Hopp til innhold

Kasparov advarer Carlsen mot russiske konspirasjoner

Tidenes beste sjakkspiller frykter sabotasje og spionasje mot Magnus Carlsen i Sotsji. – Bullshit!, tordner sjakkforbundet - men Carlsen-leiren har tatt forholdsregler.

Garri Kasparov

Garry Kasparov er så bekymret for Magnus Carlsen i Sotsji at han har tatt kontakt med Carlsen-leiren for å advare dem.

Foto: WIN MCNAMEE / Afp

– Jeg håper Norge gir Magnus nok beskyttelse på bakkenivå i Sotsji, så mulighetene hans til å levere på brettet ikke blir satt i fare av konspirasjonene rundt ham, sier Garry Kasparov kontant.

NRK møter den russiske sjakkstjernen og Putin-kritikeren til et eksklusivt intervju i Oslo. Kasparov hevder han har reell frykt for at verdensmesteren blir utsatt for forsøk på sabotasje.

– Dette er viktig. Derfor har jeg advart Magnus, og spesielt folkene rundt ham, om de mulige utfordringene ved å spille i Sotsji. Vi ønsker ikke at Magnus skal få problemer med ting som er utenfor hans kontroll, sier Garry Kasparov.

– Du frykter altså konspirasjoner mot Magnus Carlsen i Russland?

Magnus Carlsen og Garry Kasparov

Garry Kasparov var treneren til Magnus Carlsen for fem år siden.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Ja. Vi snakker om et regime som ikke respekterer internasjonale plikter eller internasjonal lov. Jeg vet ikke om det finnes politisk interesse for å hjelpe Viswanathan Anand, men de har grunner til å hindre Magnus Carlsen. Han representerer noe fremmed for dem, nemlig den frie, vestlige verden, sier han.

Frykter russisk etterretning

Kasparov mener både Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) og russisk etterretning kan være villige til å gå til drastiske steg for å få en verdensmester de kan kontrollere.

– Området er under fullstendig kontroll av russisk etterretning. Jeg skjønner at det var vanskelig for Magnus å si ja til å spille i Sotsji, sier 51-åringen.

Mener påstandene er vissvass

Visepresident Israel Gelfer i FIDE vil først ikke kommentere påstandene fra Kasparov, men greier ikke holde seg når han får høre kommentarene fra den tidligere verdensmesteren.

– Jeg vil ikke være frekk, men jeg må få si at dette er komplett bullshit. Hva har det russiske regimet å gjøre med VM-kampen? Garry er i en pågående konflikt med Russland, og hans konflikt er ikke min sak, men dette holder ikke vann, sier Gelfer.

Garry Kasparov er en høylytt politisk motstander av president Vladimir Putin. Han skal ikke til sjakk-VM i november fordi han frykter å bli fengslet av russiske myndigheter hvis han reiser tilbake til Russland.

– Det vil ikke skje noe som helst. Det finnes ikke noe grunnlag for disse påstandene. Det er virkelig bullshit. Virkelig, sier Gelfer oppgitt.

– Kall meg gjerne paranoid, men det er best å være på den sikre siden, sier Garry Kasparov.

  • Se VM i sjakk på NRK1 og NRK.no fra 8. november!

Carlsen-leiren har innhentet ekspertise

Espen Agdestein

Carlsens manager Espen Agdestein.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Før forrige VM-kamp uttalte Carlsens manager at de ikke våget å snakke om sjakk på hotellrommet i frykt for avlytting og spionasje.

Manageren bekrefter at de vil ta forholdsregler mot juks også denne gangen.

– Ja, vi er bevisste på det. Uten at vi skal være veldig paranoide har vi valgt å innhente litt ekspertise og råd om sånt. Men vi er ikke overnervøse sånn som det har vært i enkelte VM-matcher tidligere, sier Espen Agdestein til NRK.

Sjakkhistorien full av konspirasjonsteorier

Det er nemlig ikke uvanlig med konspirasjonsteorier i toppsjakken:

  • I 1978 ble Sovjet-avhopper Viktor Kortsjnoj skadet i en alvorlig bilulykke rett før VM-kampen sin mot russeren Antolij Karpov, hvilket utløste kraftige spekulasjoner.
  • Under den samme kampen haglet anklagene. Blant annet krevde Karpov at stolen til Kortsjnoj måtte plukkes fra hverandre på jakt etter tekniske hjelpemidler. Kortsjnoj hevdet på sin side at fargen på yoghurtbegerne til Karpov var kodede beskjeder. Spillerne endte med å plassere hver sine «hypnotisører» i salen.
  • En annen kjent konspirasjonsteori er «Toiletgate» i 2006. Veselin Topalov anklaget russeren Vladimir Kramnik for å gå på do så ofte at det måtte være juks - opptil 50 ganger per parti. Arrangøren stengte Kramniks toalett, og russeren ble så rasende at han boikottet hele det femte partiet.

Tar ikke med sikkerhetsvakt

Espen Agdestein vil ikke avsløre hvilke konkrete tiltak Carlsen-leiren gjør denne gangen.

– Vi er i den prosessen nå, så vi ønsker ikke å gå konkret inn på hva vi gjør, sier manageren.

Han har tidligere avslørt at Carlsen ikke tar med egen sikkerhetsvakt denne gangen, selv om de hadde det i India.

– Det er klart vi må passe på, men Russland har lang tradisjon for å arrangere fine sjakkarrangementer, sier han.

NRK har gjentatte ganger forsøkt å få en kommentar fra den russiske ambassaden om Kasparovs generelle påstander om det politiske regimet i Russland, men ingen hadde mulighet til å kommentere saken fredag. Generalkonsulatet i Kirkenes ønsket heller ikke å kommentere saken overfor NRK.

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal