NRK Meny
Normal

– Da han kom til Molde var han dårligst av våre tre keepere

Men to år senere er Ørjan Håskjold Nyland soleklart førstevalg både på klubb– og landslag.

Håskjold Nyland

Ørjan Håskjold Nyland har jobbet hardt for å komme dit han er i dag. Bildet til venstre er fra før onsdagens landskamp, bildet til høyre fra før kampen mellom Volda og Skarbøvik i 2006.

Laster innhold, vennligst vent..

– Han dukket opp en uke før en kamp i fjor, og stod om om han hadde stått i femten år.

Slik beskrives Ørjan Håskjold Nyland av en av lagkameratene på håndballaget han spilte for da han var femten.

Bare fire måneder inn i håndballkarrieren ble han innkalt på landslagssamling, og sånn er det tydeligvis med keeperen fra Volda. At ting går fort når de først skjer.

Var tredjevalg

– Etter min mening så var han den dårligste av de tre keeperne våre da han kom til Molde, men han ble kjapt en av de beste i landet, sier en imponert Daniel Berg Hestad.

Håskjold Nyland spilte seg inn i norsk fotballbevissthet i 2012 da han stod en glimrende cupfinale, og var sterkt delaktig i at Hødd overraskende tok tittelen det året.

Den samme vinteren signerte han for Molde, som nylig hadde vunnet sitt andre strake seriemesterskap, og som hadde både landslagskeeperen Espen Bugge Pettersen og svenske Ole Söderberg i stallen.

– Jeg liker konkurranse, det gjør at en hele tiden er på sitt beste. Samtidig fikk jeg jobbe med mine utviklingsmål i fred og ro. Så viste det seg at ting skjedde, og da gikk det fort for min del og, forteller Nyland smilende.

For Ørjan Håskjold Nyland begynte sesongen 2013 på tribunen i rosenes by. Men så ble Espen Bugge Pettersen skadet, og etter en forferdelig dårlig sesongstart valgte Ole Gunnar Solskjær å gi Nyland sjansen framforfor Ola Söderberg.

Resten er, som man sier, historie.

Kan bli verdensklasse

Nå, bare halvannet år senere, er han et soleklart førstevalg på et Molde som tok tilbake seriemesterskapet og har kjempet til seg plassen som førstevalg på landslaget også.

Den plassen er heller ikke truet av Nylands tabbe mot Estland onsdag.

Norges tidligere landslagskeeper Frode Grodås er svært imponert over utviklingen til Nyland.

– Jeg ser ingen grenser. Han kan bli i topp verdensklasse, sier Grodås, som samtidig mener at Håskjold Nyland må ut av landet for å komme seg videre i karrieren.

– Utrolig målbevisst

Nyland i mål

Ørjan Håskjold Nyland ble på juniornivå også innkalt til landslagssamling i håndball.

For Håskjold Nyland var tidlig opptatt av å bli best. Da han var ung ble han fulgt rundt av journaliststudenter i Volda, som ønsket å portrettere femtenåringen som da var aktuell for aldersbestemte landslag både i fotball og håndball.

– Selvfølgelig hadde det vært kjekt å spille i Spania eller England, men det er langt opp og langt fram, sa han da. Men Nyland satte seg tidlig mål for karrieren, om vi skal tro kjæresten.

– Ørjan er utrolig målbevvist. Han vet hva han vil, og det visste han veldig tidlig. Han skal bli best, han hadde mål om å bli Norges beste keeper, sier samboeren Tine Rotevatn, som er utdannet ernæringsfysiolog.

Siste nytt

 • Barcelona har luke

  Barcelona cruiset inn til 4-0-seier hjemme mot Deportivo La Coruña søndag. Luis Suárez og Paulinho ble begge tomålsscorere for den spanske La Liga-lederen. De leder med seks poeng på Atletico Madrid.

  Luis Suárez
  Foto: Stanley Chou / Getty Images
 • Fossum i ellevill Bundesliga-kamp

  Iver Fossum startet sin første kamp siden 21. oktober, og spilte samtlige minutter for Hannover i 4-4-festen mot Leverkusen i Bundesliga. Julian Korb sikret poengdeling sju minutter før slutt.

  Foto: Peter Steffen / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Uttak landslagstroppen til håndball-EM for menn
V-cup alpint: Parallellstorslalåm menn
V-cup alpint: Parallellstorslalåm menn
V-cup alpint: Parallellstorslalåm, menn
V-cup alpint: Parallellstorslalåm menn