Slakter sikkerheten i VM-løypa

PONFERRADA (NRK.no): Sykkelpresident Harald Tidemann Hansen varsler oppvask med Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) etter at den norske servicebilen kjørte av veien under VM i Spania.

Ulykke i sykkel-VM

Sykkelpresident Harald Tidemann Hansen er slett ikke imponert over sikkerheten rundt VM-løypa der den norske servicebilen krasjet søndag.

Foto: NTBScanpix

– Lærdommen er at når man ser den utforkjøringen som var her, uten sikring - for her kommer det plutselig en tilskuer ut i veien og de må gjøre en unnamanøver som gjør at de sklir ut av veien - så burde løypa vært sikret, iallfall i en slik utforkjøring. Det skal vi ta lærdom av. Dette skal jeg ta opp med sikkerhetsansvarlig i UCI. Dette må de ta hensyn til i årene fremover, sier en preget Harald Tiedemann Hansen.

Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen dro på sykehuset for å besøke den skadde landslagstreneren Stig Kristiansen søndag kveld.

Kristiansen pådro seg beinbrudd og fikk hofta ut av ledd da den norske servicebilen kjørte av veien under søndagens landeveisritt i sykkel-VM i spanske Ponferrada.

– Når man ser på hvordan bilen ser ut er vi sjeleglade for de involverte er ved godt mot, sier sykkelpresidenten til NRK.

– Fælt å se bilen i grøften

Kristoff

RAMMET RYTTERNE: Alexander Kristoff er lettet over at det går bra med de involverte i ulykken.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– En arrangørtabbe?

– Ja, det vil jeg si. De burde sett at dersom det kommer tilskuere i den utforkjøringen, så kan det få fatale konsekvenser. De burde sikret løypa bedre, slår sykkelpresidenten fast.

Det ble bestemt at de tre norske rytterne, Alexander Kristoff (8.-plass), Edvald Boasson Hagen (28.-plass) og Lars Petter Nordhaug (37.-plass) skulle skjermes under selve rittet, men ryktet om ulykken nådde raskt fram til rytterne.

– Vi fikk høre at det var en stygg krasj, men at det gikk greit med de involverte. Det er ikke noe særlig å se lagbilen så stygt skadet på sida av veien. Jeg blei litt dårlig av å se det, sier Lars Petter Nordhaug til NRK.

– Vi skjønte at vi ikke hadde servicebil. Jeg skulle gjerne ha skifta hjul. Kjedet hoppa en del i dag, men det gikk greit. Så lenge det går bra med de involverte i ulykka er det godt nytt, sier Alexander Kristoff til NRK.

– Så ulykken var ikke utslagsgivende for deg?

– Nei, men jeg hadde tekniske problemer i dag. Det eneste jeg gjorde var å stille på giret, men jeg fikk de tygnste girene til å fungere før slutt, så det var ikke kritisk med tanke på spurten, sier Kristoff.

– Vi så bilen og hadde hørt fra andre at de hadde brukket beina, men det er godt det ikke gikk enda verre. Det var fælt å se at bilen sto i grøfta og så fæl ut. Vi fikk høre fra andre biler. Du lurte da du så bilen, men det er betryggende at det etter forholdene gikk OK, sier Edvald Boasson Hagen.

– Verste jeg har vært med på

Sportssjef Hans Falk hoppet inn i en lånt servicebil, mens Kristiansen og Josefsen ble behandlet på et lokalt sykehus.

– Jeg har aldri opplevd at det har gått så galt. Det hender bilene kjører borti hverandre, men dette er det verste jeg har vært med på. Jeg satte meg i bilen og tenkte på Stig, Tommy og vår kroatiske passasjer. Det kunne like gjerne vært meg som satt i bilen. Jeg kan ikke si at jeg hadde 100 prosent fokus på rittet på de første rundene, sier Falk til NTB.

Gleden ble borte

Det er uklart når Kristiansen og Josefsen får reise hjem til Norge. Landslagslege Stein Ørn vil ha duoen raskest mulig hjem, slik at de kan følges best mulig opp.

– Det er mange stygge brudd på de to våre, men de er ved godt mot. Vi er sjeleglad for at de er såpass oppegående. Dagen ble preget av alt annet enn rytterne, sier Harald Tiedemann Hansen.

Tidligere i VM-uken fikk han beskjeden om at Bergen får arrangere verdensmesterskapet i 2017, og fredag tok Sven Erik Bystrøm gull i U23-klassen. Det sportslige ble avsluttet med et solid landeveisritt søndag.

– Det har vært kontraster i dette VM-et. Nei, vi klarer ikke helt å glede oss over den gleden vi burde hatt med VM i Bergen, de fantastiske U23-resultatene og den solide avslutningen i dag.

Siste nytt

 • Graham Hansen i storform for Barca

  Caroline Graham Hansen var i storform da FC Barcelona slo Minsk 5–0 i den første av to åttedelsfinaler i Mesterligaen torsdag kveld. Den tidligere Wolfsburg-spilleren noterte seg for målgivende på Barcelonas to første nettkjenninger. Hun ble tatt av banen etter en snau time, sannsynligvis for å være uthvilt til større oppgaver. Returkampen mellom Barcelona og Minsk spilles 30. oktober.

  Caroline Graham Hansen
  Foto: FC Barcelona Femení/Twitter
 • Remis for Carlsen på Isle of Man

  Verdensmester Magnus Carlsen ble presset av unge Kirill Aleksejenko, men kom aldri i virkelig trøbbel og spilte remis med svarte brikker på Isle of Man torsdag. Etter fire timer ved brettet og 55 trekk ble spillerne enige om remis.

  magnus carlsen
  Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK
 • Behandler rasismesaken  28. oktober

  UEFAs disiplinærkommisjon skal 28. oktober behandle hendelsene i kampen mellom Bulgaria og England, der hjemmefans blamerte seg med apelyder og nazihilsener. Det bekrefter en UEFA-talsperson overfor nyhetsbyrået AFP.

  UEFA-president Aleksander Ceferins løfte om å gå til krig mot tribunerasisme vil bli satt på prøve når disiplinærkommisjonen diskuterer straffereaksjoner etter hendelsene i EM-kvalifiseringskampen i Sofia.

  15 personer er identifisert gjennom videobilder av publikum på Vasil Levski stadion. En 18-åring ble onsdag siktet for å ha gjort nazihilsen, og fire andre er bøtelagt og bannlyst fra idrettstribuner i to år. (NTB)

  Euro 2020 Qualifier - Group A - Bulgaria v England
  Foto: Carl Recine / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal