Det var nemlig først etter målgang i Sveits at den norske langrennsløperen Nygaard begynte å merke at noe var galt - veldig galt - med hendene hans.
For det første var de blitt helt hvite. For det andre begynte det å melde seg en smerte som etter hvert skulle bli helt uutholdelig. Og til slutt kom også de store blemmene.
Slik så hendene til Nygaard ut lørdag etter målgang. Dette var før blemmene hadde begynt å utvikle seg.
Foto: Privat– Det var fascinerende vondt. Det var så du ikke visste hvor du skulle gjøre av deg. Jeg bare la meg under dyna og venta på at det skulle gi seg, forteller Nygaard.
– Så inni granskauen
Han ble rammet av det samme som skulle skje med flere av utøverne som gikk dette langløpet: Kraftig forfrysning. Det var nemlig 25 minusgrader under store deler av konkurransen, og dette fikk mange av deltagerne kjenne på kroppen etter å ha gått det 65 kilometer lange løpet.
Blant annet har svenske Britta Norgren lagt ut dette bildet av føttene sine:
I dag er seks av Nygaards ti fingre helt hovne og fulle av store blemmer.
– Det går bedre nå, men i går var de verste timene i mitt liv. Det å få forfrysningsskader er rimelig vondt ... Det var en kald affære å gå i går, og jeg hadde en mistanke om at det kunne bli kaldt, men at det skulle bli så inni granskauen hadde jeg ikke tenkt på, sier Nygaard.
Nygaard hos legen søndag morgen.
Foto: PrivatSøndag måtte han tilbringe morgentimene på et legekontor i Livigno. Der fikk han blant annet resept på antibiotika i tilfelle blemmene sprekker.
Men etter å ha konferert med fagfolk og helsepersonell ble det også avgjort at han måtte legges inn. De kunne ikke satse på å vente og se om det gikk bra. På sykehuset ved det italienske skistedet har han gjennom søndagen fått saltvann og et middel som øker blodsirkulasjonen til fingertuppene. I tillegg er hendene bandasjert.
– Nå blir jeg her til mandag, så tar vi en ny vurdering da, sier Nygaard.
– Helt ekstremt
Også norske Magnus Vesterheim fikk seg et realt sjokk da han kledde av seg etter rennet. Da oppdaget han at lårene hans var helt lilla.
– Jeg kjente ikke at jeg var så kald underveis, men da jeg kom frem til leiligheten så jeg det, og skjønte at det var noe galt. Fra da og frem til nå har jeg prøvd å varme opp det området og holde det i ro, sier han.
Slik så kneet ut etter en stund. Den lilla fargen hadde gått vekk, og blemmer hadde begynt å vokse i stedet.
Foto: PrivatDet gikk verst utover knærne hans. De var først lilla, og over natten har de også fått store blemmer.
– Jeg har ikke så mye smerter. Med tanke på hvordan det har gått med noen av de andre i feltet, så har det på en måte gått bra med meg. Men jeg må ta noen forholdsregler og jeg er litt usikker på hvordan det blir de neste dagene, sier Vesterheim.
Han forteller at de mange forfrysningene har vært det store samtaletemaet det siste døgnet.
– Vi har jo sett hendene til Nygaard og føttene til Britta spesielt. Det er helt ekstremt. For teamet vårt, som ikke hadde den helt store dagen i sporet heller, så er det omtrent det eneste vi har snakket om, sier Vesterheim.
Magnus Vesterheim, her under en tidligere konkurranse, sier han gjerne skulle sett at rennstarten ble flyttet til noen timer senere på dagen for å få litt varmere temperatur.
Foto: ULF PALM / TT / TT NYHETSBYRÅNMerket ikke at noe var galt
Nygaard greide å karre seg inn til en andreplass til tross for at hendene neppe kan ha fungert helt optimalt i det iskalde rennet. Det merket han imidlertid ikke underveis.
Søndag morgen hadde seks av Nygaards fingre fått store, hovne blemmer.
Foto: Privat– Jeg tenkte faktisk ikke på det i det hele tatt. Underveis er det så mye adrenalin og andre ting som spiller inn, og det overdøver. Jeg merket det ikke før jeg var kommet i mål og ting hadde begynt å roe seg, forteller Nygaard.
I langrennsverdenscupen går man ikke renn dersom temperaturen går under 18 minusgrader. De samme reglene gjelder ikke for de såkalte Ski Classics-rennene, hvor de beste langløperne deltar.
– Vi har gått skirenn før som har vært kalde, som Birkebeinerrennet for noen år siden. Jeg syns det var helt innafor å arrangere rennet i går, og det var min egen feil at det ble sånn, sier Nygaard.
Nygaard har vært en av de beste langløperne de siste årene. Her da han vant Vasaloppet i 2018.
Foto: Ulf Palm / NTB scanpixVesterheim er ikke like sikker på det.
– Kanskje burde rennstarten vært litt utsatt og ikke gått så tidlig som halv ni. Eller så kunne kanskje løypen blitt kortet noe ned, sier han.
– Vi avventer litt hva andre kommer til å si og gjøre, men jeg tror det kommer til å bli en diskusjon på det, legger han til.
Både Nygaard og Vesterheim sier at de regner med at fingre, knær og tær kommer til å bli som før igjen med litt tid.
Det var svenske Oskar Kardin som vant La Diagonela i Sveits - 3.54 minutter foran sine norske lagkamerater Andreas Nygaard og Petter Eliassen. I kvinneklassen gikk svenske Jenny Larsson til topps, mens Emilie Fleten ble beste norske med en tredjeplass.