Hopp til innhold

Slavisk i ny bok

Vi har sett på en ny bok i Chess explained serien, denne gang om Slavisk.

Sjakk
Foto: Alvaro Barrientos / AP

Ny bok:
David Vigorito: "Chess explained: The Main-Line Slav", 111 sider,
Gambit forlag 2009.

Vår anmelder er Arnbjørn Dyrdal.

Dette er altså en bok som omhandler hovedvarianten i slavisk åpning, det vil si stillingene som oppstår etter de innledende trekkene 1 d4 d5 2 c4 c6 3 Sf3 Sf6 4 Sc3 dxc4.

Solid og populær åpning


Dette regnes som en svært solid åpning, på samme tid som den fører til mangeartede og usymmetriske stillinger, slik at det er mulig å kjempe om hele poenget også som svart.

Chess explained: The Main-Line Slav

Det er nok hovedgrunnen til denne åpningens popularitet blant de aller beste. Den største ulempen, kanskje helst for de ikke fullt så gode, er at hvit kan velge avbyttevarianten og fremtvinge en temmelig kjedelig stilling med få utsikter for noen av partene. Akkurat det problemet faller imidlertid utenfor rammen av denne boken.

Lærebøker om sjakkåpninger kan anta svært ulike former. I denne boken har man valgt å benytte en samling hele, fyldig kommenterte, partier som rammeverk. Det er i alt tjuefem slike illustrerende partier – ett for hver av bokens hovedvarianter.

Litt underlig


Partiutvalget er imidlertid litt pussig. Samtlige partier er nemlig fra de siste åtte årene, og overraskende mange av dem er spilt av temmelig ukjente spillere. Partier som Bhat-Peralta, Fernandez-Gonzalez og Vitiugov-Amonatov får nok ikke særlig mange til å nikke gjenkjennende, selv om sikkert alle er gode spillere og det er instruktive partier.

Men slavisk åpning har vært i bruk lenge og var svært populær også gjennom nesten hele forrige århundre. Derfor er det overraskende at det ikke er funnet plass til godbiter fra spillere som Alekhine, Euwe, Botvinnik , Smyslov, Bronstein og mange andre av datidens storheter, som spilte og utviklet åpningen allerede fra 1930-tallet og fremover.

Besøk Sjakkforumet og legg inn dine kommentarer!

Forfatteren er en amerikansk IM som er både aktiv spiller og trener. Hans intensjon er i følge boken å gi leseren en forståelse for åpningen og midtspillet den fører til, slik at man skal være godt rustet til å håndtere disse stillingene i egne partier.

Er så formen egnet til å oppnå dette? Idéen virker i hvert fall god. Det er en fin måte å gjøre teorien anvendelig i praksis på, og forfatteren ser ut til å kunne sine ting. Innledningsvis i boken er det er kort forklaring av grunnprinsippene bak åpningen, og etter hvert av de sju kapitlene konkluderes det og gis praktiske råd. I denne boken er det utvilsomt mye å hente for de aller fleste.

God, men kan forbedres


Men det kunne nok likevel vært gjort enda bedre og mer effektivt innenfor de samme rammene. For det virker ganske overflødig å kommentere alle partiene nesten fullt ut, slik det er gjort.

Etter femten, tjue trekk har nemlig både stillingene som da har fremkommet, og det videre partiforløpet, ganske lite med selve åpningen å gjøre – i den forstand at stillingene like gjerne kunne ha oppstått fra en hel rekke helt andre åpninger enn den som er bokens tema.

I enkelte andre åpningssystemer er det kanskje annerledes, men i slavisk kan det raskt bli så mange ulike bondeformasjoner og offiseravbytter at det blir ganske tilfeldig hva de, tross alt få, utvalgte partiene likevel kan evne å dekke av typiske spillemåter mot slutten av partiene.

Det burde heller vært flere partier, på bekostning av kommentarer til partiavslutningene. Og selv om disse er interessante nok i seg selv, ville flere partier gjort boken til litt mer åpningsbok og litt mindre partisamling, enn slik den fremstår nå.

Det hadde også gitt rom for ryddigere håndtering av mange viktige undervarianter, som nå bare blir behandlet underveis i kommentarene til en annen variant.

Ellers er boken oversiktlig og grei å lese med to, tre diagram per side som gjør det mulig å holde tråden også uten andre hjelpemidler.


Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal