Hopp til innhold

Stormet mot dommeren etter VM-exiten: – Totalt uakseptabelt

Sør-Koreas bragd over Portugal sendte Uruguay ut av VM. Da trillet tårene – og raseriet tok overhånd.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group H - Ghana v Uruguay

Uruguay manglet nemlig bare ett mål for å snyte Sør-Korea for et usannsynlig avansement fra gruppe H. Mot tampen, dypt inne i overtiden, ropte de forgjeves på straffespark, og minutter senere var VM-eventyret slutt.

Da kokte det over for flere av dem.

De stormet mot den tyske dommeren Daniel Siebert i raseri. Flere av dem måtte holdes igjen mens kamplederen gikk inn spillertunnelen. Veteranen Diego Godin tok tak i drakten hans.

Tidligere Chelsea- og Everton-spiller og nåværende BBC-ekspert Pat Nevin har lite til overs for Uruguay-spillernes oppførsel etter kampslutt.

– Dette er totalt uakseptabelt, å skrike i assistentdommerens øre på den måten. De bør være like sinte på seg selv, for de klarte ikke ta vare på mulighetene mot slutten av kampen, slår han fast.

Ghana-stjerne Mohammed Kudus tar imidlertid det hele med stor ro.

– Jeg er ikke så bekymret for deres oppførsel. Jeg fokuserer på mitt lag, og tar tapet og skuffelsen og lærer av det, sier Mohamed Kudus til NRK etter kampen.

Ghana-stjerne til NRK: – Prøver å provosere

NRK snakket med Ghanas keeper Lawrence Ati Zigi etter kampen. Han var ikke overrasket over oppførselen til Uruguays spillere underveis i kampen.

– De prøver å provosere og få dommeren til å gi ut kort, sier han.

– Hvordan prøver de å provosere?

– Du så at de prøvde å få dommeren til å gi de frispark, de falt veldig enkelt og de prøvde å få straffe. De gjør en hel masse ting, bare for å prøve å få kampen til å se annerledes ut.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group H - Ghana v Uruguay

Dommeren fikk gjennomgå etter kampen.

Foto: ALBERT GEA / Reuters

En situasjon mange snakker om fra kampen, er det som skjedde på stillingen 0-0 da Ghana fikk straffespark.

Kameraene fanget opp at Uruguay- og Liverpool-stjernen Darwin Núñez gikk bort og tilsynelatende prøvde å sparke opp gresset rundt straffemerket. Ghana-spillerne reagerte med sinne, og dommeren ga spissen gult kort.

André Ayew bommet til slutt på straffesparket.

– Bikker det over til usportslig

NRKs VM-ekspert Kristoffer Løkberg liker dårlig det han fikk se av Núñez før straffesparket.

– Der bikker det over til usportslig. Men det er bare sånn det er blitt, dessverre, at man tar i bruk alle midler. For meg er ikke handsen til Suárez for 12 år siden usportslig. Han gjorde noe – og tok straffen sin. Men akkurat det der med å sparke opp straffemerket, det er usportslig, sier Løkberg.

Suárez ble lagt for hat i Afrika og Ghana etter kampen i 2010, men Løkberg mener det Liverpool-spissen Núñez gjorde fredag var verre.

– Det er verre enn handsen, ja, slår Løkberg fast.

Beskyttet straffeskytteren

Ghana-stjerne Mohammed Kudus fikk med seg det som skjedde før straffesparket. Overfor NRK sier Ajax-stjernen at de fryktet noe slik skille skje.

Det var også grunnen til at de ghanesiske spillerne dannet en ring rundt krittmerket, men Núñez klarte likevel å få inn en fot.

– Vi har sett i kamper tidligere, at når spillere får straffe, tråkker man på merket for å gjøre det glatt og for å få bort gresset. Vi beskyttet ham for at han skulle få et rent skudd, sier Kudus til NRK.

– Hva synes du om at Nuñez tråkket på straffemerket?

– Det var en av de tingene i kampen. Dommeren gav han gult kort, så det var det, sier Ajax-stjernen.

Se situasjonen her:

Få spørsmål

– Jeg er dypt lei meg for at vi er slått ut.

Det slo Uruguay-trener Diego Alonso fast på pressekonferansen etter kampen. Han ville ikke snakke for mye om skuffelsen, men var mer opptatt av at skåne spillerne for eventuell kritikk i hjemlandet etter den uventede VM-exiten allerede i gruppespillet.

– Spillerne mine ofret seg og ga sitt beste. I dag kan vi ikke kritisere noen av dem, sier han.

Han tok ikke imot mange spørsmålene på pressekonferansen. Og da han først fikk et spørsmål om hva han tenker om sine egne spilleres sinte reaksjoner etter kampslutt, virket ikke oversettelsesutstyret – og pressesjefen hoppet videre til neste spørsmål.

Han er hardt presset nå, Uruguays stolte fotballtradisjon har fått seg en skikkelig ripe i lakken. Om sin egen fremtid som Uruguay-trener, er han omtrent like taus.

– Det er for tidlig å snakke om det. La oss vente noen timer eller dager, så kan vi diskutere det, sier Alonso.

En annen trener som faktisk er ferdig, er Ghanas Otto Addo. Han bekreftet på pressekonferansen etter kampen at han nå er ferdig som Ghanas landslagstrener. Avgjørelsen rundt hans fremtid skal ha blitt tatt før VM startet.

Addo ønsker nå å prioritere tid med familien, og fortsetter samtidig med trenerrollen han har i Borussia Dortmund.

Vanvittig drama

Det ble nok en innholdsrik og dramatisk avslutning i VM da gruppe H skulle avgjøres:

Uruguay gikk fra å ha stø kurs mot åttedelsfinale i VM til å ryke ut etter en usannsynlig sørkoreansk snuoperasjon mot Portugal. Dramaet utspilte seg på to forskjellige arenaer.

Stjernespillernes reaksjoner oppsummerte det best:

Mens Son Heung-min gråt av glede, var Luis Suárez sønderknust.

– Sorg, skuffelse, desillusjon. Dette VM-et har vært veldig vanskelig, sier Luis Suárez i pressesonen etter kampen, og fortsetter:

– Hver gang gjør det mer vondt. Nå som jeg blir eldre kjenner jeg mer på følelsene mine. Som jeg sa før kampen, jeg har vært med på fire VM. Jeg har tre barn. Den yngste sønnen min på fire år har aldre fått se meg vinne en VM-kamp. Etter all den innsatsen jeg har gjort for å komme hit, gjør det vondt at jeg ikke klart å gjøre sønnen min lykkelig. Det gjør vondt at mange barn i Uruguay ikke har fått se landslaget gå videre i sluttspillet i VM.

Han er ikke fornøyd med Fifa, som ikke lot familien hans komme ned på banen etter kampen.

– Det gjorde meg trist. Det virker som om Uruguay ikke har noen makt i Fifa. Uruguay trenger å være mer i mediene. Denne situasjonen gjør meg trist. Belgiske og franske spillere var med familiene sine i øyeblikket. Fine øyeblikk for Frankrike, vanskelige øyeblikk for Belgia. Hvorfor lot de ikke Uruguay gjøre det samme? Jeg sa til denne personen: Jeg vil bare kunne klemme barna mine. Bare en klem, men dette gjør meg trist. Men sånn er det med Fifa.

Son

GLEDESTÅRER: Sør-Koreas store stjerne, Son Heung-min, visste knapt hvor han skulle gjøre av seg etter de høydramatiske sluttminuttene.

Foto: ODD ANDERSEN / AFP

Røk på antall scoringer

Det var ikke mange som levnet Sør-Korea de helt store sjansene mot Portugal, i hvert fall ikke etter at Ricardo Horta sendte portugiserne i føringen.

Men Young-gwon Kim utlignet og på overtid kontret de inn seiersmålet: Son Heung-min satte fart etter en Portugal-corner og fant Hwang-hee Chan som ble den store helten.

Like etter Sør-Koreas 2-1-scoring fant TV-produsentene i den andre kampen Luis Suárez på benken. Han var på gråten etter å ha fått beskjeden om Sør-Koreas snuoperasjon.

Håpet var riktignok ikke ute for Uruguay, som ville ta seg videre dersom de kunne finne en tredje scoring mot Ghana. De sendte bortimot alle mann i angrep.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group H - Ghana v Uruguay
Foto: JOHN SIBLEY / Reuters

Samtidig sto de sørkoreanske spillerne samlet i en ring og fulgte dramatikken i Ghana-Uruguay på en mobiltelefon.

Uruguay fikk aldri målet de trengte – og dermed er det Portugal og Sør-Korea som avanserer fra gruppe H. Både Sør-Korea og Uruguay endte på fire poeng og null i målforskjell, men førstnevnte går videre på grunn av antall scorede mål. Sør-Korea scoret fire i løpet av gruppespillet. Uruguay scoret to.

– De kan takke seg selv, Uruguay. De var tamme, og de fikk ikke den hjelpen de trodde de skulle få fra Portugal, var dommen fra NRKs ekspertkommentator Carl-Erik Torp.

Det utbrøt det elleville jubelscener hos de sørkoreanske spillerne: De hoppet, jublet og danset i gledesrus. Flere av dem tok til tårene. Klemmene satt løst og de kastet seg på magen og skled mot minst like ekstatiske supportere.

– Når de får beskjeden om at de er videre er det bare å miste hodet. Den følelsen der ... Hvis vi snakker om kontraster, er det den der du spiller fotball for, og den du lever for, sier Løkberg når han ser jubelen hos de sørkoreanske spillerne.

Sør-Korea

Sør-Korea kunne juble for VM-avansement.

Foto: JACK GUEZ / AFP

Historien gjentok seg

For Ghanas del ble kampen mot Uruguay en berg-og-dal-bane: De drømte om revansje mot sin VM-nemesis, nasjonen som på kontroversielt vis, en julikveld i 2010, sendte dem ut av VM.

Også da var Luis Suárez i hovedrollen da han handset på målstreken og hindret en ghanesisk scoring. Han ble utvist, og Ghana fikk en straffe som Asamoah Gyan hamret i tverrliggeren.

Uruguay tok seg siden videre.

Tolv år senere skulle det revansjeres, og igjen fikk Ghana muligheten fra straffemerket, men historien gjentok seg og denne gangen var det André Ayew som bommet fra ellevemetersmerket.

Uruguay scoret deretter to ganger ved Giorgian De Arrascaeta, og Suárez var direkte involvert i begge målene. Alt tydet på et nytt Uruguay-mareritt for Ghana, men så kom det sørkoreanske sjokket, og dermed slapp de i hvert fall å se Uruguay avansere på deres bekostning.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal