Hopp til innhold

Drømmen hang på denne plakaten: – At jeg står her, er bare helt utrolig

PYEONGCHANG (NRK): Vilde Nilsen tegnet denne plakaten for å minne seg selv på målet hver eneste dag. Nå står hun med Paralympics-sølv som 17-åring.

Vilde Nilsen

RØRT: Her er Vilde Nilsen ved stadion etter å ha sikret Paralympics-sølv på langrennssprinten. Innfelt er plakaten som henger ved senga.

Foto: Sindre Murtnes/Vilde Nilsen / NRK/privat

– Jeg satte meg mål om å være der i 2022 og kanskje kjempe om medaljene. At jeg står her nå i dag, er bare helt utrolig, sier Nilsen til NRK.

Norges yngste utøver i paratroppen har hatt litt av en reise til Paralympics-sølvet på langrennssprinten i Pyeongchang.

Som liten jente ble hun rammet av sykdommen lokalisert sklerodermi, en sykdom som rammer tre av én million mennesker.

«Paralympic - my chance»

Hun konkurrerte, og trener fortsatt, med funksjonsfriske. Da hun skjønte at sykdommen gjorde det umulig å hevde seg med forbildet Marit Bjørgen, la hun en ny vei.

«Paralympic - my chance» ble hengt ved senga på jenterommet. Hun har kastet et blikk på plakaten hver eneste dag i tre år.

Nilsen var overlykkelig, men fattet da hun møtte pressen etter sølvløpet. Først da hun møtte foreldre og trenere noen minutter senere kom følelsene.

Vilde Nilsen tok sølv på sprinten.

– Jeg har jobbet så mye for det her. Da jeg var liten hadde jeg lyst til å bli best i selskap med Marit Bjørgen og dem, men så kunne det ikke bli sånn for meg, sier Nilsen til NRK.

– Kan nå så langt hun vil

Tromsøværingen imponerte hele veien til finalen. Hun var 14 (!) sekunder foran neste konkurrent i prologen, og semifinalen ble vunnet med åtte sekunder.

I finalen lå langrennsløperen lenge knepent foran russiske Anna Milenina, som ble for sterk i spurten. Milenina sikret gullet, mens Nilsen gikk inn til sølv, rett foran Natalie Wilkie fra Canada.

– Jeg skjønte lite da hun russeren skled forbi meg, men da var det om å gjøre å sikre sølvet, sier Nilsen.

Til slutt var det bare noen centimetere ned til bronsen. På tribunen satt blant andre mamma Kari Johannessen og pappa Øystein Nilsen og heiet datteren frem sammen med den norske delegasjonen.

Ved siden av målområdet ble sølvjenta omfavnet av foreldrene og trenere. Her ble hun minnet på reisen hun har vært gjennom.

Vilde Nilsen

SØLVKLEM: Her omfavner Vilde Nilsen rekrutteringsansvarlig Anne Ragnhild Kroken.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

– Det er en fantastisk reise. Hun er dedikert og målrettet. Hun kan nå langt som hun selv vil, sier rekrutteringsansvarlig Anne Ragnhild Kroken, som har fulgt Nilsen de siste 3,5 årene.

Sammenlignes med Klæbo

Johannes Birkelund (17), som røk ut i prologen, er også imponert over lagvenninen. Han forteller at Nilsen viste skumle planer allerede i fjor da hun slo flere av guttene.

Han synes Nilsen minner om en annen ung langrennskomet.

– Hun er litt som Klæbo, hun vinner nesten alt som er. Når du kommer på pallen som 17-åring, er det noe stort på gang, sier Birkelund.

– Hun har det rykket i oppoverbakkene, og hun har både utholdenheten og sprintegenskapene. Hun kan nå langt, fortsetter han.

Nilsen selv trekker på smilebåndet over sammenligningen.

– Det er artig at han sammenligner meg med en så sterk utøver. Jeg var ikke helt som ham i dag, men det var artig å ta medalje for Norge, gliser 17-åringen.

Paralympics 2018

SØLVJENTA: Her er Vilde Nilsen i målområdet rett etter finalen.

Foto: Geir Owe Fredheim/ Norges Idrettsforbund / NTB scanpix

Siste nytt

  • Villa forlenger med suksesstreneren

    Unai Emery har skrevet under en ny kontrakt med Premier League-klubben Aston Villa. Den nye avtalen til manageren strekker seg til 2027.

    Emery har ledet Birmingham-klubben med stor suksess etter at han tok over for Steven Gerrard i november 2022. I skrivende stund ligger laget på fjerdeplass i Premier League med fire kamper igjen. Dermed kan klubben sikret sin første mesterligadeltakelse på over 40 år.

    Emery sier til klubbens nettsider at han er veldig fornøyd med å forlenge avtalen sin.

    – Vi nyter tiden i Villa, og vi har en flott gruppe med spillere. Jeg og mitt trenerteam deler visjonen til eierne, og de er veldig støttende og respektfulle. Strukturen er på plass for at vi skal fortsette å utvikle klubben, sier spanjolen. (NTB)

    7ZFc-Z9Pon8
    Foto: AP
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Stina Nilsson gir seg som skiskytter – bytter idrett igjen

    Det bekrefter Nilsson til SVT.

    – Jeg skal gå langløp neste år, og det føles veldig kult, sier Nilsson.

    For fire år siden la hun brått opp langrennskarrieren, og begynte å satse på skiskyting. Det ble ingen suksess, og nå sier hun stopp.

    – Geværet er lagt på hylla, sier Nilsson.

    Nilsson har signert for det norske langløpslaget Team Ragde Charge, og skal gå Ski Classics neste sesong.

    – Allerede da jeg gikk over til skiskyting så jeg på meg selv nesten som en tretrinnsrakett. Det blir langrenn, skiskyting og så skal jeg prøve meg på langløp. Og nå føles det veldig riktig og spennende.

    Nilsson fikk med seg en pallplass i skiskyting, og sier de to første sesongene var veldig bra. Deretter gikk det nedover. Til slutt gikk hun lei enkelte deler av sporten.

    – Man kan være i superbra form, skyte en veldig god liggende serie, og likevel skyte seg bort på stående. Jeg var ganske lei av det på slutten, at jeg hadde gjort det så bra, men likevel var det noe som ikke stemte.

    Stina Nilsson
    Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal