Hopp til innhold

Solbakken raser over Ødegaard-avgjørelse: – Fransk arroganse

Ekspertene er ikke i tvil: Martin Ødegaard og Norge ble snytt for et soleklart straffespark mot Spania, som til slutt vant komfortabelt. Norge sløste med sjansene og raknet fullstendig.

Martin Ødegaard

TOK TELLING: Her har Martin Ødegaard akkurat blitt taklet av Rodri innenfor 16-meteren.

Norge kjempet lenge tappert og hadde flere enorme muligheter, men spanjolene var effektive og vant til slutt 3–0.

Samtidig kunne Norge og Ødegaard fort fått et straffespark på stillingen 1–0 kun 15 minutter ut i kampen.

Drammenseren ble taklet tøft av Rodri etter å ha skutt. Da landslagssjef Ståle Solbakken fikk se situasjonen i reprise, utbrøt han overfor TV 2:

Fotball, EM-kvalifisering: Spania - Norge

SKUFFET: Norges kaptein Martin Ødegaard.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Det var litt fransk arroganse ute og gikk der.

Til NRK utdyper han hva han mener:

– Da vi spilte fotball, og taklet ballen først, var det lov å fullføre og det ble aldri dømt. Men det er derfor vi har VAR, og vi har gått bort fra det. Du kan ikke takle gjennom, være på ballen og så skremme livet av motspillere. Han takler Martin rett ned. Dommeren ser ikke det, men hvis ikke de i VAR-vogna ser det, blir litt fransk arroganse for meg.

Hovedpersonen selv var oppgitt over at det ikke ble dømt. I pressesonen etter kampen slår kapteinen fast overfor NRK at det var «soleklar straffe».

Han kommer med knottene rett i anklene mine, så jeg trodde det var straffe, sa Ødegaard til TV 2.

– Hva synes du om dommeren?

Jeg kan ikke snakke om han, sa Ødegaard.

– Uforståelig

Midtstopper Leo Skiri Østigård er heller ikke videre imponert over lørdagens dommerteam.

Når NRK trekker frem at stopperkollega Stefan Strandberg mener Norge kan bli enda tøffere på banen, svarer han:

– Jo, men altså, hadde vi vært tøffere i dag, så hadde vi sikkert røket på et rødt kort med den måten dommeren dømte kampen på. Vi går jo inn i taklingene i dag, men vi får jo frispark imot hver gang. Så det var ganske åpenbart at han holdt med Spania i dag, dommeren, og det er sånn det er. Vi skulle hatt straffe, og de burde hatt rødt kort. Da hadde kampen vært helt annerledes, sier Østigård.

Han gir følgende dom over dømmingen:

– Det er altfor dårlig. Toppkamp i EM-kvalik, så selvfølgelig er det kjipt. Men nå står vi her, og har tapt, så vi må tenke på neste, sier Østigård.

Tidligere toppdommer Per Ivar Staberg er klinkende klar på at Norge og Ødegaard ble bortdømt.

– Soleklart straffespark, skriver han i en melding til NRK og mener også at det burde blitt gitt gult kort til Rodri for «hensynsløs takling».

Reaksjonene rant inn etter situasjonen.

– Fullstendig sjanseløst at det ikke blir blåst straffe der! Nå skjønner jeg ingenting, skriver tidligere målsnik Ole Martin Årst på Twitter.

– Norge burde hatt et straffespark da Ødegaard ble «høvlet» ned i 16-meteren, konkluderer TV 2-ekspert Jesper Mathisen.

– Klar straffe. Norge snytt, sier Rosenborg-trener Kjetil Rekdal i VGTVs studio.

TV-seerne fikk ingen informasjon om at VAR (videodommerne) vurderte situasjonen, men ifølge Uefa konkluderte VAR med at det ikke var straffespark.

Landslagets assistenttrener Kent Bergersen sier de så på situasjonen i pausen.

Vi syntes den ser veldig klar ut, sa han til TV 2.

Store Norge-sjanser

Norge leverte en meget god førsteomgang til tross for at det ble hverken straffespark eller scoring. Gjestene var nemlig svært nær ved flere anledninger. Nærmest var Fredrik Aursnes som klinket til på volley.

Solbakkens menn festet et ordentlig grep i starten av 2.-omgang. Etter ti minutter med norsk dominans var Marcus Holmgren Pedersen kun tilfeldigheter unna å sikre en utligning, men skuddet, som gikk via Nacho, ble med nød og neppe avverget på streken av Kepa Arrizabalaga.

Totalt telte NRK seks gode sjanser til Norge borte mot Spania.

– Det er jo ikke helmørkt?

Resultatmessig blir det helmørkt, sier Solbakken til NRK og fortsetter:

Vi blir spilt lave noen ganger, og vi sliter jo i perioder som alle lag gjør. Men samtidig har vi en god miks med å tørre å holde i ballen, og det har vi gjort hele uka på trening. Derfor spilte vi med den indre treeren der i dag. Vi fikk lange angrep. Da fikk vi spilt oss til sjanser. Og så hadde vi også et par-tre giftige kontringer.

Solbakken mener det eneste Norge kan være skuffet over lørdag kveld, er at de ikke fikk mer ut av cornerne – og at de ikke scoret.

Dani Olmo

SCORET: Dani Olmo.

Foto: Manu Fernandez / AP

Som kjent er det de to beste lagene i gruppa som går direkte til EM i Tyskland 2024. Spania ventes å vinne gruppa, men med poeng på tirsdag vil Norge ha kommet godt i gang med jakten på den gjeve andreplassen.

Spania har ikke tapt en hjemmekamp i en EM- eller VM-kvalik siden 0–1 mot Hellas i 2003. Siden år 2000 har de bare spilt uavgjort fem ganger på hjemmebane i en kvalikkamp til mesterskap.

Norges EM-kvalik fortsetter med bortekamp mot Georgia tirsdag kveld.

Kommer Norge til EM i 2024?

Siste nytt

 • Overraskelseslaget Molde møter Rosenborg i cupen

  2.-divisjonslaget Molde skal opp mot serieleder Rosenborg i cupens 3. runde.

  Det var Molde som sto for den største skrellen sist runde da toppserielaget Kolbotn ble slått 1-0 onsdag.

  Slik spilles kampene:

  Tirsdag 25. juni 19.00: Start – Vålerenga

  Onsdag 26. juni 18.00: Stabæk – Hønefoss, Røa – TIL 2020, Åsane – Brann, Arna-Bjørnar – Viking, AaFK Fortuna – LSK Kvinner, Molde – Rosenborg

  Onsdag 26. juni 19.30: Lyn – Bodø/Glimt (1. omgang på nrk.no, 2. omgang på NRK 2).

  (NTB)

  Toppserien i fotball 2024: Lyn - Rosenborg BK (0-1)
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Nesten 900.000 såg Ingebrigtsen bli historisk

  Sjåartoppen til NRK i EM i friidrett kom da Jakob Ingebrigtsen vant overlegent på 1500-meteren den siste kvelden.

  Det var 891.000 sjåarar då Ingebrigtsen sprong i mål i ensam majestet. I snitt var det 517.000 som følgde sendinga til NRK onsdag kveld.

  – Vi er veldig fornøgde med oppslutninga rundt EM i friidrett på alle plattformer. Friidretten er i ein ny gullalder, og interessa er enorm, seier sportsredaktør Espen Olsen Langfeldt i NRK.

  Ingebrigtsen blei onsdag den mannlige utøvaren med flest EM-gull gjennom historia. 23-åringen har tatt seks EM-gull på seks forsøk.

  Jakob Asserson Ingebrigtsen
  Foto: NTB
 • Edin Terzic ferdig som Borussia Dortmund-trener

  Edin Terzic (41) er etter tre år ferdig som trener for Julian Ryersons Borussia Dortmund. Han har sagt opp sin stilling.

  Det opplyser den tapende mesterligafinalisten i sine mediekanaler.

  Terzic tok over som permanent hovedtrener i juli 2022 etter å ha vært midlertidig trener året i forveien. I perioden har han ledet de gulkledde i 96 kamper. Terzic hentet den norske landslagsbacken Ryerson til klubben i januar i fjor, og lyngdølen ble en fast mann på laget under 41-åringens ledelse.

  Denne sesongen tok de seg til mesterligafinale der det ble tap for Real Madrid. I Bundesliga ble det en skuffende femteplass.

  Nå har altså Terzic valgt å gi seg. (NTB)

  Edin Terzic
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal