Skytterdronningen ville legge opp: – Tenkte jeg ikke fortjente å leve godt

Katrine Aannestad Lund (23) ble spådd en lysende fremtid allerede tidlig i tenårene, men to måneder før karrierens høydepunkt var alt mørkt. Både på standplass og på hjemmebane.

ÅPEN: Katrine Aanestad Lund har kjempet flere kamper. Nå forteller hun sin historie for å hjelpe andre.

– Jeg var så veldig uredd. Det var ingenting farlig med det jeg gjorde.

Lund mimrer tilbake til da hun startet med skyting som seksåring. Den unge jenta og skytemiljøet merket tidlig at hun hadde et spesielt talent. Allerede som 15-åring ble hun tatt ut i seniorklassen.

I 2014 var Lund på sitt første kongelag på Landsskytterstevnet. Da var hun nitten år. Året etter ble hun tatt ut på landslaget. Det som skulle vært en opptur ble en gedigen nedtur.

– Jeg merket med en gang at det var forventningspress. Det var krav, jeg måtte, jeg skulle. Den konsekvenstanken ble følgende med meg i absolutt alt jeg gjorde, beskriver Lund.

Det ufarlige ble farlig

Det unge skytetalentet la ikke bare press på seg selv på skytebanen, men også et stort kroppspress preget hverdagen. På ungdomsskolen og i militæret ble presset så stort at hun utviklet spiseforstyrrelser.

Katrine Aannestad Lund

SMILER: Med god hjelp av psykologer og ernæringsfysiologer ved Olympiatoppen har Aannestad Lund funnet tilbake gleden ved både mat og idretten.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

– Da jeg gikk på ungdomsskolen fikk jeg kommentarer på at jeg ikke var like bra som andre. Jeg husker noen kommentarer som om jeg fikk dem i går. Den eneste måten jeg følte meg bra på var å slutte å spise.

De samme tankene om å ikke være bra nok overførte Lund til skytebanen.

– Har jeg hatt en dårlig økt på skytebanen har det vært nok til at jeg har tenkt at jeg ikke fortjener å leve godt. Det går veldig på meg som person. Skyter jeg dårlig, er jeg en dårlig person.

Strålende fornøyd Aannestad Lund etter bortimot prikkfri start

IRRITERT: Da Katrine Aannestad Lund skjøt 249 av 250 mulige poeng i innledende runde under fjorårets Landsskytterstevne var hun fornøyd, men også litt irritert over at hun manglet ett poeng til perfekt skyting. – Det er det som er en skytters største fiende, sier Lund.

Ønsket å legge opp

Mai 2017, to måneder før hun ble skytterdronning, var Lund på verdenscupstevne i tyske München. Resultatene uteble, og det da 22 år unge skytetalentet møtte veggen.

– Jeg fikk en ordentlig smell. Jeg skjønte ikke lenger hvordan jeg skulle klare dette når jeg la inn så mange timer og ikke fikk det til når det virkelig gjaldt.

Frustrert ringte Lund til sine nærmeste og fortalte at hun ikke visste om hun ville fortsette, men sammen med gode hjelpere snudde hun de mørke tankene til noe positiv.

null

OVERRASKET: Landslagstrener i skyting Espen Berg Knutsen innrømmer at han ble overrasket da Lund gikk til topps i fjor. – Det er kjempevanskelig å vinne Landsskytterstevnet. Jeg har prøvd tjue ganger selv, sier han lattermildt.

Foto: Tor Richardsen / NTB scanpix

– Hvis du føler at altfor mye står på spill er det mye vanskeligere å lykkes, sier landslagstrener i skyting, og en av Lunds største støttespillere, Espen Berg Knutsen.

Vil inspirere andre

Med et nytt fokus leverte Lund ny personlig rekord på liggende i EM-kvalifiseringen kort tid etter München, før hun altså ble skytterdronning.

– Jeg trengte den dronningtittel for å fortsette. Når jeg får en ny knekk tenker jeg at det gjør ingenting, for jeg kan bli dronning.

Etter tittelen har Lund blitt kontaktet av flere som har brukt hennes prestasjoner som motivasjon.

– Når jeg hører at folk kan bruke meg som inspirasjon i både gode og dårlige perioder så er den jobben jeg legger ned verdt det.

Det var spennende til sise skudd, men Katrine Aanestad Lund stakk av med seieren.

«BOBLA»: – Jeg var i en helt syk boble da jeg skjøt innledende og finalen. Jeg var så fokusert på det som skulle gjøres, sier Lund. Bobla sprakk, og følelsene kom, da hun innså at hun hadde vunnet.

Siste nytt

 • Hoppomgang avlyst – Lundby på femte

  Den andre omgangen i kvinnene sin hoppkonkurranse blir avlyst, og dermed endar det med ein litt skuffande 5.-plass for verdscupleiar Maren Lundby. – Eg mista trykket og ramla ned nokon etasjar. Det er kjipt for meg, seier Lundby til NRK. Chiara Hölzl vinn suverent føre Ema Klinec og Katharina Althaus. Silje Opseth endar på ein 10.-plass. Anna Odine Strøm blir nummer 19.

  Verdenscup hopp kvinner
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix
 • Skuffande av Lorentzen

  Håvard Holmefjord Lorentzen enda på 16.-plass i Nagano, med berre fire løparar bak seg på resultatlista. Dette er nok ein nedtur for den regjerande OL-meisteren på 500-meteren i Pyeongchang. I dag var han nesten eit sekund bak gulltida frå OL.

  Verdenscup skøyter
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Kvinnehopp utsett til 14.30

  Hopprennet for kvinner er utsett til 14.30 i ettermiddag på grunn av mykje vind i bakken. Berre tre hopparar fekk sett utfor før juryen bestemte seg for at det var uforsvarleg å halde fram. Maren Lundby jaktar sin 28. verdscupsiger i tyske Klingenthal.

  Hopp Damer, verdenscup Lillehammer
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal