Hopp til innhold

Søvnløs Nossum frykter kaos for Iversen og Klæbo: – Tror ikke vi er forberedt

LENZERHEIDE (NRK): Endringen av den avsluttende klatreetappen i Tour de Ski gjør at landslagstrener Eirik Myhr Nossum både frykter stavbrekk og problemer med å oppdatere løperne om seierskampen.

qn1mqdjKAB0

NY TOUR: Johannes Høsflot Klæbo sammen med landslagstrener Eirik Myhr Nossum under verdenscuprennene i Finland. Nå venter nye utfordringer i Tour de Ski.

Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

– Jeg tror ikke vi er forberedt på det. Vi må bare ta det når det kommer. Det er noe som har holdt meg litt våken den siste tida, for det kan bli «tricky», sier Nossum til NRK på vei til Tour de Ski-åpningen i Sveits.

Han snakker om det som venter i den avsluttende klatreetappen, der sammenlagtvinneren skal kåres.

I de 13 første utgavene av Tour de Ski har den som har krysset målstreken først på toppen av Alpe Cermis også vært sammenlagtvinneren, ettersom avslutningsetappen har vært arrangert som jaktstart basert på sammenlagtstillingen før siste etappe.

I den 14. utgaven blir det annerledes. Når verdens beste langrennsløpere skal klatre om seieren 5. januar 2020, starter de samtidig. Det betyr at sammenlagtvinneren først kan utropes når alle i tetkampen er i mål og sammenlagttidene er regnet ut.

Klæbo

VAR BEST: Johannes Høsflot Klæbo gikk alene over målstreken under forrige sesongs Tour de Ski, og vant med i underkant av 17 sekunder foran Sergej Ustjugov. Men han hadde bare den 27. beste tiden på etappen.

Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

Fare for stavbrekk og uhell

Utfordringen er å klare og oppdatere løperne på hvordan de ligger an underveis. I teorien kan fjorårsvinner Johannes Høsflot Klæbo ligge som nummer 15–20 i mølja, og samtidig kjempe mot løpere både foran og bak seg i feltet om å vinne Tour de Ski.

Faktisk er det sannsynlig at Klæbo og Norges nest sterkeste kort, Emil Iversen, havner i en slik situasjon.

Det er dette som har gjort landslagstreneren søvnløs.

– I fjor kunne det blitt «tunga midt i munnen»-opplegg, og det kan bli enda verre i år. Men det er ei utfordring vi i støtteapparatet bare får løse, konstaterer han.

– Må dere ha flere sekunderingsposter enn normalt?

– Ja, vi må ha flere sekunderingsposter oppigjennom der, og ikke minst stavposter underveis. For i en fellesstart blir det mer knuffing og det er lettere at det går noen staver og blir litt uhell, påpeker Nossum.

Sponsorer på stavpost

Selv om han ikke føler seg helt forberedt, er det iverksatt tiltak.

Klæbo og Iversen

FAVORITTER: Johannes Høsflot Klæbo (t.h.) og Emil Iversen.

Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

– Vi er så heldige at vi får nedover noen sponsorer som også får hjelpe til på stavpost i år, sier Nossum. Endringen fra jaktstart til fellesstart er allerede omdiskutert, og diskusjonene stopper neppe med det første. Klæbo er blant dem som har ønsket endringen velkommen, mens Iversen har vært kritisk.

Nossum og løperne har uansett ikke noe annet valg enn å forberede seg på det rennprogrammet Det internasjonale skiforbundet (FIS) har vedtatt.

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn ser de samme utfordringene som Nossum.

– Det kan bli veldig jevnt og vanskelig å holde oversikt, og det er ikke sikkert løperne en gang vil vite om de har vunnet. Med den usikkerheten som er nå, så er det viktig at utøverne gir alt til mål uansett, understreker han, og trekker også frem viktigheten av en god plassering i felt tidlig for å unngå uhell.

Liker endringene

Bjørn tror også at endringene skaper utfordringer for dem som skal formidle dramatikken til TV-seere verden rundt.

– Vi får se hvordan det slår ut. Det kan bli litt rotete, men dette fungerer veldig godt i sykkel for eksempel, så det blir spennende å prøve i Tour de Ski også. Jeg synes det er verdt et forsøk, og jeg tror vi skal klare å kåre både en etappe- og en sammenlagtvinner, mener NRK-eksperten.

eirik myhr nossum

SØVNLØS: Eirik Myhr Nossum tror den avsluttende klatreetappen i Tour de Ski vil by på utfordringer.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Uansett konkurranseformat, er Eirik Myhr Nossum trygg på at Norge også i år kommer til å bite fra seg i sammendraget.

– Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen er oppi der, det ser man på verdenscuplista. Og så tror jeg vi har et par russere ved Sergej Ustjugov og Alexandr Bolsjunov. Og så vet jeg at jeg har en god porsjon nordmenn til som ønsker å være oppi der. Simen Krüger var jo på pallen i fjor, og jeg tror ikke denne utgaven passer ham noe dårligere, sier en optimistisk landslagstrener.

  • Tour de Ski starter i Lenzerheide lørdag. 10 km fri teknikk fellesstart kvinner hører du på NRK Sport fra klokken 12.40. TV 2 har rettighetene til rennene som går i Sveits.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal