NRK Meny
Normal

– Da han kom til Molde var han dårligst av våre tre keepere

Men to år senere er Ørjan Håskjold Nyland soleklart førstevalg både på klubb– og landslag.

Håskjold Nyland

Ørjan Håskjold Nyland har jobbet hardt for å komme dit han er i dag. Bildet til venstre er fra før onsdagens landskamp, bildet til høyre fra før kampen mellom Volda og Skarbøvik i 2006.

Laster innhold, vennligst vent..

– Han dukket opp en uke før en kamp i fjor, og stod om om han hadde stått i femten år.

Slik beskrives Ørjan Håskjold Nyland av en av lagkameratene på håndballaget han spilte for da han var femten.

Bare fire måneder inn i håndballkarrieren ble han innkalt på landslagssamling, og sånn er det tydeligvis med keeperen fra Volda. At ting går fort når de først skjer.

Var tredjevalg

– Etter min mening så var han den dårligste av de tre keeperne våre da han kom til Molde, men han ble kjapt en av de beste i landet, sier en imponert Daniel Berg Hestad.

Håskjold Nyland spilte seg inn i norsk fotballbevissthet i 2012 da han stod en glimrende cupfinale, og var sterkt delaktig i at Hødd overraskende tok tittelen det året.

Den samme vinteren signerte han for Molde, som nylig hadde vunnet sitt andre strake seriemesterskap, og som hadde både landslagskeeperen Espen Bugge Pettersen og svenske Ole Söderberg i stallen.

– Jeg liker konkurranse, det gjør at en hele tiden er på sitt beste. Samtidig fikk jeg jobbe med mine utviklingsmål i fred og ro. Så viste det seg at ting skjedde, og da gikk det fort for min del og, forteller Nyland smilende.

For Ørjan Håskjold Nyland begynte sesongen 2013 på tribunen i rosenes by. Men så ble Espen Bugge Pettersen skadet, og etter en forferdelig dårlig sesongstart valgte Ole Gunnar Solskjær å gi Nyland sjansen framforfor Ola Söderberg.

Resten er, som man sier, historie.

Kan bli verdensklasse

Nå, bare halvannet år senere, er han et soleklart førstevalg på et Molde som tok tilbake seriemesterskapet og har kjempet til seg plassen som førstevalg på landslaget også.

Den plassen er heller ikke truet av Nylands tabbe mot Estland onsdag.

Norges tidligere landslagskeeper Frode Grodås er svært imponert over utviklingen til Nyland.

– Jeg ser ingen grenser. Han kan bli i topp verdensklasse, sier Grodås, som samtidig mener at Håskjold Nyland må ut av landet for å komme seg videre i karrieren.

– Utrolig målbevisst

Nyland i mål

Ørjan Håskjold Nyland ble på juniornivå også innkalt til landslagssamling i håndball.

For Håskjold Nyland var tidlig opptatt av å bli best. Da han var ung ble han fulgt rundt av journaliststudenter i Volda, som ønsket å portrettere femtenåringen som da var aktuell for aldersbestemte landslag både i fotball og håndball.

– Selvfølgelig hadde det vært kjekt å spille i Spania eller England, men det er langt opp og langt fram, sa han da. Men Nyland satte seg tidlig mål for karrieren, om vi skal tro kjæresten.

– Ørjan er utrolig målbevvist. Han vet hva han vil, og det visste han veldig tidlig. Han skal bli best, han hadde mål om å bli Norges beste keeper, sier samboeren Tine Rotevatn, som er utdannet ernæringsfysiolog.

Siste nytt

 • Espanyol sparket treneren

  Quique Sánchez Flores har fått sparken som trener for den spanske fotballklubben Espanyol.

  Det meldte klubben fredag. Sportsdirektør Jordi Lardin må også gå.

  Espanyol ligger i øyeblikket på 16. plass i La Liga.

  Espanyol Sanchez Flores
  Foto: Nikolas Giakoumidis / AP
 • Norge vant i VM-oppkjøringen

  Det norske ishockeylandslaget slo fredag kveld Sveits 2–1. Stefan Espeland og Tobias Lindstrøm satte målene for Norge.

  Norge spiller ny kamp mot Sveits i morgen, før laget avslutter VM-oppkjøringen med to kamper mot Hviterussland neste helg.

  Ishockey: Norge - Russland 0 - 2
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Pinot-seier i Tour of the Alps

  Franske Thibaut Pinot tråkket inn til 6.-plass på den avsluttende etappen av Tour of the Alps. Det holdt til å vinne rittet sammenlagt.

  Det var ukrainske Mark Padun fra Bahrain-laget som vant etappen.

  CYCLING-AUT
  Foto: REINHARD EISENBAUER / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal