Skistad dønn ærlig om nedturen i fjor: – Jeg var helt håpløs

SANDNES (NRK): Kanonsesongen i 2018/2019 ble avløst av et krise-år sist sesong. Kristine Stavås Skistad vet hvorfor det gikk galt. Nå skal hun bli mer egoistisk og slutte å gjøre det alle andre gjør i treningen.

5sG4irk3f1o

STORT TALENT: Kristine Stavås Skistad, her under en landslagstrening før sommerferien.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Hun forteller i møte med NRK om hvorfor nedturene kom på rekke og rad i begynnelsen av 2019/2020-sesongen. Veldig kort fortalt føler Stavås Skistad – i tillegg til for mange sykdomsavbrekk – at hun for eksempel trente altfor lite fornuftig og helt feil med tanke på hennes kropp.

Nå er evalueringen gjort og konklusjonen klar.

– I fjor var det altfor mye jag etter timer og fokus på timer. Det er ikke der jeg liker å være. Jeg kjører mitt løp og trener det som føles bra. Jeg har sluttet å tenke på timer, sier Stavås Skistad – og forteller at det var det hun gjorde i VM-sesongen 2019.

– Da hadde jeg ikke mange timer, heller. Men VM den gangen er et godt bevis for meg at timer ikke har så mye å si.

CjA5k4sOz18

GODE VENNINNER: Helene Marie Fossesholm og Kristine Stavås Skistad under en treningssamling tidligere i år. Fredag er de konkurrenter under sprinten på Blinkfestivalen.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

– Drite i det som skjer rundt

På spørsmål om det er en nedside å komme på et rekruttlandslag, der hun sammenlignes med alle andre som kanskje legger ned flere timer og mer mengde, svarer hun slik:

– Det er jo mange positive ting ved å være der. Men så må man også klare å stå på sitt, ha fokus på seg selv og drite i det som skjer rundt. Jeg er fornøyd med alle trenerne jeg har. Og i fjor var jeg åpen for å prøve noe nytt. Nå er det slutt på å prøve på noe jeg ikke tror på, sier hun.

Hun møter NRK i forkant av sprintkonkurransen under Blinkfestivalen fredag kveld. Stavås Skistad gliser nærmest fra øre til øre. Ikke så rart, kanskje. Hun har tross alt hatt en sesongoppkjøring som er nær natt og dag sammenlignet med fjoråret.

For ett år siden hadde hun nesten ikke trent på to uker da hun ankom Sandnes og Blinkfestivalen. I år har hun ikke hatt ett eneste treningsavbrekk.

HluWSUZ6M3o

TRENER: For de norske rekruttguttene- og jentene, Torstein Drivenes, her avbildet under samling tidligere denne sommeren.

Foto: Geir Olsen / Geir Olsen

Treneren innrømmer: Så for mye på tall

Rekruttlandslagstrener Torstein Drivenes er ikke bare fornøyd med at Stavås Skistad har vært skadefri. Han bekrefter at eleven har svært lite fokus på treningstimer, men heller tenker på utviklingsområder. «Så får heller timene bli som de blir», sier han.

Målet er heller å alltid ha overskudd i de øktene hun har.

– Hun har tatt steg på at hun er mer til stede, dedikert og gaper ikke over for mye. Mer voksen og moden, kan du si. Det er masse å gå på treningsvolummessig, men vi håper å bygge en plattform som gjør at hun tåler mer trening utover høsten. Det er der vi er.

– Men det langsiktige målet er å utvikle utholdenheten. Nå er det lyst, motivasjon og utvikling som er fokus i øktene. Ikke antall treningstimer, det var vi for opptatt av i fjor. Vi så for mye på tall og slike ting, sier Drivenes.

_RU1JZ-abNE

NYTT ÅR - NY GIV: Kristine Stavås Skistad, her under en landslagssamling før sommerferien.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

– Var helt håpløs

Skistad smiler godt igjen når hun får høre at treneren mener hun har forandret seg. Til det bedre.

– Det tror jeg alle merker, til og med meg selv. Jeg tar mer ansvar og driter ikke i alt mulig.

– Det var det du gjorde før?

– Jeg var helt håpløs. Du aner ikke.

Hun ønsker ikke å gå inn på hva det gjelder, men legger ikke skjul på at hun ikke har hatt ting helt på stell utenfor skiløypa. Hun ønsker ingen konkrete eksempler på trykk.

Fredag kveld venter altså sprint under Blinkfestivalen. Med en plettfri oppkjøring er hun definitivt å regne med når det braker løs med rulleski under beina – men også når langrennsskiene skal på? Oppskriften de siste månedene før sesongstart er i hvert fall som følger:

– Være lur, litt egoistisk i planleggingen, få hvilt nok. Ha fokus på det som gjør meg bedre, ikke gjøre det som er best for alle andre, avslutter Skistad.

Siste nytt

 • Espejord signerte for Tromsø

  Runar Espejord går på lån fra Heerenveen til Tromsø, klubben han forlot i desember i fjor. Spissen har slitt med spilletid i Nederland, og skal nå forsøke å hjelpe Tromsø opp i eliteserien.

  Låneavtalen gjelder ut denne sesongen.

  Eliteserien fotball 2019. Tromsø-Stabæk 1-1.
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
 • Topplaga vann i 1. divisjon

  Med 3-0 over Sandnes Ulf heldt Tromsø topplassen i 1. divisjon etter kveldens runde. Sogndal er på andreplass. På plassane bak følgjer Ranheim, Lillestrøm og Åsane, som også vann i kveld.

  Resultat: Grorud - Ranheim 0-1, KFUM Oslo - Strømmen 1-2, Åsane - Øygarden 3-1, Lillestrøm - Kongsvinger 2-0, Sogndal - Stjørdals-Blink 3-2, Ull/Kisa - Raufoss 1-4, Sandnes Ulf - Tromsø 0-3.

  Sandnes Ulf - Tromsø
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Villa slo Sheffield United

  Ezri Konsas scoring midtveis i 2. omgang var nok til at Aston Villa Villa vant 1–0 over Sheffield United i Premier League mandag kveld.

  For Aston Villa var dette serieåpning siden de ikke spilte 1. serierunde siden Manchester City fikk en lengre pause på grunn av deltakelse i mesterligaen.

  Ørjan Nyland virker å være degradert til fjerdekeeper i Aston Villa og var ikke engang på benken mandag kveld. Til gjengjeld var Sander Berge igjen med på bortelagets midtbane i seriesammenheng etter et skadefravær. Berge spilte hele kampen. (NTB)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Julian Finney / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal