Hopp til innhold

Skistad dønn ærlig om nedturen i fjor: – Jeg var helt håpløs

SANDNES (NRK): Kanonsesongen i 2018/2019 ble avløst av et krise-år sist sesong. Kristine Stavås Skistad vet hvorfor det gikk galt. Nå skal hun bli mer egoistisk og slutte å gjøre det alle andre gjør i treningen.

5sG4irk3f1o

STORT TALENT: Kristine Stavås Skistad, her under en landslagstrening før sommerferien.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Hun forteller i møte med NRK om hvorfor nedturene kom på rekke og rad i begynnelsen av 2019/2020-sesongen. Veldig kort fortalt føler Stavås Skistad – i tillegg til for mange sykdomsavbrekk – at hun for eksempel trente altfor lite fornuftig og helt feil med tanke på hennes kropp.

Nå er evalueringen gjort og konklusjonen klar.

– I fjor var det altfor mye jag etter timer og fokus på timer. Det er ikke der jeg liker å være. Jeg kjører mitt løp og trener det som føles bra. Jeg har sluttet å tenke på timer, sier Stavås Skistad – og forteller at det var det hun gjorde i VM-sesongen 2019.

– Da hadde jeg ikke mange timer, heller. Men VM den gangen er et godt bevis for meg at timer ikke har så mye å si.

CjA5k4sOz18

GODE VENNINNER: Helene Marie Fossesholm og Kristine Stavås Skistad under en treningssamling tidligere i år. Fredag er de konkurrenter under sprinten på Blinkfestivalen.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

– Drite i det som skjer rundt

På spørsmål om det er en nedside å komme på et rekruttlandslag, der hun sammenlignes med alle andre som kanskje legger ned flere timer og mer mengde, svarer hun slik:

– Det er jo mange positive ting ved å være der. Men så må man også klare å stå på sitt, ha fokus på seg selv og drite i det som skjer rundt. Jeg er fornøyd med alle trenerne jeg har. Og i fjor var jeg åpen for å prøve noe nytt. Nå er det slutt på å prøve på noe jeg ikke tror på, sier hun.

Hun møter NRK i forkant av sprintkonkurransen under Blinkfestivalen fredag kveld. Stavås Skistad gliser nærmest fra øre til øre. Ikke så rart, kanskje. Hun har tross alt hatt en sesongoppkjøring som er nær natt og dag sammenlignet med fjoråret.

For ett år siden hadde hun nesten ikke trent på to uker da hun ankom Sandnes og Blinkfestivalen. I år har hun ikke hatt ett eneste treningsavbrekk.

HluWSUZ6M3o

TRENER: For de norske rekruttguttene- og jentene, Torstein Drivenes, her avbildet under samling tidligere denne sommeren.

Foto: Geir Olsen / Geir Olsen

Treneren innrømmer: Så for mye på tall

Rekruttlandslagstrener Torstein Drivenes er ikke bare fornøyd med at Stavås Skistad har vært skadefri. Han bekrefter at eleven har svært lite fokus på treningstimer, men heller tenker på utviklingsområder. «Så får heller timene bli som de blir», sier han.

Målet er heller å alltid ha overskudd i de øktene hun har.

– Hun har tatt steg på at hun er mer til stede, dedikert og gaper ikke over for mye. Mer voksen og moden, kan du si. Det er masse å gå på treningsvolummessig, men vi håper å bygge en plattform som gjør at hun tåler mer trening utover høsten. Det er der vi er.

– Men det langsiktige målet er å utvikle utholdenheten. Nå er det lyst, motivasjon og utvikling som er fokus i øktene. Ikke antall treningstimer, det var vi for opptatt av i fjor. Vi så for mye på tall og slike ting, sier Drivenes.

_RU1JZ-abNE

NYTT ÅR - NY GIV: Kristine Stavås Skistad, her under en landslagssamling før sommerferien.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

– Var helt håpløs

Skistad smiler godt igjen når hun får høre at treneren mener hun har forandret seg. Til det bedre.

– Det tror jeg alle merker, til og med meg selv. Jeg tar mer ansvar og driter ikke i alt mulig.

– Det var det du gjorde før?

– Jeg var helt håpløs. Du aner ikke.

Hun ønsker ikke å gå inn på hva det gjelder, men legger ikke skjul på at hun ikke har hatt ting helt på stell utenfor skiløypa. Hun ønsker ingen konkrete eksempler på trykk.

Fredag kveld venter altså sprint under Blinkfestivalen. Med en plettfri oppkjøring er hun definitivt å regne med når det braker løs med rulleski under beina – men også når langrennsskiene skal på? Oppskriften de siste månedene før sesongstart er i hvert fall som følger:

– Være lur, litt egoistisk i planleggingen, få hvilt nok. Ha fokus på det som gjør meg bedre, ikke gjøre det som er best for alle andre, avslutter Skistad.

Sportsnyheter

gLcod8jQhBs

Sendte rørende hilsen til sin avdøde datter: – Det ble en spesiell dag

27. november er en dato Luis Enrique aldri glemmer. Søndagens kamp mot Spania fikk derfor en svært spesiell ramme for Spania-treneren.

Siste nytt

 • Poengløs Zuccarello i Wilds 4-3-seier over Coyotes

  Det ble ingen målpoeng for Mats Zuccarello da Minnesota Wild vant 4-3 over Arizona Coyotes på hjemmeis i NHL søndag kveld.

  Dermed slo Wild tilbake etter fredagens forsmedelige 3-4-tap for Toronto Maple Leafs. Da både scoret og assisterte Zuccarello til ingen nytte.

  Nordmannen står med 20 målpoeng på 21 kamper denne sesongen.

  Kirill Kaprizov sendte vertene i ledelsen åtte minutter inn i første periode etter pasning fra Joel Eriksson. Sam Steel doblet Wilds ledelse i andre periode, før Nick Schmaltz reduserte for Coyotes.

  36 sekunder inn i tredje periode økte Jared Spurgeon Wilds ledelse, før Matthew Boldy la på til 4-1 etter pasning fra Kaprizov.

  Lawson Crouse reduserte til 4-2, tre minutter før full tid, før Janis Jerome Moser virkelig gjorde det spennende da han satte inn 4-3-målet. Men det ble med det for gjestene som til slutt måtte se seg slått. «Zucca» fikk 19.22 minutter på isen.

  Søndagens kamp var Wilds femte kamp på rad hjemme De skal spille ytterligere to på hjemmeis før neste bortetur. Edmonton Oilers venter i neste kamp 2. desember. (NTB)

  Coyotes Wild Hockey
  Foto: Stacy Bengs / AP
 • Skaanes mister også verdenscuphelgen på Lillehammer

  Langrennsløper Marte Skaanes sier at kommende helgs verdenscuprenn på Lillehammer utgår for hennes del, melder Adresseavisen.

  – Jeg har hatt en litt seig feber og hodepine etter at jeg ble smittet, men nå begynner jeg å bli bedre, sier Skaanes til Adresseavisen.

  Skaanes fikk korona etter sesongåpningen på Beitostølen og gikk glipp av verdenscupåpningen i Finland. Nå ryker nok en helg.

  – Det kommer for tidlig, sier landslagsløperen om Lillehammer-helgen.

  Ettersom Skaanes vant skandinavisk cup sist sesong, har hun friplass i verdenscupen før jul.

  – Vi holder de andre helgene før jul åpne foreløpig, sier hun.

  Det er verdenscuprenn på Beitostølen og i sveitsiske Davos før jul. (NTB)

  10km friteknikk kvinner
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Kilde nære ny seier i Canada

  Alexander Aamodt Kilde jaktet sin andre seier på to dager, men kjørte inn til andreplass og 37 hundredeler bak seirende Marco Odermatt under super-G-rennet i Lake Louise søndag.

  – Det var noen porter jeg ble litt utålmodig. Samtidig følte jeg at momentet her nede dabbet litt av. Det var ikke samme følelsen som i går, og det ble ingen dobbel, så da ryker barten dessverre, sa Kilde til Viaplay.

  Mauro Caviezel var uheldig under super-G-rennet og falt stygt inn i nettingen i Canada.

  – Det er forferdelige bilder. Det ser ut som han mistet litt fokus der, også plutselig klappet skiene sammen, sa Viaplays ekspert Kjetil Jansrud.

  Sveitseren kom seg omsider på beina, men hadde tydelige skader i ansiktet. Han ble fraktet i helikopter for videre sjekk.

  Adrian Smiseth Sejersted gikk aggressivt ut fra start og var bare 51 hundredeler bak Odermatt ved andre sektor, men ble litt for ivrig og kjørte ut. Det samme gjorde Markus Nordgård Fossland, mens Henrik Røa endte på en 48. plass. Østerrikske Maythias Mayer ble nummer tre.

  Kilde startet sesongen på best mulig vis lørdag, da han briljerte i sesongåpningen og gikk til topps i utforrennet i Lake Louise. Kilde hadde aldri vært på pallen tidligere i den canadiske byen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Derfor er Qatar-VM omdiskutert 02:43
Neste