Hopp til innhold

Fikk to treninger med Sverige før VM. Nå får nordmannen æren for suksessen

Sverige har ikke tatt VM-medalje på 20 år. At laget og deres norske trener, Glenn Solberg, nå kan klare det, har kommet som en stor overraskelse på mange av flere grunner.

Glenn Solberg

KAN FÅ MER JUBEL: Glenn Solberg og Sverige er på imponerende vis klare for semifinale i VM.

Foto: NTB

– Jeg vet ikke hvor overrasket jeg er, men jeg er veldig imponert over hvordan vi har fremstått og spilt. Å nå en semifinale er jeg selvsagt stolt over, sier Glenn Solberg til NRK på svenskenes digitale pressetreff i Egypt.

For Sverige har ikke tapt en kamp i VM, og banket Qatar 35–23 i kvartfinalen. Nå venter Frankrike.

– Vi har overrasket oss selv, og alle rundt, også med tanke på hvor lite tid vi hadde i forkant, sier Lucas Pellas.

For Solberg tok over laget etter EM i fjor. Men pandemien satte en effektiv stopper for landslagssamlinger, og nordmannen fikk bare møtt laget sitt noen få ganger før avreise til VM. I tillegg var det flere forfall.

– Det er klart at når man ligger i isolasjon en uke og får to treninger før første VM-kamp, så er man vel ikke helt sikker på formen, forteller Solberg leende, og sikter til den positive koronatesten innad i laget før mesterskapet.

Glenn Solberg

LITE TID: Glenn Solberg har gjort det beste ut av oppholdet i Egypt. Det kan også gi medalje.

Foto: Espen Hartvig / NTB

– Steng grensen

Men suksess er det blitt, og 48-åringen får mye av æren av håndballekspertene.

– Sverige løper håndball, de spiller ikke håndball. Ikke i mine villeste fantasier, drømmer eller ønsker. Det laget her har overgått alle forventninger, sier SVTs ekspert Magnus Grahn til kanalen etter kvartfinalen.

– Steng grensen, Solberg er allerede vår, skrev Aftonbladets Johan Flinck for noen dager siden.

– Det Glenn har fått til i en periode preget av covid-restriksjoner og diverse er helt utrolig. All ære til ham, og det er kult for Norge å ha en trener som lykkes internasjonalt. Det er en trøst nå, mener NRKs ekspert Håvard Tvedten.

At det er blitt oppstyr, har Solberg fått med seg.

– Jeg synes det er veldig hyggelig å få ros, og få tilbakemeldinger på det man gjør. Og så vet jeg at man én dag er man helt og den andre dagen idiot, så det må man takle.

Sverige

SAMHOLD: Sverige har fortsatt ikke tapt en VM-kamp. Det merkes på interessen i hjemlandet. – Forhåpentligvis får flere folk øynene opp får vår fantastiske sport, sier Lucas Palles.

Foto: NTB

Trekker frem personligheten

Glenn Solberg var en profil på det norske landslaget i en årrekke. Han mener han er lik som trener som han var som spiller. Filosofien er klar: Gjør hverandre gode både på og utenfor banen. Ha stor glede og gode verdier.

– Han er en veldig fin fyr. Flink til å se og passe på folk, og sørge for god stemning. Han er samlende, og det er noe man får igjen for, spesielt når man sliter, sier Tvedten, som spilte med Solberg på landslaget.

– Han er sympatisk, bidrar med ro og mye til gruppen. Det føles som han er en stor del av hele gruppen, mer enn bare en landslagssjef. Det er en vanskelig rolle og balanse å ha, for man må kunne sette ned foten, samtidig som han er en del av gjengen. Det synes jeg han har gjort superbra til nå, forteller Pellas.

– Vi vil mer

Sverige har satt forsvaret og kontret i stykker motstanderne, og spesielt venstrekantene har utmerket seg. Hampus Wanne har 37 mål, mens nevnte Lucas Pellas står med en 28 scoringer og en uttellingsprosent på hele 88.

– Planen vår i hver kamp er å få et tett, kompakt og aggressivt forsvar, og løpe med hele laget, sier Solberg.

uZZkhd89K-o

TREFFSIKKER: Lucas Pellas scoret åtte mål i kvartfinalen mot Qatar.

Foto: Mohamed Abd El Ghany / AP

Det svenske herrelandslaget har ikke tatt VM-medalje siden 2001, men det ble sølv i EM for tre år siden. Likevel anser de seg selv som en stor «underdog» med tanke på gullet i Egypt.

– Danmark, Frankrike og Spania er ekstreme lag, som er i toppen hvert mesterskap nesten. De er favoritter, fastslår Solberg.

– Det er alltid deilig å slå under ifra og spille uten press. Mye nerver, men håper mentalitet at vi har alt å vinne. Følelsen i gruppen er at vi vil mer. Vi er så nære nå. Så klart vi er fornøyd med semi, men vi skal gjøre alt for å vinne den, bekrefter Pellas.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal