Hopp til innhold

Skiskytterne oppdaget viktig sol-detalj før VM-gullet: – Helt avgjørende

POKLJUKA/OSLO (NRK): Norges nye stafettlag overrasket konkurrentene med laguttaket da de tok gull i dagens stafett. På veien fant de et avgjørende svar, som kan gi mer jubel på søndagens fellesstart.

VM i skiskyting 202, Pokljuka

SOL: Skiskytterne oppdaget at solen påvirket hvor skuddene traff, og tok grep.

Foto: Primoz Lovric / NTB

Johannes Thingnes Bø gikk en praktfull tredje etappe og så godt som avgjorde VM-stafetten i Norges favør. Verdens beste skiskytter økte ledelsen fra 12 til 48 sekunder på sin etappe.

I tillegg fant Thingnes Bø ut en viktig detalj i løpet av etappen. For fra innskyting til de to siste etappene gikk det fra sol imot, til ingen sol for gutta. Det førte til at utøvernes siktepunkt flyttet seg.

– Jeg skyter ni av ti i dag, men så ser jeg liggserien blir flytta opp venstre når sola går ned, og det samme skjedde på trening i går. Det turte jeg ikke ta hensyn til i dag, men det kan jeg trygt gjøre i morgen hvis sola går ned til liggendeskyting til rennet, forteller han.

– Henger ikke på greip

Ikke bare ga oppdagelsen gull på dagens stafett. Det kan bli avgjørende også på søndagens fellesstart.

Herrene starter nemlig ikke før klokka 15.10, og solnedgang kan spille en rolle også der. Selv om Thingnes Bø nå har merket seg forskjellen, har han ingen god forklaring på fenomenet.

– Det henger ikke helt på greip, men det er sånn det er. Men det var samme tendens på Vetle i går. Så når jeg skjøt oppe til venstre i dag skrudde han seg ned før han skulle gå, sier Thingnes Bø.

Også Sjåstad Christiansen, som fikk beskjed om å endre siktet med to-tre knepp ned og til høyre, mener beskjeden var gull verdt. Dermed skjøt Christiansen feilfritt på den første liggende skytingen.

– Det var utrolig viktig. Jeg syns vi var utrolig smarte i dag med tanke p den sola. Vi som gikk til på de to siste etappene måtte skyte inn med sola rett inn i siktet. Men så var konkurransen i skygge sånn som nå. Da fant vi ut på trening at skudda dro seg ganske langt opp venstre.

– Hvis du ser på skudda til Johannes så skyter han en fantastisk samling, men det er oppe til venstre. Jeg syns vi var kloke i dag, vi mista absolutt ikke hodet, sier Norges ankermann.

– Det var del av gulloppskriften?

– Absolutt, det var en del av gulloppskriften. Det er jo årvåkenhet fra trenerteamet spesielt, på alle treningene vi har hatt før mesterskapet. Det ligger litt små detaljer bak gullmedaljen som ikke legges merke til, men for meg var det helt avgjørende i dag, sier Sjåstad Christiansen til NRK.

VM i skiskyting 202, Pokljuka

Vetle Sjåstad Christiansen jubler etter at han er suverent først over mål.

Foto: Primoz Lovric / NTB

– Var litt urolig

Uttaket til stafettlaget overrasket for øvrig mange.

Bronsevinner på normaldistansen, Johannes Dale, ble utelatt fra stafettlaget til fordel for Vetle Sjåstad Christiansen som skulle gå Norges siste etappe for herrene. Dermed ble også Johannes Thingnes Bø vraket som ankermann.

– Mange ble litt sjokka. Vi prøvde å være litt lure og ikke avsløre for mye, og vi måtte komme med noen hvite løgner for media der, forteller han etter at Norge sikret sitt tiende stafettgull i VM lørdag.

Sverige ble nummer to og RBU (Russland) nummer tre.

– Spesielt i den franske og svenske leiren så endevendte det nok litt av forberedelsene. Plutselig var det vi som hadde den sterkeste avslutteren, sier Johannes Thingnes Bø.

Ankermann Vetle Sjåstad Christiansen så ikke ut til å være plaget av nerver eller forventningspress da han la ut på sin avgjørende etappe.

Da hadde Johannes Thingnes Bø allerede sikret ham en solid ledelse, og Christiansen glimtet først til med en perfekt liggende serie. Han skapte spenning da det ble to bomskudd på stående, men Vetle Sjåstad Christiansen ordnet biffen med ekstraskuddene.

Når det gjelder diskusjonen rundt laguttaket kommenterer han det slik:

– Vi vet at Johannes er den beste til å holde høy fart over tid, men de siste 100 meterne er han kanskje ikke best i verden, så da fikk jeg sjansen. Nå fikk jeg ikke bruk for de ferdighetene i dag, dog var det litt press på siste skyting der og jeg hørte at Ola Lunde mente jeg var litt urolig før det siste ekstraskuddet der, og Ola; Ja, det stemmer det, sier han til NRK.

jWdhjqU0d-s

– Det var det jeg ønska meg

Sturla Holm Lægreid gikk en god 1. etappe for stafettlaget. Det holdt med ett ekstraskudd på både liggende og stående skyting, og Lægreid kunne sende Tarjei Bø av gårde på sin etappe med en 22 sekunders ledelse.

VM-kometen fylte 24 år lørdag og kunne dermed feire med sitt tredje VM-gull.

– Hvordan var det å vinne gull på bursdagen?
– Det var det jeg ønska meg, så det var bra gutta ga meg det, sier jubilanten.

VM i skiskyting 202, Pokljuka

Johannes Thingnes Bø sender ut Vetle Sjåstad Christiansen på sin 4. etappe.

Foto: Primoz Lovric / NTB

Solid ledelse

Rutinerte Tarjei Bø greide seg uten ekstraskudd på sin liggende serie. På stående måtte han bruke alle ekstraskuddene, men stryningen holdt likevel på ledelsen før han overlot stafettpinnen til broren.

Johannes Thingnes Bø greide seg med en bom på det siste skuddet og ett ekstraskudd på liggende. På stående briljerte han med en perfekt serie og sikret Norge en ledelse på nesten 50 sekunder før han altså sendte av gårde ankermann Vetle Sjåstad Christiansen.

Han synes det er litt rart at stafettuttaket ble møtt med såpass mye kritikk.

– Det er jo oppgaven til pressen å late som man er eksperter. Det hadde vi forventet, men jeg syns vi møtte litt lite forståelse for valget vårt. Personlig syns jeg ikke det var så overraskende egentlig. Litt overraskende var det på papiret. Men når alt kom til alt synes jeg det var et bedre stafettlag enn hvis vi hadde gjort det på en annen måte, forteller Johannes Thingnes Bø.

Les også: Midt under VM innså Røiseland hva hun måtte endre: – Jeg mistet meg selv

Siste nytt

 • Norske statister i svømme-EM

  Ingen norske svømmere gikk videre i EM langbane i Roma søndag. En duo var langt unna avansement.

  Jon Jøntvedt hadde 43. beste tid på 200 meter fri. Nordmannen slo inn på 1.55,62, og det ga ham en beskjeden plassering.

  Markus Lie måtte se 32 mann foran seg på sluttlista på 50 meter rygg. Han fikk tiden 26,07.

  Det er VM-øvelser helt fram til onsdag. Da avsluttes mesterskapet i Italia. (NTB)

  SVØMMING, KORTBANE-EM 2017
  Foto: Jessica Gow / NTB
 • Storavis hevder Jarstein er suspendert av Hertha Berlin

  Tidligere landslagskeeper, Rune Almenning Jarstein, var ikke med i troppen til Hertha Berlin i hjemmekampen mot Eintracht Frankfurt lørdag.

  Nå hevder den tyske storavisen Bild at Jarstein er suspendert etter en konflikt med keepertrener Andreas Menger dagen før kampen. Kicker.de skriver at de har samme informasjon.

  Ifølge rapportene skal Jarstein ha kritisert keepertrenerens metoder og kommunikasjon.

  – Rune var ikke med mot Frankfurt av sportslige og disiplinære årsaker. Det blir nå et møte med ham og hans rådgiver veldig snart, forklarer sportsdirektør i Hertha Berlin, Fredi Bobic, til avisen.

  Avisene mener det nå ligger an til at klubben terminerer nordmannens kontrakt.

  – Jeg tenker det sier veldig mye om Hertha som klubb at de suspenderer den spilleren som har vært deres viktigste bærebjelke og sørget for en slags kontinuitet i noen kaotiske år. Om dette er slutten for Jarstein i Tyskland, er det veldig trist, sier Bundesliga-kommentator for Viaplay, Eivind Bisgaard Sundet.

  NRK har ikke lyktes å få en kommentar fra Jarstein, som har spilt 178 kamper for hovedstadsklubben og har kontrakt ut sesongen 2022/2023.

  Rune Jarstein
  Foto: PATRIK STOLLARZ / AFP
 • Supporterne krever «akutt og radikal» endring

  Supporterorganisasjonen til Manchester United, MUST, krever endringer etter braktapet mot Brentford lørdag.

  – På vegne av Manchester United-fans overalt så krever vi akutt og radikal endring, skriver organisasjonen.

  De gir eierne av klubben hovedansvaret «for dette nye lavpunktet i dette tiåret vårt med nedturer».

  – Sir Alex dekket over sprekkene, men siden 2013 har konsekvensene av eierne våre vært åpenbare, skriver supporterne.

  De skriver at de vanligvis ikke kommenterer enkeltkamper, men at ekstraordinære tider krever en annen tilnærming.

  – Det vi har vært vitne til i kveld er pinlig – nei, en ydmykelse – for Manchester United-fans. Og likevel var det på mange måter ikke en overraskelse. Det føles som kulminasjonen av hvor vi lenge har vært på vei, skriver MUST.

  APTOPIX Britain Soccer Premier League
  Foto: Ian Walton / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste