Hopp til innhold

Slik ble Johaug 100-millionersindustri: – VM-gullet tidoblet verdien

Therese Johaugs posisjon i Norge har gjort henne til en industri i 100-millionersklassen. VM-gullet og kongeklemmen i Holmenkollen tidoblet trolig markedsverdien.

Therese Johaug balanserer livet som toppidrettsutøver og forretningskvinne. Reporter: Morten Stenberg. Foto: Håvard G. Hagen. Redigering: Vegard B. Lien.

VIDEOREPORTASJE: Therese Johaug er en av de store kommersielle vinnerne blant norske idrettsutøvere.

Det anslår manager Jørn Ernst. Han er mannen bak Therese Johaugs suksess utenfor sporet.

Bak golfstjernen Suzann Pettersen (34), som frontes internasjonalt av utstyrsgiganten Nike, er Therese Johaug (27) den store kommersielle vinneren blant idrettskvinner fra Norge.

Eventyrlig utvikling

Skistjernen fra Dalsbygda slo gjennom som 18-åring. Snart ti år senere har hun oppnådd en sportslig og kommersiell suksess som gir henne alene ti millioner kroner i året.

Johaug gull

VM-DRONNING: Therese Johaug ble mesterskapets dronning i Falun sist vinter.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Det er klart at de ti millionene er en miks av alt fra sponsoravtaler til resultatbonuser og flere ting. Det er avhengig av hvordan hun leverer i sporet og det er det viktigste. Men ja, ti millioner kan bli mer og sikkert bli mindre avhengig av resultatene. sier Ernst.

Men det er hanskene med hennes navn, som har etablert Johaug som en het merkevare utover sponsormarkedet.

I løpet av tre vintre har hanskesalget utgjort en butikkverdi på totalt 100 millioner kroner. Nå forventes det at Johaug-salget, etter etableringen av kleskolleksjonen, når denne summen hvert år.

100-150 millioner i året

Salget har gitt Johaug rundt fire millioner kroner i provisjon på de tre vintrene. Etter det NRK forstår kan det utbyttet Johaug kan få muligheten til å ta ut dobles, dersom forventningene til markedet innfris.

Men det er den langsiktige gevinsten som virkelig gir den store gevinsten.

Johaug og Kongen

GULLKLEMMEN: Therese Johaugs klem med Kong Harald etter tremilsgullet ble en av VMs mest kjente bilder. Det ga også stor gevinst utenfor sporet.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

– Om det går som vi tror og det blir 100-150 millioner kroner om noen år så, blir det bra inntjening av dette, sier Ernst.

Therese Johaug er selv klar på at arbeidet med klærne blir hennes fremtidige karrierevei.

– Dagen jeg ikke lenger skal gå på ski den kommer jo den, om lenge lenge, Og da ønsker jeg å jobbe med min egen merkevare, sier Johaug til NRK.

Tok av etter kongeklemmen

VM-gullet i Holmenkollen i 2011 var avgjørende for utviklingen. Først gikk hun over mål i ensom majestet, deretter fikk Kong Harald mesterskapets varmeste klem. Så entret hun premieseremonien i gullkjole. Summen var full klaff.

Johaug på breen

GRUNDIG FORBEREDT: Therese Johaug er klar på at jobben i sporet har en helt annen prioritet enn det som skjer utenfor. Her fra Val Senales.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Det var surrealistiske dager etterpå. Ordet eksploderer er beskrivende. Det var helt fantastisk. Det var da det tok av. Det var starten på det nivået vi er på når det gjelder sponsoravtaler og oppmerksomhet og den posisjonen, sier Ernst.

– Hvor mye styrket markedsverdien seg den dagen?

– Tidobling er ikke å ta i tror jeg. Fordi da fikk vi så mye henvendelser og mange som så verdien og ønsket å være med på eventyret med Therese fremover, sier Ernst.

Nils Marius Otterstad, manager for langløpsteamet til Aukland-brødrene, landet hennes første markedsavtaler. Han mener Johaugs posisjon nå gjør at potensialet ligger internasjonalt.

– Det blir veldig spennende å følge med på fremtiden. Det er nå vi virkelig ser hvor langt dette merkevaret kan nå og hva Therese egentlig vil med navnet sitt, sier Otterstad.

Siste nytt

  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål tre minutter ut i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB
  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal