NRK Meny
Normal

Slår hardt ned på «mobbing av dommere»

Norges Fotballforbund har sett seg lei av fotballspilleres usportslig oppførsel på fotballbanen, og det de mener er mobbing av dommerne.

Mjøndalen - Aalesund

VIL HA SLUTT PÅ DETTE: NFF vil ha slutt på at fotballspillere flokker seg rundt dommerne, og det vil få konsekvenser i 2016 sesongen.

Foto: TV 2

NFF vil de usportslige handlingene til livs i fotballen og lanserer nye spilleregler som sendes ut til fotballkretsene og fotballdommerne i Norge.

– Det som blir viktig for oss i 2016-sesongen er å beskytte spillerne, og da tenker jeg på taklinger. I 2015 skulle vi ha reagert med gult og noen som fikk gult skulle ha fått rødt. Det er ingen tvil om at vår store oppgave er å beskytte spillerne ute på banen, dommersjef i NFF, Terje Hauge.

Ville gitt rødt

En av taklingene han bruker som eksempel, er denne taklingen fra Sarpsborg-spiller Alexander Groven, som kommer altfor sent inn i duellen mot Bismarck Adjei-Boateng.

Eksempel 1:

Bilder fra eliteserien.

SARPSBORG-STRØMSGODSET: Taklinger som kan skade spillere skal gi rødt kort i 2016. Her ble det bare gitt gult.

– Denne taklingen her skal være rødt kort i 2016, sier Hauge.

Slutt på mobbing av dommerne

I kampens hete ser man ofte fotballspillere som flokker seg rundt dommeren, og protesterer høylytt.

I videoen under omringer flere Mjøndalen-spillere dommer Ken Henry Johnsen og protesterte kraftig på en dommeravgjørelse.

Eksempel 2:

Bilder fra Eliteserien.

AALESUND-MJØNDALEN: Det kokte over for Mjøndalen-spillerne, da de gikk fra å lede 2-0 til pause, til å tape kampen 4-2.

– Når fire-fem spillere omringer dommeren på denne måten, så kaller vi det mobbing av dommer, sier Terje Hauge.

– Det er et begrep som Det europeiske fotballforbundet (UEFA) har løftet opp, og som vi tar med oss til norsk fotball.

Høiland var usportslig

Tommy Høiland høstet sterk kritikk da han stilte seg bevisst i veien for Aalesund keeper, Sten Grytebust, for å forstyrre han i det keeperen skulle sette opp muren på et frispark fra 20 meter.

– Deter viktig for oss er å beskytte spillet. Da snakker vi om å få vekk usportslige handlinger. Vi ser trender ute i Europa og tendenser i norsk fotball, sier Hauge.

Eksempel 3:

Bilder fra Eliteserien.

AALESUND-MOLDE: Tommy Høiland forstyrrer keeper Sten Grytebust.

– Han har fokus på keeper og distraherer keeper. Han mangler respekt for keeper. Det er en usportslig handling, sier Hauge.

Siste nytt

 • Manchester United slo tilbake

  José Mourinho fikk pusterom etter mesterliga-smellen da Manchester United tok seg til semifinale i FA-cupen med 2-0 over Brighton lørdag. Lukaku og Matic scoret målene. Tottenham skaffet seg semifinalebillett tidligere lørdag etter 3-0 over Swansea.

  Manchester United's Nemanja Matic
  Foto: Frank Augstein / AP
 • Disse går for Norge

  Lars Helge Birkeland, Henrik L'Abée-Lund, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø går skiskytterstafetten for Norge i Holmenkollen i morgen. Det bekrefter landslagssjef Egil Kristiansen overfor NRK. Martin Fourcade står over for Frankrike.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Skiskyting menn.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Haag og Jönsson legger opp

  Det svenske langrennsparet Anna Haag (31) og Emil Jönsson (32) avslutter sine karrierer med søndagens sesongavslutning i Falun, melder Aftonbladet.se. De tok beslutningen under OL i Pyeongchang. Jönsson har 13 verdenscupseirer i sprint, mens Haag er olympisk mester i stafett for Sverige.

  Haag
  Foto: NISSE SCHMIDT / SCANPIX / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Paralympics: Langrenn, stafetter
Paralympics: Kjelkehockey Canada - USA, finale