Skytterdronningen ville legge opp: – Tenkte jeg ikke fortjente å leve godt

Katrine Aannestad Lund (23) ble spådd en lysende fremtid allerede tidlig i tenårene, men to måneder før karrierens høydepunkt var alt mørkt. Både på standplass og på hjemmebane.

ÅPEN: Katrine Aanestad Lund har kjempet flere kamper. Nå forteller hun sin historie for å hjelpe andre.

– Jeg var så veldig uredd. Det var ingenting farlig med det jeg gjorde.

Lund mimrer tilbake til da hun startet med skyting som seksåring. Den unge jenta og skytemiljøet merket tidlig at hun hadde et spesielt talent. Allerede som 15-åring ble hun tatt ut i seniorklassen.

I 2014 var Lund på sitt første kongelag på Landsskytterstevnet. Da var hun nitten år. Året etter ble hun tatt ut på landslaget. Det som skulle vært en opptur ble en gedigen nedtur.

– Jeg merket med en gang at det var forventningspress. Det var krav, jeg måtte, jeg skulle. Den konsekvenstanken ble følgende med meg i absolutt alt jeg gjorde, beskriver Lund.

Det ufarlige ble farlig

Det unge skytetalentet la ikke bare press på seg selv på skytebanen, men også et stort kroppspress preget hverdagen. På ungdomsskolen og i militæret ble presset så stort at hun utviklet spiseforstyrrelser.

Katrine Aannestad Lund

SMILER: Med god hjelp av psykologer og ernæringsfysiologer ved Olympiatoppen har Aannestad Lund funnet tilbake gleden ved både mat og idretten.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

– Da jeg gikk på ungdomsskolen fikk jeg kommentarer på at jeg ikke var like bra som andre. Jeg husker noen kommentarer som om jeg fikk dem i går. Den eneste måten jeg følte meg bra på var å slutte å spise.

De samme tankene om å ikke være bra nok overførte Lund til skytebanen.

– Har jeg hatt en dårlig økt på skytebanen har det vært nok til at jeg har tenkt at jeg ikke fortjener å leve godt. Det går veldig på meg som person. Skyter jeg dårlig, er jeg en dårlig person.

Strålende fornøyd Aannestad Lund etter bortimot prikkfri start

IRRITERT: Da Katrine Aannestad Lund skjøt 249 av 250 mulige poeng i innledende runde under fjorårets Landsskytterstevne var hun fornøyd, men også litt irritert over at hun manglet ett poeng til perfekt skyting. – Det er det som er en skytters største fiende, sier Lund.

Ønsket å legge opp

Mai 2017, to måneder før hun ble skytterdronning, var Lund på verdenscupstevne i tyske München. Resultatene uteble, og det da 22 år unge skytetalentet møtte veggen.

– Jeg fikk en ordentlig smell. Jeg skjønte ikke lenger hvordan jeg skulle klare dette når jeg la inn så mange timer og ikke fikk det til når det virkelig gjaldt.

Frustrert ringte Lund til sine nærmeste og fortalte at hun ikke visste om hun ville fortsette, men sammen med gode hjelpere snudde hun de mørke tankene til noe positiv.

null

OVERRASKET: Landslagstrener i skyting Espen Berg Knutsen innrømmer at han ble overrasket da Lund gikk til topps i fjor. – Det er kjempevanskelig å vinne Landsskytterstevnet. Jeg har prøvd tjue ganger selv, sier han lattermildt.

Foto: Tor Richardsen / NTB scanpix

– Hvis du føler at altfor mye står på spill er det mye vanskeligere å lykkes, sier landslagstrener i skyting, og en av Lunds største støttespillere, Espen Berg Knutsen.

Vil inspirere andre

Med et nytt fokus leverte Lund ny personlig rekord på liggende i EM-kvalifiseringen kort tid etter München, før hun altså ble skytterdronning.

– Jeg trengte den dronningtittel for å fortsette. Når jeg får en ny knekk tenker jeg at det gjør ingenting, for jeg kan bli dronning.

Etter tittelen har Lund blitt kontaktet av flere som har brukt hennes prestasjoner som motivasjon.

– Når jeg hører at folk kan bruke meg som inspirasjon i både gode og dårlige perioder så er den jobben jeg legger ned verdt det.

Det var spennende til sise skudd, men Katrine Aanestad Lund stakk av med seieren.

«BOBLA»: – Jeg var i en helt syk boble da jeg skjøt innledende og finalen. Jeg var så fokusert på det som skulle gjøres, sier Lund. Bobla sprakk, og følelsene kom, da hun innså at hun hadde vunnet.

Sportsnyheter

Carlsen vant tidenes lengste VM-parti: – Veldig, veldig deilig

Magnus Carlsen gjorde grove tabber og var i tidsnød, men slo knallhardt tilbake og vant det sjette VM-partiet. Etterpå var han lettet, utslitt og fornøyd.

Siste nytt

 • Djokovic og Serbia ute av Davis Cup

  Novak Djokovic og Serbia klarte ikke å komme seg forbi Kroatia i semifinalen i Davis Cup og tapte 2-1.

  Borna Gojo startet den gode dagen for Kroatia da han slo Dusan Lajovic i tre sett. Deretter utlignet verdensstjernen Djokovic med seier mot Marin Cilic i strake sett.

  Djokovic har hatt en strålende sesong i single og har vunnet fem titler på ATP-touren. I ATP-finalen i Torino nylig fikk han det imidlertid ikke helt til å stemme. Han ble slått ut av tyske Alexander Zverev i semifinalen.

  Spain Davis Cup Tennis
  Foto: Bernat Armangue / AP
 • Wiklund tok ny norsk rekord

  Skøytekometen Ragne Wiklund smadret den norske rekorden på 3000 meter i Salt Lake City. Hun gikk inn til tiden 3.55,51.

  Hun gikk i par med tsjekkiske Martina Sablikova.

  – Det var helt perfekt, Jeg hadde tenkt å åpne på 30-lav-runder, det var veldig deilig at jeg fikk til rundetidene. Jeg synes jeg løste det bra, sier Wiklund til Viaplay.

  Den forrige rekorden hadde også Wiklund, og var på 3.58,95. Det betyr med andre ord at hun slo sin gamle rekord med over tre sekunder.

  World cup speed skating
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Tre norske videre på Lillehammer

  Det ble litt blandet drops fra de norske hoppkvinnene i verdenscupen på Lillehammer.

  Silje Opseth hadde dagens tredje beste hopp, og tok seg videre til lørdagens konkurranse sammen med Anna Odine Strøm og Thea Minyan Bjørseth.

  Heidi Dyhre Tråserud, Frida Berger, Karoline Skatvedt og Ingrid Hordvik Kleven havnet langt ned på resultatlista, og er ikke med videre.

  Verdenscup Lillehammer
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal