NRK Meny
Normal

Slik blir sjakk-VM på NRK

VM i fjor var tidenes største TV-satsing på sjakk. I år blir det enda større.

Magnus Carlsen (t.h.) og Viswanathan Anand

Magnus Carlsen er klar for å forsvare VM-tittelen i sjakk mot Vishy Anand. Hvert eneste trekk ser du direkte på NRK og NRK.no.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Line Andersen NRK-PROFILER

Line Andersen skal lede TV-sendingene fra studio.

Foto: Anne Liv Ekroll / Anne Liv Ekroll, NRK

NRK gjentar mye av suksessoppskriften fra VM i fjor, men gir sendingene et nytt visuelt uttrykk.

NRK har blant annet utarbeidet en ny grafisk løsning som skal vise utviklingen av partiet, og innreder nytt studio.

Denne gangen vil det bli enda mer fokus på selve sjakken, forteller vaktsjef og fungerende redaksjonssjef Arild Andersen.

– Det nye studioet og den nye grafikken vil forhåpentligvis gjøre spillet enda mer forståelig. Det er spillet som er i fokus. Dette er VM for deg som tenker sjakk når du hører ordet hest, sier Andersen.

Samme folk i studio

I stolene sitter den samme gjengen som i fjor:

 • Programleder Line Andersen
 • Ekspert Torstein Bae
 • Sosiale medier-ansvarlig Heidi Røneid

Røneid vil som vanlig ha ansvaret for å ta inn spørsmål og kommentarer fra seere i sendingene. Bruk emneknagg #nrksjakk i sosiale medier, så ser hun din melding.

I tillegg kommer gjester som Alex Rosén, Jon Almaas og Terje Håkonsen i studio. Reporter Ole Rolfsrud vil bidra med rapporter og innslag fra Sotsji.

Gå dypere på NRK.no

Torstein Bae

Torstein Bae er NRKs ekspert i studio.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Nettsatsingen er betydelig oppgradert.

NRK har siden sist utviklet et eget sjakkbrett hvor man kan bla seg fram og tilbake i trekkene, se stillingen og følge med på kurven som viser hvordan partiet har utviklet seg.

– Du vil kjenne igjen sjakkbrettet fra sjakk-OL, men kun med ett parti av gangen, selvsagt. Vi skal gi deg en kjapp tekstanalyse på mobilen, slik at du alltid vet hvordan det ligger an, tendensen i partiet og hvordan det ser ut akkurat nå, sier Ellen Rian, redaksjonssjef for Nye Medier i NRK Sporten.

Magnus Carlsen-kompis og sjakkspiller Askild Bryn vil som vanlig chatte med brukerne på nett. Han vil denne gangen få hjelp av Odin Blikra Vea til å gi et enda mer tydelig bilde av hvordan partiet ligger an til enhver tid.

Tanken er å bruke nettsidene til å gi enda mer analyse for de som ønsker det, men Rian understreker at NRK også har som mål om å gi leserne de viktigste historiene og nyhetene fra Sotsji.

Deler TV-rettighetene

NRK og VG deler TV-rettighetene i år, men innholdsmessig er VG en konkurrent.

– Vi føler alltid et press. Det gjør oss bare bedre, og det er noe som kommer nrk.no-brukeren til gode. Jeg regner med at det er skjerpende for VG også. Og det er også veldig bra for VG-brukeren. Vi gleder oss veldig til å gi folk de gode historiene fra Sotsji, og å lære folk litt mer, som alltid er vårt mål, sier Rian.

Magnus Carlsen - The year of the World Champion

Siste nytt

 • Nytt nederlag for Zuccarello

  Drømmen om NHL-sluttspill henger i en enda tynnere tråd for New Yorks Rangers og Mats Zuccarello etter nok et tap. Det endte 3-4 mot Philadelphia Flyers. Det er ti poeng opp til New Jersey Devils, som har den siste «wild card»-plassen.

  Video Zucca spent foran ny sesong
  Foto: Nyhetsspiller
 • Ringerike rykker opp

  Drømmen om eliteserien brast for Arctic Eagles som ble knust av Ringrike i kveldens kvalifiseringskamp. Nordlendingene måtte ha minimum uavgjort, men Ringerike vant hele 7-2 og tar steget opp til øverste nivå neste sesong.

  Ishockey: Kvalifisering til Get-ligaen
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Graham Hansen briljerte

  Caroline Graham Hansen storspilte da Wolfsburg knuste Slavia Praha i mesterligaens kvartfinale. 23-åringen leverte både scoring og målgivende pasning i 5-0-seieren. Dermed har det tyske storlaget et meget bra utgangspunkt før returoppgjøret i Tjekkia.

  FBL-C1-WOMEN-PARIS-WOLFSBURG
  Foto: FRANCK FIFE / Afp

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM alpint: Super-G, kvinner og menn
NM alpint: Super-G kvinner og menn
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
V-cupfinale skiskyting: Sprint kvinner
Vinterstudio
V-cupfinale hopp: Skiflyging
Sport i dag med V-cupfinaler, skiskyting og hopp
Sport i dag
Privatlandskamp fotball menn: Norge - Australia