Anand får taktikk-slakt: – Han må i hvert fall prøve å vinne

Vishy Anand (43) må tåle kraftig kritikk for å ikke en gang forsøke å true Magnus Carlsens klare ledelse i sjakk-VM.

Vishy Anand

Viswanathan Anand har til gode å sette Magnus Carlsen under press i sjakk-VM. Det forundrer sjakkprofiler.

Foto: Anantha Krishnan / NTB scanpix

– Jeg klarer bare ikke å forstå hvorfor Anand spiller på sine svakheter og Carlsens styrker, skriver Hikaru Nakamura, rangert som verdens fjerde beste sjakkspiller, på Twitter.

Vishy Anand

Viswanathan Anand drar en finger over leppene i konsentrasjon. Indiske journalister mener landsmannen burde valgt en mer aggressiv åpning mot Carlsen.

Foto: BABU / Reuters

Han er en av mange som har hengt seg opp i Vishy Anands usedvanlig lite offensive spill i de to seneste VM-partiene i Chennai.

Remis på remis

Mandag spilte Carlsen og Anand remis i det sjuende partiet, og tirsdag ble nærmest en gjentakelse av mandagen: de to sjakkduellantene tok hverandre i hånden etter nok et remis-resultat - det sjette totalt i VM.

De gjentakende remis-resultatene gir klar fordel Magnus Carlsen, som altså har en to poengs ledelse på sin indiske motstander etter å ha vunnet to partier forrige uke.

Nordmannen trenger nå bare halvannet poeng på de fire siste partiene for å sikre seg verdensmestertittelen.

Anand må på sin side ha minst to seire for ikke å tape.

– Må i hvert fall prøve!

– Det er litt trist å se den lynraske, kalkulerende og enormt taktiske maskinen som Anand en gang var, spille som det her, skriver Nakamura videre på Twitter.

– På dette stadiet - hvem bryr seg om man taper 10 partier på rad. Man må i hvert fall prøve å vinne! Det virker som om Anands strategi er.... ?, fortsetter amerikaneren.

Også Nigel Short, mannen som spilte VM-kamp mot Garry Kasparov tilbake i 1993, slutter seg til kritikken.

– Jeg skal ikke benekte at det er en voldsom oppgave å skulle forsøke å bekjempe Carlsen med svarte brikker. Men du kan i hvert fall prøve, skriver Nigel Short på mikrobloggtjenesten.

– Det er for tidlig å fastslå at Anand har gitt opp, men det føles nesten sånn, fortsetter briten.

 • Tror du Vishy Anand har gitt opp kampen om seieren? Si din mening og diskutér på NRK-sportens Facebook-side NRK Sport, eller NRK Sjakk.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Nigel Short og Hikaru Nakamura

KRITISKE: Nigel Short (t.v) fra Storbritannia og Hikaru Nakamura fra USA.

Foto: NTB Scanpix

Indisk presse med kritiske spørsmål

Anand fikk også spørsmål fra indiske journalister om hvorfor han ikke gikk mer til angrep under tirsdagens åttende VM-parti.

Journalistene påpekte at da Carlsen startet med kongebonden, kunne Anand nemlig valgt å starte med et såkalt «siciliansk forsvar» - ansett for å være et meget offensivt forsvar - men inderen valgte heller «Berlin-forsvar», ansett for å være den trygge varianten.

Også den norske storspilleren Jonathan Tisdall bet seg merke i Anands overraskende defensive mottrekk i åpningen.

Magnus Carlsen

SELVSIKKER: Magnus Carlsen fremstod sjeldent selvsikker og humørfylt under pressekonferansen etter tirsdagens parti. Jeg har ikke noe imot å spille remis, sa han.

Foto: BABU / Reuters

– Det sier veldig mye at Anand velger å gjemme seg bort i stedet for å ta sjansen og komme ut og slåss, sier Tisdall til NRK.no.

Anand besvarte kritikken mot den defensive åpningen på følgende måte:

– Vel, jeg visste ikke hvilke intensjoner han (Magnus Carlsen journ.anm.) hadde, og siciliansk forsvar var ikke noe opplagt valg. Jeg tenkte en god stund og bestemte meg for å gå for det jeg gjorde, forklarte Anand, før han fortsatte:

Har han resignert?

– Kampsituasjonen taler for seg selv, og det er min jobb å gjøre noe med det. Jeg får forsøke på nytt i neste parti, sa Anand, og lente seg tilbake i stolen.

Stormester Tisdall har dekket sjakk som frilandsjournalist i over ti år, blant annet for Reuters. Han kan bare tenke seg én god grunn til at Anand spiller såpass defensivt – om det ikke er snakk om resignasjon.

– Det eneste jeg kan tenke meg som vil forsvare dette, er at han spiller død. At han prøver å få Magnus til å tro at han har gitt opp. Men hvis jeg ser på kampen som helhet, har jeg et veldig sterkt inntrykk av at han var klar til å overrekke tittelen til Magnus allerede før det begynte, sier Tisdall.

– Når kan vi forvente dynamitt?

Nok en indisk journalist fulgte opp med et kritisk spørsmål til Anand:

– Når kan vi forvente å se mer dynamitt-spill fra deg?

– Nå er ikke tiden for å analysere spill. La oss diskutere hva som kunne vært gjort annerledes når denne VM-kampen er ferdigspilt, avsluttet han.

– Ja, la oss ta diskusjonen etterpå, fulgte Carlsen opp med.

Også NRKs ekspert stiller seg undrende til Anands taktikk med fire VM-partier igjen å spille. Torstein Bae mener Anand vinne på torsdag om VM-kampen skal bevare spenningen til siste slutt.

Må tvinge Magnus til å gjøre feil

– Vishy Anand fikk ikke det helt store å tygge på i dag. Med tanke på matchsituasjonen er nok Carlsen innstilt på å trygge remis så ofte som mulig, sier Torstein Bae, som følger VM-kampen i NRKs sjakkstudio.

– Anand har hvite brikker i neste parti, og nå må han gå hardt ut og han må vinne. Han må ta store sjanser, og forsøke å få til at Magnus tråkker feil. Foreløpig har han ikke bydd Magnus på de store utfordringene, sier Bae, og legger til:

– Anands store problem er at Magnus Carlsen nesten aldri gjør feil, sier han.

Slik valgte Magnus Carlsen å svare på sitt første spørsmål under pressekonferansen etter det 8. partiet.

VIDEO: Magnus Carlsen var i meget godt humør på pressekonferansen etter tirsdagens parti. Nordmannen spøkte blant annet om dopingkontrollen de måtte gjennom etter partiet.

Siste nytt

 • Cas ga Barcelona medhold

  Idrettens voldgiftsrett (Cas) har avvist brasilianske Santos' krav på drøyt 650 millioner kroner fra Barcelona i forbindelse med overgangen til Neymar i 2013. Det opplyste Barcelona på sitt nettsted tirsdag.

  Santos mente at den spanske storklubben skyldte dem litt over 61 millioner euro i forbindelse med overgangen.

  Årsaken var at Santos var utilfreds med måten overgangen ble gjennomført på da Barcelona inngikk en forhåndsavtale med Neymar og betalte dessuten en del av kjøpesummen til blant annet spillerens far.

  QPD8Ve3COXk
  Foto: Martin Meissner / Martin Meissner
 • BBC: Gjør comeback i Formel 1

  Fernando Alonso returnerer til formel 1-sirkuset to år etter at han ga seg. 38-åringen skal ifølge BBC være klar for å kjøre for Renault i 2021. Spanjolen vant to VM-titler med nettopp Renault i 2005 og 2006. Spanjolen kjørte sist i formel 1 for McLaren i 2018.

  M-jZpYYUNp0
  Foto: ECKEHARD SCHULZ
 • VG: Loe får 150.000 i Josimar-saken

  Etter stort press avslører Norges Fotballforbund at de har betalt Erik Loe 150.000 kroner etter at han ble krenket av generalsekretær Pål Bjerketvedt.

  Fotballtidsskriftet Josimar avslørte for en måned siden NFFs generalsekretær Pål Bjerketvedt som en kilde i forbindelse med en klagesak til Pressens Faglige Utvalg (PFU)

  – Det har vært såpass stor oppmerksomhet rundt dette at vi gjør et unntak fra prinsippene om at vi ikke går ut med opplysninger om personalsaker, president i NFF, Terje Svendsen til VG.

  Erik Loe
  Foto: Terje Bendiksby

Sendeplan

Kl. Program Kanal