Hopp til innhold

Stormet mot dommeren etter VM-exiten: – Totalt uakseptabelt

Sør-Koreas bragd over Portugal sendte Uruguay ut av VM. Da trillet tårene – og raseriet tok overhånd.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group H - Ghana v Uruguay

Uruguay manglet nemlig bare ett mål for å snyte Sør-Korea for et usannsynlig avansement fra gruppe H. Mot tampen, dypt inne i overtiden, ropte de forgjeves på straffespark, og minutter senere var VM-eventyret slutt.

Da kokte det over for flere av dem.

De stormet mot den tyske dommeren Daniel Siebert i raseri. Flere av dem måtte holdes igjen mens kamplederen gikk inn spillertunnelen. Veteranen Diego Godin tok tak i drakten hans.

Tidligere Chelsea- og Everton-spiller og nåværende BBC-ekspert Pat Nevin har lite til overs for Uruguay-spillernes oppførsel etter kampslutt.

– Dette er totalt uakseptabelt, å skrike i assistentdommerens øre på den måten. De bør være like sinte på seg selv, for de klarte ikke ta vare på mulighetene mot slutten av kampen, slår han fast.

Ghana-stjerne Mohammed Kudus tar imidlertid det hele med stor ro.

– Jeg er ikke så bekymret for deres oppførsel. Jeg fokuserer på mitt lag, og tar tapet og skuffelsen og lærer av det, sier Mohamed Kudus til NRK etter kampen.

Ghana-stjerne til NRK: – Prøver å provosere

NRK snakket med Ghanas keeper Lawrence Ati Zigi etter kampen. Han var ikke overrasket over oppførselen til Uruguays spillere underveis i kampen.

– De prøver å provosere og få dommeren til å gi ut kort, sier han.

– Hvordan prøver de å provosere?

– Du så at de prøvde å få dommeren til å gi de frispark, de falt veldig enkelt og de prøvde å få straffe. De gjør en hel masse ting, bare for å prøve å få kampen til å se annerledes ut.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group H - Ghana v Uruguay

Dommeren fikk gjennomgå etter kampen.

Foto: ALBERT GEA / Reuters

En situasjon mange snakker om fra kampen, er det som skjedde på stillingen 0-0 da Ghana fikk straffespark.

Kameraene fanget opp at Uruguay- og Liverpool-stjernen Darwin Núñez gikk bort og tilsynelatende prøvde å sparke opp gresset rundt straffemerket. Ghana-spillerne reagerte med sinne, og dommeren ga spissen gult kort.

André Ayew bommet til slutt på straffesparket.

– Bikker det over til usportslig

NRKs VM-ekspert Kristoffer Løkberg liker dårlig det han fikk se av Núñez før straffesparket.

– Der bikker det over til usportslig. Men det er bare sånn det er blitt, dessverre, at man tar i bruk alle midler. For meg er ikke handsen til Suárez for 12 år siden usportslig. Han gjorde noe – og tok straffen sin. Men akkurat det der med å sparke opp straffemerket, det er usportslig, sier Løkberg.

Suárez ble lagt for hat i Afrika og Ghana etter kampen i 2010, men Løkberg mener det Liverpool-spissen Núñez gjorde fredag var verre.

– Det er verre enn handsen, ja, slår Løkberg fast.

Beskyttet straffeskytteren

Ghana-stjerne Mohammed Kudus fikk med seg det som skjedde før straffesparket. Overfor NRK sier Ajax-stjernen at de fryktet noe slik skille skje.

Det var også grunnen til at de ghanesiske spillerne dannet en ring rundt krittmerket, men Núñez klarte likevel å få inn en fot.

– Vi har sett i kamper tidligere, at når spillere får straffe, tråkker man på merket for å gjøre det glatt og for å få bort gresset. Vi beskyttet ham for at han skulle få et rent skudd, sier Kudus til NRK.

– Hva synes du om at Nuñez tråkket på straffemerket?

– Det var en av de tingene i kampen. Dommeren gav han gult kort, så det var det, sier Ajax-stjernen.

Se situasjonen her:

Få spørsmål

– Jeg er dypt lei meg for at vi er slått ut.

Det slo Uruguay-trener Diego Alonso fast på pressekonferansen etter kampen. Han ville ikke snakke for mye om skuffelsen, men var mer opptatt av at skåne spillerne for eventuell kritikk i hjemlandet etter den uventede VM-exiten allerede i gruppespillet.

– Spillerne mine ofret seg og ga sitt beste. I dag kan vi ikke kritisere noen av dem, sier han.

Han tok ikke imot mange spørsmålene på pressekonferansen. Og da han først fikk et spørsmål om hva han tenker om sine egne spilleres sinte reaksjoner etter kampslutt, virket ikke oversettelsesutstyret – og pressesjefen hoppet videre til neste spørsmål.

Han er hardt presset nå, Uruguays stolte fotballtradisjon har fått seg en skikkelig ripe i lakken. Om sin egen fremtid som Uruguay-trener, er han omtrent like taus.

– Det er for tidlig å snakke om det. La oss vente noen timer eller dager, så kan vi diskutere det, sier Alonso.

En annen trener som faktisk er ferdig, er Ghanas Otto Addo. Han bekreftet på pressekonferansen etter kampen at han nå er ferdig som Ghanas landslagstrener. Avgjørelsen rundt hans fremtid skal ha blitt tatt før VM startet.

Addo ønsker nå å prioritere tid med familien, og fortsetter samtidig med trenerrollen han har i Borussia Dortmund.

Vanvittig drama

Det ble nok en innholdsrik og dramatisk avslutning i VM da gruppe H skulle avgjøres:

Uruguay gikk fra å ha stø kurs mot åttedelsfinale i VM til å ryke ut etter en usannsynlig sørkoreansk snuoperasjon mot Portugal. Dramaet utspilte seg på to forskjellige arenaer.

Stjernespillernes reaksjoner oppsummerte det best:

Mens Son Heung-min gråt av glede, var Luis Suárez sønderknust.

– Sorg, skuffelse, desillusjon. Dette VM-et har vært veldig vanskelig, sier Luis Suárez i pressesonen etter kampen, og fortsetter:

– Hver gang gjør det mer vondt. Nå som jeg blir eldre kjenner jeg mer på følelsene mine. Som jeg sa før kampen, jeg har vært med på fire VM. Jeg har tre barn. Den yngste sønnen min på fire år har aldre fått se meg vinne en VM-kamp. Etter all den innsatsen jeg har gjort for å komme hit, gjør det vondt at jeg ikke klart å gjøre sønnen min lykkelig. Det gjør vondt at mange barn i Uruguay ikke har fått se landslaget gå videre i sluttspillet i VM.

Han er ikke fornøyd med Fifa, som ikke lot familien hans komme ned på banen etter kampen.

– Det gjorde meg trist. Det virker som om Uruguay ikke har noen makt i Fifa. Uruguay trenger å være mer i mediene. Denne situasjonen gjør meg trist. Belgiske og franske spillere var med familiene sine i øyeblikket. Fine øyeblikk for Frankrike, vanskelige øyeblikk for Belgia. Hvorfor lot de ikke Uruguay gjøre det samme? Jeg sa til denne personen: Jeg vil bare kunne klemme barna mine. Bare en klem, men dette gjør meg trist. Men sånn er det med Fifa.

Son

GLEDESTÅRER: Sør-Koreas store stjerne, Son Heung-min, visste knapt hvor han skulle gjøre av seg etter de høydramatiske sluttminuttene.

Foto: ODD ANDERSEN / AFP

Røk på antall scoringer

Det var ikke mange som levnet Sør-Korea de helt store sjansene mot Portugal, i hvert fall ikke etter at Ricardo Horta sendte portugiserne i føringen.

Men Young-gwon Kim utlignet og på overtid kontret de inn seiersmålet: Son Heung-min satte fart etter en Portugal-corner og fant Hwang-hee Chan som ble den store helten.

Like etter Sør-Koreas 2-1-scoring fant TV-produsentene i den andre kampen Luis Suárez på benken. Han var på gråten etter å ha fått beskjeden om Sør-Koreas snuoperasjon.

Håpet var riktignok ikke ute for Uruguay, som ville ta seg videre dersom de kunne finne en tredje scoring mot Ghana. De sendte bortimot alle mann i angrep.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group H - Ghana v Uruguay
Foto: JOHN SIBLEY / Reuters

Samtidig sto de sørkoreanske spillerne samlet i en ring og fulgte dramatikken i Ghana-Uruguay på en mobiltelefon.

Uruguay fikk aldri målet de trengte – og dermed er det Portugal og Sør-Korea som avanserer fra gruppe H. Både Sør-Korea og Uruguay endte på fire poeng og null i målforskjell, men førstnevnte går videre på grunn av antall scorede mål. Sør-Korea scoret fire i løpet av gruppespillet. Uruguay scoret to.

– De kan takke seg selv, Uruguay. De var tamme, og de fikk ikke den hjelpen de trodde de skulle få fra Portugal, var dommen fra NRKs ekspertkommentator Carl-Erik Torp.

Det utbrøt det elleville jubelscener hos de sørkoreanske spillerne: De hoppet, jublet og danset i gledesrus. Flere av dem tok til tårene. Klemmene satt løst og de kastet seg på magen og skled mot minst like ekstatiske supportere.

– Når de får beskjeden om at de er videre er det bare å miste hodet. Den følelsen der ... Hvis vi snakker om kontraster, er det den der du spiller fotball for, og den du lever for, sier Løkberg når han ser jubelen hos de sørkoreanske spillerne.

Sør-Korea

Sør-Korea kunne juble for VM-avansement.

Foto: JACK GUEZ / AFP

Historien gjentok seg

For Ghanas del ble kampen mot Uruguay en berg-og-dal-bane: De drømte om revansje mot sin VM-nemesis, nasjonen som på kontroversielt vis, en julikveld i 2010, sendte dem ut av VM.

Også da var Luis Suárez i hovedrollen da han handset på målstreken og hindret en ghanesisk scoring. Han ble utvist, og Ghana fikk en straffe som Asamoah Gyan hamret i tverrliggeren.

Uruguay tok seg siden videre.

Tolv år senere skulle det revansjeres, og igjen fikk Ghana muligheten fra straffemerket, men historien gjentok seg og denne gangen var det André Ayew som bommet fra ellevemetersmerket.

Uruguay scoret deretter to ganger ved Giorgian De Arrascaeta, og Suárez var direkte involvert i begge målene. Alt tydet på et nytt Uruguay-mareritt for Ghana, men så kom det sørkoreanske sjokket, og dermed slapp de i hvert fall å se Uruguay avansere på deres bekostning.

Siste nytt

 • Coleman vant prestisjeduell

  Chris Coleman var raskest på mennenes 60 meter i innendørs-VM i Glasgow fredag kveld. Amerikaneren løp inn til årsbeste i verden med tiden 6,41 og vant tre hundredeler foran Noah Lyles.

  Coleman åpnet glimrende, og hadde også klart best reaksjonstid i feltet. Lyles kom fort mot slutten, men akkurat ikke fort nok til å komme seg forbi landsmannen.

  Coleman
  Foto: AP
 • Bayern rotet bort poeng igjen

  Bayern München halter videre i Bundesliga etter 2-2 borte mot formsvake Freiburg. Seieren glapp i sluttminuttene.

  Etter elleve strake serietitler ser Bayerns rekke ut til å ryke. Søndag kan Leverkusen få en ti poengs luke på tabelltoppen om laget vinner borte mot nedrykkstruede Köln.

  Jamal Musiala lå an til å bli Bayern Münchens matchvinner etter en klassescoring i det 75. minutt, men på tampen ordnet Lucas Höler en fortjent Freiburg-utligning.

  Bayern har kun vunnet én av sine fire siste Bundesliga-kamper, og de svake resultater har allerede fått konsekvenser. Nylig ble det klart at trener Thomas Tuchel forlater klubben etter sesongen. (NTB)

  Tuchel Kane Bayern
  Foto: AP
 • Atle Lie McGrath på pallen i Aspen

  Alt lå til rette for en knallsterk norsk dag i storslalåmrennet i Aspen, da Norge hadde tre kjørere blant de sju beste etter første omgang.

  Men det ble Atle Lie McGrath, som var nummer sju halvveis i rennet, som kunne ta steget opp på pallen etter en intens 2. omgang. Nordmannen ble til slutt nummer tre etter en forrykende omgang.

  Alexander Steen Olsen var best av de norske etter første omgang. Da lå han på 2. plass bare tolv hundredeler bak lederen Marco Odermatt.

  Men han klarte ikke å følge opp den sterke kjøringen i 2. omgang. Steen Olsen falt tilbake til 7. plass. Henrik Kristoffersen ble nummer åtte.

  Samtidig var det historisk sving over rennet da Marco Odermatt vant rennet.

  Dette var sveitserens 11. seier på rad i storslalåm. Han har derfor vunnet åtte av åtte renn i storslalåm denne sesongen.

  Samtidig avgjorde han kampen om storslalåmcupen flere uker før sesongen er over.

  – Det var trolig den hardeste dagen denne sesongen, sier Odermatt i intervjuet med Det internasjonale Skiforbundet etter seieren.

  Svetsiske Loic Meillard ble nummer to i rennet.

  Atle Lie Mcgrath
  Foto: Robert F. Bukaty / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal