NRK Meny
Normal

– Nicolay gjorde alle maratonfeilene

NRKs Nicolay Ramm gikk på en kjempesmell da han løp maraton nesten helt uten løpstrening. Hans kollega Jann Post mener andre som skal legge ut på maraton kan lære mye av Ramms feil.

Nicolay Ramm tester å løpe en maraton uten å forberede seg i det hele tatt.

VIDEO: Det gikk ikke spesielt bra da journalist Nicolay Ramm la ut på Oslo maraton-løypa helt uten å trene løping. Foto: Anders Rove Bentsen. Redigering: Vegard Holmen.

Jann Post i Kenya

NRKs Jann Post har løpt maraton på 2.37. Her fra en tur til Kenya.

Foto: NRK

– Feil nummer én er at du må trene, sier Post etter å ha humret seg gjennom reportasjen som ble publisert på NRK Sport onsdag.

Nå er det kun timer igjen til 25.000 løpeentusiaster erobrer hovedstadens gater under Oslo maraton. Lørdag tar både barn og eldre fatt på ulike distanser for å konkurrere mot seg selv og andre i Norges største gateløp.

NRKs Nicolay Ramm har i den anledning testet hovedløypa, som i år strekker seg mellom Skøyen, Tøyen og forbi Sørenga.

I reportasjen, som til nå er sett over 100.000 ganger, ser man hvordan Posts kollega Nicolay Ramm har det når han løper gjennom løypas 42 kilometer praktisk talt uten trening.

 • Se stuntet i videovinduet øverst i saken!

Eksperimentet før helgas Oslo maraton endte med blemmer allerede etter fire kilometer, store gnisningsskader mellom lårene og en kjempesmell noen kilometer før mål.

Ramm brukte nesten fem og en halv time på løypa.

Jann Post, derimot, har etter få år med seriøs trening blitt en maratonløper med en personlig rekord på 2.37. Det er mer enn dobbelt så fort som Ramm.

– Det som er aller viktigst når man skal løpe maraton som mosjonist, er at man må ha noen lange turer på rundt tre mil som grunnlag. Hvis ikke blir det ofte brutalt på slutten, sier Post, som mener at en utrent person bør forberede seg et halvt års tid før et slikt løp.

Fikk blemmer tidlig

Gnagsår etter maraton

Allerede etter fem kilometer begynte Ramm å merke blemmene. Etter målgang fant han blant annet denne blemma.

Foto: NRK

Post mener Ramm har gjort flere feil.

– Han åpnet altfor hardt. Det er en klassisk feilvurdering, og skjer fordi han har null erfaring med dette. Statistikk viser at mosjonister løper mye raskere den første halvdelen enn den siste, sier Post.

Det stemmer så absolutt i Ramms tilfelle. Han passerte de første 21 kilometerne på 2 timer og ti minutter. Den andre halvdelen tok ganske nøyaktig en time mer – altså sprakk NRK-reporteren kraftig på slutten.

– Start alltid roligere enn planlagt. Farten kan heller økes etter hvert dersom man føler seg pigg, sier Post.

Ramm pådro seg flere blemmer underveis, noe som i stor grad skyldes at han ikke er godt nok vant med utstyret. At han la ut på maraton uten å ha testet og tilpasset utstyret, er den tredje feilen Ramm gjorde.

– Bruk aldri nye sko, nye sokker eller bekledning du ikke har trent med før. Ellers vet du ikke hvor det kommer til å begynne å gnage. Når man får gnagsår etter fire kilometer, så vitner det om at man ikke har testet utstyret sitt, sier han.

Bør smøre seg med vaselin

Gnagsår i skrittet

Gnagsår på lårene kunne vært unngått ved å smøre lårene med vaselin, er tipset fra Post.

Foto: NRK

Ramm hadde på forhånd hørt om problemet med såre eller til og med blødende brystvorter ved lange løp. Derfor fulgte han rådet om å ta plaster på disse. Likevel hadde han langt fra tatt alle nødvendige forholdsregler før et maratonløp. Det ga blant annet store gnisningssår mellom lårene etter 42 kilometer gnisning.

Her ligger Ramms fjerde feil, mener Post.

– Man bør smøre med vaselin på steder der hud gnisser mot hud. Det gjelder mellom lårene, under armene, i skrittet – overalt der hud gnisser mot hud. Til og med på innsiden av knærne kan det være lurt med litt vaselin. Vaselinen minsker friksjonen og gjør at du slipper å stå i dusjen og hyle av smerte etterpå, sier Post.

Gikk næringstom

Ramm etter maraton

Ramm endte med å bruke 5.21 på maraton.

Foto: NRK

Nicolay Ramm gikk på en ikke helt uventet sprekk med en snau mil igjen. Han ble svimmel, og tvunget til å sette seg ned og ta en pause. Han fikk i seg mat og kom såpass til hektene at han klarte å fullføre. Likevel illustreres Ramms femte og sjette tabbe her, mener Post.

– Generaltabben man gjør er å ikke drikke og spise nok. Når man ikke er vant med å være i fysisk aktivitet over så lang tid, vil man gå næringstom. Det er bare et spørsmål om tid før det skjer. Et maraton kan være tungt på så mange andre måter, du vil ikke at mangel på næring skal gjøre ting enda verre, sier Post.

Ramm spiste to bananer før sprekken, men det viste seg ikke å være nok. Post anbefaler løpere av maraton å ta til seg væske allerede etter fem kilometer, og at man bør spise mat fra 10-15 kilometer og utover. Post mener Ramms sprekk skyldes at han ikke fikk i seg nok mat og drikke underveis i løpet.

– Ta en sjokoladebit for hver femte kilometer, for eksempel. Har du først begynt på sukker, må du fortsette med sukker. Jeg inntar kanskje fem sportsgelé-tuber i løpet av en maraton. Slik vil kroppen holde ut over mange timer, sier han og legger til:

– Dette bør man teste på trening. Ikke begynne å spise noe nytt du aldri har spist før på selve maratondagen. Da kan magen slå seg vrang, sier han.

Måtte sette seg ned

Ramm ble nødt til å sette seg ned og ta en pause da han gikk tom. Post mener at når det går så langt at Ramm ble svimmel, så var dette det eneste riktige. Men normalt bør man unngå å sette seg ned midt i et løp.

– Heller gå og spis enn å sette seg ned. Enhver rytmeforandring preger deg. Det er ikke noe særlig å reise seg etter nærmere fire timers aktivitet, sier Post.

Selv om NRK-kommentatoren mener at Ramm gjorde stort sett alt feil da han gjennomførte løpet, ser han likevel ett lyspunkt.

– Ramm skal få ros pågangsmotet og gjennomføringsevnen. Hadde han lagt sjela i treningsarbeidet på forhånd kunne han gjort et veldig bra maraton-resultat om et halvt år, sier Post.

Siste nytt

 • Anklaget for å ha solgt laguttak

  Belgias tidligere landslagssjef Marc Wilmots anklager Chelsea-keeper Thibaut Courtois' far for å ha solgt lagoppstillinger til mediene under fotball-EM 2016.

  Overfor TV-kanalen BeIN Sports påstår Wilmots at Courtois lekket uttakene så snart de var gitt til spillerne.

  Marc Wilmots og Thibaut Courtois
  Foto: Geert Vanden Wijngaert / Ap
 • Fotballtreneren Henri Michel er død

  Den tidligere franske landslagssjefen i fotball, Henrik Michel, døde tirsdag 70 år gammel. Han ledet Frankrike til OL-gull i Los Angeles i 1984 og var også trener for VM-laget som tok bronse i 1986-VM.

  Henri Michel
  Foto: Issouf Sanogo / AFP
 • Ancelotti favoritt til Italia-jobb

  Carlo Ancelotti er favoritt til å ta over som Italias landslagssjef i fotball. Ifølge flere italienske aviser er han tilbudt jobben. Ancelotti fikk sparken i Bayern München i slutten av september etter 0–3 for PSG i mesterligaen.

  Carlos Ancelotti
  Foto: HANNIBAL HANSCHKE / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
Mesterligaen: Semifinale Liverpool - Roma