NRK Meny
Normal

Anand får taktikk-slakt: – Han må i hvert fall prøve å vinne

Vishy Anand (43) må tåle kraftig kritikk for å ikke en gang forsøke å true Magnus Carlsens klare ledelse i sjakk-VM.

Vishy Anand

Viswanathan Anand har til gode å sette Magnus Carlsen under press i sjakk-VM. Det forundrer sjakkprofiler.

Foto: Anantha Krishnan / NTB scanpix

– Jeg klarer bare ikke å forstå hvorfor Anand spiller på sine svakheter og Carlsens styrker, skriver Hikaru Nakamura, rangert som verdens fjerde beste sjakkspiller, på Twitter.

Vishy Anand

Viswanathan Anand drar en finger over leppene i konsentrasjon. Indiske journalister mener landsmannen burde valgt en mer aggressiv åpning mot Carlsen.

Foto: BABU / Reuters

Han er en av mange som har hengt seg opp i Vishy Anands usedvanlig lite offensive spill i de to seneste VM-partiene i Chennai.

Remis på remis

Mandag spilte Carlsen og Anand remis i det sjuende partiet, og tirsdag ble nærmest en gjentakelse av mandagen: de to sjakkduellantene tok hverandre i hånden etter nok et remis-resultat - det sjette totalt i VM.

De gjentakende remis-resultatene gir klar fordel Magnus Carlsen, som altså har en to poengs ledelse på sin indiske motstander etter å ha vunnet to partier forrige uke.

Nordmannen trenger nå bare halvannet poeng på de fire siste partiene for å sikre seg verdensmestertittelen.

Anand må på sin side ha minst to seire for ikke å tape.

– Må i hvert fall prøve!

– Det er litt trist å se den lynraske, kalkulerende og enormt taktiske maskinen som Anand en gang var, spille som det her, skriver Nakamura videre på Twitter.

– På dette stadiet - hvem bryr seg om man taper 10 partier på rad. Man må i hvert fall prøve å vinne! Det virker som om Anands strategi er.... ?, fortsetter amerikaneren.

Også Nigel Short, mannen som spilte VM-kamp mot Garry Kasparov tilbake i 1993, slutter seg til kritikken.

– Jeg skal ikke benekte at det er en voldsom oppgave å skulle forsøke å bekjempe Carlsen med svarte brikker. Men du kan i hvert fall prøve, skriver Nigel Short på mikrobloggtjenesten.

– Det er for tidlig å fastslå at Anand har gitt opp, men det føles nesten sånn, fortsetter briten.

 • Tror du Vishy Anand har gitt opp kampen om seieren? Si din mening og diskutér på NRK-sportens Facebook-side NRK Sport, eller NRK Sjakk.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Nigel Short og Hikaru Nakamura

KRITISKE: Nigel Short (t.v) fra Storbritannia og Hikaru Nakamura fra USA.

Foto: NTB Scanpix

Indisk presse med kritiske spørsmål

Anand fikk også spørsmål fra indiske journalister om hvorfor han ikke gikk mer til angrep under tirsdagens åttende VM-parti.

Journalistene påpekte at da Carlsen startet med kongebonden, kunne Anand nemlig valgt å starte med et såkalt «siciliansk forsvar» - ansett for å være et meget offensivt forsvar - men inderen valgte heller «Berlin-forsvar», ansett for å være den trygge varianten.

Også den norske storspilleren Jonathan Tisdall bet seg merke i Anands overraskende defensive mottrekk i åpningen.

Magnus Carlsen

SELVSIKKER: Magnus Carlsen fremstod sjeldent selvsikker og humørfylt under pressekonferansen etter tirsdagens parti. Jeg har ikke noe imot å spille remis, sa han.

Foto: BABU / Reuters

– Det sier veldig mye at Anand velger å gjemme seg bort i stedet for å ta sjansen og komme ut og slåss, sier Tisdall til NRK.no.

Anand besvarte kritikken mot den defensive åpningen på følgende måte:

– Vel, jeg visste ikke hvilke intensjoner han (Magnus Carlsen journ.anm.) hadde, og siciliansk forsvar var ikke noe opplagt valg. Jeg tenkte en god stund og bestemte meg for å gå for det jeg gjorde, forklarte Anand, før han fortsatte:

Har han resignert?

– Kampsituasjonen taler for seg selv, og det er min jobb å gjøre noe med det. Jeg får forsøke på nytt i neste parti, sa Anand, og lente seg tilbake i stolen.

Stormester Tisdall har dekket sjakk som frilandsjournalist i over ti år, blant annet for Reuters. Han kan bare tenke seg én god grunn til at Anand spiller såpass defensivt – om det ikke er snakk om resignasjon.

– Det eneste jeg kan tenke meg som vil forsvare dette, er at han spiller død. At han prøver å få Magnus til å tro at han har gitt opp. Men hvis jeg ser på kampen som helhet, har jeg et veldig sterkt inntrykk av at han var klar til å overrekke tittelen til Magnus allerede før det begynte, sier Tisdall.

– Når kan vi forvente dynamitt?

Nok en indisk journalist fulgte opp med et kritisk spørsmål til Anand:

– Når kan vi forvente å se mer dynamitt-spill fra deg?

– Nå er ikke tiden for å analysere spill. La oss diskutere hva som kunne vært gjort annerledes når denne VM-kampen er ferdigspilt, avsluttet han.

– Ja, la oss ta diskusjonen etterpå, fulgte Carlsen opp med.

Også NRKs ekspert stiller seg undrende til Anands taktikk med fire VM-partier igjen å spille. Torstein Bae mener Anand vinne på torsdag om VM-kampen skal bevare spenningen til siste slutt.

Må tvinge Magnus til å gjøre feil

– Vishy Anand fikk ikke det helt store å tygge på i dag. Med tanke på matchsituasjonen er nok Carlsen innstilt på å trygge remis så ofte som mulig, sier Torstein Bae, som følger VM-kampen i NRKs sjakkstudio.

– Anand har hvite brikker i neste parti, og nå må han gå hardt ut og han må vinne. Han må ta store sjanser, og forsøke å få til at Magnus tråkker feil. Foreløpig har han ikke bydd Magnus på de store utfordringene, sier Bae, og legger til:

– Anands store problem er at Magnus Carlsen nesten aldri gjør feil, sier han.

Slik valgte Magnus Carlsen å svare på sitt første spørsmål under pressekonferansen etter det 8. partiet.

VIDEO: Magnus Carlsen var i meget godt humør på pressekonferansen etter tirsdagens parti. Nordmannen spøkte blant annet om dopingkontrollen de måtte gjennom etter partiet.

Siste nytt

 • Solberg leder på Silverstone

  Petter Solberg leder etter første dag i VM-runden i rallycross på legendariske Silverstone lørdag.

  Etter to innledende runder leder østfoldingen foran svenskene Mattias Ekstrom og Timmy Hansen.

  Solberg vant den første runden og kjørte inn til tredjeplass i den neste.

  RALLYCROSS-FRA-MOTOR-RACE
  Foto: LOIC VENANCE / AFP
 • Chris Froome sikret seieren

  Chris Froome sto imot alle angrep på siste fjelletappe i Giro d'Italia og forsvarte den rosa ledertrøya. Søndag sykler han i mål i Roma som sammenlagtvinner.

  Froome vil dermed være regjerende mester i alle de tre Grand Tour-rittene.

  Chris Froome
  Foto: LUK BENIES / AFP
 • Riccardo i pole position

  Red Bull-føraren Daniel Riccardo var best i kvalifiseringa og startar fremst i Monaco Grand Prix søndag. Ferraris Sebastian Vettel startar ved sida av Riccard i løpet. Vettel vann løpet i fjor.

  Monaco Grand Prix er einaste formel 1-løpet som går i bygater, ikkje på spesielle baner.

  Monaco Grand Prix
  Foto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Toppserien: Superhelg
Toppserien fotball kvinner: Lyn - Grand-Bodø
Toppserien: Lyn - Grand-Bodø
Toppserien: Superhelg
Toppserien: Vålerenga - Trondheims-Ørn
Sportssøndag: Rapporter fra Vålerenga - Trondheims Ørn
VM rallycross
Toppserien: Superhelg
Toppserien: LSK Kvinner - Avaldsnes
Sportssøndag: LSK Kvinner - Avaldsnes
4-4-2 Radiosporten