Sluttspill fra Nunn

John Nunn er en utrettelig forfatter. Nå er han ute med sluttspillbok.

sjakk
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Nunn forteller at han denne gang har skrevet en bok for den jevne spiller, og bortsett fra de enkle mattene med tårn og dronning, så tar boken for seg sluttspillet fra a til å.

John Nunn

John Nunn

Boken er delt inn i hundre tema, som hver får to sider. Her lærer du alt om grunnleggende ting som opposisjon, samt andre viktige prinsipper som vil føre deg til seier i en tilsynelatende remis stilling.

Leser du boken får du mange gode innspill. Den er lett å lese, også uten brettet og brikker foran seg, med diagrammer og partier tilhørende hvert tema. Leseren får mange gode poeng å ta med seg, og det meste er forklart på en lettfattelig måte.

Trenger vi en til?

Det er skrevet hundrevis av bøker om sluttspill. Så trenger vi virkelig en til?

Understanding Chess Endgames

Nunn mener selv at denne boken skiller seg fra resten.

- Jeg har brukt mye tid på å finne de gode eksemplene, og mange av dem er fra nye partier. Temaene er også bevist valgt for å gi leseren en fordel over bordet.

- Kunnskap om sluttspill er ekstremt viktig, sier John Nunn til NRK.

- Mange hele og halve poeng blir kastet over bord pga dårlig sluttspillteknikk, og dette gjelder på alle nivåer. Partiene i dag spilles med så dårlig betenkingstid at man ikke gar tid til å finne den riktige planen over bordet. Men kan du prinsippene, så går dette lett, selv med dårlig tid på klokka.

Besøk Sjakkforumet og legg inn dine kommentarer!

Nunn mener at dette gjør sluttspillstudier viktigere enn noen gang.

- Jeg blir ofte forbløffet over hvordan selv svært gode spillere kommer til kort i sluttspillet. Se for eksempel på denne stillingen:

Hvit trekke og vinner

Stillingen er fra et parti mellom Movsesian og Sadvaksov under sjakk-OL i 2004.
Hvit har seieren i lomma, men gir bort et halvt poeng i gave ved å spille 1.Kc6?? dermed kan svart redde seg unna med Ke6 2.Kb5 a3! og svart rekker å sette kongen i hjørnet.

Spiller hvit derimot Kc5, så får vi et helt annet resultat. Du kan jo prøve å finne ut hvorfor selv!

Alt i alt et dette en god bok for de glade amatører, og man plukker helt sikkert med seg flere hele og halve poeng over brettet ved å studere den.

Siste nytt

 • Wolves med komfortabel siger

  Wolverhampton vann 2-0 mot Crystal Palace i kveldens oppgjer i Premier League. I sin første kamp frå start sette Rayan Ait-Nouri inn 1-0 etter 18 minuttar. Knappe ti minuttar seinare fekk Daniel Podence si første skåring for sesongen. Like før slutt fekk Crystal Palace-spelar Luka Milivojevic raudt kort etter ein stygg takling på João Moutinho.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Andrew Boyers / AP
 • Tande og Opseth vann NM

  Silje Opseth og Daniel André Tande vann NM i hopp i normalbakken i Midtstubakken. Sjølv om Maren Lundby ikkje deltok la ikkje det nokon dempar på sigersgleda.

  – Det var ingen garanti for at det skulle gå vegen for meg i dag. Det at eg står på toppen i dag smakar godt, sjølv om Maren ikkje var med, seier Opseth med eit stort glis.

  Tande sikra seg sin første kongepokal med sigeren i kveld.

  – Det er ingen Kongsberg-hoppar i historia som har tatt ein kongepokal, så det er godt å endeleg få plassert den pokalen i skihistoria på Kongsberg, seier Tande til NRK.

  Gleda over å få med seg ein kongepokal får derimot ikkje Opseth. For kvinnene får ikkje nokon kongepokal.

  – Eg synest det er litt kjedeleg, seier Opseth til NRK.

  Det er eit krav om at ein må vere over 15 deltakarar for å dele ut ein kongepokal. I årets renn for kvinnene var det 9 som stilte til start.

  – Eg veit ikkje om det er ny rekord i år, men me er vert fall mange fleire enn me har vore tidlegare, og det er positivt. Me tar med oss det, sjølv om me ikkje er mange nok til å få kongepokal, seier Opseth.

  Halvor Egner Granerud tok sylvet og Marius Lindvik tok bronse. Eirin Kvandal kom på plassen bak Opseth, og Anna Odine Strøm tok bronse.

  Arrangementet skulle eigentleg vore i mars, men blei utsett på grunn av koronapandemien.

  NM-hopp kvinner og menn
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Njåtun med ti strake NM-gull

  Ida Njåtun var nok ein gong sterkast på 1500 meter i skøyte-NM. For ho tok gullet på distansen for tiande gong på rad. Ho klokka inn på 1.58,06 i Vikingskipet i Hamar. Det er meisterskapsrekord, ifølge NM-arrangøren Asker skøyteklubb.

  Tidlegare på dagen vann Håvard Holmefjord Lorentzen gullet på 500 meter. Bergensaren gjorde årsbeste med 35,06.

  Hallgeir Engebråten kunne juble for siger på 5000 meter. Han tok sitt første seniorgull i NM, med tida 6.27,53.

  VM skøyter allround / sprint 2020 Hamar
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal