Hopp til innhold

Slik endte langløpet: Lagt inn på sykehus med alvorlige frostskader

– De verste timene i mitt liv, sier Andreas Nygaard om hvordan han hadde det etter å ha gått i mål i langløpet La Diagonela lørdag. Søndag morgen måtte han til legen, og måtte bli på sykehus til mandag.

Hender

FORFROSNE: Slik så Nygaards hender ut etter å ha gått langløp i 25 minusgrader. Kneet tilhører norske Magnus Vesterheim, som også fikk forfrysninger - i likhet med mange av de som deltok.

Foto: Privat

Det var nemlig først etter målgang i Sveits at den norske langrennsløperen Nygaard begynte å merke at noe var galt - veldig galt - med hendene hans.

For det første var de blitt helt hvite. For det andre begynte det å melde seg en smerte som etter hvert skulle bli helt uutholdelig. Og til slutt kom også de store blemmene.

hender

Slik så hendene til Nygaard ut lørdag etter målgang. Dette var før blemmene hadde begynt å utvikle seg.

Foto: Privat

– Det var fascinerende vondt. Det var så du ikke visste hvor du skulle gjøre av deg. Jeg bare la meg under dyna og venta på at det skulle gi seg, forteller Nygaard.

– Så inni granskauen

Han ble rammet av det samme som skulle skje med flere av utøverne som gikk dette langløpet: Kraftig forfrysning. Det var nemlig 25 minusgrader under store deler av konkurransen, og dette fikk mange av deltagerne kjenne på kroppen etter å ha gått det 65 kilometer lange løpet.

Blant annet har svenske Britta Norgren lagt ut dette bildet av føttene sine:

I dag er seks av Nygaards ti fingre helt hovne og fulle av store blemmer.

– Det går bedre nå, men i går var de verste timene i mitt liv. Det å få forfrysningsskader er rimelig vondt ... Det var en kald affære å gå i går, og jeg hadde en mistanke om at det kunne bli kaldt, men at det skulle bli så inni granskauen hadde jeg ikke tenkt på, sier Nygaard.

Andreas Nygaard

Nygaard hos legen søndag morgen.

Foto: Privat

Søndag måtte han tilbringe morgentimene på et legekontor i Livigno. Der fikk han blant annet resept på antibiotika i tilfelle blemmene sprekker.

Men etter å ha konferert med fagfolk og helsepersonell ble det også avgjort at han måtte legges inn. De kunne ikke satse på å vente og se om det gikk bra. På sykehuset ved det italienske skistedet har han gjennom søndagen fått saltvann og et middel som øker blodsirkulasjonen til fingertuppene. I tillegg er hendene bandasjert.

– Nå blir jeg her til mandag, så tar vi en ny vurdering da, sier Nygaard.

– Helt ekstremt

Også norske Magnus Vesterheim fikk seg et realt sjokk da han kledde av seg etter rennet. Da oppdaget han at lårene hans var helt lilla.

– Jeg kjente ikke at jeg var så kald underveis, men da jeg kom frem til leiligheten så jeg det, og skjønte at det var noe galt. Fra da og frem til nå har jeg prøvd å varme opp det området og holde det i ro, sier han.

kne

Slik så kneet ut etter en stund. Den lilla fargen hadde gått vekk, og blemmer hadde begynt å vokse i stedet.

Foto: Privat

Det gikk verst utover knærne hans. De var først lilla, og over natten har de også fått store blemmer.

– Jeg har ikke så mye smerter. Med tanke på hvordan det har gått med noen av de andre i feltet, så har det på en måte gått bra med meg. Men jeg må ta noen forholdsregler og jeg er litt usikker på hvordan det blir de neste dagene, sier Vesterheim.

Han forteller at de mange forfrysningene har vært det store samtaletemaet det siste døgnet.

– Vi har jo sett hendene til Nygaard og føttene til Britta spesielt. Det er helt ekstremt. For teamet vårt, som ikke hadde den helt store dagen i sporet heller, så er det omtrent det eneste vi har snakket om, sier Vesterheim.

paTi-n0DihU

Magnus Vesterheim, her under en tidligere konkurranse, sier han gjerne skulle sett at rennstarten ble flyttet til noen timer senere på dagen for å få litt varmere temperatur.

Foto: ULF PALM / TT / TT NYHETSBYRÅN

Merket ikke at noe var galt

Nygaard greide å karre seg inn til en andreplass til tross for at hendene neppe kan ha fungert helt optimalt i det iskalde rennet. Det merket han imidlertid ikke underveis.

forfrosne hender

Søndag morgen hadde seks av Nygaards fingre fått store, hovne blemmer.

Foto: Privat

– Jeg tenkte faktisk ikke på det i det hele tatt. Underveis er det så mye adrenalin og andre ting som spiller inn, og det overdøver. Jeg merket det ikke før jeg var kommet i mål og ting hadde begynt å roe seg, forteller Nygaard.

I langrennsverdenscupen går man ikke renn dersom temperaturen går under 18 minusgrader. De samme reglene gjelder ikke for de såkalte Ski Classics-rennene, hvor de beste langløperne deltar.

– Vi har gått skirenn før som har vært kalde, som Birkebeinerrennet for noen år siden. Jeg syns det var helt innafor å arrangere rennet i går, og det var min egen feil at det ble sånn, sier Nygaard.

Nygaard

Nygaard har vært en av de beste langløperne de siste årene. Her da han vant Vasaloppet i 2018.

Foto: Ulf Palm / NTB scanpix

Vesterheim er ikke like sikker på det.

– Kanskje burde rennstarten vært litt utsatt og ikke gått så tidlig som halv ni. Eller så kunne kanskje løypen blitt kortet noe ned, sier han.

– Vi avventer litt hva andre kommer til å si og gjøre, men jeg tror det kommer til å bli en diskusjon på det, legger han til.

Både Nygaard og Vesterheim sier at de regner med at fingre, knær og tær kommer til å bli som før igjen med litt tid.

Det var svenske Oskar Kardin som vant La Diagonela i Sveits - 3.54 minutter foran sine norske lagkamerater Andreas Nygaard og Petter Eliassen. I kvinneklassen gikk svenske Jenny Larsson til topps, mens Emilie Fleten ble beste norske med en tredjeplass.

Sportsnyheter

Everton

Absurd hendelse i nedrykksdrama: – Biter han ikke, da?

Med nød og neppe unngikk Everton en krisesesong og skal også spille Premier League neste sesong. I jubeleuforien ble også en glefsesituasjon og bitespekulasjoner heftig diskutert.

Siste nytt

 • Heggemsnes tok gull i internasjonal konkurranse

  Turneren Sofus Heggemsnes (23) tok hjem seieren i svingstangfinalen i World Challenge Cup i Bulgaria. Nordmannen vant med poengsummen 13.833, kun 0,1 poeng foran bulgarske Yordan Aleksandrov.

  I samme turnering tok Sebastian Sponevik (18) sølv i hoppfinalen. Han vant med 14.300 poeng – kun et halvt poeng unna seieren. Artur Davtyan fra Armenia vant.

  Sofus Heggemsnes
  Foto: OZAN KOSE / AFP
 • Bundesliga kåret Bellingham til årets spiller

  Borussia Dortmunds midtbanespiller Jude Bellingham (19) er kåret til årets spiller i den tyske toppdivisjonen.

  Det skriver Bundesliga på egne nettsider mandag.

  19-åringen scoret åtte mål og hadde fire målgivende pasninger for Dortmund på 31 seriekamper denne sesongen. Bellingham har spilt i den tyske storklubben siden 2019. Da kom den engelske unggutten fra Championship-klubben Birmingham.

  I en dramatisk ligaavslutning rotet Dortmund bort Bundesliga-tittelen. De gulkledde klarte bare 2-2 hjemme mot Mainz, og en sen matchvinnerscoring fra Bayern München i 2-1-kampen mot Köln gjorde at erkerivalen snek seg forbi og tok sitt ellevte strake seriegull.

  Bellingham spilte ikke sesongens siste kamp på grunn av problemer med kneet.

  Jude Bellingham
  Foto: INA FASSBENDER / AFP
 • TV 2: Landslagssjefen operert etter sykkelulykke

  Landslagssjef Ståle Solbakken har pådratt seg flere brudd etter en sykkelvelt i helgen. Det forteller han til TV 2.

  Solbakken bekrefter overfor kanalen at han pådro seg brudd i albuen på en sykkeltur søndag. I etterkant ble han operert på Elverum sykehus.

  – Et stort og et lite brudd etter en stygg velt på min sykkeløkt. Men snart klar for viktige kamper, sier han til TV 2.

  Norge skal spille flere viktige EM-kvalifiseringskamper i sommer. Den første er mot Skottland 17. juni.

  NFF pressekonferanse
  Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste