Den hollandske mur

En ny ”norsk” sjakkbok er på markedet! Vår anmelder er fornøyd med behandlingen av den hollandske muren.

Mur
Foto: Michael A. Mariant / AP

Ny bok:

Sverre Johnsen, Ivar Bern og Simen Agdestein: "Win with the Stonewall Dutch", 224 sider,
Gambit Forlag 2009.

Vår anmelder er Arnbjørn Dyrdal

I denne boken blir vi nærmere kjent med stonewall-oppstillingen i hollandsk åpning som i første rekke kjennetegnes av den svarte bondeformasjonen c6, d5, e6 og f5. Hvits innledende trekk kan variere, men det mest vanlige er å plassere bøndene på c4, d4 og g3.

Stonewall

1.d4 f5 2.g3 Sf6 3.Lg2 e6 4.Sf3 d5 5.c4 c6

Denne oppstillingen av bøndene gir svart et solid grep om sentrum og et sterkt springerfelt på e4, men også et gapende hull på e5 og et enda større problem med å utvikle hvitfeltløperen enn i mange andre oppstillinger mot dronninggambit.

Lange tradisjoner

Ivar Bern

Olympisk –og verdensmester i fjernsjakk, Ivar Bern

Foto: NSF

Ulempene til tross: Stonewall-oppstillingen har lenge vært et kjent og kjært våpen blant små og store angrepsspillere. Bondeformasjonen støtter nemlig godt opp om en klar og grei angrepsplan, hvor både dronningen og dronningløperen tar veien over e8 til kongefløyen, hvor de deltar i et direkte kongeangrep sammen med springerutposten på e4, og kanskje tårn i f-linjen eller langs sjetteraden, og en bondestorm om nødvendig. Denne klassiske spillemåten har imidlertid aldri tiltrukket seg flertallet av de aller ypperste spillerne – kanskje fordi svarts planer har vært litt for enkle å motlegge. Men en størrelse som Botvinnik hadde åpningen i bruk allerede fra 1920-tallet og senere i store deler av sin karriere.

Besøk Sjakkforumet og legg inn dine kommentarer!

Moderne spillemåte

Win with the Stonewall Dutch

I denne boken er det imidlertid den såkalte moderne måten å behandle stillingen på som omhandles. Den dukket opp på 1980-tallet da en del yngre spillere, blant andre Short, Jusupov og Agdestein, så med helt nye øyne på hvilke muligheter den svarte strukturen kunne gi. De nye idéene kjennetegnes av at også svart kan etablere spill på dronningfløyen og i sentrum. Det typiske er at svartfeltløperen settes på d6, mens hvitfeltløperen utvikles til b7 eller a6. Og i motsetning til tidligere tankegang kan den svarte bondestormen komme på dronningfløyen, enten i full skala, eller mer begrenset ved en pågang med a-bonden. Og i sentrum er det aktuelt å opponere ved hjelp av c-bonden. Kanskje ender det pussig nok med at det er svart selv som bryter opp og tilintetgjør sin egen flotte bondemur isentrum.

Les intervju med forfatterne!

Klokkertro

Arnbjørn Dyrdal

Vår anmelder -Arnbjørn Dyrdal

Foto: NRK

Og det er altså plattformen for den nye spillemåten forfatterne ønsker å etablere gjennom denne boken. Det skjer ved både en lang rekke illustrerende partier og ren teorigjennomgang. I tillegg er det øvelser etter hvert kapittel. Leseren får alt som skal til av råd og vink for å kunne være forberedt til praktisk spill. Hovedvekten er lagt på å presentere typiske idéer og spillemåter, fremfor konkrete varianter. Dette er spesielt nyttig for åpninger som denne hvor det finnes så mange mulige overganger mellom teorivariantene. Målet er å gi en forståelse for åpningen for dem som ønsker å spille moderne stonewall som svart. For boken begrenser seg nemlig ikke til sitt egentlige tema, men gir også leseren veiledning for hvordan svart bør forholde seg til tidlige avvik av hvit, som for eksempel Staunton-gambit. Dermed blir det hele litt rotete, men uten at det er noe stort problem.

Forfatternes begeistring for den moderne behandlingen av stonewall setter sitt tydelige preg på både kommentarer og vurderinger, men uten at det tipper fullstendig over. I det store og hele kommer de godt fra prosjektet.

Siste nytt

 • 14 koronasmittet i Sparta

  Ishockeyklubben Sparta fikk tirsdag bekreftet at ytterligere 12 av klubbens spillere har avgitt en positiv koronavirustest. Dermed er det totale antallet smittede i Sarpsborg-klubben oppe i 14, melder TV 2.

  Spartas kommende kamper mot Frisk Asker og Stavanger Oilers er allerede utsatt. Deres neste kamp er planlagt borte mot Lillehammer 3. desember.

  Også spillerne i Manglerud Star må nå i karantene, som følge av at klubben nylig møtte Sparta. Det fører også til utsettelse av kamper. Oslo-klubben skulle møtt Narvik og Lillehammer denne uken.

  Eliteserien ishockey 2020/21: Vålerenga - Sparta Sarpsborg (4-2)
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Odd henter to spillere fra Arendal

  Odd har signert to nye spillere. Conrad Wallem og Leopold Wahlstedt kommer begge fra Arendal i 2. divisjon.

  Wallem er midtbanespiller og noterte seg for to kamper for Norges G19-landslag i fjor. 20-åringen har vært på banen for Arendal

  Svenske Wahlstedt er keeper og har spilt samtlige 19 kamper for Arendal denne sesongen. Totalt står han med 43 kamper for sørlandsklubben.

  Begge spillerne er klare for Odd fra og med 1. januar 2021. (NTB).

  lG5RxB81zsE
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
 • Får 7,9 millioner i tapte inntekter

  Norges Fotballforbund fordeler 7,9 millioner kroner på klubbene i 2. divisjon og 3. divisjon som følge av at årets fotball-NM måtte avlyses på grunn av koronaviruset.

  Pengene kommer fra Kulturdepartementets andre krisepakke til idretten og frivilligheten. Fotballforbundet søkte der om kompensasjon på vegne av klubbene som skulle deltatt i cupen.

  3SG-aAIA8ng
  Foto: Audun Braastad / Braastad, Audun

Sendeplan

Kl. Program Kanal