Hopp til innhold

– Magnus står overfor et forferdelig valg

Bak VM-kampen i sjakk står en mann som er boikottet av den vestlige verden. Det gjør Magnus Carlsens umulige valg enda vanskeligere.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen her mye å tenke på.

Foto: Johansen, Carina / NTB Scanpix

Alexander Tkachev

Alexander Tkatsjev sponser kampen. Han er på EUs sanksjonsliste.

Foto: EDUARD KORNIYENKO / Reuters

Det høres utenkelig ut at Magnus Carlsen skulle nekte å møte opp til VM-kamp i Sotsji.

Men med bare et par dager igjen før fristen løper ut, er det langt fra noen selvfølge at nordmannen signerer kontrakten med arrangøren.

23-åringen vil utsette kampen til etter nyttår, noe FIDE har avslått blankt.

Omstridt russer sponser kampen

Hvis Carlsen ikke signerer, mister han VM-tittelen i sjakk - og sender potensielt sjakken ut i sin største konflikt siden Kasparov splittet idretten i to i 1993.

Carlsen og manager Espen Agdestein har vært varsomme med å si for mye om hvorfor de fortsatt ikke har signert kontrakten. Men det finnes flere potensielt tungtveiende årsaker.

En av de største: Alexander Tkatsjev.

Han er guvernør i regionen som ifølge det russiske sjakkforbundet skal finansiere hele VM-kampen, på totalt rundt 30 millioner kroner.

Problemet: Tkatsjev står på EUs sanksjonsliste, som ble vedtatt i forbindelse med Russlands handlinger i Krim-konflikten og Øst-Ukraina. Norge deltar i sanksjonene.

Tkatsjev, i praksis en «persona non grata» i Vesten, skal altså finansiere Carlsens pengepremie i Sotsji.

Forsker: – Politisk gråsone

FIDE avfeier overfor NRK.no at dette er et problem, men Espen Agdestein har kontaktet Utenriksdepartementet.

– Vi har hatt dialog med UD, og det er en del usikkerhetsmomenter. Selv om det per nå ikke er en idrettsboikott av Russland, er det ting vi fortsatt føler oss usikre på, sier Agdestein til NRK.no.

Seniorforsker Jakub Godzimirski i NUPI forstår at Team Carlsen er skeptiske.

– Det at man får penger fra en som står på EUs sanksjonsliste, er nok ikke i strid med noe rent juridisk. Men det er i en politisk gråsone, sier Godzimirski, som er ekspert på russisk sikkerhet- og utenrikspolitikk.

– Hvorfor skal sjakkspilleren Carlsen ta hensyn til politikk?

– Carlsen har sin PR-strategi, og han har investert mye i sitt image. Han kan fort oppleve at dette imaget blir misbrukt i en slags propaganda-øyemed, sier forskeren.

NRKs sjakkekspert Atle Grønn

Sjakkekspert Atle Grønn.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Sjakkekspert Atle Grønn forklarer:

– Hvis han skulle bidra til å legitimere Putins politikk i Ukraina, så kan man si at det vil være en moralsk ripe i lakken for Magnus. Dette er den første internasjonale krisen han har blitt trukket inn i, og det er ikke bra, i hvert fall ikke den veien de ønsker å bygge opp merkevaren Magnus Carlsen, sier Grønn.

Kort forberedelsestid

I tillegg finnes det andre mulige årsaker. Espen Agdestein har blant annet sagt til NRK.no at han mener spillerne får for kort tid til å forberede seg. Kampen skal etter planen starte om elleve uker, og Carlsen spiller turnering i USA de neste to.

Ved forrige VM-kamp reiste Carlsen til India på rekognoseringstur, noe han neppe vil rekke denne gangen.

– Vi synes det er viktig fordi det har vært såpass mange usikkerheter rundt Sotsji og rundt matchen, sa en ordknapp Agdestein da NRK.no spurte han om årsakene til at de vil utsette kampen tidligere denne uka.

– Han er ikke bare i dårlig form, som enkelte har spekulert i?

– Hadde Magnus vært redd, hadde han ikke spilt VM i lynsjakk og hurtigsjakk i sommer. Hadde han vært i dårlig form, hadde han ikke vunnet VM i lynsjakk og hurtigsjakk, sier Espen Agdestein.

– Han har mange årsaker til å utsette kampen

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen var i Sotsji på OL i vinter, og har vært i Russland mange ganger i forbindelse med sjakken. Her er han på OL-skiskyting.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Sjakkspiller og Russland-kjenner Atle Grønn mener Carlsen står overfor et usedvanlig vanskelig valg.

– Jeg er usikker på hvor mye av dette han tar innover seg midt i turneringen i St. Louis, men Magnus har mange grunner til å ville utsette denne matchen - og helst flytte den, sier Grønn.

– Det ene problemet er den politiske situasjonen i Russland, det andre er at matchen kommer veldig tett på og at det har vært mye uklarheter i lang tid, sier Grønn.

I tillegg trekker han frem at premiepengene er mye lavere enn i tidligere VM.

– Det er veldig unaturlig med så lavt premiefond med tanke på den statusen og populariteten Magnus har i verden i dag, sier Grønn.

Mener kampen vil bli stusselig uten Carlsen

Samtidig er det neppe noe lystig valg for Carlsen å stå over VM-kampen.

Han vil i så fall bli erstattet av russeren Sergej Karjakin. Med Anand eller Karjakin som verdensmester - og med en ubeseiret Carlsen uten offisiell tittel - ville sjakken i ytterste konsekvens stå i fare for å bli splittet i to deler. I tillegg vil selve kampen bli en fadese, mener Atle Grønn.

– Det vil bli en av de stusseligste VM-matchene i sjakkhistorien, den vil være veldig diskreditert først og fremst av sportslige hensyn. Det vil bli en pinlig affære for alle. Den eneste som kanskje vil synes dette er en grei løsning, er Anand, som bare møter opp og spiller, sier Grønn.

– Hvor uheldig er det for Carlsen at dette pågår akkurat nå?

– Jeg vet ikke om Espen Agdestein kommer til å fortelle ham det engang midt i turneringen i St. Louis. Det er en forferdelig oppladning til den høyest ratede turneringen i historien. Han har havnet i en ekstremt ugunstig situasjon, sier Grønn.

Siste nytt

 • Slik avgjøres Premier League

  Søndag skal alt avgjøres i den engelske toppdivisjonen. I toppen kjemper Manchester City og Liverpool om ligatittelen, mens i bunnen står det mellom Leeds og Burnley i kampen om å unngå nedrykk. Og kampen om den siste mesterligaplassen står mellom Martin Ødegaards Arsenal og Tottenham.

  Manchester City har alt i egne hender, og ligatittelen sikres med seier. Skulle de derimot spille uavgjort eller tape mot Aston Villa, kan Liverpool snike seg forbi. Det avhenger også da av at Liverpool vinner sin kamp mot Wolverhampton.

  I bunn er det litt mer komplisert. Burnley og Leeds står med like mange poeng før den siste kampen, men Leeds har enormt mye dårligere målforskjell. Det vil si at dersom kampene ender med likt resultat, er det Burnley som beholder plassen. Ellers er det laget med best resultat som klarer seg.

  I toppsjiktet skal det også avgjøres hvem som får den siste mesterligaplassen. Etter to strake tap har Arsenal gitt fra seg overtaket, og ligger for øyeblikket to poeng bak Totteham på den viktige fjerdeplassen. De er derfor avhengig av å vinne søndagens kamp, i tillegg til at Tottenham må tape sin bortekamp mot Norwich.

  Runden starter kl. 17. Følg alle kampene HER.

  Premier League - Manchester City v Liverpool
  Foto: PHIL NOBLE / Reuters
 • Thorstvedts Genk skiller lag med treneren

  Etter en skuffende sesong for Kristian Thorstvedts og Simen Juklerøds Genk, har klubben og trener Bernd Storck bestemt seg for å gå hver til sitt.

  Det melder klubben selv på sitt nettsted søndag.

  – Genk og trener Bernd Storck har sammen bestemt å skille lag. Begge sider har forskjellige visjoner for fremtiden.

  Storck tok over trenerjobben i Genk i starten av desember etter at laget sparket John van den Brom. Da lå laget på 8.-plass i ligaen, der de også endte opp etter den ordinære sesongen.

  I sluttspillet om å sikre den siste europacupplassen endte laget bak Gent, som sikret 5.-plassen som gir spill i conferenceligaen.

  Thorstvedt har vært fast inventar på laget sesongen gjennom, mens Juklerød fikk litt mer spilletid mot slutten av sesongen etter å ha sittet på benken tidligere i sesongen.

  Thorstvedt
  Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
 • Stjernefall i første runde av French Open

  Sjetteseedede Ons Jabeur og den tidligere finalisten Dominic Thiem røk begge ut i første runde av French Open, også kalt Roland Garros, søndag.

  Tunisiske Jabeurs nederlag var en stor overraskelse på kvinnesiden i Grand Slam-turneringen. Polske Magda Linette ble for god med 3-6, 7-6 (7-4), 7-5. Linette er rangert som nummer 56 i verden.

  27 år gamle Jabeur ble på forhånd sett på som en mulig vinner i Paris. I stedet endte et av sesongens store mål med en solid fiasko. Hun har aldri tidligere kommet lenger enn fjerde runde i Roland-Garros.

  Den tunisiske tennisstjernen har vunnet 17 kamper på grus i 2022. Det er flest av alle i tennissirkuset denne sesongen.

  På herresiden sto bolivianske Hugo Dellien for en overraskelse da han slo ut østerrikske Dominic Thiem 6-3, 6-2, 6-4. Thiem har slitt med skader i lang tid og rast nedover verdensrankingen. Exiten kom ikke som noe sjokk.

  Østerrikeren gjorde comeback på banen så sent som i mars.

  Ons Jabeur
  Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste