Skiskytterne oppdaget viktig sol-detalj før VM-gullet: – Helt avgjørende

POKLJUKA/OSLO (NRK): Norges nye stafettlag overrasket konkurrentene med laguttaket da de tok gull i dagens stafett. På veien fant de et avgjørende svar, som kan gi mer jubel på søndagens fellesstart.

VM i skiskyting 202, Pokljuka

SOL: Skiskytterne oppdaget at solen påvirket hvor skuddene traff, og tok grep.

Foto: Primoz Lovric / NTB

Johannes Thingnes Bø gikk en praktfull tredje etappe og så godt som avgjorde VM-stafetten i Norges favør. Verdens beste skiskytter økte ledelsen fra 12 til 48 sekunder på sin etappe.

I tillegg fant Thingnes Bø ut en viktig detalj i løpet av etappen. For fra innskyting til de to siste etappene gikk det fra sol imot, til ingen sol for gutta. Det førte til at utøvernes siktepunkt flyttet seg.

– Jeg skyter ni av ti i dag, men så ser jeg liggserien blir flytta opp venstre når sola går ned, og det samme skjedde på trening i går. Det turte jeg ikke ta hensyn til i dag, men det kan jeg trygt gjøre i morgen hvis sola går ned til liggendeskyting til rennet, forteller han.

– Henger ikke på greip

Ikke bare ga oppdagelsen gull på dagens stafett. Det kan bli avgjørende også på søndagens fellesstart.

Herrene starter nemlig ikke før klokka 15.10, og solnedgang kan spille en rolle også der. Selv om Thingnes Bø nå har merket seg forskjellen, har han ingen god forklaring på fenomenet.

– Det henger ikke helt på greip, men det er sånn det er. Men det var samme tendens på Vetle i går. Så når jeg skjøt oppe til venstre i dag skrudde han seg ned før han skulle gå, sier Thingnes Bø.

Også Sjåstad Christiansen, som fikk beskjed om å endre siktet med to-tre knepp ned og til høyre, mener beskjeden var gull verdt. Dermed skjøt Christiansen feilfritt på den første liggende skytingen.

– Det var utrolig viktig. Jeg syns vi var utrolig smarte i dag med tanke p den sola. Vi som gikk til på de to siste etappene måtte skyte inn med sola rett inn i siktet. Men så var konkurransen i skygge sånn som nå. Da fant vi ut på trening at skudda dro seg ganske langt opp venstre.

– Hvis du ser på skudda til Johannes så skyter han en fantastisk samling, men det er oppe til venstre. Jeg syns vi var kloke i dag, vi mista absolutt ikke hodet, sier Norges ankermann.

– Det var del av gulloppskriften?

– Absolutt, det var en del av gulloppskriften. Det er jo årvåkenhet fra trenerteamet spesielt, på alle treningene vi har hatt før mesterskapet. Det ligger litt små detaljer bak gullmedaljen som ikke legges merke til, men for meg var det helt avgjørende i dag, sier Sjåstad Christiansen til NRK.

VM i skiskyting 202, Pokljuka

Vetle Sjåstad Christiansen jubler etter at han er suverent først over mål.

Foto: Primoz Lovric / NTB

– Var litt urolig

Uttaket til stafettlaget overrasket for øvrig mange.

Bronsevinner på normaldistansen, Johannes Dale, ble utelatt fra stafettlaget til fordel for Vetle Sjåstad Christiansen som skulle gå Norges siste etappe for herrene. Dermed ble også Johannes Thingnes Bø vraket som ankermann.

– Mange ble litt sjokka. Vi prøvde å være litt lure og ikke avsløre for mye, og vi måtte komme med noen hvite løgner for media der, forteller han etter at Norge sikret sitt tiende stafettgull i VM lørdag.

Sverige ble nummer to og RBU (Russland) nummer tre.

– Spesielt i den franske og svenske leiren så endevendte det nok litt av forberedelsene. Plutselig var det vi som hadde den sterkeste avslutteren, sier Johannes Thingnes Bø.

Ankermann Vetle Sjåstad Christiansen så ikke ut til å være plaget av nerver eller forventningspress da han la ut på sin avgjørende etappe.

Da hadde Johannes Thingnes Bø allerede sikret ham en solid ledelse, og Christiansen glimtet først til med en perfekt liggende serie. Han skapte spenning da det ble to bomskudd på stående, men Vetle Sjåstad Christiansen ordnet biffen med ekstraskuddene.

Når det gjelder diskusjonen rundt laguttaket kommenterer han det slik:

– Vi vet at Johannes er den beste til å holde høy fart over tid, men de siste 100 meterne er han kanskje ikke best i verden, så da fikk jeg sjansen. Nå fikk jeg ikke bruk for de ferdighetene i dag, dog var det litt press på siste skyting der og jeg hørte at Ola Lunde mente jeg var litt urolig før det siste ekstraskuddet der, og Ola; Ja, det stemmer det, sier han til NRK.

jWdhjqU0d-s

– Det var det jeg ønska meg

Sturla Holm Lægreid gikk en god 1. etappe for stafettlaget. Det holdt med ett ekstraskudd på både liggende og stående skyting, og Lægreid kunne sende Tarjei Bø av gårde på sin etappe med en 22 sekunders ledelse.

VM-kometen fylte 24 år lørdag og kunne dermed feire med sitt tredje VM-gull.

– Hvordan var det å vinne gull på bursdagen?
– Det var det jeg ønska meg, så det var bra gutta ga meg det, sier jubilanten.

VM i skiskyting 202, Pokljuka

Johannes Thingnes Bø sender ut Vetle Sjåstad Christiansen på sin 4. etappe.

Foto: Primoz Lovric / NTB

Solid ledelse

Rutinerte Tarjei Bø greide seg uten ekstraskudd på sin liggende serie. På stående måtte han bruke alle ekstraskuddene, men stryningen holdt likevel på ledelsen før han overlot stafettpinnen til broren.

Johannes Thingnes Bø greide seg med en bom på det siste skuddet og ett ekstraskudd på liggende. På stående briljerte han med en perfekt serie og sikret Norge en ledelse på nesten 50 sekunder før han altså sendte av gårde ankermann Vetle Sjåstad Christiansen.

Han synes det er litt rart at stafettuttaket ble møtt med såpass mye kritikk.

– Det er jo oppgaven til pressen å late som man er eksperter. Det hadde vi forventet, men jeg syns vi møtte litt lite forståelse for valget vårt. Personlig syns jeg ikke det var så overraskende egentlig. Litt overraskende var det på papiret. Men når alt kom til alt synes jeg det var et bedre stafettlag enn hvis vi hadde gjort det på en annen måte, forteller Johannes Thingnes Bø.

Les også: Midt under VM innså Røiseland hva hun måtte endre: – Jeg mistet meg selv

Siste nytt

 • Greit utgangspunkt for Norge

  Jarl Magnus Riiber fikk ikke ut sitt beste i hoppbakken under lagkonkurransen i kombinert.

  Men lagkameratene hans leverte varene. Både Espen Bjørnstad og Jens Lurås Oftebro hoppet godt, men det var Jørgen Graabak som sto for Norges viktigste svev.

  Den olympiske mesteren fra 2014 var på forhånd Norge mest usikre kort, men leverte sitt klart beste hopp da det gjaldt som mest.

  – Det var nervepirrende. Det er en lagkonkurranse og det er mye som kunne blitt avgjort av mitt hopp. Så det var deilig å levere, sa Graabak etter sitt viktige hopp.

  Norge er 35 sekunder bak ledende Østerrike, men har bare ti sekunder opp til tøffeste utfordrer Tyskland. Dermed blir det en meget spennende langrennsdel senere i dag.

  Riiber
  Foto: Christof Stache / AFP
 • Endrer regler før sprintstafetten

  Klokka 11.00 er det duket for sprintstafett i VM for både kvinner og herrer. Dagen starter med to semifinaler hvor de ti beste fra de to finalene tar seg videre til finalen senere på dagen.

  Vanligvis har det blitt bestemt gjennom at de to beste fra hvert heat går videre, mens de seks andre i finalen kommer seg videre på tid. I dag blir det en endring på akkurat det, melder SVT.

  I dag vil fire lag fra hver semifinale gå videre, mens bare to lag går videre på tid. Grunnen er ikke overraskende det varme været. Arrangøren tror at forholdene ikke vil være identiske i begge semifinalene, og at det dermed vil være en stor fordel å gå videre på tid i den første semifinalen.

  – Vi var med på beslutningen. FIS spurte os, og vi er enige i at det er det mest rettferdige å gjøre hvis forholdene blir ulike, sier Sveriges landslagssjef Ander Byström til den svenske allmennkringkasteren.

  VM på ski 2021 i Oberstdorf. Klæbo
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Hovland i tetkamp i Florida

  Viktor Hovland slo sterkt tilbake laurdag etter baksmellen i WGC-turneringa i Florida fredag, og kjempar i toppen før siste runde.

  Laurdag gjekk han på seks under par, og er ti under par samanlagt etter tre dagar. Han noterte seg for fem birdiar og ein eagle, og berre ein bogey.

  Då han var ferdig med runden, låg han på sjuandeplass, seks slag bak suverene Colin Morikawa, men berre eitt slag frå andreplassen. Men fleire av dei andre var enno ikkje ferdig med sin runde.

  Det var ei sterk oppreising frå fredag. Då låg han an til ein endå betre runde, 8 under par etter 17 hol.

  Men på det siste fekk han ein kvadruppel-bogey, fire slag under par. Før dagens runde var han nummer 17.

  Turneringa er ei World Golf Championship-turnering med 10,5 millionar dollar i premiepotten.

  Sjå resultatlista her.

  Viktor Hovland
  Foto: Mike Ehrmann / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal