Hopp til innhold

– Magnus står overfor et forferdelig valg

Bak VM-kampen i sjakk står en mann som er boikottet av den vestlige verden. Det gjør Magnus Carlsens umulige valg enda vanskeligere.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen her mye å tenke på.

Foto: Johansen, Carina / NTB Scanpix

Alexander Tkachev

Alexander Tkatsjev sponser kampen. Han er på EUs sanksjonsliste.

Foto: EDUARD KORNIYENKO / Reuters

Det høres utenkelig ut at Magnus Carlsen skulle nekte å møte opp til VM-kamp i Sotsji.

Men med bare et par dager igjen før fristen løper ut, er det langt fra noen selvfølge at nordmannen signerer kontrakten med arrangøren.

23-åringen vil utsette kampen til etter nyttår, noe FIDE har avslått blankt.

Omstridt russer sponser kampen

Hvis Carlsen ikke signerer, mister han VM-tittelen i sjakk - og sender potensielt sjakken ut i sin største konflikt siden Kasparov splittet idretten i to i 1993.

Carlsen og manager Espen Agdestein har vært varsomme med å si for mye om hvorfor de fortsatt ikke har signert kontrakten. Men det finnes flere potensielt tungtveiende årsaker.

En av de største: Alexander Tkatsjev.

Han er guvernør i regionen som ifølge det russiske sjakkforbundet skal finansiere hele VM-kampen, på totalt rundt 30 millioner kroner.

Problemet: Tkatsjev står på EUs sanksjonsliste, som ble vedtatt i forbindelse med Russlands handlinger i Krim-konflikten og Øst-Ukraina. Norge deltar i sanksjonene.

Tkatsjev, i praksis en «persona non grata» i Vesten, skal altså finansiere Carlsens pengepremie i Sotsji.

Forsker: – Politisk gråsone

FIDE avfeier overfor NRK.no at dette er et problem, men Espen Agdestein har kontaktet Utenriksdepartementet.

– Vi har hatt dialog med UD, og det er en del usikkerhetsmomenter. Selv om det per nå ikke er en idrettsboikott av Russland, er det ting vi fortsatt føler oss usikre på, sier Agdestein til NRK.no.

Seniorforsker Jakub Godzimirski i NUPI forstår at Team Carlsen er skeptiske.

– Det at man får penger fra en som står på EUs sanksjonsliste, er nok ikke i strid med noe rent juridisk. Men det er i en politisk gråsone, sier Godzimirski, som er ekspert på russisk sikkerhet- og utenrikspolitikk.

– Hvorfor skal sjakkspilleren Carlsen ta hensyn til politikk?

– Carlsen har sin PR-strategi, og han har investert mye i sitt image. Han kan fort oppleve at dette imaget blir misbrukt i en slags propaganda-øyemed, sier forskeren.

NRKs sjakkekspert Atle Grønn

Sjakkekspert Atle Grønn.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Sjakkekspert Atle Grønn forklarer:

– Hvis han skulle bidra til å legitimere Putins politikk i Ukraina, så kan man si at det vil være en moralsk ripe i lakken for Magnus. Dette er den første internasjonale krisen han har blitt trukket inn i, og det er ikke bra, i hvert fall ikke den veien de ønsker å bygge opp merkevaren Magnus Carlsen, sier Grønn.

Kort forberedelsestid

I tillegg finnes det andre mulige årsaker. Espen Agdestein har blant annet sagt til NRK.no at han mener spillerne får for kort tid til å forberede seg. Kampen skal etter planen starte om elleve uker, og Carlsen spiller turnering i USA de neste to.

Ved forrige VM-kamp reiste Carlsen til India på rekognoseringstur, noe han neppe vil rekke denne gangen.

– Vi synes det er viktig fordi det har vært såpass mange usikkerheter rundt Sotsji og rundt matchen, sa en ordknapp Agdestein da NRK.no spurte han om årsakene til at de vil utsette kampen tidligere denne uka.

– Han er ikke bare i dårlig form, som enkelte har spekulert i?

– Hadde Magnus vært redd, hadde han ikke spilt VM i lynsjakk og hurtigsjakk i sommer. Hadde han vært i dårlig form, hadde han ikke vunnet VM i lynsjakk og hurtigsjakk, sier Espen Agdestein.

– Han har mange årsaker til å utsette kampen

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen var i Sotsji på OL i vinter, og har vært i Russland mange ganger i forbindelse med sjakken. Her er han på OL-skiskyting.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Sjakkspiller og Russland-kjenner Atle Grønn mener Carlsen står overfor et usedvanlig vanskelig valg.

– Jeg er usikker på hvor mye av dette han tar innover seg midt i turneringen i St. Louis, men Magnus har mange grunner til å ville utsette denne matchen - og helst flytte den, sier Grønn.

– Det ene problemet er den politiske situasjonen i Russland, det andre er at matchen kommer veldig tett på og at det har vært mye uklarheter i lang tid, sier Grønn.

I tillegg trekker han frem at premiepengene er mye lavere enn i tidligere VM.

– Det er veldig unaturlig med så lavt premiefond med tanke på den statusen og populariteten Magnus har i verden i dag, sier Grønn.

Mener kampen vil bli stusselig uten Carlsen

Samtidig er det neppe noe lystig valg for Carlsen å stå over VM-kampen.

Han vil i så fall bli erstattet av russeren Sergej Karjakin. Med Anand eller Karjakin som verdensmester - og med en ubeseiret Carlsen uten offisiell tittel - ville sjakken i ytterste konsekvens stå i fare for å bli splittet i to deler. I tillegg vil selve kampen bli en fadese, mener Atle Grønn.

– Det vil bli en av de stusseligste VM-matchene i sjakkhistorien, den vil være veldig diskreditert først og fremst av sportslige hensyn. Det vil bli en pinlig affære for alle. Den eneste som kanskje vil synes dette er en grei løsning, er Anand, som bare møter opp og spiller, sier Grønn.

– Hvor uheldig er det for Carlsen at dette pågår akkurat nå?

– Jeg vet ikke om Espen Agdestein kommer til å fortelle ham det engang midt i turneringen i St. Louis. Det er en forferdelig oppladning til den høyest ratede turneringen i historien. Han har havnet i en ekstremt ugunstig situasjon, sier Grønn.

Siste nytt

 • Zuccarello herjet med mål og to assist – ett målpoeng fra 600 i karrieren

  Mats Zuccarello herjet med ett mål og to assist da Minnesota Wild slo Chicago Blackhawks 4-1 i NHL søndag. Han mangler ett målpoeng på 600 i karrieren.

  Zuccarello er etter søndagens kamp oppe i 192 mål og 407 assist i grunnseriekamper i NHL. Dermed står han foran et gjevt jubileum.

  (©NTB)

  Mats Zuccarello Aasen
  Foto: Pontus Hššk / NTB
 • Nordstad Moen klarte OL-kravet på maraton

  Friidrettsprofilen Sondre Nordstad Moen løp inn til tredjeplass i et maratonløp i japanske Fukuoka søndag.

  Nordstad Moen ble klokket inn til tiden 2.07.16, hvilket bare er halvannet minutt bak hans norske rekord, melder Friidrett1.

  Trønderens tid er i tillegg under OL-kravet og hans tredje beste løp på distansen noensinne.

  Sist Nordstad Moen løp like fort på maratondistansen var i 2019.

  Hans norske rekord lyder på 2.05.48 og stammer fra nettopp Fukuoka i 2017. (NTB)

  Sondre Nordstad Moen i aksjon på 10.000 meter for menn på Bislett.
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Storspill fra Hovland på siste dag på Bahamas

  Det ble ikke noe hat trick for Viktor Hovland i den eksklusive Hero World Challenge-turneringen på Bahamas, arrangert i regi av Tiger Woods.

  Nordmannen vant turneringen i både 2021 og 2022, men spilte svakt de tre første dagene og var aldri med i seierskampen. Han leverte imidlertid svært bra søndag, hvor han på de 15 første hullene noterte seg for to eagler og seks birdier.

  De siste tre hullene gikk han ett slag over par og dermed ble det en runde på totalt ni slag under par.

  Alle spillerne er ikke ferdigspilt, men i skrivende stund er det den beste runden så langt søndag. Hovland ligger an til å avansere fra en 16. plass til en delt 11. plass.

  Viktor Hovland
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal