Skytterdronningen ville legge opp: – Tenkte jeg ikke fortjente å leve godt

Katrine Aannestad Lund (23) ble spådd en lysende fremtid allerede tidlig i tenårene, men to måneder før karrierens høydepunkt var alt mørkt. Både på standplass og på hjemmebane.

ÅPEN: Katrine Aanestad Lund har kjempet flere kamper. Nå forteller hun sin historie for å hjelpe andre.

– Jeg var så veldig uredd. Det var ingenting farlig med det jeg gjorde.

Lund mimrer tilbake til da hun startet med skyting som seksåring. Den unge jenta og skytemiljøet merket tidlig at hun hadde et spesielt talent. Allerede som 15-åring ble hun tatt ut i seniorklassen.

I 2014 var Lund på sitt første kongelag på Landsskytterstevnet. Da var hun nitten år. Året etter ble hun tatt ut på landslaget. Det som skulle vært en opptur ble en gedigen nedtur.

– Jeg merket med en gang at det var forventningspress. Det var krav, jeg måtte, jeg skulle. Den konsekvenstanken ble følgende med meg i absolutt alt jeg gjorde, beskriver Lund.

Det ufarlige ble farlig

Det unge skytetalentet la ikke bare press på seg selv på skytebanen, men også et stort kroppspress preget hverdagen. På ungdomsskolen og i militæret ble presset så stort at hun utviklet spiseforstyrrelser.

Katrine Aannestad Lund

SMILER: Med god hjelp av psykologer og ernæringsfysiologer ved Olympiatoppen har Aannestad Lund funnet tilbake gleden ved både mat og idretten.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

– Da jeg gikk på ungdomsskolen fikk jeg kommentarer på at jeg ikke var like bra som andre. Jeg husker noen kommentarer som om jeg fikk dem i går. Den eneste måten jeg følte meg bra på var å slutte å spise.

De samme tankene om å ikke være bra nok overførte Lund til skytebanen.

– Har jeg hatt en dårlig økt på skytebanen har det vært nok til at jeg har tenkt at jeg ikke fortjener å leve godt. Det går veldig på meg som person. Skyter jeg dårlig, er jeg en dårlig person.

Strålende fornøyd Aannestad Lund etter bortimot prikkfri start

IRRITERT: Da Katrine Aannestad Lund skjøt 249 av 250 mulige poeng i innledende runde under fjorårets Landsskytterstevne var hun fornøyd, men også litt irritert over at hun manglet ett poeng til perfekt skyting. – Det er det som er en skytters største fiende, sier Lund.

Ønsket å legge opp

Mai 2017, to måneder før hun ble skytterdronning, var Lund på verdenscupstevne i tyske München. Resultatene uteble, og det da 22 år unge skytetalentet møtte veggen.

– Jeg fikk en ordentlig smell. Jeg skjønte ikke lenger hvordan jeg skulle klare dette når jeg la inn så mange timer og ikke fikk det til når det virkelig gjaldt.

Frustrert ringte Lund til sine nærmeste og fortalte at hun ikke visste om hun ville fortsette, men sammen med gode hjelpere snudde hun de mørke tankene til noe positiv.

null

OVERRASKET: Landslagstrener i skyting Espen Berg Knutsen innrømmer at han ble overrasket da Lund gikk til topps i fjor. – Det er kjempevanskelig å vinne Landsskytterstevnet. Jeg har prøvd tjue ganger selv, sier han lattermildt.

Foto: Tor Richardsen / NTB scanpix

– Hvis du føler at altfor mye står på spill er det mye vanskeligere å lykkes, sier landslagstrener i skyting, og en av Lunds største støttespillere, Espen Berg Knutsen.

Vil inspirere andre

Med et nytt fokus leverte Lund ny personlig rekord på liggende i EM-kvalifiseringen kort tid etter München, før hun altså ble skytterdronning.

– Jeg trengte den dronningtittel for å fortsette. Når jeg får en ny knekk tenker jeg at det gjør ingenting, for jeg kan bli dronning.

Etter tittelen har Lund blitt kontaktet av flere som har brukt hennes prestasjoner som motivasjon.

– Når jeg hører at folk kan bruke meg som inspirasjon i både gode og dårlige perioder så er den jobben jeg legger ned verdt det.

Det var spennende til sise skudd, men Katrine Aanestad Lund stakk av med seieren.

«BOBLA»: – Jeg var i en helt syk boble da jeg skjøt innledende og finalen. Jeg var så fokusert på det som skulle gjøres, sier Lund. Bobla sprakk, og følelsene kom, da hun innså at hun hadde vunnet.

Siste nytt

 • Ingebrigtsen VM-klar etter «pers»

  Henrik Ingebrigtsen satte personlig rekord på 5000 meter med 13:15.38 under et stevne i Heusden i Belgia lørdag. Han forbedret sin egen rekord fra 13:16.97.

  Tiden er over 13 sekunder bak lillebror Jakobs norske rekord, som ble satt i London lørdag.

  Henrik Ingebrigtsen
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Norske medaljer i U20-EM

  Pål Haugen Lillefosse vant gull i stav i U20-EM i svenske Borås lørdag. Lillefosse var den eneste som gikk over 5.41 og vant dermed sitt andre EM-gull. 18-åringen vant også U18-EM i fjor. I tillegg kom Markus Rooth på tredjeplass i tikamp.

  Norgesmesterskapet i friidrett 2016.
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
 • Pinot sterkest opp Tourmalet

  Julian Alaphilippe økte ledelsen i sammendraget etter at Geraint Thomas måtte gi tid til franskmannen som nå er 2.02 foran briten. Thibaut Pinot var sterkest opp Col du Tourmalet og vant den 14. etappen foran Alaphilippe og Steven Kruijswijk.

  Pinot
  Foto: Thibault Camus / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal