Hopp til innhold

Slik krympet de OL-regnestykket med seks milliarder

I en ekstern konsulentrapport bestilt av Oslo kommune foreslås det å søke om statsgaranti på 38–40 milliarder kroner til OL. Likevel søker Oslo bare om 33,7.

Ola Elvestuen

Byråd Ola Elvestuen mener de har redusert behovet for statsgaranti ved å ta ut flere elementer fra de opprinnelige planene

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

– Vi har fulgt opp forslagene i konsulentrapporten for å redusere usikkerheten ved prosjektet, sier byråden for miljø og samferdsel i Oslo, Ola Elvestuen.

Da Oslo kommune tidligere i sommer søkte om statsgaranti på 33,7 milliarder kroner ved et eventuelt OL i 2022, var det etter å ha betalt konsulentselskapet Ernst & Young for å gå gjennom kommunens egne pris- og konseptberegninger.

Hvorfor mener du Oslo bør eller ikke bør arrangere OL? Si din mening her.

På mange sentrale områder støttet konsulentene opp om Oslos egne beregninger.

Samtidig mente konsulentene at usikkerheten knyttet til et slikt arrangement var såpass store at kommunen burde søke om en større statsgaranti, og foreslo 38 til 40 milliarder kroner.

I Oslos søknad er det imidlertid bare søkt om 33,7 milliarder kroner.

Har tatt ut t-bane-tunnel

Ola Elvestuen sier det er gode forklaringer på at kommunen har klart å krympe tallet med mellom fire og seks milliarder kroner avhengig av det endelige konseptet.

– Vi har blant annet tatt ut elementer som de (Ernst & Young, journ. anm.) mente ikke var direkte knyttet til OL og som vi så finansierer på andre måter, sier Elvestuen.

Harry Arne Solberg

– Oslo budsjetterer bevisst lavt, mener økonomiprofessor Harry Arne Solberg

Han viser blant annet til en planlagt T-bane-tunnel som er tatt ut av OL-konseptet, og som skal finansieres gjennom den såkalte Oslo-pakke 3.

– Ernst & Young foreslo å øke usikkerhetsavsetningen med 8,5 milliarder kroner. Vi har økt den med fire milliarder. Differansen er som de foreslo at vi også skulle gjennomføre risikoreduserende tiltak. Det har vi også gjort, sier han.

– Fanget av nøkternhetsparadokset

Professor Harry Arne Solberg mener Oslo her gjør det samme som mange OL-arrangører har gjort før dem.

– For å selge inn arrangementet, så budsjetter man bevisst lavt. Arrangørene vil at det ikke skal se for dyrt ut, sier han.

Professoren i samfunns- og sportsøkonomi har forsket på OL-økonomi, og har de siste månedene vært tydelig i OL-debatten.

Uten å ha finregnet på Oslos budsjetter opp mot det som kommer frem i Ernst & Young-rapporten, frykter han at Oslo nå gjør det samme som mange OL-arrangører har gjort før dem, og at resultatet kan bli et OL som blir dyrere enn tallene så langt kan viser.

– Oslo fanges av det som kalles nøkternhetsparadokset. Det skal være billig og ikke prominent. Erfaringen sier at når man får tildelt arrangementet, så skal man bruke det til å promotere byen, til fest og til mange andre ting. Det henger ikke i hop med nøkternhetsprinsippet, sier Solberg.

Solberg deltok sammen med NIFs generalsekretær Inge Andersen nylig i en OL-debatt i Dagsnytt 18 i NRK. Hør debatten her:

Generalsekretær i Norgen idrettsforbund, Inge Andersen, i debatt om OL i Oslo 2022 med professor i samfunnsøkonomi, Harry Arne Solberg.

OL-debatt i Dagsnytt 18

Har satt av 130 millioner

Oslo kommune har for lengst satt av 130 millioner kroner til å utforme søknaden og for å gjøre best mulige beregninger av hva OL realistisk sett kommer til å koste.

Elvestuen føler seg trygg på at Oslo har gjort en så god jobb og utviklet et så robust konsept at han ikke er bekymret for å gå i fellene som Solberg skisserer.

– OL-etaten har beregnet konservativt nettopp for at vi skal være trygge på de estimatene vi har. I tillegg har de lagt inn usikkerhetsestimater, og vi har også lagt det inn i den endelige søknaden som har gått til staten. Så vi har brukt store ressurser nettopp på at søknaden skal være så god som det lar seg gjøre, sier Elvestuen.

PS: Konsulentene i Ernst & Young, som har foreslått å søke om statsgaranti på 38–40 milliarder kroner, ønsker ikke å kommentere Oslo kommunes beslutning om kun å søke om statsgaranti på 33,7 milliarder kroner.

Siste nytt

  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP
  • Rashford ut mot netthetsen: – Nok er nok

    Manchester United-angriperen Marcus Rashford (26) har sett seg lei av behandlingen han får i sosiale medier.

    I et svar på en støttemelding på X skriver Rashford at «mobbingen har pågått i månedsvis».

    – Nok er nok, avslutter han med.

    Responsen kom etter at en X-bruker med United-sympatier gikk ut mot hetsen av Rashford og omtalte den som motbydelig og ondsinnet.

    26-åringen scoret hele 30 mål forrige sesong, men siden har det gått trått. Rashford står denne sesongen med kun åtte scoringer på 40 klubbkamper. (NTB)

    Rashford jubel united
    Foto: Reuters
  • Ny teknikktrener for alpinkvinnene: – Glade for at vi er attraktive for de beste trenerne i verden

    Østerrikske Johannes Zöchling (44) har blitt ansatt som ny hovedtrener for de norske alpinkvinnenes teknikklag.

    Det skriver Norges Skiforbund i en pressemelding.

    – Vi er glade for at Johannes velger å bli med oss og ser fram til å få han på laget. «Hannes» har en sterk og variert bakgrunn, med gode resultater, forteller alpinsjef Claus Johan Ryste.

    Zöchling kommer fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han har jobbet i ulike roller de siste 15 årene. Blant annet har han hatt ansvaret for kvinnenes teknikklag i seks år, mens han de siste tre sesongene har hatt ansvar for rekrutteringslandslaget på herresiden.

    Østerrikeren tar over for Janne Haralla, som har fått en rolle i den amerikanske superstjernen, Mikaela Shiffrins, lag. (NTB)

    Thea Louise Stjernesund i Kranjska Gora
    Foto: BORUT ZIVULOVIC / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal