Hopp til innhold

Slik blir sjakk-VM på NRK

VM i fjor var tidenes største TV-satsing på sjakk. I år blir det enda større.

Magnus Carlsen (t.h.) og Viswanathan Anand

Magnus Carlsen er klar for å forsvare VM-tittelen i sjakk mot Vishy Anand. Hvert eneste trekk ser du direkte på NRK og NRK.no.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Line Andersen NRK-PROFILER

Line Andersen skal lede TV-sendingene fra studio.

Foto: Anne Liv Ekroll / Anne Liv Ekroll, NRK

NRK gjentar mye av suksessoppskriften fra VM i fjor, men gir sendingene et nytt visuelt uttrykk.

NRK har blant annet utarbeidet en ny grafisk løsning som skal vise utviklingen av partiet, og innreder nytt studio.

Denne gangen vil det bli enda mer fokus på selve sjakken, forteller vaktsjef og fungerende redaksjonssjef Arild Andersen.

– Det nye studioet og den nye grafikken vil forhåpentligvis gjøre spillet enda mer forståelig. Det er spillet som er i fokus. Dette er VM for deg som tenker sjakk når du hører ordet hest, sier Andersen.

Samme folk i studio

I stolene sitter den samme gjengen som i fjor:

  • Programleder Line Andersen
  • Ekspert Torstein Bae
  • Sosiale medier-ansvarlig Heidi Røneid

Røneid vil som vanlig ha ansvaret for å ta inn spørsmål og kommentarer fra seere i sendingene. Bruk emneknagg #nrksjakk i sosiale medier, så ser hun din melding.

I tillegg kommer gjester som Alex Rosén, Jon Almaas og Terje Håkonsen i studio. Reporter Ole Rolfsrud vil bidra med rapporter og innslag fra Sotsji.

Gå dypere på NRK.no

Torstein Bae

Torstein Bae er NRKs ekspert i studio.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Nettsatsingen er betydelig oppgradert.

NRK har siden sist utviklet et eget sjakkbrett hvor man kan bla seg fram og tilbake i trekkene, se stillingen og følge med på kurven som viser hvordan partiet har utviklet seg.

– Du vil kjenne igjen sjakkbrettet fra sjakk-OL, men kun med ett parti av gangen, selvsagt. Vi skal gi deg en kjapp tekstanalyse på mobilen, slik at du alltid vet hvordan det ligger an, tendensen i partiet og hvordan det ser ut akkurat nå, sier Ellen Rian, redaksjonssjef for Nye Medier i NRK Sporten.

Magnus Carlsen-kompis og sjakkspiller Askild Bryn vil som vanlig chatte med brukerne på nett. Han vil denne gangen få hjelp av Odin Blikra Vea til å gi et enda mer tydelig bilde av hvordan partiet ligger an til enhver tid.

Tanken er å bruke nettsidene til å gi enda mer analyse for de som ønsker det, men Rian understreker at NRK også har som mål om å gi leserne de viktigste historiene og nyhetene fra Sotsji.

Deler TV-rettighetene

NRK og VG deler TV-rettighetene i år, men innholdsmessig er VG en konkurrent.

– Vi føler alltid et press. Det gjør oss bare bedre, og det er noe som kommer nrk.no-brukeren til gode. Jeg regner med at det er skjerpende for VG også. Og det er også veldig bra for VG-brukeren. Vi gleder oss veldig til å gi folk de gode historiene fra Sotsji, og å lære folk litt mer, som alltid er vårt mål, sier Rian.

Magnus Carlsen - The year of the World Champion

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal