Stadig flere skiløpere legges inn med byller og frostskader: – Jeg kastet opp

I dagene etter langløpet La Diagonela har flere og flere skiløpere havnet på sykehus. Franske Thomas Joly har så store frostskader at legene mener sesongen hans er over.

Thomas Jolly

TREDJEGRADS FROSTSKADER: Sesongen er etter alt å dømme over for langløper Thomas Joly, som har tilbragt det siste døgnet på sykehus i Frankrike.

Foto: Privat

Søndag fortalte NRK at den norske langrennsløperen Andreas Nygaard ble lagt inn på sykehus etter å ha gått i mål som nummer to i det over seks mil lange løpet La Diagonela i Sveits. Temperaturene skal ha falt helt ned mot 25-28 minusgrader enkelte steder underveis i løpet.

Nygaards fingre blåste seg opp, og det utviklet seg store, sprekkeferdige blemmer. Han beskrev det hele som et uutholdelig smertehelvete og kalte det de verste timene i hans liv.

Nå viser det seg at i løpet av det siste døgnet har stadig flere av verdens beste langløpere blitt lagt inn på sykehus med samme typer store frostskader.

En av dem er franske Thomas Joly, som fra sykehussengen forteller NRK at han har hatt store problemer og enorme smerter i fingrene.

thomas jollys fingre

Slik så noen av Jolys fingre ut.

Foto: Privat

– Jeg følte på fingrene mine fra start i rennet, og da jeg hadde gått fem mil hadde jeg hodepine. Jeg kastet opp, og måtte til slutt trekke meg, forteller han.

Dyster beskjed

Joly sitter igjen med store bandasjer på de vonde fingrene - og har fått en dyster beskjed fra legene.

– Da jeg kom til Frankrike ble jeg lagt inn på sykehus. Legene her sier at jeg ikke kan gå mer på ski i år, sier han.

Legene mener nemlig at han har tredjegrads frostskade på fire fingre.

Øystein Andersen, som er fast lege for det norske langrennslandslaget, forklarer at dette er det nest høyeste nivået av frostskader. Han har selv aldri behandlet høyere grad enn to, som er det nivået hvor man begynner å se blemmer.

– Grad tre vil jeg si er en alvorlig underhudsskade. Da tenker jeg at her må man rett og slett være veldig fornuftig i fremtiden og ta seg god tid for å se hvordan den huden blir, og om mulig unngå forfrysning igjen, sier Andersen, og utdyper:

– Ved grad tre vil man kanskje få en hud som ikke blir helt som før, og det vil bli lettere å få forfrysninger igjen fordi man kan få en varig vevsskade. Men det er samtidig utrolig hvor mye som kan bli bra igjen, så det går ikke an å konkludere med noe.

Hender

Slik så norske Andreas Nygaards fingre ut. Bildet i midten er like etter målgang, og bildet til venstre er dagen etter. Kneet tilhører Magnus Vesterheim, som fikk frostskade der etter rennet.

Foto: Privat

Tre lagkamerater på sykehus

Joly forteller at også en annen lagkamerat av ham har fått beskjed om at han har grad tre frostskader etter langløpet, og en annen grad to. NRK har sett bilder av lagkameratene som har fått store bandasjer på hender og føtter.

Også svenske Britta Norgren har mandag lagt ut et innlegg på Instagram om at hun har måttet ta turen til et sykehus, hvor hun har fått bandasjert beina.

Søndag la hun ut dette bildet av hvordan beina hennes så ut før sykehusbesøket.

Joly er kritisk til at rennstarten ikke ble utsatt til senere på dagen, da det skulle bli noe varmere.

– Vi er tre på mitt lag som er på sykehus nå. Jeg syns juryens avgjørelse om å la rennet gå slik var feil. Det satte alle oss utøverne i fare, sier Joly.

David Nilsson er direktør for Ski Classics-konkurransene, og har naturligvis fått med seg at mange har fått problemer i bakkant av rennet i Sveits.

– Det er veldig, veldig trist med alle de som har fått skader, sier han.

Nilsson mener likevel at den lokale juryen på stedet tok en korrekt avgjørelse om å la starten gå som planlagt klokken halv ni lørdag morgen - om man ser på regelverket.

– Lenge siden vi har hatt det så kaldt

Nilsson forklarer at reglene i Ski Classics er slik: Dersom det er meldt mer enn minus 25 grader i større deler av løpet eller løypa, kan juryen gjøre endringer eller tilpasninger - alt fra å utsette starten, tillate mer klær og utstyr, eller i verste fall avlyse.

Thomas Joly

Joly på sykehuset i Frankrike.

Foto: Privat

Men Nilsson sier at før start viste temperaturmålingene minus 22, minus 17 og minus 13 på stedene de målte.

– Ut fra det perspektivet er reglene klare, og jeg syns juryen gjorde riktig ut fra det. Og så er det viktig at skiløperne tilpasser sine klær til forholdene. De teamene som var bra forberedt har også klart seg bra, sier direktøren.

– Så er det lenge siden vi har hatt det så kaldt, så jeg tror kanskje ikke alle var helt forberedt, legger han til.

Han sier at på deres målinger var det aldri så kaldt som minus 28 grader, slik enkelte målinger viser i ettertid.

– Vi fikk ikke opp noen sånn temperatur, men det kan ha vært kuldehull lokalt, sier han.

– Kan gi varige mén

Norske Petter Skinstad deltok også i løpet. Han endte opp med et frostskadet øre, men føler seg ellers OK etter det han beskriver som et usedvanlig kaldt renn.

Øret til petter skinstad

Skinstads øre ble først rødt, stort og hovent, og har etter hvert blitt seende slik ut.

Foto: Privat

– Lærdommen man må ta er at vi utøvere så klart må kle oss etter været, og så må arrangørene alltid sette helsa til utøverne foran tv-tider, sponsorinteresser og slikt. Det her er ting som i ytterste konsekvens kan føre til at folk får varige mén, og det kan også påvirke karrierer, sier Skinstad.

Også han er klar på at den lokale juryen burde flyttet starten av rennet.

– Det eneste problemet med arrangementet var at det var for kaldt langs store deler av løypa, og derfor burde det vært utsatt. Utover det var det et kjempearrangement, sier Skinstad.

mAwoKp-eEaA

Skinstad forteller at det var særlig langs en elv luftfuktigheten gjorde at det ble svært kaldt.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Nilsson sier imidlertid at det ikke er bare, bare å flytte starten.

– For løperne står jo der, og så blir de fort bare stående og fryse enda mer. Så det er ikke sikkert at den beste beslutningen hadde vært å starte senere, forklarer han.

Slår tilbake mot kommentarer

For Joly tyder det meste på at sesongen er over. Han skal fortsatt være på sykehuset en stund til, og vet egentlig ikke så mye om hva som skjer fremover.

– Legene sier at det kan ta lang tid for meg å få helt tilbake følsomheten i fingertuppene, og at jeg må ikke utsette dem for kulde de tre neste månedene, forteller 22-åringen.

Både Skinstad og Joly sier de har fått med seg kommentarer i sosiale medier om at løperne bare kunne trukket seg fra start.

– Jeg leser at folk skriver at det er frivillig å delta og sånt. Men dette er yrket vårt. Det arrangeres kun ni Ski Classics i vinter, og samtlige teller i sammendraget, så det er ikke bare å la være å møte opp på jobb, sier Skinstad, og det samme sier Jolly:

– Vi har ofret så mye helt siden i sommer, og når vi står der er vi så klare for å grave dypt i oss selv. Da må det være opp til arrangørene å stoppe oss, sier franskmannen.

Siste nytt

 • Ruud klar for spill igjen

  Casper Ruud har leget magestrekken han pådro seg i Australian Open og deltar etter planen i ATP 500-turneringen i Acapulco i Mexico fra 15. mars, melder NTB. Ruud måtte trekke seg i 4. runde av Grand Slam-turneringen i Australia i midten av februar.

  Casper Ruud
  Foto: WILLIAM WEST / AFP
 • Stuan får advarsel

  Kombinertlandslagets sportssjef Ivar Stuan får en advarsel etter at NRK onsdag kunne avsløre at flere ledere og utøvere i det norske laget brøt reglene om bruk av munnbind under VM.

  Renndirektør Ottesen varslet at FIS ville ettergå saken, men forteller til NRK torsdag at Stuan og resten av det norske laget får en advarsel.

  – Vi har hatt en fin dialog med Stuan og fått forklaringen hans. Vi har sett internt at noe desinformasjon har skjedd i området her i mixed sone ved et par anledninger, og derfor har vi valgt å gi Norge en advarsel i denne omgang, sier Ottesen til NRK.

  Han varsler derimot om det skulle skje igjen, så kan det bety strengere straff.

  – Det er en advarsel i dag, men hvis det skjer flere ganger så vil vi sette oss ned og gi kraftige bøter eller at vi drar inn akkreditering.

  FIS tar også selvkritikk.

  – Vi har kanskje ikke vært like klare på alle frivillige eller andre som jobber i og rundt intervjusonen, så regner jeg med at det er strammet inn fra alle hold, avslutter han.

 • Ingen nye smittetilfeller i ski-VM

  Det er ikke kommet nye positive koronaprøver i ski-VM det siste døgnet. Antallet er ifølge arrangøren ni med fire konkurransedager igjen.

  Testregimet ble ytterligere skjerpet inn onsdag. Det analyseres cirka 1700 koronaprøver i døgnet avgitt av involverte i mesterskapet.

  – Det er fortsatt ni bekreftede positive prøver. Vi har rundet vel 18.000 analyserte tester, sier VMs pressesjef Miriam Frietsch til NTB torsdag formiddag.

  Onsdag kom nyheten om at den norske hopperen Halvor Egner Granerud og to medlemmer av det italienske støtteapparatet hadde avgitt positiv prøve.

  I løpet av VM er det tre utøvere som har fått påvist covid-19-smitte. De seks andre er trenere, ledere eller med i støtteapparatene. (NTB)

  VM på ski 2021 i Oberstdorf
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal