Midt under VM innså Røiseland hva hun måtte endre: – Jeg mistet meg selv

Marte Olsbu Røiseland har hatt et litt skuffende VM, men slo tilbake på iskaldt vis da Norge tok gull på VM-stafetten. Det greide hun takket være en aldri så liten selvransakelse.

CY949T13s-Y

ANKERKVINNE: Her blir en totalt utslitt Marte Olsbu Røiseland tatt imot av resten av stafettlaget: Tiril Eckhoff, Ida Lien og Ingrid Landmark Tandrevold.

Foto: JURE MAKOVEC / AFP

– Det er lenge siden en gullmedalje har smakt godt, sier Marte Olsbu Røiseland.

Røiseland fikk det store ansvaret med å være Norges ankerkvinne på stafetten. Og etappen startet hun faktisk på verst tenkelig vis: Røiseland bommet tre ganger på den første skytingen, og gjorde det hele litt mer spennende enn hun hadde håpet.

Slik så det ut:

Det var uansett aldri noen fare. Røiseland gikk til i mål i ensom majestet, og Norge tok gullet.

– Vi har slitt litt på stafett, og folk har snakket om stafettkompleks og bla, bla bla. Vi gjør det ikke perfekt i dag, og bruker mange ekstraskudd. Men jeg syns vi er offensive, ser oss aldri tilbake, og det tror jeg er grunnen til at vi tar gull i dag, sier Røiseland.

Måtte gjøre endringer

Det er i den forbindelse hun åpner opp om at hun selv har gjort grep den siste uken, og disse tror hun kan ha vært direkte medvirkende til at hun greide å prestere da det gjaldt som mest i dag.

– Etter mye frem og tilbake, og evaluering frem og tilbake, føler jeg at jeg har kommet på rett spor, sier Røiseland.

VM skiskyting 2021 Pokljuka

Marte Olsbu Røiseland så ut til å være tilbake til sitt gamle jeg under skiskytterstafetten.

Foto: Primoz Lovric / NTB

På de individuelle VM-øvelsene har nemlig 30-åringen vært som en skygge av seg selv. I fjor tok hun syv medaljer på syv øvelser, mens i år er dette plasseringene hun har tatt på de individuelle øvelsene: 6, 9 og 20. I tillegg var hun med på å ta gull på den blandede stafetten.

Men det var kanskje først under dagens stafett man fikk man se det samme som gjorde henne til VM-dronning i fjor.

– Jeg føler at jeg mistet meg selv i dette mesterskapet ... Ved å prøve å skyte på en annen måte enn jeg har trent på, forteller hun.

Røiseland forklarer at hun skyter best når hun er «offensiv», som hun kaller det, altså at hun er best når hun skyter litt uten å tenke, og uten at det nødvendigvis ser prikkfritt ut rent teknisk.

– Men jeg har ikke gjort det sånn, for jeg har prøvd å stå og være en god skytter. Det passer meg ikke. Jeg må angripe, sier Røiseland.

dbA5Xle3h_I

Marte Røiseland Olsbu, Ida Lien, Tiril Eckhoff og Ingrid Landmark Tandrevold gikk stafetten for Norge, og de greide å ta gull - akkurat slik Norge gjorde i fjor.

Foto: Darko Bandic / AP

Har fått mer støtte i år enn i fjor

Røiseland innrømmer at selvtilliten har det vært så som så med, men at noe som har hjulpet, er den massive støtten som har kommet - både fra kjente og ukjente.

– Det er egentlig i motgang man skjønner man har mye støtte fra folket. Jeg har hatt så mange hyggelige telefonsamtaler og fått så mange koselige meldinger. Jeg setter så pris på alle. Det er så godt når ting går litt stang ut å vite at folk fortsatt har troen. At de fortsatt tror jeg er en god skiskytter. Det hjelper veldig på selvtilliten og jeg kommer meg raskere, forteller hun.

Hun sier hun faktisk har fått flere meldinger i år enn da hun var helt suveren i fjor.

– Jeg får mye mer støtte når jeg gjør det dårlig enn når jeg gjør det bra, sier hun og smiler.

Debutanten leverte

Røiseland gikk stafetten sammen med Tiril Eckhoff, Ingrid Landmark Tandrevold og VM-debutanten Ida Lien. Sistnevnte var overraskelsen på laget, og hun fikk attpåtli det store ansvaret med å gå tredjeetappen.

Det gjorde hun på mesterlig vis, og det var Lien som sendte Røiseland ut i en god ledelse.

– I dag vant vi på at vi tenkte litt annerledes, sier Tiril Eckhoff, og sikter til laguttaket.

7W3OmNhaczU

Ida Lien fikk litt av en oppgave da hun stafettdebuterte med å gå tredjeetappe for Norge i VM. Her får hun seiersklemmen av Ingrid Landmark Tandrevold.

Foto: Primoz Lovric / NTB

Søndag er det klart for VMs siste øvelse, fellesstarten. Røiseland sier hun har slitt med selvtilliten så langt i VM, men hun tror dagens stafettgull gjør vil endre på det.

– Jeg gleder meg. Jeg vil vise hvem jeg er i morgen også, sier hun.

Og slik så det ut da Røiseland holdt hodet så kaldt på den andre, avgjørende skytingen på stafetten:

Siste nytt

 • Knallsterk avslutning av Hovland

  Viktor Hovlands fire birdier på siste dag i Charlotte sikret ham den andre tredjeplassen på rad i PGA-touren.

  23-åringen fra Norge dro til med birdier på hull 4, 7, 14 og 15 i North Carolina. Det ga totalt 67 slag og fire under par på den siste dagen.

  Etter fire dagers spill ble fasiten totalt åtte slag under par totalt, og igjen var det en sistedag det luktet svidd av for Hovland. Han klatret tre plasser på avslutningsdagen.

  Hovland delte 3.-plassen med Keith Mitchell.

  Wells Fargo Golf
  Foto: Jacob Kupferman / AP
 • Neymar-mål holder liv i tittelhåp

  Neymars straffescoring like før pause sørget for 1-1 og ett viktig poeng for Pars Saint-Germain borte mot Rennes.

  PSG er tre poeng bak serieleder Lille med to serierunder igjen. De kan fortsatt bli seriemestere, men er avhengige av at Lille snubler.

  APTOPIX France Soccer League One
  Foto: David Vincent / AP
 • Selvkritisk etter 10,77

  Den nye sprintstjernen Sha'Carri Richardson vant 100-meteren i USATF Golden Games i Walnut, California på 10,77 etter å ha løpt på 10,74 i forsøket.

  Likevel var 21-åringen selvkritisk etter finalen, som gikk i en motvind på -1,2 meter i sekundet. Starten ble også avbrutt flere ganger.

  – Jeg hadde definitivt ventet en annen tid og en annen gjennomføring, sa hun umiddelbart etter løpet.

  Richardson har årsbeste i verden på 10,72, som gjør henne til den sjette raskeste gjennom tidene. Med to løp under 10,8 på én kveld i California, seiler hun opp som storfavoritt før OL i Tokyo. Og ambisjonene er skyhøye:

  – Hver gang jeg går på banen ønsker jeg å skrive historie. Hver gang jeg går på banen skal være utrolig. Alle får bare holde øynene åpne, sa Richardson.

  Sha'Carri Richardson
  Foto: ANDY LYONS / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal