Har ristet av seg VM-fadesen: – Alt man gjør dårlig kan man lære av

STOCKHOLM/OSLO (NRK): Etter en eventyrlig Tour de Ski ble VM en stor nedtur for Stina Nilsson. Nå har hun lært av feilene før OL-sesongen.

Maiken Caspersen Falla videre, Stina Nilsson falt i siste sving

TRYNET: Stina Nilsson var kanskje den største sprintfavoritten i VM, men det var før hun krasjet med russiske Olga Matveeva.

– Det ble litt spesielt forrige sesong, for hun gikk en så bra Tour de Ski, så jeg tror hun fikk en mental utladning også. Etter mange gode skirenn ble det en helt annen utfordring. Jeg tror hun var litt sliten før VM, sier trener Ole Morten Iversen til NRK.

Stina Nilsson

SVENSK SPRINTFENOMEN: Stina Nilsson tok seks verdenscupseirer i fjor.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Vi må unngå gjøre de samme feilene, og være enda bedre fra sesongstart, sier trener Ole Morten Iversen til NRK.

Sammen med Stina Nilsson gjør han nå de siste forberedelsene før sesongen starter om to uker. Nilsson viste i fjor at hun blir tøff å slå både på sprint og distanse. Hun tok seks sprintseirer i verdenscupen, og sikret VM-sølv på lagsprint og stafett.

Bråstopp etter hardtrening

I VM-sprinten endre det med semifinale-exit etter fall.

– Ofte er planen å ta minst mulig risiko. I VM gjorde jeg en feilbedømming, og det var ingen bra plan, så jeg har lært av det. Nå har jeg fått mer erfaring.

– Alt man gjør dårlig kan man lære av, så jeg prøver å se det positive, sier Nilsson.

Men oppkjøringen har vært trøblete. Hun måtte reise hjem fra treningsleir i sommer etter å ha kjørt kroppen for hardt. Etter en måned var hun tilbake i full trening.

– Jeg har fortsatt på det sporet jeg fant i fjor. Jeg trener hardt, men ikke for hardt. Jeg holder treningen jevn, så jeg ikke må stoppe å hvile så mye. Det virker bra, sier Nilsson til NRK.

Ole Morten Iversen

NILSSON-TRENER: Ole Morten Iversen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Også i sesongen i fjor hadde Nilsson problemer.

– Jeg har slitt mye tidligere år med albuene, forteller Nilsson, som derfor har måttet legge om treningen.

– I vår hadde jeg som fokus å bygge mer overkropp, så jeg kan holde meg skadefri i løpet av året.

– Kan slå alle

Den svenske yndlingen var til tider overlegen i fjor, noe som resulterte i de seks sprintseirene. Hun har satt en helt ny standard for sprint på kvinnesiden, og gjort den mer taktisk.

– Stina er tøffest på den måten at hun vet hva hun skal gjøre, ikke at hun er ufin mot andre. Hun følger planen til punkt og prikke, og vet hun er god nok til å slå alle, sier Iversen.

– Jeg har alltid hatt en plan for hvordan jeg vil gå løpene mine, og de siste årene har jeg også fått en fysisk bra nok kapasitet til å ta flere taktiske valg. Før forsøkte jeg bare å henge på Ingvild og Maiken, men når jeg er litt nærmere har jeg flere kort å spille.

Siste nytt

 • Kjempetabbe avgjorde for Vålerenga

  Agnete Nielsen utnyttet en tabbe av gjestene og senket erkerivalene rett før slutt. Malin Brenn mistet ballen på klønete vis, og Nielsen kunne enkelt avgjøre kampen.

  – Det skjedde veldig plutselig. Jeg hadde bare en tanke i hode, og det var at den ballen skal bare inn. Det var deilig. sier Nielsen.

  Det var også Vålerenga som kom best i gang i hovedstaden. Etter en halvtimes spill chippet Marie Dølvik Markussen Vålerenga i ledelsen etter en strålende kontring.

  Kampen var tett og jevn gjennom samtlige 90 minutter. Og LSK slo tilbake et kvarter før slutt. Mimmi Löfwenius ble truffet av innlegget til Emilie Haavi, og ballen skrudde så vidt inn ved lengste stolpe.

  Men drøye ti minutt før slutt avgjorde Agnete Nielsen, og sendte Vålerenga opp i ryggen på LSK på tabellen. Seieren holder også liv i medaljedrømmen til hovedstadslaget.

  – Det var en veldig viktig kamp rent innbyrdes også, for tabellen. Jeg har hørt at disse kampene er spesielle, og det var mange på stadion og god stemning, avslutter Nielsen.

 • Hoelgaard imponerte i VM

  Markus Hoelgaard kom seg med i bruddet som skulle vise seg å gjøre opp om VM-medaljene på fellestarten. Franske Julian Alaphilippe skaffet seg en luke med under 20 kilometer igjen, og syklet alene over mål til sitt andre strake VM-gull. Dylan van Baarle fra Nederland tok sølvet, foran danske Michael Valgren.

  Hoelgaard kom i mål til en sterk 12.-plass.

  – Jeg kjører et veldig bra løp og er stolt av måten jeg kjører på, men jeg er skuffet over at jeg ikke henger på når de går før siste runden, så jeg føler det er en mulighet som glipper der, sier han til NRK.

  Norges største håp, Alexander Kristoff, kom inn med hovedfeltet, over seks minutter bak vinneren.

 • Tok seier nummer 100 i regndrama

  Lewis Hamilton nådde en enorm milepæl i formel 1-sirkuset søndag. Da tok Mercedes-føreren sin seier nummer 100.

  – Herlig innsats, jeg er så takknemlig for de hundre, sa Hamilton på lagets radio like etter at han kjørte over målstreken etter et kjempedrama i Sotsji.

  For det som så ut til å bli en helt ordinær kamp om seieren mellom Hamilton og McLarens Lando Norris, ble i stedet noe helt annet.

  Med få runder igjen begynte det nemlig å regne. Forholdene ble nær umulige med dekkene førerne brukte.

  Etter hvert tok Hamilton turen til pit stop for å bytte dekk. Selv om briten tapte stort i begynnelsen, ble regnværet bare verre på få minutter.

  Det kan Norris skrive under på. Han beholdt dekkene lengre. Det førte til at han knapt klarte å holde bilen på banen og fullstendig krise.

  Hamilton tok enkelt igjen hele forspranget og kunne kjøre i mål til seier.

  For Norris var det allerede for sent da han valgte å kjøre inn til pit stopp for dekkskifte. Han endte til slutt på syvendeplass.

  Det var også andre som jublet for forholdene. Max Verstappen startet sist i feltet under søndagens løp. God kjøring og en tidlig avgjørelse om å bytte dekk tidsnok førte ham til slutt helt opp på andreplass.

  – Da jeg våknet i dag morges forventet jeg ikke dette resultatet, sier en glisende Verstappen i et intervju vist på Viaplay.

  Hamilton overtok ledelsen i formel 1-verdensmesterskapet. Han står med 246,5 poeng med Verstappen bare to poeng bak.

  ObBeMAWtwnA
  Foto: YURI KOCHETKOV / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal