Hopp til innhold

Skiskytterne oppdaget viktig sol-detalj før VM-gullet: – Helt avgjørende

POKLJUKA/OSLO (NRK): Norges nye stafettlag overrasket konkurrentene med laguttaket da de tok gull i dagens stafett. På veien fant de et avgjørende svar, som kan gi mer jubel på søndagens fellesstart.

VM i skiskyting 202, Pokljuka

SOL: Skiskytterne oppdaget at solen påvirket hvor skuddene traff, og tok grep.

Foto: Primoz Lovric / NTB

Johannes Thingnes Bø gikk en praktfull tredje etappe og så godt som avgjorde VM-stafetten i Norges favør. Verdens beste skiskytter økte ledelsen fra 12 til 48 sekunder på sin etappe.

I tillegg fant Thingnes Bø ut en viktig detalj i løpet av etappen. For fra innskyting til de to siste etappene gikk det fra sol imot, til ingen sol for gutta. Det førte til at utøvernes siktepunkt flyttet seg.

– Jeg skyter ni av ti i dag, men så ser jeg liggserien blir flytta opp venstre når sola går ned, og det samme skjedde på trening i går. Det turte jeg ikke ta hensyn til i dag, men det kan jeg trygt gjøre i morgen hvis sola går ned til liggendeskyting til rennet, forteller han.

– Henger ikke på greip

Ikke bare ga oppdagelsen gull på dagens stafett. Det kan bli avgjørende også på søndagens fellesstart.

Herrene starter nemlig ikke før klokka 15.10, og solnedgang kan spille en rolle også der. Selv om Thingnes Bø nå har merket seg forskjellen, har han ingen god forklaring på fenomenet.

– Det henger ikke helt på greip, men det er sånn det er. Men det var samme tendens på Vetle i går. Så når jeg skjøt oppe til venstre i dag skrudde han seg ned før han skulle gå, sier Thingnes Bø.

Også Sjåstad Christiansen, som fikk beskjed om å endre siktet med to-tre knepp ned og til høyre, mener beskjeden var gull verdt. Dermed skjøt Christiansen feilfritt på den første liggende skytingen.

– Det var utrolig viktig. Jeg syns vi var utrolig smarte i dag med tanke p den sola. Vi som gikk til på de to siste etappene måtte skyte inn med sola rett inn i siktet. Men så var konkurransen i skygge sånn som nå. Da fant vi ut på trening at skudda dro seg ganske langt opp venstre.

– Hvis du ser på skudda til Johannes så skyter han en fantastisk samling, men det er oppe til venstre. Jeg syns vi var kloke i dag, vi mista absolutt ikke hodet, sier Norges ankermann.

– Det var del av gulloppskriften?

– Absolutt, det var en del av gulloppskriften. Det er jo årvåkenhet fra trenerteamet spesielt, på alle treningene vi har hatt før mesterskapet. Det ligger litt små detaljer bak gullmedaljen som ikke legges merke til, men for meg var det helt avgjørende i dag, sier Sjåstad Christiansen til NRK.

VM i skiskyting 202, Pokljuka

Vetle Sjåstad Christiansen jubler etter at han er suverent først over mål.

Foto: Primoz Lovric / NTB

– Var litt urolig

Uttaket til stafettlaget overrasket for øvrig mange.

Bronsevinner på normaldistansen, Johannes Dale, ble utelatt fra stafettlaget til fordel for Vetle Sjåstad Christiansen som skulle gå Norges siste etappe for herrene. Dermed ble også Johannes Thingnes Bø vraket som ankermann.

– Mange ble litt sjokka. Vi prøvde å være litt lure og ikke avsløre for mye, og vi måtte komme med noen hvite løgner for media der, forteller han etter at Norge sikret sitt tiende stafettgull i VM lørdag.

Sverige ble nummer to og RBU (Russland) nummer tre.

– Spesielt i den franske og svenske leiren så endevendte det nok litt av forberedelsene. Plutselig var det vi som hadde den sterkeste avslutteren, sier Johannes Thingnes Bø.

Ankermann Vetle Sjåstad Christiansen så ikke ut til å være plaget av nerver eller forventningspress da han la ut på sin avgjørende etappe.

Da hadde Johannes Thingnes Bø allerede sikret ham en solid ledelse, og Christiansen glimtet først til med en perfekt liggende serie. Han skapte spenning da det ble to bomskudd på stående, men Vetle Sjåstad Christiansen ordnet biffen med ekstraskuddene.

Når det gjelder diskusjonen rundt laguttaket kommenterer han det slik:

– Vi vet at Johannes er den beste til å holde høy fart over tid, men de siste 100 meterne er han kanskje ikke best i verden, så da fikk jeg sjansen. Nå fikk jeg ikke bruk for de ferdighetene i dag, dog var det litt press på siste skyting der og jeg hørte at Ola Lunde mente jeg var litt urolig før det siste ekstraskuddet der, og Ola; Ja, det stemmer det, sier han til NRK.

jWdhjqU0d-s

– Det var det jeg ønska meg

Sturla Holm Lægreid gikk en god 1. etappe for stafettlaget. Det holdt med ett ekstraskudd på både liggende og stående skyting, og Lægreid kunne sende Tarjei Bø av gårde på sin etappe med en 22 sekunders ledelse.

VM-kometen fylte 24 år lørdag og kunne dermed feire med sitt tredje VM-gull.

– Hvordan var det å vinne gull på bursdagen?
– Det var det jeg ønska meg, så det var bra gutta ga meg det, sier jubilanten.

VM i skiskyting 202, Pokljuka

Johannes Thingnes Bø sender ut Vetle Sjåstad Christiansen på sin 4. etappe.

Foto: Primoz Lovric / NTB

Solid ledelse

Rutinerte Tarjei Bø greide seg uten ekstraskudd på sin liggende serie. På stående måtte han bruke alle ekstraskuddene, men stryningen holdt likevel på ledelsen før han overlot stafettpinnen til broren.

Johannes Thingnes Bø greide seg med en bom på det siste skuddet og ett ekstraskudd på liggende. På stående briljerte han med en perfekt serie og sikret Norge en ledelse på nesten 50 sekunder før han altså sendte av gårde ankermann Vetle Sjåstad Christiansen.

Han synes det er litt rart at stafettuttaket ble møtt med såpass mye kritikk.

– Det er jo oppgaven til pressen å late som man er eksperter. Det hadde vi forventet, men jeg syns vi møtte litt lite forståelse for valget vårt. Personlig syns jeg ikke det var så overraskende egentlig. Litt overraskende var det på papiret. Men når alt kom til alt synes jeg det var et bedre stafettlag enn hvis vi hadde gjort det på en annen måte, forteller Johannes Thingnes Bø.

Les også: Midt under VM innså Røiseland hva hun måtte endre: – Jeg mistet meg selv

Siste nytt

  • Narvik og Comet klar for eliteserien neste sesong

    Narvik knuste Grüner 7-2 borte og sikret med det opprykk til eliteserien i ishockey. Comet Halden beholdt plassen med 5-3-seier over Ringerike.

    Før den siste runden torsdag var det helt åpent om de to øverste plassene i kvalifiseringen, som ville gi plass i eliteserien neste sesong. Narvik lå på topp med ni poeng, mens Comet hadde åtte, Grüner sju og Ringerike seks.

    I borteoppgjøret mot Grüner tok Narvik tak i kampen og ledet 5-1 midtveis i annen periode. Den fordelen ga nordlendingene aldri fra seg på vei mot seier og opprykk.

    Comet og Ringerike spilte begge i eliteserien sist sesong, men bare en av dem kunne beholde plassen før skjebnemøtet torsdag. Comet var til slutt sterkest på borteis i Hønefoss og får en ny sesong på øverste nivå.

    Narvik ble i 2019 det første laget fra Nord-Norge til å spille i eliteserien. De rykket ned i 2021 og har siden jobbet for å ta seg opp i det gjeve selskap igjen. Grüner rykket ned før inneværende sesong og må tåle en ny sesong i 1. divisjon.

    Comet rykket opp til eliteserien i fjor. Østfoldingene fikk plass i toppdivisjonen etter at Manglerud Star mistet lisensen.

    Neste sesong blir det ny kvalifiseringsmodell som sikrer at ett lag ryker opp fra 1. divisjon til eliteserien.

    Den nye modellen innebærer at de to nederste lagene i eliteseriegrunnspillet møtes i en ren nedrykkskvalifisering i best av sju kamper der taperen rykker ned.

    I 1. divisjon skal de fire øverste lagene i grunnserien møtes i semifinale og deretter finale om én plass i eliteserien året etter. Disse oppgjørene spilles over best av fem. (NTB)

    Eliteserien: Vålerenga Hockey - Comet Halden (8-2)
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Vellykket operasjon for van Aert

    Sykkelstjernen Wout van Aert var torsdag gjennom en vellykket operasjon etter at han ødela kragebeinet i endagsrittet Dwars door Vlaanderen.

    Det skriver belgierens lag, Visma Lease a Bike, i egne mediekanaler.

    – Det er uklart når Wout vil være tilbake på sykkelsetet igjen. Han går glipp av vårens klassikere, og deltakelsen i Giro d'Italia er fortsatt usikker. På vegne av Wout takker vi for all støtte, heter det i meldingen.

    Skaden gjør at prestisjerittene Flandern rundt, Paris-Roubaix, Amstel Gold Race, La Fleche Wallonne og Liege-Bastogne-Liege går uten belgieren.

    Med om lag sju mil igjen av onsdagens ritt veltet flere store profiler, blant dem van Aert. TV-bildene viste en svært forslått og preget belgier der han satt i veikanten før han ble hentet av sykebilen. (NTB)

    Wout van Aert
    Foto: STEPHANE MAHE / Reuters
  • Tonali siktet for ytterligere 50 brudd på gamblingreglene

    Det engelske fotballforbundet (FA) har siktet Newcastle-spiller Sandro Tonali for 50 brudd på Premier Leagues gamblingregler i tidsrommet 12. august til 12. oktober i fjor.

    Det skriver FA i en pressemelding torsdag. Tonali har fram til 5. april på å respondere på siktelsen.

    Newcastle skriver i en melding på egne hjemmesider at de er gjort kjent med siktelsen. De skriver at Tonali har klubbens fulle støtte i etterforskningen. Utover det ønsker verken Newcastle eller Tonali å kommentere saken.

    I oktober i fjor ble italieneren utestengt fra all internasjonal fotball i ti måneder for brudd på gamblingreglene i Italia. Han ble hentet til Premier League fra Milan sommeren 2023.

    FA mener at Tonali satset penger på fotballkamper 50 ganger i perioden fra nettopp Premier League-åpningen og fram til 12. oktober, samme dag som han ble avhørt om regelbruddene fra italiensk fotball.

    Hans foreløpig siste opptreden i Newcastle-drakten kom hjemme mot Borussia Dortmund i Champions League 25. oktober. Da fikk han 25 minutter som innbytter. (NTB)

    Premier League - Newcastle United v Crystal Palace
    Foto: LEE SMITH / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal