Hopp til innhold

Anand får taktikk-slakt: – Han må i hvert fall prøve å vinne

Vishy Anand (43) må tåle kraftig kritikk for å ikke en gang forsøke å true Magnus Carlsens klare ledelse i sjakk-VM.

Vishy Anand

Viswanathan Anand har til gode å sette Magnus Carlsen under press i sjakk-VM. Det forundrer sjakkprofiler.

Foto: Anantha Krishnan / NTB scanpix

– Jeg klarer bare ikke å forstå hvorfor Anand spiller på sine svakheter og Carlsens styrker, skriver Hikaru Nakamura, rangert som verdens fjerde beste sjakkspiller, på Twitter.

Vishy Anand

Viswanathan Anand drar en finger over leppene i konsentrasjon. Indiske journalister mener landsmannen burde valgt en mer aggressiv åpning mot Carlsen.

Foto: BABU / Reuters

Han er en av mange som har hengt seg opp i Vishy Anands usedvanlig lite offensive spill i de to seneste VM-partiene i Chennai.

Remis på remis

Mandag spilte Carlsen og Anand remis i det sjuende partiet, og tirsdag ble nærmest en gjentakelse av mandagen: de to sjakkduellantene tok hverandre i hånden etter nok et remis-resultat - det sjette totalt i VM.

De gjentakende remis-resultatene gir klar fordel Magnus Carlsen, som altså har en to poengs ledelse på sin indiske motstander etter å ha vunnet to partier forrige uke.

Nordmannen trenger nå bare halvannet poeng på de fire siste partiene for å sikre seg verdensmestertittelen.

Anand må på sin side ha minst to seire for ikke å tape.

– Må i hvert fall prøve!

– Det er litt trist å se den lynraske, kalkulerende og enormt taktiske maskinen som Anand en gang var, spille som det her, skriver Nakamura videre på Twitter.

– På dette stadiet - hvem bryr seg om man taper 10 partier på rad. Man må i hvert fall prøve å vinne! Det virker som om Anands strategi er.... ?, fortsetter amerikaneren.

Også Nigel Short, mannen som spilte VM-kamp mot Garry Kasparov tilbake i 1993, slutter seg til kritikken.

– Jeg skal ikke benekte at det er en voldsom oppgave å skulle forsøke å bekjempe Carlsen med svarte brikker. Men du kan i hvert fall prøve, skriver Nigel Short på mikrobloggtjenesten.

– Det er for tidlig å fastslå at Anand har gitt opp, men det føles nesten sånn, fortsetter briten.

 • Tror du Vishy Anand har gitt opp kampen om seieren? Si din mening og diskutér på NRK-sportens Facebook-side NRK Sport, eller NRK Sjakk.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Nigel Short og Hikaru Nakamura

KRITISKE: Nigel Short (t.v) fra Storbritannia og Hikaru Nakamura fra USA.

Foto: NTB Scanpix

Indisk presse med kritiske spørsmål

Anand fikk også spørsmål fra indiske journalister om hvorfor han ikke gikk mer til angrep under tirsdagens åttende VM-parti.

Journalistene påpekte at da Carlsen startet med kongebonden, kunne Anand nemlig valgt å starte med et såkalt «siciliansk forsvar» - ansett for å være et meget offensivt forsvar - men inderen valgte heller «Berlin-forsvar», ansett for å være den trygge varianten.

Også den norske storspilleren Jonathan Tisdall bet seg merke i Anands overraskende defensive mottrekk i åpningen.

Magnus Carlsen

SELVSIKKER: Magnus Carlsen fremstod sjeldent selvsikker og humørfylt under pressekonferansen etter tirsdagens parti. Jeg har ikke noe imot å spille remis, sa han.

Foto: BABU / Reuters

– Det sier veldig mye at Anand velger å gjemme seg bort i stedet for å ta sjansen og komme ut og slåss, sier Tisdall til NRK.no.

Anand besvarte kritikken mot den defensive åpningen på følgende måte:

– Vel, jeg visste ikke hvilke intensjoner han (Magnus Carlsen journ.anm.) hadde, og siciliansk forsvar var ikke noe opplagt valg. Jeg tenkte en god stund og bestemte meg for å gå for det jeg gjorde, forklarte Anand, før han fortsatte:

Har han resignert?

– Kampsituasjonen taler for seg selv, og det er min jobb å gjøre noe med det. Jeg får forsøke på nytt i neste parti, sa Anand, og lente seg tilbake i stolen.

Stormester Tisdall har dekket sjakk som frilandsjournalist i over ti år, blant annet for Reuters. Han kan bare tenke seg én god grunn til at Anand spiller såpass defensivt – om det ikke er snakk om resignasjon.

– Det eneste jeg kan tenke meg som vil forsvare dette, er at han spiller død. At han prøver å få Magnus til å tro at han har gitt opp. Men hvis jeg ser på kampen som helhet, har jeg et veldig sterkt inntrykk av at han var klar til å overrekke tittelen til Magnus allerede før det begynte, sier Tisdall.

– Når kan vi forvente dynamitt?

Nok en indisk journalist fulgte opp med et kritisk spørsmål til Anand:

– Når kan vi forvente å se mer dynamitt-spill fra deg?

– Nå er ikke tiden for å analysere spill. La oss diskutere hva som kunne vært gjort annerledes når denne VM-kampen er ferdigspilt, avsluttet han.

– Ja, la oss ta diskusjonen etterpå, fulgte Carlsen opp med.

Også NRKs ekspert stiller seg undrende til Anands taktikk med fire VM-partier igjen å spille. Torstein Bae mener Anand vinne på torsdag om VM-kampen skal bevare spenningen til siste slutt.

Må tvinge Magnus til å gjøre feil

– Vishy Anand fikk ikke det helt store å tygge på i dag. Med tanke på matchsituasjonen er nok Carlsen innstilt på å trygge remis så ofte som mulig, sier Torstein Bae, som følger VM-kampen i NRKs sjakkstudio.

– Anand har hvite brikker i neste parti, og nå må han gå hardt ut og han må vinne. Han må ta store sjanser, og forsøke å få til at Magnus tråkker feil. Foreløpig har han ikke bydd Magnus på de store utfordringene, sier Bae, og legger til:

– Anands store problem er at Magnus Carlsen nesten aldri gjør feil, sier han.

Slik valgte Magnus Carlsen å svare på sitt første spørsmål under pressekonferansen etter det 8. partiet.

VIDEO: Magnus Carlsen var i meget godt humør på pressekonferansen etter tirsdagens parti. Nordmannen spøkte blant annet om dopingkontrollen de måtte gjennom etter partiet.

Sportsnyheter

Stortalentene fryktet for sesongen – tårene trillet etter medaljeklemmen

Mangekamptalentet Henriette Jæger (18) fikk OL-drømmen knust og har slitt med skader i et helt år. Møtet med venninnen Andrea Rooth (20) etter comebackene ble stort for begge.

Siste nytt

 • Serena Williams tapte i sin første singlekamp på ett år

  Serena Williams tapte for franske Harmony Tan i den første runden av Wimbledon. Det var amerikanerens første singlekamp siden samme turnering i fjor.

  Williams hadde før tirsdagens oppgjør ikke konkurrert i single siden 28. juni i fjor. Da måtte hun gi seg underveis i 1.-rundeoppgjøret i Wimbledon med skade.

  40 år gamle Williams er helt nede på 1204.-plass på verdensrankingen og fikk innpass i årets utgave av Wimbledon som et «wild card». Det vil si at arrangørene automatisk ga henne plass i den prestisjetunge turneringen hun har vunnet sju ganger i single.

  Hun tapte finalen på gresset i London både i 2018 og 2019. Hun har vunnet double seks ganger sammen med søsteren Venus.

  Tirsdag var hun tilbake, men etter en lang og jevn kamp tapte hun til slutt med settsifrene 5-7, 6-1, 6-6 (7-10). Dermed blir den tidligere verdenseneren stående på 98 seirer i Wimbledon-sammenheng i single.

  Hun viste mye følelser underveis i kampen.

  Tan møter spanske Sara Sorribes Tormo i 2. runde. Verdensener Iga Swiatek gjorde kort prosess med kroatiske Jana Fett med seier 6-0, 6-3.

  APTOPIX Britain Wimbledon Tennis
  Foto: Alberto Pezzali / AP
 • PGA- og europatouren styrker samarbeidet – vil bekjempe LIV-touren

  PGA-touren har sammen med europatouren skrevet under på en avtale som strekker seg ut 2035. De vil jobbe sammen for å bekjempe Saudi-finansierte LIV Golf.

  Blant annet sikter de mot å øke premiepengene i håp om at færre bytter over til den rike Saudi-touren, sier de i en pressemelding.

  PGA skal også gå i gang med å etablere tre nye internasjonale turneringer med store pengesjekker.

  Begge tourene har vært klare i sitt standpunkt om spillere som slutter seg til LIV-touren. PGA har bannlyst en rekke spillere fra sine turneringer så langt.

  I tillegg skal de sette klarere linjer for hvordan spillere kan forflytte seg mellom PGA- og europatouren. Fra 2023 får topp ti i sammendraget i europatouren innpass i PGA-turneringer den kommende sesongen.

  – Vi er veldig fornøyde med dette forlengede partnerskapet, sier PGA-sjef Jay Monahan.

  PGA vil også være mer involvert i europatouren framover. De skal øke sin eierandel fra 15 til 40 prosent i European Tour Productions.

  Travelers Championship - Preview Day 3
  Foto: Michael Reaves / AFP
 • Svensk back forlenger med russisk ishockeylag

  Robin Press har signert en ny kontrakt med russiske Severstal Tsjerepovets. Han er første svenske hockeyspiller som gjør det etter Russlands krig i Ukraina.

  Det skriver Aftonbladet.

  Press skrev under for KHL-laget foran sist sesong, og nå har han forlenget med ytterligere ett år. Aftonbladet skriver at det fortsatt er et flertall svenske spillere som har kontrakt med KHL-lag, men at 27 år gamle Press er den første til å signere en kontrakt etter krigens start.

  I mars ble det klart at basketballstjernen Jonas Jerebko ble stengt ute av det svenske landslaget i basketball etter at han valgte å skrive under for russiske CSKA.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste