– Da han kom til Molde var han dårligst av våre tre keepere

Men to år senere er Ørjan Håskjold Nyland soleklart førstevalg både på klubb– og landslag.

Håskjold Nyland

Ørjan Håskjold Nyland har jobbet hardt for å komme dit han er i dag. Bildet til venstre er fra før onsdagens landskamp, bildet til høyre fra før kampen mellom Volda og Skarbøvik i 2006.

Laster innhold, vennligst vent..

– Han dukket opp en uke før en kamp i fjor, og stod om om han hadde stått i femten år.

Slik beskrives Ørjan Håskjold Nyland av en av lagkameratene på håndballaget han spilte for da han var femten.

Bare fire måneder inn i håndballkarrieren ble han innkalt på landslagssamling, og sånn er det tydeligvis med keeperen fra Volda. At ting går fort når de først skjer.

Var tredjevalg

– Etter min mening så var han den dårligste av de tre keeperne våre da han kom til Molde, men han ble kjapt en av de beste i landet, sier en imponert Daniel Berg Hestad.

Håskjold Nyland spilte seg inn i norsk fotballbevissthet i 2012 da han stod en glimrende cupfinale, og var sterkt delaktig i at Hødd overraskende tok tittelen det året.

Den samme vinteren signerte han for Molde, som nylig hadde vunnet sitt andre strake seriemesterskap, og som hadde både landslagskeeperen Espen Bugge Pettersen og svenske Ole Söderberg i stallen.

– Jeg liker konkurranse, det gjør at en hele tiden er på sitt beste. Samtidig fikk jeg jobbe med mine utviklingsmål i fred og ro. Så viste det seg at ting skjedde, og da gikk det fort for min del og, forteller Nyland smilende.

For Ørjan Håskjold Nyland begynte sesongen 2013 på tribunen i rosenes by. Men så ble Espen Bugge Pettersen skadet, og etter en forferdelig dårlig sesongstart valgte Ole Gunnar Solskjær å gi Nyland sjansen framforfor Ola Söderberg.

Resten er, som man sier, historie.

Kan bli verdensklasse

Nå, bare halvannet år senere, er han et soleklart førstevalg på et Molde som tok tilbake seriemesterskapet og har kjempet til seg plassen som førstevalg på landslaget også.

Den plassen er heller ikke truet av Nylands tabbe mot Estland onsdag.

Norges tidligere landslagskeeper Frode Grodås er svært imponert over utviklingen til Nyland.

– Jeg ser ingen grenser. Han kan bli i topp verdensklasse, sier Grodås, som samtidig mener at Håskjold Nyland må ut av landet for å komme seg videre i karrieren.

– Utrolig målbevisst

Nyland i mål

Ørjan Håskjold Nyland ble på juniornivå også innkalt til landslagssamling i håndball.

For Håskjold Nyland var tidlig opptatt av å bli best. Da han var ung ble han fulgt rundt av journaliststudenter i Volda, som ønsket å portrettere femtenåringen som da var aktuell for aldersbestemte landslag både i fotball og håndball.

– Selvfølgelig hadde det vært kjekt å spille i Spania eller England, men det er langt opp og langt fram, sa han da. Men Nyland satte seg tidlig mål for karrieren, om vi skal tro kjæresten.

– Ørjan er utrolig målbevvist. Han vet hva han vil, og det visste han veldig tidlig. Han skal bli best, han hadde mål om å bli Norges beste keeper, sier samboeren Tine Rotevatn, som er utdannet ernæringsfysiolog.

Sportsnyheter

Joshua King slo tilbake etter marerittår: – Følte jeg hadde noe å bevise

Det er gått ti måneder siden Joshua King sist scoret et mål. Mot gamleklubben Everton slo han skikkelig tilbake og ble matchvinner med et hat trick.

Siste nytt

 • Zucca-målgivende ga overtidsseier

  Mats Zuccarello og Minnesota Wild vant lørdagens NHL-kamp mot Anaheim Ducks da det gjensto kun sekunder av overtidsperioden.

  Sluttstillingen endte på 4–3. Zuccarello fikk ingen mål, men noterte seg for en målgivende på vinnermålet.

  I begge de to siste kampene har Minnesota Wild vunnet på overtid. Tirsdag scoret Zuccarello sine første mål for sesongen. Med to mål og to målgivende bidro han da sterkt til en dramatisk seier for Minnesota Wild på hjemmebane mot Winnipeg Jets.

  NHL: Preseason-Chicago Blackhawks at Minnesota Wild
  Foto: David Berding / Reuters
 • Verstappen vant kvalik-drama

  VM-leder Max Verstappen vant kvalifiseringen til USAs Grand Prix i Formel 1 foran tittelrival Lewis Hamilton og duket for en ny spennende duell mellom de to.

  Red Bull-bilene dominerte kvalifiseringen, men Hamilton i Mercedes utfordret dem da han overtok ledertiden rett før slutt i den siste og avgjørende kvalifiseringsomgangen. Verstappen hadde ett siste forsøk og slo tilbake med bestetid akkurat idet regn begynte å falle i Austin.

  – Det var spennende. Det begynte å regne litt mot slutten av runden min, men det holdt, sa Verstappen.

  Han slo Hamiltons bestetid med 0,209 sekund. Verstappens lagkamerat Sergio Pérez hadde bestetiden kort før slutt, men hans siste runde holdt ikke, og han havnet på tredjeplass 15 tusendels sekund bak Hamilton.

  Søndagens grand prix-løp i Austin starter 21.00 norsk tid.

  ZaxrCGElnQ4
  Foto: Mark Thompson / AFP
 • Zlatan med mål og selvmål

  Zlatan Ibrahimovic scoret for begge lag da han spilte fra start i Serie A for første gang på nesten et halvt år. Milan vant så vidt mot ni Bologna-spillere.

  Det endte 4-2 til gjestene etter to sene mål. Ibrahimovic fastsatte selv resultatet.

  40-åringen var i Milans startoppstilling for første gang siden 9. mai, etter å ha kvittet seg med skaden som kostet ham slutten av forrige sesong, sommerens EM-sluttspill og begynnelsen av denne sesongen.

  Det begynte bra, da han spilte fram Rafael Leão til ledermålet etter et kvarter. Det så mørkt ut for hjemmelaget Bologna da midtstopper Adama Soumaoro fikk rødt kort noen minutter senere, og Milan-kaptein David Calabria doblet ledelsen før pause.

  I det 49. minutt rotet Ibrahimovic det til på defensiv dødball. Nicolas Dominguez slo inn, og svensken stusset ballen i eget mål. Det inspirerte Bologna, som bare tre minutter senere utlignet ved Musa Barrow.

  I det 58. minutt fikk Bologna-kaptein Roberto Soriano marsjordre for en stygg stempling, og hjemmelaget måtte spille den siste drøye halvtimen med ni mann.

  Milan slet likevel med å avgjøre, men i det 84. minutt kom ledermålet signert Ismael Bennacer. I siste ordinære minutt gjorde Ibrahimovic 4-2 med assist fra samme Bennacer.

  Serie A - Bologna v AC Milan
  Foto: Jennifer Lorenzini / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal