Hopp til innhold

Slakter sikkerheten i VM-løypa

PONFERRADA (NRK.no): Sykkelpresident Harald Tidemann Hansen varsler oppvask med Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) etter at den norske servicebilen kjørte av veien under VM i Spania.

Ulykke i sykkel-VM

Sykkelpresident Harald Tidemann Hansen er slett ikke imponert over sikkerheten rundt VM-løypa der den norske servicebilen krasjet søndag.

Foto: NTBScanpix

– Lærdommen er at når man ser den utforkjøringen som var her, uten sikring - for her kommer det plutselig en tilskuer ut i veien og de må gjøre en unnamanøver som gjør at de sklir ut av veien - så burde løypa vært sikret, iallfall i en slik utforkjøring. Det skal vi ta lærdom av. Dette skal jeg ta opp med sikkerhetsansvarlig i UCI. Dette må de ta hensyn til i årene fremover, sier en preget Harald Tiedemann Hansen.

Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen dro på sykehuset for å besøke den skadde landslagstreneren Stig Kristiansen søndag kveld.

Kristiansen pådro seg beinbrudd og fikk hofta ut av ledd da den norske servicebilen kjørte av veien under søndagens landeveisritt i sykkel-VM i spanske Ponferrada.

– Når man ser på hvordan bilen ser ut er vi sjeleglade for de involverte er ved godt mot, sier sykkelpresidenten til NRK.

– Fælt å se bilen i grøften

Kristoff

RAMMET RYTTERNE: Alexander Kristoff er lettet over at det går bra med de involverte i ulykken.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– En arrangørtabbe?

– Ja, det vil jeg si. De burde sett at dersom det kommer tilskuere i den utforkjøringen, så kan det få fatale konsekvenser. De burde sikret løypa bedre, slår sykkelpresidenten fast.

Det ble bestemt at de tre norske rytterne, Alexander Kristoff (8.-plass), Edvald Boasson Hagen (28.-plass) og Lars Petter Nordhaug (37.-plass) skulle skjermes under selve rittet, men ryktet om ulykken nådde raskt fram til rytterne.

– Vi fikk høre at det var en stygg krasj, men at det gikk greit med de involverte. Det er ikke noe særlig å se lagbilen så stygt skadet på sida av veien. Jeg blei litt dårlig av å se det, sier Lars Petter Nordhaug til NRK.

– Vi skjønte at vi ikke hadde servicebil. Jeg skulle gjerne ha skifta hjul. Kjedet hoppa en del i dag, men det gikk greit. Så lenge det går bra med de involverte i ulykka er det godt nytt, sier Alexander Kristoff til NRK.

– Så ulykken var ikke utslagsgivende for deg?

– Nei, men jeg hadde tekniske problemer i dag. Det eneste jeg gjorde var å stille på giret, men jeg fikk de tygnste girene til å fungere før slutt, så det var ikke kritisk med tanke på spurten, sier Kristoff.

– Vi så bilen og hadde hørt fra andre at de hadde brukket beina, men det er godt det ikke gikk enda verre. Det var fælt å se at bilen sto i grøfta og så fæl ut. Vi fikk høre fra andre biler. Du lurte da du så bilen, men det er betryggende at det etter forholdene gikk OK, sier Edvald Boasson Hagen.

– Verste jeg har vært med på

Sportssjef Hans Falk hoppet inn i en lånt servicebil, mens Kristiansen og Josefsen ble behandlet på et lokalt sykehus.

– Jeg har aldri opplevd at det har gått så galt. Det hender bilene kjører borti hverandre, men dette er det verste jeg har vært med på. Jeg satte meg i bilen og tenkte på Stig, Tommy og vår kroatiske passasjer. Det kunne like gjerne vært meg som satt i bilen. Jeg kan ikke si at jeg hadde 100 prosent fokus på rittet på de første rundene, sier Falk til NTB.

Gleden ble borte

Det er uklart når Kristiansen og Josefsen får reise hjem til Norge. Landslagslege Stein Ørn vil ha duoen raskest mulig hjem, slik at de kan følges best mulig opp.

– Det er mange stygge brudd på de to våre, men de er ved godt mot. Vi er sjeleglad for at de er såpass oppegående. Dagen ble preget av alt annet enn rytterne, sier Harald Tiedemann Hansen.

Tidligere i VM-uken fikk han beskjeden om at Bergen får arrangere verdensmesterskapet i 2017, og fredag tok Sven Erik Bystrøm gull i U23-klassen. Det sportslige ble avsluttet med et solid landeveisritt søndag.

– Det har vært kontraster i dette VM-et. Nei, vi klarer ikke helt å glede oss over den gleden vi burde hatt med VM i Bergen, de fantastiske U23-resultatene og den solide avslutningen i dag.

Siste nytt

  • Luton misset seiershattrick mot Everton

    Luton prøvde å slå Everton for tredje gang denne sesongen, men måtte nøye seg med 1-1 og er fortsatt på nedrykksplass i Premier League.

    I en kamp med mange store sjanser til begge lag tok Everton ledelsen på et VAR-straffespark midt i første omgang, men Elijah Adebayo utlignet da han knuste Ashley Young i en duell ved lengste stolpe, tok ned ballen og knallet den i mål.

    Luton måtte vinne for å klatre forbi Nottingham Forest og ta seg over nedrykksstreken, men er i stedet bak på målforskjell med en kamp mer spilt.

    Everton kom fra seier i tre strake hjemmekamper og har tross sine poengstraffer berget plassen. Likevel ville laget gjerne fortsette seiersstimen.

    UZxSU_N9CXo
    Foto: AP
  • Schjelderup-perle hjalp Nordsjælland til seier

    En frisparkperle fra Andreas Schjelderup ble vinnermålet da Nordsjælland slo AGF 3-1 borte. Laget henger med i gullkampen i dansk fotball.

    Farum-laget inntok 2.-plassen tre poeng bak Brøndby, men ett foran FC København og Midtjylland før de tre andre topplagene skal i aksjon søndag.

    Halvparten av målene i kampen ble scoret av banens to nordmenn, for på overtid reduserte Magnus Knudsen for AGF, som torsdag spiller cupfinale mot Silkeborg.

    Søndag er det storkamp mellom Midtjylland og Brøndby, mens FC København gjester nettopp Silkeborg. (NTB)

    Z9MpMJjlMEg
    Foto: NTB
  • Stian Solberg ga ishockeylandslaget 1-0-seier over Latvia i forlengning

    Stian Solberg vant pucken, gikk fra egen halvdel og ga Norges ishockeylandslag 1-0-seier over Latvia etter 37 sekunder i forlengningen fredag.

    Det skjedde etter tre målløse perioder i Riga.

    Det norske laget gikk rett i strupen på bronsevinneren fra fjorårets VM og dominerte den første perioden. Norge vant skuddstatistikken i de første 20 minuttene 13-2, og supertalentet Michael Brandsegg-Nygård hadde to stolpetreff.

    Solberg er svært ettertraktet og kan i juni bli den første norske spiller som velges i første runde i NHL-draften.

    Lagene møtes igjen lørdag i generalprøven før elite-VM. Mandag offentliggjør landslagssjef Tobias Johansson troppen til mesterskapet i Tsjekkia. Norge spiller sin første kamp mot Sveits fredag 10. mai. (NTB)

    x0J7YQ1S8hE
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal