Søvnløs Nossum frykter kaos for Iversen og Klæbo: – Tror ikke vi er forberedt

LENZERHEIDE (NRK): Endringen av den avsluttende klatreetappen i Tour de Ski gjør at landslagstrener Eirik Myhr Nossum både frykter stavbrekk og problemer med å oppdatere løperne om seierskampen.

qn1mqdjKAB0

NY TOUR: Johannes Høsflot Klæbo sammen med landslagstrener Eirik Myhr Nossum under verdenscuprennene i Finland. Nå venter nye utfordringer i Tour de Ski.

Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

– Jeg tror ikke vi er forberedt på det. Vi må bare ta det når det kommer. Det er noe som har holdt meg litt våken den siste tida, for det kan bli «tricky», sier Nossum til NRK på vei til Tour de Ski-åpningen i Sveits.

Han snakker om det som venter i den avsluttende klatreetappen, der sammenlagtvinneren skal kåres.

I de 13 første utgavene av Tour de Ski har den som har krysset målstreken først på toppen av Alpe Cermis også vært sammenlagtvinneren, ettersom avslutningsetappen har vært arrangert som jaktstart basert på sammenlagtstillingen før siste etappe.

I den 14. utgaven blir det annerledes. Når verdens beste langrennsløpere skal klatre om seieren 5. januar 2020, starter de samtidig. Det betyr at sammenlagtvinneren først kan utropes når alle i tetkampen er i mål og sammenlagttidene er regnet ut.

Klæbo

VAR BEST: Johannes Høsflot Klæbo gikk alene over målstreken under forrige sesongs Tour de Ski, og vant med i underkant av 17 sekunder foran Sergej Ustjugov. Men han hadde bare den 27. beste tiden på etappen.

Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

Fare for stavbrekk og uhell

Utfordringen er å klare og oppdatere løperne på hvordan de ligger an underveis. I teorien kan fjorårsvinner Johannes Høsflot Klæbo ligge som nummer 15–20 i mølja, og samtidig kjempe mot løpere både foran og bak seg i feltet om å vinne Tour de Ski.

Faktisk er det sannsynlig at Klæbo og Norges nest sterkeste kort, Emil Iversen, havner i en slik situasjon.

Det er dette som har gjort landslagstreneren søvnløs.

– I fjor kunne det blitt «tunga midt i munnen»-opplegg, og det kan bli enda verre i år. Men det er ei utfordring vi i støtteapparatet bare får løse, konstaterer han.

– Må dere ha flere sekunderingsposter enn normalt?

– Ja, vi må ha flere sekunderingsposter oppigjennom der, og ikke minst stavposter underveis. For i en fellesstart blir det mer knuffing og det er lettere at det går noen staver og blir litt uhell, påpeker Nossum.

Sponsorer på stavpost

Selv om han ikke føler seg helt forberedt, er det iverksatt tiltak.

Klæbo og Iversen

FAVORITTER: Johannes Høsflot Klæbo (t.h.) og Emil Iversen.

Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

– Vi er så heldige at vi får nedover noen sponsorer som også får hjelpe til på stavpost i år, sier Nossum. Endringen fra jaktstart til fellesstart er allerede omdiskutert, og diskusjonene stopper neppe med det første. Klæbo er blant dem som har ønsket endringen velkommen, mens Iversen har vært kritisk.

Nossum og løperne har uansett ikke noe annet valg enn å forberede seg på det rennprogrammet Det internasjonale skiforbundet (FIS) har vedtatt.

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn ser de samme utfordringene som Nossum.

– Det kan bli veldig jevnt og vanskelig å holde oversikt, og det er ikke sikkert løperne en gang vil vite om de har vunnet. Med den usikkerheten som er nå, så er det viktig at utøverne gir alt til mål uansett, understreker han, og trekker også frem viktigheten av en god plassering i felt tidlig for å unngå uhell.

Liker endringene

Bjørn tror også at endringene skaper utfordringer for dem som skal formidle dramatikken til TV-seere verden rundt.

– Vi får se hvordan det slår ut. Det kan bli litt rotete, men dette fungerer veldig godt i sykkel for eksempel, så det blir spennende å prøve i Tour de Ski også. Jeg synes det er verdt et forsøk, og jeg tror vi skal klare å kåre både en etappe- og en sammenlagtvinner, mener NRK-eksperten.

eirik myhr nossum

SØVNLØS: Eirik Myhr Nossum tror den avsluttende klatreetappen i Tour de Ski vil by på utfordringer.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Uansett konkurranseformat, er Eirik Myhr Nossum trygg på at Norge også i år kommer til å bite fra seg i sammendraget.

– Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen er oppi der, det ser man på verdenscuplista. Og så tror jeg vi har et par russere ved Sergej Ustjugov og Alexandr Bolsjunov. Og så vet jeg at jeg har en god porsjon nordmenn til som ønsker å være oppi der. Simen Krüger var jo på pallen i fjor, og jeg tror ikke denne utgaven passer ham noe dårligere, sier en optimistisk landslagstrener.

 • Tour de Ski starter i Lenzerheide lørdag. 10 km fri teknikk fellesstart kvinner hører du på NRK Sport fra klokken 12.40. TV 2 har rettighetene til rennene som går i Sveits.

Siste nytt

 • Drømmemål ga Real Madrid luke

  Vinicius Junior avgjorde toppkampen i spansk fotball med et vakkert mål rett før slutt.

  Med 2-1 over Sevilla har Real Madrid fire poengs luke til byrival Atlético, som vant 4-1 i Cádiz, og Real Sociedad. Sevilla er på fjerdeplass fire poeng bak.

  Sevilla scoret først i hovedstaden ved Rafa Mir, men Karim Benzema utlignet etter en drøy halvtime. I det 87. minutt avsluttet 21-årige Vinicius et raid på venstresiden med en suser i krysset, og dermed ble det hjemmeseier selv om gjestene i lange perioder var best.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Manu Fernandez / AP
 • Napoli hyllet Maradona

  Napoli fant den perfekte måte å hylle Diego Maradona da Lazio ble slått 4-0 søndag. Etter Milans hjemmetap har Napoli tre poengs luke på tabelltopp.

  Fifa-president Gianni Infantino var blant dem som hadde møtt opp i Napoli for å ære Maradona tre dager etter ettårsdagen for legendens død. Maradona førte Napoli til klubbens to eneste ligatitler og til Uefa-cuptriumf i 1989, og byens stadion har nå fått hans navn.

  Publikum ropte på Maradona mens en statue av idolet ble båret rundt banen. En hyllest fra Pelé ble vist på storskjermen, og spillerne spilte med trøyer påtrykt Maradonas ansikt.

  Serie A - Napoli v Lazio
  Foto: CIRO DE LUCA / Reuters
 • Tokmac scoret for serielederen

  Tokmac Nguen scoret det viktige 2-0-målet da Ferencvaros slo Mezökövesd 3-0 på bortebane og styrket sin ledelse i ungarsk eliteserie fotball.

  Nguen scoring kom etter en hurtig kontring i slutten av den første omgangen.

  Kristoffer Zachariassen spilte hele kampen for Ferencvaros, mens Nguen ble byttet ut ti minutter før slutt.

  Ferencvaros topper tabellen fire poeng foran Varda med en kamp mindre spilt.

  CORRECTION Spain Soccer Europa League
  Foto: Miguel Morenatti / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal