Hopp til innhold

Nå skal VM-dramaet avgjøres: Slik kan Carlsen bli verdensmester

Det kan meget fort bli omspill i VM i hurtigsjakk. Her er tre mulige scenarioer for avslutningsdagen.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen har, overraskende nok, fortsatt mulighet til å vinne VM i hurtigsjakk.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Kun ett poeng skiller fra førsteplassen ned til 38.-plassen før den siste dagen av VM i hurtigsjakk.

Hele syv spillere har 7,5 poeng. Ti spillere har syv poeng, blant dem er Magnus Carlsen. Men som du ser i faktaboksen til høyre, er Carlsen sist blant de ti som har like mange poeng. Her er ulike scenarioer før VM skal avgjøres.

Tre scenarioer

Reglene er altså slik: Dersom to spillere ender på like mange poeng, skal de to uansett spille omspill om tittelen.

Scenario 1:

La oss si at Magnus Carlsen vinner fire partier og taper ett i dag. Han vil da ende på elleve poeng. Dersom Jan Nepomnjasjtsjij vinner tre partier, spiller én remis og taper ett parti, vil også han ende på elleve poeng. Om ingen andre ender på like mange poeng, skal de to da spille omspill.

carlsen

Ian Nepomniachtchi (t.v.) leder VM i hurtigsjakk før den avgjørende dagen. Kanskje blir det et omspill mot Magnus Carlsen. Her fra hurtigsjakk-VM i 2014.

Foto: Kamran Jebreili / Ap

Scenario 2:

Men: Dersom enda en person ender på elleve poeng, får vi en helt annen situasjon. Da vil motstandernes rating være avgjørende. Det er dårlig nytt for Magnus Carlsen.

Carlsen tapte nemlig de to første partiene av VM. Han har dermed spilt mot langt svakere spillere enn det de beste har gjort. Det er maks to personer som skal spille omspill, og i en slik situasjon har Carlsen møtt så dårlige spillere at han vil ryke ut av omspillet. I et slik scenario ender da Carlsen på tredjeplass.

Det er også grunnen til at Carlsen er rangert sist blant de ti spillerne som til nå har syv poeng.

Scenario 3:

Det kan naturligvis også skje at én spiller ender på elleve poeng alene. Vedkommende blir naturligvis verdensmester. Dersom to personer ender et halvpoeng bak, vil det ikke bli omspill om sølvet. Da er det den spilleren som har møtt sterkest motstand i turneringen som blir nummer to.

NRKs sjakkekspert, Torstein Bae, mener et av de to første scenarioene er mest sannsynlig ettersom det er så jevnt før de siste fem partiene.

– Det er så tett i teten og folk vil gjerne unngå tap fordi det er så smertefullt i spurten, de går for remiser. Jeg tror kanskje det blir to som ender på toppen. Jeg tror Magnus og en annen ender i teten, så vinner Carlsen til slutt, kanskje i armageddon, sier Bae.

Slik fungerer omspillet

La oss nå si at scenario 1 er det vi ender opp med når dagens fem hurtigsjakk-partier er over. Magnus Carlsen møter da Jan Nepomnjasjtsjij til omspill.

I et omspill skal det spilles to lynsjakkpartier med tre minutters tenketid og to sekunder tillegg for hvert trekk. Det blir trukket hvem som spiller første parti med hvite brikker.

Vinneren av VM er den som vinner de to partiene sammenlagt. For eksempel vinner Carlsen parti 1, og spiller remis i parti 2. Da vil nordmannen bli verdensmester.

Om det står 1–1 etter disse to lynsjakkpartiene, får vi endelig se det som kalles armageddon.

Da skal det igjen trekkes. Spilleren som vinner trekningen får velge farge i armageddon-partiet. Armageddon fungerer slik at hvit får fem minutter på klokka, mens sort får fire minutter. Hvit MÅ vinne partiet. Dersom det blir remis eller spilleren med sorte brikker vinner, vil vedkommende vinne VM.

I et eventuelt omspill er Carlsen favoritt, mener Bae.

– Han er hakket sterkere i lynsjakk. Jeg har troen på Magnus. Om han kommer til omspill vil han også ha en bra inngang, som har kommet bakfra og innhentet de andre, sier Bae.

Eksperten har forøvrig laget et skjema for å følge med hvordan Carlsen kan vinne VM. Under ser du skjemaet:

Skjemaet Carlsen må forholde seg til

Klarer Carlsen det «umulige»? Ingen har vunnet VM i hurtigsjakk med kun tre seiere første dag. Her er skjemaet Carlsen må forholde seg til. Grønn farge: Overkommelig resultat. Gul farge: Middels vanskelig resultat. Rød farge: Uoppnåelig resultat?

NRK sender alt som skjer på NRK1 fra klokken 12.45. Du kan også følge alt som skjer på nrk.no/sjakk.

Siste nytt

 • BBC: Liverpool vil ha utlevert VAR-lydopptak

  Liverpool har levert inn en formell søknad om å få tilgang til lydopptakene av VAR-dommernes diskusjoner rundt lørdagens feilaktige annullering, melder BBC.

  Videodømmingen havnet i fokus da Liverpool-spiller Luis Diaz ble fratatt en scoring etter en drøy halvtime i Premier League-oppgjøret borte mot Tottenham lørdag kveld. Tottenham vant til slutt 2-1.

  I etterkant opplyste dommerforeningen PGMOL at annulleringen var feil, og at målet burde blitt stående. Tabben ble omtalt som en «betydelig menneskelig feil».

  Nå har Liverpool formelt bedt om å få utlevert lyden av VAR-dommernes samtaler i forbindelse med det som endte opp med å bli en tabbe. Det er ikke kjent om forespørselen vil bli etterkommet.

  Søndag kom Liverpool med en uttalelse der klubben kritiserte feilen i harde ordelag.

  «Vi aksepterer presset som dommerne jobber under, men det er meningen at VAR skal minske dette presset. Det er derfor utilfredsstillende at det ikke ble brukt god nok tid til å sikre at rett avgjørelse ble tatt», het det i meldingen.

  «At tabben allerede er kategorisert som en «betydelig menneskelig feil», er uakseptabelt. Alt skal gjennomgås for å finne ut hva som skjedde. Dette er svært viktig for VARs framtid, i og med at det berører alle klubber. All læring skal brukes til å sikre at slike feil aldri skjer igjen», skrev klubben videre.

  Samtidig varslet Liverpool at ytterligere skritt ville bli tatt i saken. (NTB)

  TZTQFvZHSkc
  Foto: AP
 • Ikonisk OL-stadion beordret stengt

  Olympiastadion i Aten, som ble bygget til sommerlekene i 2004, tvinges til å holde stengt som følge av at det er funnet rust langs det ikoniske buede taket.

  Arenaen med 70.000 sitteplasser er den største i Hellas og er kjent for den hvite stålkonstruksjonen som er designet av den spanske arkitekten Santiago Calatrava. Vegg i vegg ligger også den greske OL-velodromen.

  Nå er begge de to idrettsanleggene stengt ​​etter at de ikke kom gjennom en sikkerhetsinspeksjon som ble igangsatt i april i offentlig regi. Beslutningen ble tatt fredag. (NTB)

  8n3NT-8xyjI
  Foto: AP
 • Sveriges fotballforbund: Andersson gir seg som landslagssjef om Sverige ikke kommer til fotball-EM

  Ifølge Sveriges fotballforbund kommer Janne Andersson til å slutte som landslagssjef om Sverige mislykkes med å ta seg til fotball-EM i Tyskland neste år.

  Sverige sliter i EM-kvalifiseringen og er sju poeng bak Belgia og Østerrike i gruppe F med tre kamper igjen å spille.

  Sverige tapte overraskende 1-3 mot Østerrike hjemme i september og møter Belgia borte 16. oktober. Allerede etter den kampen kan sjansene være over, men Andersson er selv optimistisk.

  – Min tanke er at vi skal ta oss til EM, sier han. (NTB)

  Euro 2024 Qualifier - Group F - Sweden v Austria
  Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste