Hopp til innhold

Drømmen hang på denne plakaten: – At jeg står her, er bare helt utrolig

PYEONGCHANG (NRK): Vilde Nilsen tegnet denne plakaten for å minne seg selv på målet hver eneste dag. Nå står hun med Paralympics-sølv som 17-åring.

Vilde Nilsen

RØRT: Her er Vilde Nilsen ved stadion etter å ha sikret Paralympics-sølv på langrennssprinten. Innfelt er plakaten som henger ved senga.

Foto: Sindre Murtnes/Vilde Nilsen / NRK/privat

– Jeg satte meg mål om å være der i 2022 og kanskje kjempe om medaljene. At jeg står her nå i dag, er bare helt utrolig, sier Nilsen til NRK.

Norges yngste utøver i paratroppen har hatt litt av en reise til Paralympics-sølvet på langrennssprinten i Pyeongchang.

Som liten jente ble hun rammet av sykdommen lokalisert sklerodermi, en sykdom som rammer tre av én million mennesker.

«Paralympic - my chance»

Hun konkurrerte, og trener fortsatt, med funksjonsfriske. Da hun skjønte at sykdommen gjorde det umulig å hevde seg med forbildet Marit Bjørgen, la hun en ny vei.

«Paralympic - my chance» ble hengt ved senga på jenterommet. Hun har kastet et blikk på plakaten hver eneste dag i tre år.

Nilsen var overlykkelig, men fattet da hun møtte pressen etter sølvløpet. Først da hun møtte foreldre og trenere noen minutter senere kom følelsene.

Vilde Nilsen tok sølv på sprinten.

– Jeg har jobbet så mye for det her. Da jeg var liten hadde jeg lyst til å bli best i selskap med Marit Bjørgen og dem, men så kunne det ikke bli sånn for meg, sier Nilsen til NRK.

– Kan nå så langt hun vil

Tromsøværingen imponerte hele veien til finalen. Hun var 14 (!) sekunder foran neste konkurrent i prologen, og semifinalen ble vunnet med åtte sekunder.

I finalen lå langrennsløperen lenge knepent foran russiske Anna Milenina, som ble for sterk i spurten. Milenina sikret gullet, mens Nilsen gikk inn til sølv, rett foran Natalie Wilkie fra Canada.

– Jeg skjønte lite da hun russeren skled forbi meg, men da var det om å gjøre å sikre sølvet, sier Nilsen.

Til slutt var det bare noen centimetere ned til bronsen. På tribunen satt blant andre mamma Kari Johannessen og pappa Øystein Nilsen og heiet datteren frem sammen med den norske delegasjonen.

Ved siden av målområdet ble sølvjenta omfavnet av foreldrene og trenere. Her ble hun minnet på reisen hun har vært gjennom.

Vilde Nilsen

SØLVKLEM: Her omfavner Vilde Nilsen rekrutteringsansvarlig Anne Ragnhild Kroken.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

– Det er en fantastisk reise. Hun er dedikert og målrettet. Hun kan nå langt som hun selv vil, sier rekrutteringsansvarlig Anne Ragnhild Kroken, som har fulgt Nilsen de siste 3,5 årene.

Sammenlignes med Klæbo

Johannes Birkelund (17), som røk ut i prologen, er også imponert over lagvenninen. Han forteller at Nilsen viste skumle planer allerede i fjor da hun slo flere av guttene.

Han synes Nilsen minner om en annen ung langrennskomet.

– Hun er litt som Klæbo, hun vinner nesten alt som er. Når du kommer på pallen som 17-åring, er det noe stort på gang, sier Birkelund.

– Hun har det rykket i oppoverbakkene, og hun har både utholdenheten og sprintegenskapene. Hun kan nå langt, fortsetter han.

Nilsen selv trekker på smilebåndet over sammenligningen.

– Det er artig at han sammenligner meg med en så sterk utøver. Jeg var ikke helt som ham i dag, men det var artig å ta medalje for Norge, gliser 17-åringen.

Paralympics 2018

SØLVJENTA: Her er Vilde Nilsen i målområdet rett etter finalen.

Foto: Geir Owe Fredheim/ Norges Idrettsforbund / NTB scanpix

Siste nytt

 • Ruuds semifinale utsatt til lørdag

  Casper Ruud og italienske Flavio Cobolli må vente til lørdag med å få spilt semifinalen i ATP 250-turneringen i Genève. Regnvær stoppet gjennomføring fredag.

  Duoen hadde akkurat kommet på banen da voldsomt regnvær la seg over banen, og dermed besluttet dommeren at de skulle ta en pause i påvente av opphold.

  Den pausen varte i over fire timer før det ble bestemt at kampen ikke kunne spilles fredag. Christian Ruud opplyser til NTB at semifinalen skal spilles klokken 10.30 lørdag. (NTB)

  Casper Ruud mot Sebastian Baez
  Foto: AP
 • KFUM Oslo nære sjokkseier mot Bodø/Glimt

  Nyopprykkede KFUM Oslo sjokkerte borte mot serieleder Bodø/Glimt fredag kveld, men det holdt kun til 2-2.

  KFUM skapte de første farlighetene drøye ti minutter ut i kampen med en heading like over mål.

  Etter 18 minutter fikk hjemmelaget en dobbeltsjanse da de vant ballen høyt oppe på egen banehalvdel. Men dessverre for Bodø/Glimt klarte verken August Mikkelsen eller Håkon Evjen å få skuddene i mål.

  Like før pause tok Bodø/Glimt ledelsen. Jens Petter Hauge forserte ned langs venstrekanten og inne i feltet fant han Albert Grønbæk, som satte inn sitt syvende ligamål fra kort hold.

  På overtid av førsteomgang svarte likevel KFUM. En lang ball i bakrom nådde Petter Nosa Dahl, som er på lån fra nettopp Bodø/Glimt, banket ballen i mål via tverrliggeren. Dermed stod det 1-1 til pause.

  – Det var fantastisk å sette den scoringen der. Få noen til å spise ordene sine litt, sa utleide Nosa Dahl til TV, uten å utdype noe mer.

  – Det er for dårlig over hele linja, sa Bodø/Glimt-kaptein Patrick Berg til TV 2 om førsteomgangen.

  KFUM yppet seg også etter hvilen, og etter 64 minutter sendte Johannes Nunez bortelaget i ledelsen med ett skudd i nærmeste hjørne.

  Da måtte hjemmelaget opp og frem, for å unngå sitt andre strake hjemmetap.

  Nino Zugelj tok ansvar og fosset fremover, før han spilte fri Hauge foran mål. Sistnevnte gjorde ingen feil og utlignet etter 75 minutter.

  Begge lag hadde gode muligheter til å ta alle tre poengene mot slutten, men uten å score. Uavgjort gjør at Bodø/Glimt fortsatt leder serien, mens KFUM befinner seg på 5. plass.

  Eliteseriekampen i fotball mellom Bodø/Glimt og KFUM på Aspmyra stadion i Bodø.
  Foto: NTB
 • Vipers slo Storhamar og ble sluttspillmester for femte gang på rad

  Vipers Kristiansand er igjen mester i håndballens sluttspill. Sørlendingene kunne slippe jubelen løs etter 32-27 mot Storhamar på bortebane.

  Med seier på hjemmebane i den første kampen kunne Vipers avgjøre best av tre-serien i Hamar fredag. Der fulgte lagene hverandre tett før pause, men etter hvilen fikk Vipers opp farten.

  Nederlandske Lois Abbingh ble toppscorer for vinnerlaget med sine ni nettkjenninger. Vipers har tatt samtlige serie- og NM-titler siden Larviks hegemoni ble brutt i 2017/18-sesongen. (NTB)

  8LrScZLAIz0
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal