Hopp til innhold

Skrekkfall vekker reaksjoner – FIS vurderer nytt påbud

Den slovenske stjernen Peter Prevc (30) opplevde marerittet på hjemmebane og falt svært stygt. 30-åringen klarte seg etter forholdene bra, men fallet har satt en støkk i hoppsirkuset.

STYGT FALL: Her mister Peter Prevc kontrollen, men hopperen klarte seg heldigvis bra.

– Det var et veldig stygt fall. Det ble litt «flashback» til det som skjedde her med Daniel, sa sportssjef Clas Brede Bråthen og siktet til Daniel-André Tandes fall i Planica i 2021.

Det gikk svært galt for Prevc i det andre treningshoppet onsdag. Sloveneren falt høyt oppe i bakken og rullet ned unnarennet. Allerede ved hoppkanten så man at det kom til å bli stygt.

Prevc fikk behandling på stedet i flere minutter før han ble fraktet ut på båre iført nakkekrage. Nylig oppdaterte det slovenske forbundet om skadeomfanget:

– Peter Prevc ble fraktet med helikopter til University Medical Center i Ljubljana for ytterligere medisinske undersøkelser etter å ha mottatt første medisinsk behandling i Planica. Heldigvis fikk han bare blåmerker som forårsaker litt ubehag og har en mild hjernerystelse.

De skriver videre om at hopperen vil bli værende på sykehuset for videre observasjon og at mer informasjon vil komme torsdag.

FIS Nordic World Ski Championships

RYKKET UT: Prevc måtte ha umiddelbar hjelp av helsepersonell etter fallet.

Foto: BORUT ZIVULOVIC / Reuters

Ber FIS innføre påbud

NRK-ekspert Johan Remen Evensen er preget etter fallet, og mener et forsikringsverktøy burde bli påbudt for å unngå lignende fall.

– Sikkerhetsstropp veier ingenting og tar 2,5 sekunder ekstra å sette på. Det er den billigste forsikringen en utøver kan ha.

Stroppen Evensen sikter til er et slags bånd som kan festes over bindingen for å unngå uhell om bindingene ikke sitter, er knekt fra før eller om det er andre ting som er feil. Hvis skien løser ut, så vil sikkerhetsstroppen sørge for at skien fortsatt henger på. Skia vil bevege seg litt opp, men hopperen vil fortsatt klare å lande.

Det er ikke bekreftet hva som var årsaken til fallet. Den slovenske legen Matjaz Turel opplyser til NRK at trenerne analyserer fallet onsdag kveld.

Johan Remen Evensen er nrks ekspertkommentator i hopp og er tilstede under hele hoppuka.

EKSPERT: Tidligere hopper, Johan Remen Evensen.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Etter å ha studert bildene, er Evensen krystallklar på at det bør innføres et påbud om sikkerhetsstropp.

Han får støtte av tidligere landslagskollega Bardal.

– Det burde strengt talt vært påbudt. Den sikkerhetsstroppen vil sørge for at skiene ikke løser like bra ut også når det skjer et fall, så man skulle hatt en bedre løsning.

– Kan det komme krav om det?

– Det kan det nok gjøre. Det er det verste som kan skje en skihopper, at det skjer i lufta at skia kommer raskt og forsvinner igjen, svarer Bardal.

Renndirektør i FIS, Sandro Pertile, sier til NRK at de vil ta opp sikkerhetsstropp på møte til våren. Han mener fallet til Prevc skyldes en teknisk feil, og han legger til at de må ta vare på utøverne og aldri undervurdere hva som kan skje.

– Det var et teknisk problem. Jeg venter på en videosekvens, og så vil vi diskutere det internt med våre eksperter, svarer Pertile.

Han påpeker at stroppen på nåværende tidspunkt kan brukes frivillig.

– NRK-eksperter vil ha påbud om sikkerhetsstropp. De mener det kan forhindre ulykker?

– Vi har vurdert dette noen måneder, og dette vil hjelpe oss med å inkludere det som et påbud. Vi jobber med sikkerheten, også etter tidligere fall. Stropp og sikkerhetsbånd er to elementer som må vurderes som påbud, sier Pertile.

Les også Det «umoglege» prosjektet

Maren Lundby på Lillehammer før VM i Planica

– Dramatisk

Domen Prevc hadde startnummeret rett etter sin bror, Peter, onsdag formiddag.

– Jeg håper bare han har det bra. Det er alt, sa sloveneren til NTB.

Deretter fulgte Tande på startlista, som falt stygt i skiflygingsbakken i VM-byen i 2021.

FIS Nordic World Ski Championships

VINKET: Prevc gå tydelig livstegn fra seg etter skrekkfallet i Planica.

Foto: BORUT ZIVULOVIC / Reuters

– Jeg tipper det var tøft for ham også. Han ble nok minnet på fallet sitt i Planica, fortsatte lillebror Prevc.

Sportssjef Clas Brede Bråthen sier han var kvalm da han så Prevc gikk rundt i lufta.

– Det skjer rett etter hoppet. Helt jævlig å se på. Det er så ukontrollert. Det er ikke noe tvil om at det var dramatisk, sa Bråthen.

Siste nytt

  • Windingstad avslutter samarbeid

    Alpinist Rasmus Windingstad avslutter samarbeidet med skimerket Stöckli. Det bekrefter han selv på Instagram.

    30-åringen skriver at han er takknemlig for samarbeidet over de siste fire årene.

    – Det var på tide å gå videre og prøve noe nytt, spent på de kommende sesongene, skriver Windingstad.

    Han bekrefter dermed at han ikke er helt ferdig med alpinkarrieren enda, men røper ikke hvilket skimerke han kjører på kommende sesong.

    Stöckli har blant annet stjernen Marco Odermatt blant sine utøvere.

    Audi FIS Alpine Ski World Cup - Men's Giant Slalom
    Foto: SEAN M. HAFFEY / AFP
  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP
  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal