Hopp til innhold

Suárez får gjennomgå før skjebnekamp: – Hele Afrika hater ham

Luis Suárez' redning med hånda i VM i 2010 startet et «hatforhold» mellom Uruguay og Ghana på fotballbanen. Nå møtes de igjen i VM etter 12 år – og det er ingen unnskyldning i sikte.

ttnk8YrpIYA

INGEN UNNSKYLDNING: Luis Suárez vil ikke beklage det han gjorde i VM 2010.

Foto: BENOIT TESSIER / Reuters

Det sto 1-1 mellom Ghana og Uruguay i VM 2010. Ekstraomgangene nærmet seg slutten da Suárez tydde til ulovlige midler for å hindre en skjebnesvanger Ghana-scoring.

Han reddet med hånda, fikk rødt kort og ble utvist. Men Ghana bommet på straffesparket og tapte senere på straffesparkkonkurranse.

Suárez feiret som en gal – og vips var han lagt for hat av en samlet ghanesisk befolkning.

Ghana hadde med seier i den kampen blitt den første afrikanske nasjonen som gikk til en semifinale i VM.

På en pressekonferanse torsdag fikk en ghanesisk reporter ordet og fortalte Suárez at han i Ghana blir sett på som «djevelen selv», og spurte spissen om han har tenkt til å be om unnskyldning for det som skjedde for 12 år siden.

Luis Suarez på pressekonferanse før Uruguay-Ghana.

2022-VERSJONEN: Suárez på pressekonferanse i Qatar.

Foto: PABLO PORCIUNCULA / AFP

– Jeg har ikke bedt om unnskyldning. Jeg handset, men Ghana-spilleren bommet, ikke jeg. Jeg kan kanskje si unnskyld hvis jeg hadde skadet noen ved en takling, da kan jeg ha grunn til å beklage. Men å bomme på straffe er ikke min feil. Det er ikke mitt ansvar, sier han.

Hendelsen sitter åpenbart friskt i minnet også hos uruguayaneren, men tyngst er nok minnet for ghanesere.

– Det er ikke lett å bli utvist i et VM. Men måten jeg ble utvist på i dag, for å være helt ærlig, det er verdt det, sa Suárez til nyhetsbyrået AP den gang.

Spissen feiret som en gal både etter Gyans straffebom og da Uruguay til slutt vant kampen. TV-bildene av Suárez i lykkerus ble mildt sagt dårlig mottatt av de med hjerte for Ghana.

Uruguay's Eguren carries Suarez as they celebrate after the team won penalty shootout against Ghana in a World Cup quarter-final soccer match in Johannesburg

FEIRET: Bildene av en jublende Suárez etter kampen i 2010 falt ikke i god jord hos Ghana-fansen.

Foto: HENRY ROMERO / Reuters

«Hele Ghana hater ham»

Ibrahim Ayew, som var med i Ghanas VM-tropp i 2010, sier til The Athletic denne uken at Suárez fortsatt er svartelistet i det afrikanske landet.

– Hele Ghana hater ham, og hele Afrika hater ham, slår Ayew fast overfor nettstedet.

På spørsmål om det virkelig er snakk om hat, 12 år etterpå, svarer han et klinkende ja,

– Vi hater ham. Og vi vil ha revansje, sier den tidligere landslagsspilleren.

Suárez-handsen: Greit eller ikke?

NRKs fotballekspert Tete Lidbom, som har ghanesisk far, har forståelse for hvorfor Suárez er såpass forhatt. Men selv tenker han ikke sånn lenger.

– Jeg personlig har vært gjennom en reise som har gjort meg til et bedre menneske. Jeg har valgt å tilgi ham. Jeg gjorde det to-tre år etter at det skjedde. Det er også fordi jeg liker den skitne delen av spillet, det skal være lov å gjøre alt for å vinne. Jeg må også få lov til å hylle det han gjorde, sier Lidbom.

Da eksperten får høre hva Suárez torsdag sa om handsen på pressekonferansen altså 12 år senere, utbrøt han:

– Det er enormt. Det er det som er så fælt her. Jeg kjenner meg igjen i Luis Suárez. Det er en sånn type jeg var selv på banen. Jeg ville også gjort det. Jeg er enig i at det til syvende og sist var Asamoah Gyan som satte den i tverrliggeren. Jeg har tilgitt ham. Men det er fortsatt et sår i fotballhjerte, og jeg kommer fortsatt til å sette ekstra stor pris på en seier over Uruguay i morgen.

Eliteserien fotball 2017: Viking - Vålerenga (1-7).

RIVALER: Kwarasey er veldig spent på det nye VM-oppgjøret mellom Ghana og Uruguay.

Foto: Carina Johansen / NTB

Den tidligere norske fotballspilleren – og ghanesiske landslagsspilleren – Adam Larsen Kwarasey – sammenligner kampen med et norsk idrettshøydepunkt.

Det er en sånn dag som alle husker. I negativ forstand. Samme som Kjetil Rekdals straffe for Norge mot Brasil. Det er et sånt type minne rundt det, bare at vi ikke klarte det. Det er en sånn hendelse som ingen glemmer og som blir fortalt til barn som vokser opp, om at vi var så og så nære, sier Kwarasey til NRK.

Les også Gratisbilletter førte til kaos – tilskuere ble stoppet inne på stadion

Publikum

Tror ikke på ny Suárez-hånd

NRK fikk ordet på pressekonferansen med den uruguayanske treneren Diego Alonso før fredagens skjebnekamp.

På vårt spørsmål om ønsker at Suárez skal gjøre noe lignende i den kampen hvis det betyr at de vinner, eller om han heller ønsker mer fair play, svarer Uruguay-sjefen slik:

– Hver kamp er ulik, og jeg tror ikke vi får en lik situasjon i morgen. La oss bare ha fokus på å spille en god kamp, da har vi bedre sjanse til å vinne kampen, sier Alonso til NRK.

Han fikk flere spørsmål om Ghanas forhold til Uruguay etter situasjonen fra 2010. Men treneren vil bruke minst mulig energi på det som skjedde.

– Jeg vet ikke om Ghana ser på det som en mulighet for revansje eller ikke. Vi vil bare fokusere på kampen og gjøre det som skal til for å gå videre, sier Uruguay-treneren.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Ghana Press Conference

ASSISTANSE: Thomas Partey får hjelp med ørepluggen på pressekonferansen.

Foto: BENOIT TESSIER / Reuters

Da Arsenal-spiller Thomas Partey møtte opp på Ghanas pressekonferanse i samme rom litt senere, fikk han høre at Suarez ikke ville be om unnskyldning for det som skjedde i 2010.

Premier League-spilleren benyttet ikke anledningen til å kritisere Suárez.

– Jeg var veldig ung da kampen ble spilt. Alt kan skje i fotball, vi hadde uflaks da straffesparket ikke gikk inn. Vi vet hva vi må gjøre for å vinne kampen i morgen, svarte Partey avvæpnende.

Les også Slike VM-bilder blir sensurert i Kina

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group D - Tunisia v Australia

Flere biteepisoder

Om det blir flere kontroverser i 2022-utgaven av oppgjøret får man fortsatt vente og se. Men VM-utvisningen er langt ifra den eneste skandalen Suárez har vært involvert. I løpet av karrieren har den ene kontroversen fulgt den andre.

Kanskje mest kjent er han for å ha bitt motspillere.

Chiellini og Suarez etter biteepisoden i VM 2014.

BEVIS: Giorgio Chiellini (t.v.) viste frem et bitemerke på skulderen etter en duell med Suarez.

Foto: DANIEL GARCIA / AFP

Første gangen var nettopp i 2010. Den gangen var Suárez Ajax-spiller, og ble utestengt i syv kamper for å ha bitt PSVs Otman Bakkal i skulderen. Andre episoden kom da han spilte for Liverpool i 2013. Da ble han utestengt i 10 kamper for å ha bitt Chelsea-spiller Branislav Ivanovic i armen.

Merkelig nok ble ikke dette siste bite-kontrovers fra uruguayaneren. For i VM i 2014 bet han Italias Giorgio Chiellini i siste gruppespillskamp. Han ble ikke straffet underveis i kampen for bitingen.

Se situasjonen fra 2014 her:

Luis Suárez beit Giorgio Chiellini i kampen mellom Italia og Uruguay.

Luis Suárez beit Giorgio Chiellini i kampen mellom Italia og Uruguay.

Siste nytt

  • Tobias Foss på Ineos-laget i Giro d'Italia

    Tobias Foss (26) er blant åtte Ineos-ryttere som skal delta i årets Giro d'Italia.

    Det var ventet at Vingrom-mannen kom til å få plass på laget. Nylig viste han form i Tour de Alps, hvor han vant den første etappen.

    – Det hadde nok gått uansett, men denne seieren er nok spikeren i kista. Laget er riktignok ikke tatt ut ennå, sa Foss til NTB nylig etter triumfen på åpningsetappen i Nord-Italia.

    Giroen varer fra 4. til 26. mai. For tre år siden ble Foss nummer ni sammenlagt i Grand Tour-rittet.

    Hele laget til Ineos i Giro d'Italia: Thymen Arensman, Geraint Thomas, Filippo Ganna, Jhonatan Narváez, Magnus Sheffield, Ben Swift, Connor Swift og Foss. (NTB/NRK)

    Tobias Foss
    Foto: AFP
  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB
  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal