Hopp til innhold

Slet med magetrøbbel i nær 200 kilometer – satte rekord i prestisjetungt løp

Rundt klokken fem på natta krysset Simen Holvik mållinjen etter nærmere et døgn på løpetur. Selv ikke magetrøbbel, løshunder eller stupbratte fjell satte en stopper for bragden.

Simen Holvik etter Spartathlon.

FIKK INTRAVENØST: Holvik måtte rett i det medisinske teltet etter målgang (til høyre) – som mange andre.

Foto: Privat

Det er nok et av de beste løpene jeg har gjennomført, rett og slett.

Når NRK ringer er 46-åringen fremdeles i Hellas, snart klar for å feire løpet med en middag hos den lokale ordføreren.

Med vanvittige 22 timer, 17 minutter og 17 sekunder satte Holvik ny nordisk rekord i et av verdens mest prestisjetunge ultraløp: Spartathlon i Hellas. Den tiende beste tiden igjennom tidene.

Han har kommet opp i den klassen hvor man kan si at han er den beste mannlige ultraløperen Norge har hatt, sier NRKs kommentator Jann Post.

Men rekorden kom ikke uten et enormt slit. Blod, svette og tårer – og dritt.

– Det begynte å boble i magen

Simen Holvik og resten av de norske deltakerne i Spartathlon.

NORDMENN: Fem norske deltok i ultraløpet. Fra venstre: Eiolf Eivindsen, Line Caliskaner, Janne Kvisvik, Holvik og Jeanette Vika.

Foto: Privat

For andreplassen, bak den greske vinneren Fotis Zisimopoulos, krevde et enormt arbeid både fysisk og psykisk.

Spartathlon starter i Akropolis i Athen og strekker seg over hele 246 kilometer, før målgang i Sparta. Løpet er svært kupert, og det løpes på både asfalt, grusveier, rullesteiner og i både kokende varme og bitende kulde.

Som om ikke det var nok i seg selv, fikk Holvik også en ganske ubehagelig, kroppslig utfordring relativt tidlig i løpet.

– Det som det innebar var rett og slett at det begynte å boble i magen ganske tidlig. Jeg satte meg da i veikanten etter 50 kilometer og «kjapt og gæli» bare dreit rett og slett. Og sånn gikk det da, utover i løpet. En del ganger. Det er jo litt forstyrrende da, når du skal prøve å prestere, forteller Holvik til NRK.

Du løper alltid med toalettpapir og Antibac. Men så er det jo ... etter hvert som timene går, så gidder du til slutt ikke sette deg i en busk engang, du bare setter deg ned.

Simen Holvik

BY OG FJELL: Ultraløpet tok Holvik fra bysentrum, til fjelltopper og øde landskap.

Foto: Privat

Post forteller at utholdenheten i musklene og den mentale styrken må være ekstremt bra for å takle det som Holvik gjorde.

Hvis du har diaré, vil du helst bare ligge på sofaen. Her skal du fortsette å løpe i varmen, opp og ned, frem og tilbake. Da skal du være ekstremt hard i hodet. Man kan si at ultraløp er litt fysikk, mye mentalt og så en spisekonkurranse, med en konkurranse i opptak av næring, sier Post.

Les også Norsk bragd i «verdens tøffeste ultraløp»: – Det er ikke menneskelig

Simen Holvik

– Hunden tror du er en fare

Utover mageproblematikken var det nok av ytre utfordringer. I tillegg til tøft terreng, er løshunder – og vakthunder – et problem som må håndteres på veien.

– Du løper alltid alene, eller jeg gjør det. Og så løper du i stummende mørke. Og så er det jo Hellas da, gjennom litt landsbygder. Der har du de hundene som når som helst bare kan hoppe opp, du vet aldri når de stikker frem, sier Holvik.

Men for han var det ikke løshundene som var verst.

Simen Holvik

HJELP UNDERVEIS: Hver tredje til femte kilometer var det stasjoner med vann, næring og annet løperne trenger.

Foto: Privat

– Det er huseierne som har vakthunder i leiegården, som kanskje har glemt å lukke en port. Når du løper forbi så tror jo hunden at du er en fare. Det er litt noia for at de kommer bak, og så er du veldig sliten.

Det er ikke sånn at du besvimer, men du er ikke helt klar i toppen. Du hører de hundene hele veien, så er det en sånn frykt også.

Intravenøst

Til tross for alt dette, i tillegg til litt oppkast mot slutten, klarte Holvik å kare seg til mål. Og det på rekordtid.

Men like etter målgang var det ikke mye energi igjen. Som han selv sier: «nesten alle havner på sykestua».

Det gjorde du også?

Ja, jeg fikk intravenøst. De spurte om det, så sa jeg ja takk, jeg, sier Holvik.

Selv var det ikke det muskulære som preget han umiddelbart etterpå. Verst var det for innsiden. For underveis måtte han ha hele to gram salt i timen, for å holde på væsken.

Det betyr at da driver kroppens rensemekanisme i nyrene og jobber så sinnssykt på høygir. Det pusher kroppen til det maksimale. Det er det jeg merker nå etterpå, at jeg er så sliten innvendig. Litt i lever og litt i nyre. At det er der det sitter, forteller han.

Simen Holvik etter Spartathlon.

LITT SLITASJE: Selv om det var mest på innsiden han merket det, var det naturlig nok slitne bein som kom i mål.

Foto: Privat

Har tatt et steg som få klarer

Men selv om stivheten tok han i ettertid, kan han glede seg over den vanvittige tiden. Og Holviks rekordløp imponerer NRKs kommentator.

Det er en veldig, veldig god prestasjon, sier Post.

Det som imponerer aller mest er at han klarer det med alle problemene underveis. Det viser hvor høyt grunnivå han har, at han har tatt et steg veldig få klarer.

Selv hadde Holvik en forventning om en tid på rundt 22 timer og var fornøyd med resultatet.

Simen Holvik

BEVISET: Holvik viser frem beviset for at han har gjennomført det prestisjetunge løpet.

Foto: Privat

– Jeg skulle begynne hardt og så skulle jeg bare la det stå til. Det var jeg egentlig ganske tydelig på. Sånn sett leverte jeg til de forventningene jeg satte selv og mente var realistisk, sier Holvik.

Om hvordan han opplevde de siste hundre meterne, sier han følgende:

Jeg er ekstremt takknemlig. At jeg kommer i mål, at det gikk bra. Dette er så utrolig viktig for meg, jeg har kjempet så hardt for det. Det er nesten litt sånn rettferdighet, du har fått igjen for alle timene du har kjempa, sier han.

Jeg var kanskje mer rørt da jeg løp for to år siden, da var det sånn at jeg nærmest gråt. Nå var jeg bare så jævlig innbitt, at «faen, nå fikk jeg det til». Det kommer til å stå i mange, mange år. Det er så utrolig viktig for miljøet, både i Norge og Norden.

Sportsvideoer
Spiller nå
Her blir han verdens første 00:54
Neste

Sportsnyheter

Fikk trøbbel med synet i sprengkulden: - Jeg så ingenting

Kombinertprofil Mari Leinan Lund (24) hadde store problemer med synet etter kuldesjokk.

Siste nytt

  • Utforrennet i Beaver Creek forsinket

    Kraftig snøfall har forsinket mennenes verdenscuputfor i Beaver Creek. Rennstart er utsatt fra 18.45 til 21.00 norsk tid.

    Snøvær natt til fredag har gitt arrangøren store utfordring med preparering av løypa. Det er ikke sikkert at rennet kan gjennomføres fredag.

    Aleksander Aamodt Kilde, Adrian Smiseth Sejersted og Markus Fossland er norske deltakere. Deres startnummer er henholdsvis 11, 20 og 50 av de 65 påmeldte. (NTB)

    05C6VQxVexg
    Foto: AP
  • Sindland gir seg som Lyn-trener

    Oddbjørn Sindland gir seg som trener for Lyns kvinnelag i fotball. Han velger å se seg om etter nye utfordringer.

    – Takk til alle i Lyn for fire flotte år. Etter eget ønske velger jeg nå ikke å fortsette som hovedtrener i Lyn. Jeg setter stor pris på å ha vært en del av en klubb med så mange fine folk og er stolt over jobben vi har lagt ned, sier han til klubbens nettsted.

    Sindland kom til Lyn i 2020 som assistenttrener. De to følgende årene var han også toppspillerutvikler i klubben. Før årets sesong tok han steget opp som hovedtrener. Det endte med 6.-plass i Toppserien og semifinaleplass i cupen. (NTB)

    rxQmj9gI8Ss
    Foto: NTB
  • Johansson ordnet norsk seier

    Allan Dahl Johansson gikk inn til seier i B-gruppen på fellesstart da verdenscupstevnet skøyter i Stavanger ble innledet fredag.

    Johansson gikk i mål på tiden 8.03,90 i Sørmarka arena og henviste franske Mathieu Belloir og belgiske Indra Médard til de neste plassene.

    Seieren ga ham 28 verdenscuppoeng. (NTB)

    6h8IFFeYe-Y
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal