Hopp til innhold

Søvnløs Nossum frykter kaos for Iversen og Klæbo: – Tror ikke vi er forberedt

LENZERHEIDE (NRK): Endringen av den avsluttende klatreetappen i Tour de Ski gjør at landslagstrener Eirik Myhr Nossum både frykter stavbrekk og problemer med å oppdatere løperne om seierskampen.

qn1mqdjKAB0

NY TOUR: Johannes Høsflot Klæbo sammen med landslagstrener Eirik Myhr Nossum under verdenscuprennene i Finland. Nå venter nye utfordringer i Tour de Ski.

Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

– Jeg tror ikke vi er forberedt på det. Vi må bare ta det når det kommer. Det er noe som har holdt meg litt våken den siste tida, for det kan bli «tricky», sier Nossum til NRK på vei til Tour de Ski-åpningen i Sveits.

Han snakker om det som venter i den avsluttende klatreetappen, der sammenlagtvinneren skal kåres.

I de 13 første utgavene av Tour de Ski har den som har krysset målstreken først på toppen av Alpe Cermis også vært sammenlagtvinneren, ettersom avslutningsetappen har vært arrangert som jaktstart basert på sammenlagtstillingen før siste etappe.

I den 14. utgaven blir det annerledes. Når verdens beste langrennsløpere skal klatre om seieren 5. januar 2020, starter de samtidig. Det betyr at sammenlagtvinneren først kan utropes når alle i tetkampen er i mål og sammenlagttidene er regnet ut.

Klæbo

VAR BEST: Johannes Høsflot Klæbo gikk alene over målstreken under forrige sesongs Tour de Ski, og vant med i underkant av 17 sekunder foran Sergej Ustjugov. Men han hadde bare den 27. beste tiden på etappen.

Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

Fare for stavbrekk og uhell

Utfordringen er å klare og oppdatere løperne på hvordan de ligger an underveis. I teorien kan fjorårsvinner Johannes Høsflot Klæbo ligge som nummer 15–20 i mølja, og samtidig kjempe mot løpere både foran og bak seg i feltet om å vinne Tour de Ski.

Faktisk er det sannsynlig at Klæbo og Norges nest sterkeste kort, Emil Iversen, havner i en slik situasjon.

Det er dette som har gjort landslagstreneren søvnløs.

– I fjor kunne det blitt «tunga midt i munnen»-opplegg, og det kan bli enda verre i år. Men det er ei utfordring vi i støtteapparatet bare får løse, konstaterer han.

– Må dere ha flere sekunderingsposter enn normalt?

– Ja, vi må ha flere sekunderingsposter oppigjennom der, og ikke minst stavposter underveis. For i en fellesstart blir det mer knuffing og det er lettere at det går noen staver og blir litt uhell, påpeker Nossum.

Sponsorer på stavpost

Selv om han ikke føler seg helt forberedt, er det iverksatt tiltak.

Klæbo og Iversen

FAVORITTER: Johannes Høsflot Klæbo (t.h.) og Emil Iversen.

Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

– Vi er så heldige at vi får nedover noen sponsorer som også får hjelpe til på stavpost i år, sier Nossum. Endringen fra jaktstart til fellesstart er allerede omdiskutert, og diskusjonene stopper neppe med det første. Klæbo er blant dem som har ønsket endringen velkommen, mens Iversen har vært kritisk.

Nossum og løperne har uansett ikke noe annet valg enn å forberede seg på det rennprogrammet Det internasjonale skiforbundet (FIS) har vedtatt.

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn ser de samme utfordringene som Nossum.

– Det kan bli veldig jevnt og vanskelig å holde oversikt, og det er ikke sikkert løperne en gang vil vite om de har vunnet. Med den usikkerheten som er nå, så er det viktig at utøverne gir alt til mål uansett, understreker han, og trekker også frem viktigheten av en god plassering i felt tidlig for å unngå uhell.

Liker endringene

Bjørn tror også at endringene skaper utfordringer for dem som skal formidle dramatikken til TV-seere verden rundt.

– Vi får se hvordan det slår ut. Det kan bli litt rotete, men dette fungerer veldig godt i sykkel for eksempel, så det blir spennende å prøve i Tour de Ski også. Jeg synes det er verdt et forsøk, og jeg tror vi skal klare å kåre både en etappe- og en sammenlagtvinner, mener NRK-eksperten.

eirik myhr nossum

SØVNLØS: Eirik Myhr Nossum tror den avsluttende klatreetappen i Tour de Ski vil by på utfordringer.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Uansett konkurranseformat, er Eirik Myhr Nossum trygg på at Norge også i år kommer til å bite fra seg i sammendraget.

– Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen er oppi der, det ser man på verdenscuplista. Og så tror jeg vi har et par russere ved Sergej Ustjugov og Alexandr Bolsjunov. Og så vet jeg at jeg har en god porsjon nordmenn til som ønsker å være oppi der. Simen Krüger var jo på pallen i fjor, og jeg tror ikke denne utgaven passer ham noe dårligere, sier en optimistisk landslagstrener.

 • Tour de Ski starter i Lenzerheide lørdag. 10 km fri teknikk fellesstart kvinner hører du på NRK Sport fra klokken 12.40. TV 2 har rettighetene til rennene som går i Sveits.

Siste nytt

 • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

  Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

  Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

  – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

  – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

  Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

  Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

  – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

  776131836
  Foto: GLYN KIRK / AFP
 • Stina Nilsson gir seg som skiskytter – bytter idrett igjen

  Det bekrefter Nilsson til SVT.

  – Jeg skal gå langløp neste år, og det føles veldig kult, sier Nilsson.

  For fire år siden la hun brått opp langrennskarrieren, og begynte å satse på skiskyting. Det ble ingen suksess, og nå sier hun stopp.

  – Geværet er lagt på hylla, sier Nilsson.

  Nilsson har signert for det norske langløpslaget Team Ragde Charge, og skal gå Ski Classics neste sesong.

  – Allerede da jeg gikk over til skiskyting så jeg på meg selv nesten som en tretrinnsrakett. Det blir langrenn, skiskyting og så skal jeg prøve meg på langløp. Og nå føles det veldig riktig og spennende.

  Nilsson fikk med seg en pallplass i skiskyting, og sier de to første sesongene var veldig bra. Deretter gikk det nedover. Til slutt gikk hun lei enkelte deler av sporten.

  – Man kan være i superbra form, skyte en veldig god liggende serie, og likevel skyte seg bort på stående. Jeg var ganske lei av det på slutten, at jeg hadde gjort det så bra, men likevel var det noe som ikke stemte.

  Stina Nilsson
  Foto: BILDBYRÅN
 • Sky Sports: Haaland ikke på City-trening

  Manchester City-spiss Erling Braut Haaland var ikke å se på trening i forberedelsene til Premier League-kampen mot Brighton.

  Det opplyser Sky Sports, som også melder at Phil Foden ikke var til stede.

  Haaland ble byttet ut før ekstraomgangene da Manchester City røk ut i Mesterligaens kvartfinale mot Real Madrid forrige onsdag.

  City-manager Pep Guardiola uttalte siden at Haaland hadde et muskulært problem, og lørdagens 1-0-seier over Chelsea i FA-cupsemifinalen gikk uten nordmannen.

  Manchester City er i førersetet i gullkampen i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger ett poeng bak Arsenal og Liverpool, men har én kamp mindre spilt.

  Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
  Foto: Carl Recine / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal