NRK Meny
Normal

Sluttspill fra Nunn

John Nunn er en utrettelig forfatter. Nå er han ute med sluttspillbok.

sjakk
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Nunn forteller at han denne gang har skrevet en bok for den jevne spiller, og bortsett fra de enkle mattene med tårn og dronning, så tar boken for seg sluttspillet fra a til å.

John Nunn

John Nunn

Boken er delt inn i hundre tema, som hver får to sider. Her lærer du alt om grunnleggende ting som opposisjon, samt andre viktige prinsipper som vil føre deg til seier i en tilsynelatende remis stilling.

Leser du boken får du mange gode innspill. Den er lett å lese, også uten brettet og brikker foran seg, med diagrammer og partier tilhørende hvert tema. Leseren får mange gode poeng å ta med seg, og det meste er forklart på en lettfattelig måte.

Trenger vi en til?

Det er skrevet hundrevis av bøker om sluttspill. Så trenger vi virkelig en til?

Understanding Chess Endgames

Nunn mener selv at denne boken skiller seg fra resten.

- Jeg har brukt mye tid på å finne de gode eksemplene, og mange av dem er fra nye partier. Temaene er også bevist valgt for å gi leseren en fordel over bordet.

- Kunnskap om sluttspill er ekstremt viktig, sier John Nunn til NRK.

- Mange hele og halve poeng blir kastet over bord pga dårlig sluttspillteknikk, og dette gjelder på alle nivåer. Partiene i dag spilles med så dårlig betenkingstid at man ikke gar tid til å finne den riktige planen over bordet. Men kan du prinsippene, så går dette lett, selv med dårlig tid på klokka.

Besøk Sjakkforumet og legg inn dine kommentarer!

Nunn mener at dette gjør sluttspillstudier viktigere enn noen gang.

- Jeg blir ofte forbløffet over hvordan selv svært gode spillere kommer til kort i sluttspillet. Se for eksempel på denne stillingen:

Hvit trekke og vinner

Stillingen er fra et parti mellom Movsesian og Sadvaksov under sjakk-OL i 2004.
Hvit har seieren i lomma, men gir bort et halvt poeng i gave ved å spille 1.Kc6?? dermed kan svart redde seg unna med Ke6 2.Kb5 a3! og svart rekker å sette kongen i hjørnet.

Spiller hvit derimot Kc5, så får vi et helt annet resultat. Du kan jo prøve å finne ut hvorfor selv!

Alt i alt et dette en god bok for de glade amatører, og man plukker helt sikkert med seg flere hele og halve poeng over brettet ved å studere den.

Siste nytt

 • Tor Odvar Moen er ferdig i Larvik

  Larviks håndballtrener Tor Odvar Moen får ikke fornyet kontrakt. Det melder TV2. Kontrakten hans går ut etter denne sesongen. Det har ikke kommet frem noe begrunnelse for hvorfor kontrakten ikke blir fornyet.

  Tor Oddvar Moen, trener i Larvik
  Foto: John-André Samuelsen / NRK
 • Nå er Norge mestvinnende i Sotsji

  Etter nye russiske utestengelser er Norge nå den nasjonen som står med flest gullmedaljer i Sotsji-OL i 2014. Bobkjører Alexander Zubkov ble fratatt sine to gullmedaljer fredag, og dermed står Russland med 10 gull. Norge tok 11.

  Gullmedalje
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Fire nye russere utestengt

  IOC har dopingutestengt fire nye russiske utøvere fra OL på livstid. Den doble gullvinneren fra toer- og firerbob Alexander Zubkov, skøyterløperne Olga Fatkulina og Aleksandr Rumjantsev, og bobkjører Olga Stulneva.

  Olympics Russian Doping Sochi
  Foto: Natacha Pisarenko / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
Sport i dag
V-cup hopp: Kvalifisering