NRK Meny
Normal

Sliten Kalla tar grep før tremila: – Trenger ro og hvile

To sølvmedaljer og ett stafettgull har begynt å tære på Sveriges yndling Charlotte Kalla. I tillegg til å stå over lagsprinten vurderer hun nå å endre treningsopplegget for å kunne hevde seg på lørdagens tremil i fristil.

Charlotte Kalla

Charlotte Kalla ligger utslitt i målområdet etter sølvmedaljen på 10 kilometer klassisk. Nå sier Sveriges landslagstrener Mattias Persson at skiyndlingen er så sliten mentalt at hun vil være for seg selv for å samle overskudd til OL-tremila.

Foto: Gregorio Borgia / Ap

Charlotte Kalla har imponert stort i OL så langt. Sølv på 15-kilometeren med skibytte og sølv på 10 kilometer klassisk ble toppet da hun spurtet Sverige inn til gull på kvinnestafetten.

Charlotte Kalla

Charlotte Kalla viser stolt frem sine to sølvmedaljer fra tidligere i mesterskapet. Med gullet på lørdagens stafett står hun med tre medaljer så langt. Dermed har mye tid gått med til medaljeseremonier og seiersintervjuer.

Foto: TOBIAS RÖSTLUND / NTB Scanpix

I så god form har Kalla vært at de fleste ville holdt Sverige som én av de fremste gullkandidatene på onsdagens lagsprint – om hun hadde valgt å stille til start.

Før OL var planen å stå over øvelsen. Den planen har Kalla valgt å holde seg til – rett og slett fordi hun er utladet etter oppmerksomheten de siste dagenes suksess har medført.

– Hun er så sliten at hun merker at hun ikke kan gi alt på en sprintstafett. Hun trenger å ta det med ro for å samle krefter til lørdag, sier Kallas trener Mattias Persson til Aftonbladet.

Norges største utfordrer

Lørdag venter nemlig 30 kilometer fristil, en øvelse som passer Kalla perfekt.

I og med at Justyna Kowalczyk har slitt stort i skøyting denne sesongen, seiler Kalla opp som én av favorittene til å vinne gullet. Marit Bjørgen og Therese Johaug blir høyst trolig hennes største utfordrere.

Skal den svenske skiyndlingen ha noen sjanse til å lykkes, må hun være i toppslag. Da teller det ikke positivt at mye energi har gått med til seremonier og intervjuer.

– Det blir mye med tre medaljer, med pressekonferanser og oppmerksomhet. Nå må hun få samlet energi, sier Persson til den svenske avisen.

– Hun er sliten og vil være for seg selv, legger Sveriges landslagstrener til.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Charlotte Kalla

– Charlotte Kalla er sliten og vil være for seg selv, sier treneren hennes Mattias Persson til Aftonbladet.

Foto: MAJA SUSLIN / NTB Scanpix

– Kan endre oppladningen

Han tilbakeviser imidlertid at Kalla er sliten fysisk og at formpilen er i ferd med å peke nedover.

– Nei, kroppen er frisk. Det handler mer om den mentale biten, sier Persson.

Likevel åpner han for at Sveriges beste kvinnelige langrennsløper kan komme til å endre treningsopplegget inn mot tremila.

Den planlagte hardøkta onsdag blir trolig byttet ut slik at Kalla får tilstrekkelig hvile. I stedet er det aktuelt å presse kroppen hardere på fredagens trening.

– Det kan ende med at vi endrer den opprinnelige planen. I dag (tirsdag) har Charlotte hatt en hviledag, men det var planlagt, sier Persson.

Frykter ikke for tremila

– Er du urolig for at hun ikke skal klare å samle overskudd til lørdag?

– Nei, det er jeg ikke. Det skal vi ikke være redde for. Charlotte har jobbet for dette i fire år, svarer Persson.

Han legger imidlertid ikke skjul på at situasjonen ikke er optimal.

– Hun har hatt et tøft skjema også under tidligere mesterskap, og det har ikke alltid endt godt. Kroppen får mye juling, sier Persson.

 • Onsdag går lagsprinten av stabelen i Sotsji uten Kalla på startstreken. Kan det bety norsk suksess? Følg spenningen direkte på NRK.no fra klokken 10.15!
Charlotte Kalla

Charlotte Kalla (t.h.) og lagvenninnene jubler for stafettgullet. All oppmerksomheten etter suksessen innledningsvis i OL har kostet Kalla krefter.

Foto: TOBIAS RÖSTLUND / TT / NTB Scanpix

Siste nytt

 • Sørloth storspilte i dansk toppkamp

  Alexander Sørloth scoret ett og hadde tre målgivende da Midtjylland slo Horsens 4-2 og tok over tabelltoppen i Danmark. Sørloth er nå på delt tredjeplass på toppscorerlisten i den danske eliteserien med åtte mål.

  Alexander Sørloth
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Heintz forlenget med Sarpsborg

  19-åringen Tobias Heintz skrev fredag under en ny fireårskontrakt med Sarpsborg 08. Unggutten fra Moss har hatt en god sesong og scoret tre mål for Sarpsborg 08. Den nye avtalen varer til sommeren 2019, melder klubben i en pressemelding.

  Eliteserien fotball 2017: Sarpsborg - Lillestrøm.
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
 • Islands fotballkvinner slo Tyskland

  Det er ikke bare mennene som kan sørge for fotballsensasjon på Island. Fredag tok kvinnene en svært sterk 3-2-seier borte mot Tyskland. Dermed tok Island sin andre seier i VM-kvalifiseringen.

  Germany Soccer Women WCup Iceland
  Foto: Thomas Frey / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 Eliteserien fotball: Aalesund - Kristiansund