Hopp til innhold

Sky-sjef: – Ikke vår jobb å komme med mer informasjon

NANTES (NRK): Team Skys manager Dave Brailsford mener det er Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) som må forklare hvorfor Chris Froome ble frikjent i Salbutamol-saken. Team Sky vil ikke komme med utfyllende informasjon.

CYCLING-FRANCE/TEAM-SKY

– IKKE VÅR AVGJØRELSE: Dave Brailsford sier at det ikke er Team Sky som har frifunnet Chris Froome.

Foto: BENOIT TESSIER / Reuters

– Det er ikke vi i Team Sky som har kommet frem til konklusjonen i denne saken, og derfor er det ikke vi som bør gi informasjon om hvordan man har kommet frem til konklusjonen.

Det svarer Team Skys manager Dave Brailsford på spørsmål om hvorfor Chris Froome ble frifunnet av det internasjonale sykkelforbundet (UCI) etter å ha avlagt en urinprøve med for høyt innhold av salbutamol. En rytter har ikke lov til å ha mer enn 1000 ng/ml salbutamol i prøven, men Froome hadde det dobbelte. Prøven ble levert under fjorårets Vuelta a España, og har siden den ble offentlig kjent i desember skapt store diskusjoner i sykkelfeltet.

Flere syklister har tidligere blitt utestengt tidligere for lavere doser enn det som ble funnet i Froomes prøve. Detaljene rundt hvorfor Sky-rytteren likevel slipper straff fra UCI og verdens antidopingbyrå (WADA) er foreløpig ikke kjent.

– De trodde at de hadde et straffbart funn, men det viste seg at de ikke hadde det, sier Brailsford om Froomes prøve.

– Håper folk begynner å forstå

Chris Froome selv sier at de siste ni månedene har vært meget vanskelige.

– Det er en komplisert sak, med veldig tekniske data, men jeg tror folk begynner å forstå. Da forstår de forhåpentligvis også hvorfor jeg har fortsatt å sykle, for jeg har ikke gjort noe galt, sier Froome på en pressekonferanse i regi Team Sky før Tour de France-starten på lørdag.

Froome var aldri suspendert under etterforskningen, noe som gjorde at han syklet, og vant, årets Giro d'Italia. Det høstet mange kritiske røster, og fikk Tour de France-arrangør ASO til å utestenge Chris Froome fra årets sykkelritt for å unngå den samme kritikken. Utestengelsen ble derimot hevet etter at Froome ble frifunnet av UCI.

CYCLING-FRANCE/TEAM-SKY

JAKTER SEIER NUMMER FEM: Chris Froome er klar for årets Tour de France, etter en turbulent sesong.

Foto: BENOIT TESSIER / Reuters

Dumoulin kritiserer håndteringen

Fra Froome avla urinprøven i september, til han nå er frikjent, tok det ni måneder. Ni måneder med spekulasjoner om straff og diskusjoner om Froome allerede skulle vært suspendert. Tempoverdensmester Tom Dumoulin mener håndteringen av Chris Froome-saken har gått utover sykkelsporten.

– Det er utrolig. Jeg skylder ikke på Froome, han er frikjent. Det har vært kaos med måten saken har vært håndtert på. Det er svært uheldig og ikke det sporten trenger, sier Dumoulin under en pressekonferanse i forkant av Tour de France ifølge NTB.

Froome selv er enig i at saken har skadet sykkelsporten.

– Slike saker skadelig for omdømmet til sporten, sier Froome på pressekonferansen.

Siste nytt

 • Alexander Sørloth melder forfall til landslagssamlingen

  Alexander Sørloth får ikke med seg de to kommende landskampene til Norge.

  Det opplyser Norges Fotballforbund på X.

  Årsaken er skaden han pådro seg i siste seriekamp i Spania. Da måtte han gå av banen etter 13 minutter, etter å ha fått en kjenning i baksiden av låret.

  Inn i troppen kommer Erik Botheim, som har vist strålende form i svenske Malmö. Fredag scoret han hattrick i 5-0-seieren over Kalmar. 24-åringen står med åtte mål for den svenske serielederen.

  Neste onsdag kommer Kosovo på besøk på Ullevaal stadion, før det norske landslaget gjester Danmark lørdag 8. juni.

  NRK/NTB

  Fotball menn, privatlandskamp: Norge - Slovakia
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Celtics til NBA-finalen med fire strake seirer

  Boston Celtics er klare for finalen i NBA-sluttspillet etter å ha danket ut Indiana Pacers med 4-0 sammenlagt.

  I finalen ventes enten Dallas Mavericks eller Minnesota Timberwolves. Mavericks leder 3-0 sammenlagt og kan ta en finaleplass allerede tirsdag kveld lokal tid.

  Boston Celtics var suverene i grunnspillet og slo Cleveland Cavaliers
  i kvartfinalen 4-1. De jakter sin 18. NBA-tittel.

  Boston Celtics
  Foto: AFP
 • Den regjerende OL-mesteren ikke med til Paris

  For fire år siden tok Richard Carapaz fra Ecuador OL-gull i landeveissykling. I år er han ikke med i landets tropp til lekene i Paris.

  Ifølge en melding fra Ecuadors sykkelforbund mandag er Jhonatan Narváez landets deltaker i landeveisrittet og temporittet.

  Carapaz skriver i sosiale medier at han ønsker Narváez lykke til. De to har kjempet en hard kamp om Ecuadors ene plass i Paris-lekene.

  I flere intervjuer har den regjerende olympiske mesteren hevdet at utvelgelsesprosessen til landets eneste OL-plass i sykling har favorisert Narváez, noe sykkelforbundet har avvist.

  Carapaz har til og med oppfordret idrettsdepartementet i landet til å gripe inn, men så langt har ikke det skjedd.

  Carapaz ble med seier i Giro d'Italia i 2019 den første fra Ecuador til å vinne ett av de tre store, europeiske etapperittene – kjent som grand tour. Han har også pallplasser fra Tour de France og Vuelta a España. I år kan han vise til en etappeseier og en sjuendeplass sammenlagt i Tour de Romandie i Sveits.

  Narváez har på sin side seier i landeveisrittet i de panamerikanske lekene i fjor. Han har så langt ikke kommentert avgjørelsen.

  Richard Carapaz
  Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal