling Braut Haaland i Fifa 21

I KLUBBDRAKT: Borussia Dortmunds spiss, Erling Braut Haaland, er blant de 16.632 mannlige spillerne man kan velge mellom i den nyeste Fifa-versjonen.

Foto: EA Games

Niåring skrev klagebrev

Det er ikke bare de profesjonelle spillerne selv som reagerer på denne skeivheten. I England skrev en frustrert Sumayya Patel (9) et brev til spillgiganten EA Games, ifølge The Telegraph.

– Jeg drømmer om å bli profesjonell fotballspiller, men når det mangler kvinnelige forbilder i spill som Fifa, får det meg til å tro at kvinnefotball ikke blir tatt seriøst, skriver den unge jenta.

1YspYR3rKFQ

VIL VÆRE FORBILDE: Emilie Haavi manglet kvinnelige forbilder i oppveksten.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

LSK-kaptein og landslagsveteran Emilie Haavi kjenner seg igjen i mangelen på kvinnelige forbilder fra da hun var yngre.

– Jeg har aldri hatt en damespiller som et forbilde fordi man nesten ikke visste hvem de var. Så er det jo det man jobber for nå, at vi kan være forbilder for unge spillere. Da kan ting som dette være med å påvirke, sier hun.

Mener de fremmer likestilling

NRK har henvendt seg til EA Games og fremlagt kritikken som omhandler den skeive kjønnsbalansen. Foreløpig har det ikke kommet noe svar fra spilleverandøren.

Men på deres hjemmeside står det blant annet at likestilling mellom kjønnene er grunnleggende for deres kultur og verdier som selskap, og at de er forpliktet til å fremme likestilling ved å være ledende innen representasjon av kvinner i spill.

Siste nytt

 • Seieren glapp for Vålerenga

  Vålerenga har ikke vunnet borte mot Stabæk siden Vidar Örn Kjartansson sist var i klubben i 2014.

  Onsdag så det ut til at de skulle klare bragden da islenderen scoret kampens første mål tidlig i førsteomgang. Etter hvilen var hjemmelaget det beste laget og utlignet fortjent etter en scoring fra Marcus Antonsson.

  Kampen om de to siste pallplassene lever enda. Molde ligger på andreplass, mens Vålerenga ligger på tredje med fem poeng mindre og en kamp mer enn moldenserne. Rosenborg, Kristiansund og Odd jager fra 4.-6.-plass.

  Stabæk - Vålerenga
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Sørloth avgjorde på overtid

  Alexander Sørloth avgjorde for Leipzig i mesterligakampen mot Istanbul Basaksehir på overtid. Dette var nordmannens første scoring for klubben. Han har vært innvolvert i elleve kamper.

  Det sto 3–3 mellom Leipzig og Basaksehir da kampklokken passerte 90 minutter.

  Sørloth som ble byttet inn midtveis i andre omgang, scoret på et skudd fra utenfor sekstenmeteren. Det ble tyskernes fjerde mål for kvelden, og nordmannen sikret med det tre poeng til Leipzig som vant 4–3 i Tyrkia.

  Sørloth avgjorde på overtid
  Foto: Uncredited / AP
 • Sandefjord unngår direkte nedrykk

  Sandefjord vant 1–0 over Ålesund etter scoring fra Deyver Vega. Sandefjord tok med det viktige poeng i kampen mot nedrykk.

  Sandefjord kan ikke lenger rykke direkte ned etter dagens seier, ettersom Mjøndalen avga poeng i sin kamp.

  Laget fra hvalfangerbyen kjemper nå for å unngå kvalifiseringsplass. Den plassen er det Strømsgodset som innehar for øyeblikket, sju poeng bak Sandefjord.

  Ålesund har allerede rykket ned.

  Deyver Vega
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Svein Ove Ekornesvåg

Sendeplan

Kl. Program Kanal