Drømmen hang på denne plakaten: – At jeg står her, er bare helt utrolig

PYEONGCHANG (NRK): Vilde Nilsen tegnet denne plakaten for å minne seg selv på målet hver eneste dag. Nå står hun med Paralympics-sølv som 17-åring.

Vilde Nilsen

RØRT: Her er Vilde Nilsen ved stadion etter å ha sikret Paralympics-sølv på langrennssprinten. Innfelt er plakaten som henger ved senga.

Foto: Sindre Murtnes/Vilde Nilsen / NRK/privat

– Jeg satte meg mål om å være der i 2022 og kanskje kjempe om medaljene. At jeg står her nå i dag, er bare helt utrolig, sier Nilsen til NRK.

Norges yngste utøver i paratroppen har hatt litt av en reise til Paralympics-sølvet på langrennssprinten i Pyeongchang.

Som liten jente ble hun rammet av sykdommen lokalisert sklerodermi, en sykdom som rammer tre av én million mennesker.

«Paralympic - my chance»

Hun konkurrerte, og trener fortsatt, med funksjonsfriske. Da hun skjønte at sykdommen gjorde det umulig å hevde seg med forbildet Marit Bjørgen, la hun en ny vei.

«Paralympic - my chance» ble hengt ved senga på jenterommet. Hun har kastet et blikk på plakaten hver eneste dag i tre år.

Nilsen var overlykkelig, men fattet da hun møtte pressen etter sølvløpet. Først da hun møtte foreldre og trenere noen minutter senere kom følelsene.

Vilde Nilsen tok sølv på sprinten.

– Jeg har jobbet så mye for det her. Da jeg var liten hadde jeg lyst til å bli best i selskap med Marit Bjørgen og dem, men så kunne det ikke bli sånn for meg, sier Nilsen til NRK.

– Kan nå så langt hun vil

Tromsøværingen imponerte hele veien til finalen. Hun var 14 (!) sekunder foran neste konkurrent i prologen, og semifinalen ble vunnet med åtte sekunder.

I finalen lå langrennsløperen lenge knepent foran russiske Anna Milenina, som ble for sterk i spurten. Milenina sikret gullet, mens Nilsen gikk inn til sølv, rett foran Natalie Wilkie fra Canada.

– Jeg skjønte lite da hun russeren skled forbi meg, men da var det om å gjøre å sikre sølvet, sier Nilsen.

Til slutt var det bare noen centimetere ned til bronsen. På tribunen satt blant andre mamma Kari Johannessen og pappa Øystein Nilsen og heiet datteren frem sammen med den norske delegasjonen.

Ved siden av målområdet ble sølvjenta omfavnet av foreldrene og trenere. Her ble hun minnet på reisen hun har vært gjennom.

Vilde Nilsen

SØLVKLEM: Her omfavner Vilde Nilsen rekrutteringsansvarlig Anne Ragnhild Kroken.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

– Det er en fantastisk reise. Hun er dedikert og målrettet. Hun kan nå langt som hun selv vil, sier rekrutteringsansvarlig Anne Ragnhild Kroken, som har fulgt Nilsen de siste 3,5 årene.

Sammenlignes med Klæbo

Johannes Birkelund (17), som røk ut i prologen, er også imponert over lagvenninen. Han forteller at Nilsen viste skumle planer allerede i fjor da hun slo flere av guttene.

Han synes Nilsen minner om en annen ung langrennskomet.

– Hun er litt som Klæbo, hun vinner nesten alt som er. Når du kommer på pallen som 17-åring, er det noe stort på gang, sier Birkelund.

– Hun har det rykket i oppoverbakkene, og hun har både utholdenheten og sprintegenskapene. Hun kan nå langt, fortsetter han.

Nilsen selv trekker på smilebåndet over sammenligningen.

– Det er artig at han sammenligner meg med en så sterk utøver. Jeg var ikke helt som ham i dag, men det var artig å ta medalje for Norge, gliser 17-åringen.

Paralympics 2018

SØLVJENTA: Her er Vilde Nilsen i målområdet rett etter finalen.

Foto: Geir Owe Fredheim/ Norges Idrettsforbund / NTB scanpix

Siste nytt

 • Tønseth med ny løyperekord

  Langrennsløpar Didrik Tønset viste seg fram like før sesongstart om to månader. Torsdag sette han ny løyperekord i løpet Bråtesten. Han slo den gamle rekorden til Johan Bugge på 17 minutt og 51 sekund med fem sekund. Johannes Høsflot Klæbo kom i mål til ein 4.-plass med 19,14 på den fem kilometer lange løpet.

  Toppidrettsveka Aure fredag 23 august 2019.
  Foto: Ned Alley / NTB scanpix
 • Raudt kort til Svensson

  AZ Alkmaars Jonas Svensson blei utvist etter berre 28 minutt i AZs europaligakamp motPartizan Beograd. Men AZ leia kampen 1-0.

  Svensson var berre ein av mange nordmenn på bana eller benken i europaligaen i kveld. 10 norske spelarar var i troppen til utanlandske klubbar.

  Jonas Svensson rødt kort
  Foto: Marko Djurica / Reuters
 • Narvik med historisk seier

  Narvik vant sin første kamp i eliteserien i ishockey noensinne da Stjernen ble slått 2-0 torsdag.

  De satte inn 1-0 fem minutter før slutt. Wade Murphy scoret på pasning fra Viktor Jornevik. Seinere økte hjemmelaget til 2-0. (NTB)

  Narvik har en seier og to tap.

  I kveldens andre kamp tok Frisk Asker sin andre strake seier med 2-1 over Manglerud Star.

  Narvik Arctic Eagles og Ringerike Panthers
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal