Hopp til innhold

«Ingen» så Norge vinne historisk gull: – Det er stusselig

Jarl Magnus Riiber fikk æren av å gå Norge inn til et historisk VM-gull på blandet stafett. Det var det få som fikk med seg i Planica.

Glisne tribuner
Foto: Fredrik Tombra/NRK

– Det er stusselig, rett og slett, sier Norges sportssjef Ivar Stuan mens han skuer mot tribunene på VM-stadion.

For det var et svært glissent oppmøte under det historiske VM-rennet, hvor Norge var ustoppelige på sin ferd mot gull. Han ankom oppløpssiden i ensom majestet, men det var ikke bare løperne som var borte. På hans venstre side passerte han flere hundre tomme seter og glisne tribuner.

Også under lagsprinten i langrenn tidligere på dagen sto store deler av tribunene tomme.

– Jeg skulle gjerne hatt litt mer trøkk. Kanskje det kommer litt senere i mesterskapet, det får vi håpe, sier gullvinner Jens Lurås Oftebro.

Planica er først og fremst kjent for skiflygningsrenn, hvor det kommer haugevis med publikum.

– Jeg hadde egentlig litt større forventninger til dette mesterskapet og publikum. Man har jo sett skiflygningsrenn som har vært her opp gjennom. Jeg snakket med noen slovenere i går, det er jo på en måte nasjonaldagen deres egentlig, sier Jarl Magnus Riiber.

fdsfdsf

JUBEL: Jarl Magnus Riiber tas imot av resten av laget i målområdet.

Foto: JOE KLAMAR / AFP

Stuan er overrasket over at ikke flere fra nabonasjonene Østerrike og Tyskland har tatt turen til Slovenia.

– Det er brukbart med nordmenn, og de er veldig flink til å heie, men det er jo veldig skuffende, sier han og trekker frem at heller ikke hopprennene har lokket til seg de store massene.

Stuan mener publikumssvikten er bekymringsverdig, og sier at Det internasjonale skiforbundet bør gjøre mer for å promotere og utvikle kombinertsporten.

– Jeg synes skiskytterforbundet har vært helt fantastisk flinke, men at FIS er litt sidrumpa. Jeg mener fortsatt vi gjør for tungt, tregt og vanskelig å forandre og utvikle idretten i takt med den tiden vi er i, sier Stuan.

Strålte etter gull

– Det er deilig. Vi gjorde jobben i bakken alle sammen og gikk fire gode langrenn. Da er vi uslåelig, sa en fornøyd Riiber til NRK etter seieren.

Norge var ustoppelige på den historisk VM-øvelsen, og ledet fra start til slutt. På det nærmeste var konkurrentene 17 sekunder bak, men stort sett befant utfordrerne seg rundt 40 sekunder bak. Ingen var i nærheten av å true det norske laget bestående av Riiber, Oftebro, Gyda Westvold Hansen og Ida Marie Hagen.

De mener det er viktig at øvelsen har kommet på VM-programmet.

– Jeg føler det er et veldig viktig steg. Man får frem hele kombinert, med begge kjønn. Det gjør at alle nasjoner må satse like mye på begge kjønn, sier Westvold Hansen om den nye VM-øvelsen.

-- Det er veldig gøy at vi som norsk lag kan vinne første øvelse. Og så håper jeg å få det her inn på OL-programmet og at begge kjønn etter hvert får konkurrere der. Det er målet vårt, sier Oftebro.

Riiber ble samtidig tidenes mestvinnende norske kombinertutøver. Før søndagens renn sto både han og Bjarte Engen Vik med fem gull og tre sølv (hvorav begge har tre individuelle gull og ett sølv). Nå har Riiber ett gull mer.

– Det går på skinner nå, sier Riiber om gullfangsten i Planica så langt.

 Ski-VM 2023: SKI-VM: I Planica, Slovenia: Kombinert: blandet lagkonkurranse langrenn
Foto: Terje Pedersen / NTB

– Beklager resten av verden

For per i dag har kvinnene fått OL-nei fra IOC. I tillegg har det oppstått frykt for at herre-kombinert også kan ekskluderes fra det gode selskap.

Sportsjef Ivar Stuan sier at han ikke har tenkt mye på det scenariet, og at han vil fortsette å jobbe for at kvinnene inkluderes.

Det er synd. Vi er veldig sårbare. Vi er åtte nasjoner her i dag, vi kunne vært ti, men vi burde vært 15 for at vi skal få overbevist IOC om at kombinert har noe der å gjøre, sier han til NRK.

Ski-VM 2023: Kombinert, hopp normalbakke for kvinner

SPORTSJEF: Ivar Stuan.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Norge har tatt gull i samtlige øvelser i kombinert så langt i mesterskapet.

Min jobb er å skaffe Norge medaljer, og det føler jeg at vi er i ferd med å gjøre igjen. Vi tok tre gull i starten av forrige VM, og gjør det samme igjen. Jeg hører at det ikke er bra for sporten, men jeg får ikke gjort noe med det. Beklager resten av verden, vi kommer til å fortsette som før, sier Stuan.

La grunnlaget i hoppbakken

Både vind og snø skapte store utfordringer for kombinertutøverne i Planica søndag. For første gang arrangeres det blandet lagkonkurranse i kombinert i ski-VM og Norge leder før langrennet.

– Vi trengte det utgangspunktet her. Det blir jo veldig tett i de lagkonkurransene her, sier Jarl Magnus Riiber til NRK.

Det norske laget bestående av Ida Marie Hagen, Jens Lurås Oftebro, Riiber og Gyda Westvold Hansen leverte alle gode hopp.

Riiber var lengst av alle med et hopp på 100 meter.

Før Hansen var i aksjon som siste norske hopper lå Norge på andreplass, med kun Japan foran seg.

20-åringen vartet opp med et strålende hopp på 96,5 meter og tok seg forbi Japan. Dermed går Norge ut i ledelsen, fem sekunder foran Japan og 25 sekunder foran Tyskland.

– I dag var jeg veldig, veldig nervøs. Men jeg synes jeg gjorde en god jobb, sier Hansen i intervjuet med arrangøren etter hopprennet.

– Hun er råsterk, sier NRKs hoppekspert Anders Bardal om Hansen.

Gråt på sletta

Rennet startet først 10.30, men etter to fall på rad i den andre pulja ble rennet stanset. Etter kort tid ble det besluttet å starte rennet på nytt 12.30.

Verst gikk det utover italienske Alessandro Pittin. Han falt både i prøveomgangen og i rennet og sparket til en spade etter at han kom seg opp på beina igjen.

– Det er krevende, for det er ganske seigt på sletta. Det var vanskelig å lande, sa en tydelig forslått italiener til NRK.

Forslått Pittin

FORSLÅTT: Alessandro Pittin sparket til en spade i frustrasjon etter å ha falt for andre gang søndag.

Foto: NRK

Italieneren stilte ikke til start da konkurransen startet på nytt og ble erstattet av landsmannen Aaron Kostner.

Pittin falt også i prøveomgangen, en prøveomgang som ble kansellert etter nevnte fall.

– Utfordringen er at snøen er veldig, veldig tørr. Vi har ikke klart å blande den ordentlig med den gamle snøen, for det kom såpass mye. Da er det rett og slett veldig trått når utøverne lander, sa rennsjef i Det internasjonale ski- og snøbrettforbundet, Lasse Ottesen til NRK like etter prøveomgangen.

Da rennet så startet noen minutter senere kom man seg trygt gjennom første pulje, men i andre pulje ble det to raske fall.

Pittin falt

FIKK HJELP: Alessandro Pittin fikk raskt tilsyn etter fallet i rennet. Men også neste hopper falt stygt.

Først var det Pittin som igjen gikk i bakken, etter at han mistet kontrollen i nedslaget.

– Det er ikke så bra for meg. Jeg har falt to ganger på rad, så jeg har ikke den beste følelsen, sa en ør og rystet Pittin.

På startnummeret etter Pittin falt også japanske Akito Watabe. Begge de to er meget rutinerte kombinertutøvere og nede på sletta var Watabes lagvenninne Yuna Kasai i tårer.

Yuna Kasai gråter

OPPRØRT: Yuna Kasai.

Foto: NRK

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal