Hopp til innhold

Slakter engelske supportere etter nye blodige sammenstøt: – Pinlig

MARSEILLE/OSLO (NRK) Fotballsupportere barker sammen i timene før kveldens EM-kamp i Marseille. Nå fryktes det at politiets oppførsel skal føre til mer bråk.

Engelske supportere kaster flasker i Marseille.
Foto: JEAN-PAUL PELISSIER / Reuters

– Det er farlig å være her i den forstand at det er uoversiktlig, og flasker flyr gjennom lufta, sier NRKs korrespondent Tore Tollersrud på telefon fra Marseille.

Bare timer før England møter Russland i EM, er det fullt kaos i den franske havnebyen. Ifølge det lokale politiet er både engelske, russiske og franske fotballsupportere involvert - i tillegg til politiet.

Sammen med sin fotograf måtte Tollersrud løpe for å unngå flyvende flasker.

– Det har bygget seg opp gjennom hele dagen. Så tok det plutselig full fyr rundt klokka 16. Flaskekasting, kraftig bruk av tåregass og basketak. Nå står politiet utenfor her oppstilt i en slags manngard, mens hele plassen ser ut som en eneste stor haug av knuste flasker og øl-kartonger, sier Tollersrud.

En rekke bilder fra Marseille viser blødende engelskmenn med øl i hendene. Flere engelske supportere sier til NRK at de mener politiet overreagerer.

Fotball-EM 2016

Slik så det ut i havnekvarteret i Marseille lørdag formiddag.

Tre dager med vold

Kampene i byen har pågått i flere dager. Politikerprofil Andy Burnham er ikke nådeløs i omtalen av landsmennene på fotballtur.

– Hvis du tenker på terrortrusselen og alt det andre som franksmennene har å stri med, så er oppførselen til disse England-«supporterne» enda mer pinlig, skriver han på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Også BBC-ekspert og tidligere landslagsspiller Gary Lineker involverer seg.

– Kvalmende, melder han.

Laster Twitter-innhold

Ikke bare engelske syndere

Selv om engelskmennene får krass kritikk, melder flere medier at skylda også ligger på både politiet og på franske og russiske «ultras», ekstreme fotballsupportere. Ifølge The Mirror har engelske supportergrupper blitt angrepet av franske fotballpøbler helt uten provokasjon.

Sikkerhetsoppbudet i byen er enormt, og det står en mengde politifolk og observerer hovedpuben til de engelske supporterne til enhver tid. Ian King, en England-supporter i Marseille, frykter at politiets offensive taktikk kan fremprovosere flere sammenstøt.

– Politiet har skapt trøbbel, sier han til The Guardian.

Tidligere politibetjent Chris Hobbs, som har erfaring fra fotballsikkerhet, er enig i at det franske politiet er «annerledes».

– Jeg tror at etter voldsepisodene torsdag, så reagerer de hver gang de ser høylytte grupper. Hvis det franske politiet kommer for nærmer, så kommer folk til å bli skadet. Og det er engelskmennene, spår Hobbs.

Laster Twitter-innhold

Rolig i fansonen

Inntil videre er alt under kontroll i den såkalte fansonen, hvor det er plass til 80.000 fotballsupportere. Ingen av vaktene ønsker å si til NRK om de forventer bråk også her utover kvelden.

Det engelske fotballforbundet har oppfordret de engelske til å oppføre seg.

– Vi er veldig skuffet over scenene i Marseille, lyder meldingen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

  • Molde møter Sarpsborg i cupen – VIF trakk HamKam

    Molde skal opp mot Sarpsborg i jakten på kvartfinaleplass i årets fotball-NM.

    Molde slo Hødd 3-1 onsdag og sikret seg en plass i den fjerde runden.

    Lillestrøm overrasket og slo Bodø/Glimt 4-2 onsdag. «Fugla» møter Strømsgodset i den neste fasen. Kampene spilles 8. mai før det blir et opphold fram til høstsesongen.

    Vålerenga slo ut Tromsø på hjemmebane onsdag og får ny hjemmekamp når HamKam kommer på besøk.

    I alt åtte eliteserielag er ute av årets cup. I tillegg til Molde og Lillestrøm er Fredrikstad, KFUM Oslo, HamKam, Strømsgodset, Viking og Sarpsborg 08 videre.

    Molde vant cupen i fjor med 1-0-seier over Glimt.

    Alle kampene:

    Eidsvold Turn – Sandnes Ulf

    Stabæk – Bryne

    Strømsgodset – Lillestrøm

    Raufoss – Fredrikstad

    Vålerenga – HamKam

    Lysekloster – KFUM

    Molde – Sarpsborg

    Levanger – Viking (NTB)

    Molde
    Foto: NTB
  • Hoelgaard på tiendeplass i Frankfurt

    Markus Hoelgaard ble beste nordmann i éndagsrittet Eschborn-Frankfurt onsdag. Det tradisjonsrike rittet ble som vanlig arrangert 1. mai og er et ritt som Alexander Kristoff har vunnet flere ganger tidligere.

    Løypa har de siste to utgavene blitt gjort hardere og opp Feldberg for andre gang måtte Kristoff slippe. Det norske Uno-X-laget satt da med Ådne Holter, Søren Wærenskjold, Odd Christian Eiking og Markus Hoelgaard i feltet.

    Wærenskjold måtte slippe i rittets siste stigning og til slutt ble det en spurt fra en gruppe på 36 ryttere. Der var Maxime Van Gils best og vant foran Alex Aranburu og Riley Sheehan.

    Hoelgaard ble nummer ti i spurten, mens Holter og Eiking kom inn til henholdsvis 28. og 29. plass.

    Markus Hoelgaard
    Foto: Fredrik Hagen / NTB
  • Vålerenga videre i cupen: Første hjemmeseier på 227 dager

    Vålerenga rykket på dramatisk vis ned i fjor. Mye av grunnen var at de slet stort på hjemmebane i Oslo, hvor de kun vant tre av 18 kamper (15 seriekamper, to cupkamper og én kvalifiseringskamp).

    Også årets sesong har startet dårlig på hjemmebane, med ett poeng på de to første seriekampene.

    Onsdag fikk Vålerenga endelig juble for seier igjen på hjemmebane, deres første hjemmeseier siden de slo Aalesund i serien 17. september i fjor.

    I etterkant av det hadde de spilt åtte hjemmekamper uten seier, før de altså kunne innkassere cupavansement etter 1-0 mot Tromsø.

    Simen Juklerød scoret kampens eneste mål med et godt plassert skudd i første ekstraomgang.

    For Tromsø fortsetter katastrofe-starten på sesongen. Fjorårets bronsevinner i Eliteserien har tapt samtlige fire kamper i Eliteserien til nå i år og er nå også slått ut av cupen.

    Vålerenga

Sendeplan

Kl. Program Kanal