Hopp til innhold

Hvordan lykkes i NRKs VM-manager? Dette er ekspertenes strategier

Har du det som kreves for å slå vennene dine eller NRK-profilene i VM-manager? Med enda flere bytter gjennom mesterskapet og et større budsjett ligger alt til rette for at taktikeren i deg kan få blomstre.

Hans Christer Holund

BLI MED Å SPILL: VM i Seefeld ble Norges beste VM noensinne. Er det like lukrativt å ha nordmenn på laget i VM-manager også i Oberstdorf? Spill VM-manager og finn det ut!

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Det skader aldri med litt ekstra spenning under et mesterskap, og etter suksessen fra 2019 blir det selvfølgelig VM-manager også i år.

Mye er likt, men det er noen forandringer som vil påvirke spillet. Under finner du ut hvordan du spiller, hvordan du registrerer et lag, og hvilke strategier ekspertene velger.

Slik spiller du

Du kan sette sammen tre lag. Et for alpint, skiskyting og langrenn.

VM i Alpint: 8.–21. februar.
VM i skiskyting: 10.–21. februar.
VM i langrenn: 23. februar til 7. mars.

Med 110 millioner virtuelle kroner i budsjett skal du bygge et lag bestående av åtte utøvere (fire kvinner og fire menn), og én trener.

Av de ni kan du maks ha tre fra samme nasjon.

Utøverne og trenerne er gitt ulik pris basert på tidligere resultater og hvilke forventninger man har til dem før mesterskapet.

Du kan også gi et kapteinsbind til en av utøverne som vil få doblet sine poeng for den aktuelle runden. Kaptein kan byttes mellom hver runde. Nytt av året er at du ikke kan gi kapteinsbindet til treneren.

Underveis i mesterskapet kan du bruke overgangene dine til å endre på laget mellom rundene.

Grunnet usikkerheten som følger med koronasituasjonen får alle flere bytter i år enn for to år siden. Runder og overganger er fordelt slik:

Alpint: 6 runder + 17 overganger.
Skiskyting: 6 runder + 17 overganger.
Langrenn: 7 runder + 19 overganger.

Det er ingen restriksjoner på hvor mange bytter du kan gjøre pr. runde. Det betyr at du kan bruke alle byttene dine mellom runde 1 og 2 om du ønsker.

– Finn jokeren

Ønsker du å nå langt er det et par ting en bør tenke på før man setter sammen laget.

En god strategi kan være å tenke på hvilke utøvere som deltar i flere disipliner. Skal utøveren bare gå sprinten, eller skal hun også gå tremila, og hva med stafetten?

Men det viktigste er å finne en joker. Det mener iallfall våre eksperter

– Jeg pleier å sjekke formkurven på de litt mindre meritterte utøverne. Der kan du fort finne en joker som sanker mange poeng, sier NRKs Ole Kristian Stoltenberg.

– Skal du på pallen må du også tørre å gå mot strømmen. Velger alle andre Thingnes Bø, så velg Lægreid og spar litt penger.

Alpint-kommentator Thomas Lerdahl mener en god strategi også kan være å satse på superkombinasjon, super-G og slalåm.

– I år er superkombinasjon mindre balansert. Det er mer fart og mindre teknikk. Her kan gode fartsutøvere gjøre det godt. Sørg også for å ha gode «all roundere» blant de litt billigere utøverne. De sanker kanskje ikke de største poengsummene i enkeltøvelser, men henter gjerne poeng jevnt og trutt.

Spør ekspertene om råd

Usikker på hvem som skal fylle den siste plassen på laget? Er Johannes Thingnes Bø egentlig verdt den skyhøye prisen?

Under VM vil du kunne snakke med våre eksperter, stille dem spørsmålene du lurer på, og kanskje ta innersvingen på vennene dine og alle de andre som kjemper om å bli landets beste VM-manager.

– Hvis du ender på flere poeng enn meg etter VM skal du være fornøyd, sier Stoltenberg og ler lett før han legger til:

– Det er vel lettere å få fire rette pluss tilleggstall i lotto enn å gjøre det skarpt i VM-manager. Men om du trenger noen tips, eller lurer på hvem som skal gå dagens etappe er det bare å spørre i VM-studio. Vi svarer.

Under VM er chatten i VM-studio stedet å være. Er det renn på skjermen, ja da er ekspertene på plass for å svare deg.

Klikk her for å registrere ditt lag.

Sportsnyheter

Stortalentene fryktet for sesongen – tårene trillet etter medaljeklemmen

Mangekamptalentet Henriette Jæger (18) fikk OL-drømmen knust og har slitt med skader i et helt år. Møtet med venninnen Andrea Rooth (20) etter comebackene ble stort for begge.

Siste nytt

 • PGA- og europatouren styrker samarbeidet – vil bekjempe LIV-touren

  PGA-touren har sammen med europatouren skrevet under på en avtale som strekker seg ut 2035. De vil jobbe sammen for å bekjempe Saudi-finansierte LIV Golf.

  Blant annet sikter de mot å øke premiepengene i håp om at færre bytter over til den rike Saudi-touren, sier de i en pressemelding.

  PGA skal også gå i gang med å etablere tre nye internasjonale turneringer med store pengesjekker.

  Begge tourene har vært klare i sitt standpunkt om spillere som slutter seg til LIV-touren. PGA har bannlyst en rekke spillere fra sine turneringer så langt.

  I tillegg skal de sette klarere linjer for hvordan spillere kan forflytte seg mellom PGA- og europatouren. Fra 2023 får topp ti i sammendraget i europatouren innpass i PGA-turneringer den kommende sesongen.

  – Vi er veldig fornøyde med dette forlengede partnerskapet, sier PGA-sjef Jay Monahan.

  PGA vil også være mer involvert i europatouren framover. De skal øke sin eierandel fra 15 til 40 prosent i European Tour Productions.

  Travelers Championship - Preview Day 3
  Foto: Michael Reaves / AFP
 • Svensk back forlenger med russisk ishockeylag

  Robin Press har signert en ny kontrakt med russiske Severstal Tsjerepovets. Han er første svenske hockeyspiller som gjør det etter Russlands krig i Ukraina.

  Det skriver Aftonbladet.

  Press skrev under for KHL-laget foran sist sesong, og nå har han forlenget med ytterligere ett år. Aftonbladet skriver at det fortsatt er et flertall svenske spillere som har kontrakt med KHL-lag, men at 27 år gamle Press er den første til å signere en kontrakt etter krigens start.

  I mars ble det klart at basketballstjernen Jonas Jerebko ble stengt ute av det svenske landslaget i basketball etter at han valgte å skrive under for russiske CSKA.

 • Publikumsrekord da Sverige slo Brasil

  33.218 tilskuere så det svenske kvinnelandslaget slå Brasil 3-1 i Solna tirsdag. Det er mer enn 7000 flere enn den tidligere rekorden.

  Det var i dagene før oppgjøret håp om at de ville slå rekorden fra 2019. Den gang tok Sverige imot Tyskland foran 25.882 tilskuere.

  Tirsdag så 33.218 Sverige vinne EM-oppkjøringskampen over Brasil. Johanna Rytting Kaneryd, Lina Hurtig og Stina Blackstenius scoret målene for de gule og blå, mens Débora de Oliveira sto for gjestenes scoring.

  Brasil tok ledelsen etter 50 minutters spill, og etter 65 minutter utlignet Kaneryd. Deretter sikret Hurtig og Blackstenius hjemmejubel.

  Det er den tidligere svenske landslagsstjernen Pia Sundhage som leder Brasil. Hun trente Sverige fra 2012 til 2017. (NTB)

  Landskamp Norge-Sverige
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste