NRK Meny
Normal

Anand får taktikk-slakt: – Han må i hvert fall prøve å vinne

Vishy Anand (43) må tåle kraftig kritikk for å ikke en gang forsøke å true Magnus Carlsens klare ledelse i sjakk-VM.

Vishy Anand

Viswanathan Anand har til gode å sette Magnus Carlsen under press i sjakk-VM. Det forundrer sjakkprofiler.

Foto: Anantha Krishnan / NTB scanpix

– Jeg klarer bare ikke å forstå hvorfor Anand spiller på sine svakheter og Carlsens styrker, skriver Hikaru Nakamura, rangert som verdens fjerde beste sjakkspiller, på Twitter.

Vishy Anand

Viswanathan Anand drar en finger over leppene i konsentrasjon. Indiske journalister mener landsmannen burde valgt en mer aggressiv åpning mot Carlsen.

Foto: BABU / Reuters

Han er en av mange som har hengt seg opp i Vishy Anands usedvanlig lite offensive spill i de to seneste VM-partiene i Chennai.

Remis på remis

Mandag spilte Carlsen og Anand remis i det sjuende partiet, og tirsdag ble nærmest en gjentakelse av mandagen: de to sjakkduellantene tok hverandre i hånden etter nok et remis-resultat - det sjette totalt i VM.

De gjentakende remis-resultatene gir klar fordel Magnus Carlsen, som altså har en to poengs ledelse på sin indiske motstander etter å ha vunnet to partier forrige uke.

Nordmannen trenger nå bare halvannet poeng på de fire siste partiene for å sikre seg verdensmestertittelen.

Anand må på sin side ha minst to seire for ikke å tape.

– Må i hvert fall prøve!

– Det er litt trist å se den lynraske, kalkulerende og enormt taktiske maskinen som Anand en gang var, spille som det her, skriver Nakamura videre på Twitter.

– På dette stadiet - hvem bryr seg om man taper 10 partier på rad. Man må i hvert fall prøve å vinne! Det virker som om Anands strategi er.... ?, fortsetter amerikaneren.

Også Nigel Short, mannen som spilte VM-kamp mot Garry Kasparov tilbake i 1993, slutter seg til kritikken.

– Jeg skal ikke benekte at det er en voldsom oppgave å skulle forsøke å bekjempe Carlsen med svarte brikker. Men du kan i hvert fall prøve, skriver Nigel Short på mikrobloggtjenesten.

– Det er for tidlig å fastslå at Anand har gitt opp, men det føles nesten sånn, fortsetter briten.

 • Tror du Vishy Anand har gitt opp kampen om seieren? Si din mening og diskutér på NRK-sportens Facebook-side NRK Sport, eller NRK Sjakk.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Nigel Short og Hikaru Nakamura

KRITISKE: Nigel Short (t.v) fra Storbritannia og Hikaru Nakamura fra USA.

Foto: NTB Scanpix

Indisk presse med kritiske spørsmål

Anand fikk også spørsmål fra indiske journalister om hvorfor han ikke gikk mer til angrep under tirsdagens åttende VM-parti.

Journalistene påpekte at da Carlsen startet med kongebonden, kunne Anand nemlig valgt å starte med et såkalt «siciliansk forsvar» - ansett for å være et meget offensivt forsvar - men inderen valgte heller «Berlin-forsvar», ansett for å være den trygge varianten.

Også den norske storspilleren Jonathan Tisdall bet seg merke i Anands overraskende defensive mottrekk i åpningen.

Magnus Carlsen

SELVSIKKER: Magnus Carlsen fremstod sjeldent selvsikker og humørfylt under pressekonferansen etter tirsdagens parti. Jeg har ikke noe imot å spille remis, sa han.

Foto: BABU / Reuters

– Det sier veldig mye at Anand velger å gjemme seg bort i stedet for å ta sjansen og komme ut og slåss, sier Tisdall til NRK.no.

Anand besvarte kritikken mot den defensive åpningen på følgende måte:

– Vel, jeg visste ikke hvilke intensjoner han (Magnus Carlsen journ.anm.) hadde, og siciliansk forsvar var ikke noe opplagt valg. Jeg tenkte en god stund og bestemte meg for å gå for det jeg gjorde, forklarte Anand, før han fortsatte:

Har han resignert?

– Kampsituasjonen taler for seg selv, og det er min jobb å gjøre noe med det. Jeg får forsøke på nytt i neste parti, sa Anand, og lente seg tilbake i stolen.

Stormester Tisdall har dekket sjakk som frilandsjournalist i over ti år, blant annet for Reuters. Han kan bare tenke seg én god grunn til at Anand spiller såpass defensivt – om det ikke er snakk om resignasjon.

– Det eneste jeg kan tenke meg som vil forsvare dette, er at han spiller død. At han prøver å få Magnus til å tro at han har gitt opp. Men hvis jeg ser på kampen som helhet, har jeg et veldig sterkt inntrykk av at han var klar til å overrekke tittelen til Magnus allerede før det begynte, sier Tisdall.

– Når kan vi forvente dynamitt?

Nok en indisk journalist fulgte opp med et kritisk spørsmål til Anand:

– Når kan vi forvente å se mer dynamitt-spill fra deg?

– Nå er ikke tiden for å analysere spill. La oss diskutere hva som kunne vært gjort annerledes når denne VM-kampen er ferdigspilt, avsluttet han.

– Ja, la oss ta diskusjonen etterpå, fulgte Carlsen opp med.

Også NRKs ekspert stiller seg undrende til Anands taktikk med fire VM-partier igjen å spille. Torstein Bae mener Anand vinne på torsdag om VM-kampen skal bevare spenningen til siste slutt.

Må tvinge Magnus til å gjøre feil

– Vishy Anand fikk ikke det helt store å tygge på i dag. Med tanke på matchsituasjonen er nok Carlsen innstilt på å trygge remis så ofte som mulig, sier Torstein Bae, som følger VM-kampen i NRKs sjakkstudio.

– Anand har hvite brikker i neste parti, og nå må han gå hardt ut og han må vinne. Han må ta store sjanser, og forsøke å få til at Magnus tråkker feil. Foreløpig har han ikke bydd Magnus på de store utfordringene, sier Bae, og legger til:

– Anands store problem er at Magnus Carlsen nesten aldri gjør feil, sier han.

Slik valgte Magnus Carlsen å svare på sitt første spørsmål under pressekonferansen etter det 8. partiet.

VIDEO: Magnus Carlsen var i meget godt humør på pressekonferansen etter tirsdagens parti. Nordmannen spøkte blant annet om dopingkontrollen de måtte gjennom etter partiet.

Siste nytt

 • Hockeygutta med full kontroll

  De norske ishockeyherrene viste solide takter mot Frankrike i kveld. Franskmennene ble banket 6-0 etter en norsk kanonstart. – Vi var «på» stort sett i hele kampen, og det er jeg fornøyd med, sier landslagssjef Petter Thoresen til NTB.

  patrick
  Foto: LARSEN, HÃ¥KON MOSVOLD / NTB SCANPIX
 • Lunde irritert over arrangørene

  Katrine Lunde var irritert etter VM-seieren over Nederland i kveld. Dopingkontrollen kom ikke i gang. – Dette tar for lang tid. Ikke får vi restituert heller, sa en litt oppgitt Lunde til NTB i pressesonen.

  Katrine Lunde Haraldsen jubler
  Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpi
 • Christiansen tok også bronse

  Henrik Christiansen tok bronse på 1500 meter fristil under svømme-EM i København i kveld. 21-åringen fra Skjetten svømte inn på 14:25,66, og endte elleve sekunder bak ukrainske Mykhaylo Romanchuk, som vant distansen.

  Henrik Christiansen
  Foto: SVT

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup alpint: Super-G kvinner
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cup alpint: Super-G kvinner
V-cup alpint: Super-G kvinner
V-cup kombinert, hopp
V-cup langrenn: 10 km fri teknikk, kvinner
V-cup alpint: Super-G kvinner
V-cup langrenn: 10 km fri teknikk kvinner
V-cup skiskyting: Jaktstart kvinner
V-cup alpint: Utfor, menn