Hopp til innhold

Sliten Kalla tar grep før tremila: – Trenger ro og hvile

To sølvmedaljer og ett stafettgull har begynt å tære på Sveriges yndling Charlotte Kalla. I tillegg til å stå over lagsprinten vurderer hun nå å endre treningsopplegget for å kunne hevde seg på lørdagens tremil i fristil.

Charlotte Kalla

Charlotte Kalla ligger utslitt i målområdet etter sølvmedaljen på 10 kilometer klassisk. Nå sier Sveriges landslagstrener Mattias Persson at skiyndlingen er så sliten mentalt at hun vil være for seg selv for å samle overskudd til OL-tremila.

Foto: Gregorio Borgia / Ap

Charlotte Kalla har imponert stort i OL så langt. Sølv på 15-kilometeren med skibytte og sølv på 10 kilometer klassisk ble toppet da hun spurtet Sverige inn til gull på kvinnestafetten.

Charlotte Kalla

Charlotte Kalla viser stolt frem sine to sølvmedaljer fra tidligere i mesterskapet. Med gullet på lørdagens stafett står hun med tre medaljer så langt. Dermed har mye tid gått med til medaljeseremonier og seiersintervjuer.

Foto: TOBIAS RÖSTLUND / NTB Scanpix

I så god form har Kalla vært at de fleste ville holdt Sverige som én av de fremste gullkandidatene på onsdagens lagsprint – om hun hadde valgt å stille til start.

Før OL var planen å stå over øvelsen. Den planen har Kalla valgt å holde seg til – rett og slett fordi hun er utladet etter oppmerksomheten de siste dagenes suksess har medført.

– Hun er så sliten at hun merker at hun ikke kan gi alt på en sprintstafett. Hun trenger å ta det med ro for å samle krefter til lørdag, sier Kallas trener Mattias Persson til Aftonbladet.

Norges største utfordrer

Lørdag venter nemlig 30 kilometer fristil, en øvelse som passer Kalla perfekt.

I og med at Justyna Kowalczyk har slitt stort i skøyting denne sesongen, seiler Kalla opp som én av favorittene til å vinne gullet. Marit Bjørgen og Therese Johaug blir høyst trolig hennes største utfordrere.

Skal den svenske skiyndlingen ha noen sjanse til å lykkes, må hun være i toppslag. Da teller det ikke positivt at mye energi har gått med til seremonier og intervjuer.

– Det blir mye med tre medaljer, med pressekonferanser og oppmerksomhet. Nå må hun få samlet energi, sier Persson til den svenske avisen.

– Hun er sliten og vil være for seg selv, legger Sveriges landslagstrener til.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Charlotte Kalla

– Charlotte Kalla er sliten og vil være for seg selv, sier treneren hennes Mattias Persson til Aftonbladet.

Foto: MAJA SUSLIN / NTB Scanpix

– Kan endre oppladningen

Han tilbakeviser imidlertid at Kalla er sliten fysisk og at formpilen er i ferd med å peke nedover.

– Nei, kroppen er frisk. Det handler mer om den mentale biten, sier Persson.

Likevel åpner han for at Sveriges beste kvinnelige langrennsløper kan komme til å endre treningsopplegget inn mot tremila.

Den planlagte hardøkta onsdag blir trolig byttet ut slik at Kalla får tilstrekkelig hvile. I stedet er det aktuelt å presse kroppen hardere på fredagens trening.

– Det kan ende med at vi endrer den opprinnelige planen. I dag (tirsdag) har Charlotte hatt en hviledag, men det var planlagt, sier Persson.

Frykter ikke for tremila

– Er du urolig for at hun ikke skal klare å samle overskudd til lørdag?

– Nei, det er jeg ikke. Det skal vi ikke være redde for. Charlotte har jobbet for dette i fire år, svarer Persson.

Han legger imidlertid ikke skjul på at situasjonen ikke er optimal.

– Hun har hatt et tøft skjema også under tidligere mesterskap, og det har ikke alltid endt godt. Kroppen får mye juling, sier Persson.

  • Onsdag går lagsprinten av stabelen i Sotsji uten Kalla på startstreken. Kan det bety norsk suksess? Følg spenningen direkte på NRK.no fra klokken 10.15!
Charlotte Kalla

Charlotte Kalla (t.h.) og lagvenninnene jubler for stafettgullet. All oppmerksomheten etter suksessen innledningsvis i OL har kostet Kalla krefter.

Foto: TOBIAS RÖSTLUND / TT / NTB Scanpix

Siste nytt

  • Medier: 23 kinesiske svømmere fikk delta i OL tross positive dopingprøver

    23 kinesiske svømmere skal ha fått grønt lys til å konkurrere under OL i Tokyo til tross for at de testet positivt for doping. Konklusjonen var at testene var forurensede.

    Det er skriver blant annet Daily Telegraph, New York Times og ARD.

    De aktuelle svømmerne testet positivt for det forbudte stoffet trimetazidin.

    Prøvene med hjertemedisinen ble avgitt under en treningsleir som ble gjennomført noen måneder før starten av Tokyo-lekene i 2021. Mesterskapet ble som kjent utsatt ett år som følge av covidpandemien.

    Kinesiske antidopingmyndigheter konkluderte innledningsvis med at dopingtestene inneholdt avvikende analytiske funn (AAF), men frikjente senere svømmerne for straff etter at undersøkelser viste at testene var utsatt for såkalt kontaminering.

    De kinesiske svømmerne med 30 medlemmer vant seks medaljer i Tokyo, inkludert tre gull.

    Daily Telegraph skriver at Verdens antidopingbyrå (Wada) og Det internasjonale svømmeforbundet ble varslet om de positive prøvene, men at også de stilte seg bak konklusjonen om at de positive testresultatene var forårsaket av forurensing.

    (NTB)

    Winter Olympics Salt Lake City
    Foto: Rick Bowmer / AP
  • Fiasko for Hamilton – røk rett ut i Kina-kvalifisering

    Den britiske superstjernen Lewis Hamilton får et blytungt utgangspunkt i søndagens Formel 1-løp i Shanghai etter å ha endt tredje sist i lørdagens kvalifisering.

    Mercedes-føreren fikk kjempeproblemer allerede i den første av tre kvalifiseringsrunder og klarte ikke ta seg videre til omgang to. Til slutt hadde han bare to førere bak seg.

    Hamilton forsøkte å sette en rask rundetid på tampen av åpningsomgangen, men gjorde en stor feil og tapte mye tid. Dermed måtte han slukøret sette kursen for paddocken.

    – Er dette årets dårligste kvalifisering for Hamilton? Det må jo være det? Sa Viaplay-ekspert Henning Isdal.

    – Vi ser at Toto Wolff er sur, supplerte kommentator Atle Gulbrandsen med henvisning til Mercedes-teamsjefen.

    Hamilton selv beklaget egen kjøring over teamradioen.

    (NTB)

  • Opprykk til A-VM for paralandslaget

    Fredag kveld sikret Norges paralandslag i hockey opprykk til A-VM etter å ha knust Sverige 3-0.

    Lørdag har Norge mulighet til å sikre gull i B-VM når de møter Tyskland til finale. Kampen spilles i Skien Fritidspark.

Sendeplan

Kl. Program Kanal