Hopp til innhold

Søvnløs Nossum frykter kaos for Iversen og Klæbo: – Tror ikke vi er forberedt

LENZERHEIDE (NRK): Endringen av den avsluttende klatreetappen i Tour de Ski gjør at landslagstrener Eirik Myhr Nossum både frykter stavbrekk og problemer med å oppdatere løperne om seierskampen.

qn1mqdjKAB0

NY TOUR: Johannes Høsflot Klæbo sammen med landslagstrener Eirik Myhr Nossum under verdenscuprennene i Finland. Nå venter nye utfordringer i Tour de Ski.

Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

– Jeg tror ikke vi er forberedt på det. Vi må bare ta det når det kommer. Det er noe som har holdt meg litt våken den siste tida, for det kan bli «tricky», sier Nossum til NRK på vei til Tour de Ski-åpningen i Sveits.

Han snakker om det som venter i den avsluttende klatreetappen, der sammenlagtvinneren skal kåres.

I de 13 første utgavene av Tour de Ski har den som har krysset målstreken først på toppen av Alpe Cermis også vært sammenlagtvinneren, ettersom avslutningsetappen har vært arrangert som jaktstart basert på sammenlagtstillingen før siste etappe.

I den 14. utgaven blir det annerledes. Når verdens beste langrennsløpere skal klatre om seieren 5. januar 2020, starter de samtidig. Det betyr at sammenlagtvinneren først kan utropes når alle i tetkampen er i mål og sammenlagttidene er regnet ut.

Klæbo

VAR BEST: Johannes Høsflot Klæbo gikk alene over målstreken under forrige sesongs Tour de Ski, og vant med i underkant av 17 sekunder foran Sergej Ustjugov. Men han hadde bare den 27. beste tiden på etappen.

Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

Fare for stavbrekk og uhell

Utfordringen er å klare og oppdatere løperne på hvordan de ligger an underveis. I teorien kan fjorårsvinner Johannes Høsflot Klæbo ligge som nummer 15–20 i mølja, og samtidig kjempe mot løpere både foran og bak seg i feltet om å vinne Tour de Ski.

Faktisk er det sannsynlig at Klæbo og Norges nest sterkeste kort, Emil Iversen, havner i en slik situasjon.

Det er dette som har gjort landslagstreneren søvnløs.

– I fjor kunne det blitt «tunga midt i munnen»-opplegg, og det kan bli enda verre i år. Men det er ei utfordring vi i støtteapparatet bare får løse, konstaterer han.

– Må dere ha flere sekunderingsposter enn normalt?

– Ja, vi må ha flere sekunderingsposter oppigjennom der, og ikke minst stavposter underveis. For i en fellesstart blir det mer knuffing og det er lettere at det går noen staver og blir litt uhell, påpeker Nossum.

Sponsorer på stavpost

Selv om han ikke føler seg helt forberedt, er det iverksatt tiltak.

Klæbo og Iversen

FAVORITTER: Johannes Høsflot Klæbo (t.h.) og Emil Iversen.

Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

– Vi er så heldige at vi får nedover noen sponsorer som også får hjelpe til på stavpost i år, sier Nossum. Endringen fra jaktstart til fellesstart er allerede omdiskutert, og diskusjonene stopper neppe med det første. Klæbo er blant dem som har ønsket endringen velkommen, mens Iversen har vært kritisk.

Nossum og løperne har uansett ikke noe annet valg enn å forberede seg på det rennprogrammet Det internasjonale skiforbundet (FIS) har vedtatt.

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn ser de samme utfordringene som Nossum.

– Det kan bli veldig jevnt og vanskelig å holde oversikt, og det er ikke sikkert løperne en gang vil vite om de har vunnet. Med den usikkerheten som er nå, så er det viktig at utøverne gir alt til mål uansett, understreker han, og trekker også frem viktigheten av en god plassering i felt tidlig for å unngå uhell.

Liker endringene

Bjørn tror også at endringene skaper utfordringer for dem som skal formidle dramatikken til TV-seere verden rundt.

– Vi får se hvordan det slår ut. Det kan bli litt rotete, men dette fungerer veldig godt i sykkel for eksempel, så det blir spennende å prøve i Tour de Ski også. Jeg synes det er verdt et forsøk, og jeg tror vi skal klare å kåre både en etappe- og en sammenlagtvinner, mener NRK-eksperten.

eirik myhr nossum

SØVNLØS: Eirik Myhr Nossum tror den avsluttende klatreetappen i Tour de Ski vil by på utfordringer.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Uansett konkurranseformat, er Eirik Myhr Nossum trygg på at Norge også i år kommer til å bite fra seg i sammendraget.

– Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen er oppi der, det ser man på verdenscuplista. Og så tror jeg vi har et par russere ved Sergej Ustjugov og Alexandr Bolsjunov. Og så vet jeg at jeg har en god porsjon nordmenn til som ønsker å være oppi der. Simen Krüger var jo på pallen i fjor, og jeg tror ikke denne utgaven passer ham noe dårligere, sier en optimistisk landslagstrener.

  • Tour de Ski starter i Lenzerheide lørdag. 10 km fri teknikk fellesstart kvinner hører du på NRK Sport fra klokken 12.40. TV 2 har rettighetene til rennene som går i Sveits.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal