Hopp til innhold

Slik blir sjakk-VM på NRK

VM i fjor var tidenes største TV-satsing på sjakk. I år blir det enda større.

Magnus Carlsen (t.h.) og Viswanathan Anand

Magnus Carlsen er klar for å forsvare VM-tittelen i sjakk mot Vishy Anand. Hvert eneste trekk ser du direkte på NRK og NRK.no.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Line Andersen NRK-PROFILER

Line Andersen skal lede TV-sendingene fra studio.

Foto: Anne Liv Ekroll / Anne Liv Ekroll, NRK

NRK gjentar mye av suksessoppskriften fra VM i fjor, men gir sendingene et nytt visuelt uttrykk.

NRK har blant annet utarbeidet en ny grafisk løsning som skal vise utviklingen av partiet, og innreder nytt studio.

Denne gangen vil det bli enda mer fokus på selve sjakken, forteller vaktsjef og fungerende redaksjonssjef Arild Andersen.

– Det nye studioet og den nye grafikken vil forhåpentligvis gjøre spillet enda mer forståelig. Det er spillet som er i fokus. Dette er VM for deg som tenker sjakk når du hører ordet hest, sier Andersen.

Samme folk i studio

I stolene sitter den samme gjengen som i fjor:

 • Programleder Line Andersen
 • Ekspert Torstein Bae
 • Sosiale medier-ansvarlig Heidi Røneid

Røneid vil som vanlig ha ansvaret for å ta inn spørsmål og kommentarer fra seere i sendingene. Bruk emneknagg #nrksjakk i sosiale medier, så ser hun din melding.

I tillegg kommer gjester som Alex Rosén, Jon Almaas og Terje Håkonsen i studio. Reporter Ole Rolfsrud vil bidra med rapporter og innslag fra Sotsji.

Gå dypere på NRK.no

Torstein Bae

Torstein Bae er NRKs ekspert i studio.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Nettsatsingen er betydelig oppgradert.

NRK har siden sist utviklet et eget sjakkbrett hvor man kan bla seg fram og tilbake i trekkene, se stillingen og følge med på kurven som viser hvordan partiet har utviklet seg.

– Du vil kjenne igjen sjakkbrettet fra sjakk-OL, men kun med ett parti av gangen, selvsagt. Vi skal gi deg en kjapp tekstanalyse på mobilen, slik at du alltid vet hvordan det ligger an, tendensen i partiet og hvordan det ser ut akkurat nå, sier Ellen Rian, redaksjonssjef for Nye Medier i NRK Sporten.

Magnus Carlsen-kompis og sjakkspiller Askild Bryn vil som vanlig chatte med brukerne på nett. Han vil denne gangen få hjelp av Odin Blikra Vea til å gi et enda mer tydelig bilde av hvordan partiet ligger an til enhver tid.

Tanken er å bruke nettsidene til å gi enda mer analyse for de som ønsker det, men Rian understreker at NRK også har som mål om å gi leserne de viktigste historiene og nyhetene fra Sotsji.

Deler TV-rettighetene

NRK og VG deler TV-rettighetene i år, men innholdsmessig er VG en konkurrent.

– Vi føler alltid et press. Det gjør oss bare bedre, og det er noe som kommer nrk.no-brukeren til gode. Jeg regner med at det er skjerpende for VG også. Og det er også veldig bra for VG-brukeren. Vi gleder oss veldig til å gi folk de gode historiene fra Sotsji, og å lære folk litt mer, som alltid er vårt mål, sier Rian.

Magnus Carlsen - The year of the World Champion

Sportsnyheter

Gundogan dytter

Landslagssjef tordner etter dette: – Jeg tror selv tyskerne reagerer

Tysklands strålende EM-sluttspill fortsetter. Men NRK-ekspert Åge Hareide reagerer på onsdagens første scoring.

Stian Angermund

Krever full renvasking i dopingsaken: Dato ble endret – prøven sto fire døgn i privat kjøleskap

Ultraløperen Stian Angermund mener dopingsaken mot ham bør erklæres ugyldig på grunn av det han mener er formelle feil. Uavhengig av det, mener han å ha bevist sin uskyld.

tyskland

Ut mot EM-kaos: – Rett og slett latterleg

Alt går ikkje på skjener under EM i Tyskland. Fleire har fått nok av det som blir stempla som «eit organisatorisk inferno».

Siste nytt

 • Sprintstjerne frikjent etter positiv dopingprøve

  Onsdag ble det kjent at Erriyon Knighton avla en positiv prøve for det forbudte stoffet trenbolone i mars. Samtidig er det også klart at han ikke må sone noen straff.

  Det skriver det amerikanske antidopingbyrået, USADA, i en pressemelding.

  Saken var oppe i en tre dager lang høring tidligere i juni, hvor det ble konkludert med at den positive prøven trolig kom som følge av forurenset kjøtt og at Knighton derfor ikke skulle straffes. Som følge av at testen ble tatt utenfor konkurranse, var det heller ingen resultater som ble strøket.

  Knighton ble midlertidig suspendert 12. april, i påvente av høringen, men han kan nå konkurrere igjen.

  20 år gamle Knighton ble nummer fire på 200 meter i OL i 2021, tok VM-bronse på samme distanse i 2022 og VM-sølv på samme distanse i 2023. Han har en personlig rekord på 200 meter på sterke 19,49.

  Knighton får nå sjansen til å delta i det amerikanske uttaksstevnet til OL senere denne uken. Knighton skal der løpe 200 meter.

  Tokyo Olympics Athletics
  Foto: Petr David Josek / AP
 • Henrik Christiansen nummer fem i EM-finalen på 800 meter fri

  Henrik Christiansen ble nummer fem i EM-finalen på 800 meter fri. Han svømte på 7.50,88 og var 4,68 sekunder bak den ukrainske vinneren Mykhailo Romantsjuk.

  Dimitrios Markos fra Hellas tok sølv og Zalan Sarkany fra vertsnasjonen Ungarn bronse. Kristiansen var 1,59 sekund fra medalje.

  Christiansen var sist etter 100 meter, men svømte seg noen plasser framover i feltet.

  Romantsjuk var det lite å gjøre med, men nordmannen bet seg fast og truet en stund med å melde seg på i medaljekampen. Til sist ble det for langt fram.

  Christiansen tok den åttende og siste finaleplassen med 7.55,62 i kvalifiseringen. Jon Jøntvedt ble nummer ni med 8.01,04. (NTB)

  Norges Henrik Christiansen svømmer 1500 meter fri under VM i svømming i Abu Dhabi,
  Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB
 • Uefa deler ut over en halv million i bøter

  Uefas disiplinærkomite bekrefter at det serbiske fotballforbundet bøtelegges for det de mener er provokativ melding som ikke passer inn på et idrettsarrangement. De får også bot for å ha kastet gjenstander mot banen.

  Det serbiske forbundet får derfor til sammen 14.500 euro i bot. Det tilsvarer 165.000 kroner.

  NRK har tidligere omtalt at serbiske supportere dukket opp med noe som blir sett på som et anti-Kosovo-flagg.

  Albania får også bøter for usportslig oppførsel fra supportere. De får totalt 37.375 euro i bøter, noe som tilsvarer 424.000 norske kroner.

  Til sammen har med det Uefa delt ut 589.000 norske kroner i bøter onsdag.

  Uefa Albania
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal