NRK Meny
Normal

Kan miste landslagsplassen om han ikke skjerper seg på Twitter

– Vi kan ikke ha utøvere som uttrykker seg i strid med alle etiske retningslinjer vi har, sier skøytepresident Rune Gerhardsen.

SPEEDSKATING/ Hvammen of Norway competes during the men's 500m event at the Essent ISU World Single Distances Championships 2013 in Sochi

Espen Aarnes Hvammen får for andre gang refs for meldinger han har lagt ut på Twitter.

Foto: GRIGORY DUKOR / Reuters

fam

Slik lød noen av meldingene Aarnes Hvammen sendt til Fam Irvoll.

fam

Også Irvoll lot seg hisse opp under diskusjonen, som i utgangspunktet handlet om pels.

fam

Fam Irvoll er klesdesigner og aktiv pelsmotstander.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix
rune

Skøytepresident Rune Gerhardsen reagerer kraftig på ordlyden i meldingene til Aarnes Hvammen.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Landslagsskøyteløperen Espen Aarnes Hvammen har den siste tiden vært i munnkrig med den profilerte klesdesigneren Fam Irvoll på nettstedet Twitter, noe som blant annet er blitt omtalt av Dagbladet.

Har sendt klagebrev

Skøyteforbundet har nå sendt klagebrev til Hvammen, som er Norges raskeste gjennom tidene på 500-meter, og kalt inn til møte med ham. Grunnen er ordlyden i meldingene til Irvoll.

– Det var veldig lett for oss å reagere på meldingene, det er ikke noe tvilstilfelle. De er helt uakseptable og vi bestemte oss med det samme vi fikk vite det om å sende ham en skarp, skriftlig advarsel, sier skøytepresident Rune Gerhardsen.

Han vil også møte Aarnes Hvammen når han er tilbake fra helgens verdenscup i Canada

– Uttalelsene hans er klart over grensen og det er uakseptabelt at en av våre representanter oppfører seg sånn. Vi vil sende et klart signal til ham og til Norge for øvrig at vi tar dette alvorlig og ikke aksepterer det, fastslår Gerhardsen.

«Rolig nå, feite-Doris. Det eneste som skiller dine klær og sigøynerklær, er at dine er rene», lyder en av meldingene fra Hvammen til Irvoll.

Han har også lagt ut flere bilder av Irvoll, med tilhørende kommentarer om utseendet hennes.

Kan bli utestengt fra landslaget

Det er disse meldingene som hovedsaklig har fått forbundet til å sende klagebrev.

NRK.no vet imidlertid at også andre meldinger Aarnes Hvammen har lagt ut på Twitter har blitt tatt opp tidligere.

– Hva kan bli ytterste konsekvens for ham?

– Det trenger jeg vel nesten ikke å si når jeg har sagt det er så upassende, sier Gerhardsen.

– Han kan bli utestengt fra landslaget dersom han ikke følger retningslinjene deres?

– Vi kan ikke ha utøvere som velger å uttrykke seg på måter som strider med alle etiske retningslinjer vi har, sier han.

Kranglet om pelsbruk

Krangelen mellom Irvoll og skøyteløperen bunner opprinnelig i forskjellig syn på pelsbruk. Irvoll er en ivrig pelsmotstander, noe hun har flagget både på Twitter og i media.

Aarnes Hvammen uttrykker på Twitter at han på sin side synes pels er både «lekkert og varmt».

Flere Twitter-brukere har kastet seg inn i diskusjonen mellom de to, og de fleste slår hardt ned på ordbruken til skøyteløperen.

Irvoll lot seg imidlertid også hisse opp og svarte Aarnes Hvammen blant annet på denne måten:

«HAHAHAHA! Fy faen du er TAPER as! Du trenger da for faen ikke motehus, du kan jo ikke kle deg engang. Du er jo bare harry».

Til Dagbladet forklarer hun at de to har kranglet om pelsbruk også tidligere, men hevder det var skøyteløperen som henvendte seg til henne først.

– Jeg har aldri kontaktet ham. Han er tydeligvis veldig glad i pels og veldig lite glad i tjukke folk. Noe han durer ut med sånn rundt samme tid hvert år. Cirka rundt fakkeltog-tider, da jeg ofte er i media og snakker om en av kampsakene mine, skriver Irvoll i en sms til Dagbladet.

NRK.no har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med Aarnes Hvammen, uten å lykkes med det.

– Beklager ordlyden

Øystein Haugens, sportssjef i skøyteforbundet, har i ettermiddag, norsk tid, hatt et møte med Aarnes Hvammen i Calgary.

– Han har fått den skriftlige advarselen og beklager ordbruken. Det er ikke sånn det skal være, og han vet han må gjøre det annerledes i fremtiden, sier han til NRK.no.

– Stemmer det at han har fått advarsel for Twitter-meldinger før?

– Han fikk en muntlig advarsel også i 2011 på en melding han senere trakk. Jeg husker ikke akkurat ordlyden i den, men det var ikke på samme nivå, sier Haugens, og legger til:

– En ting er å ha standpunkter, men når det går utover karakteristikk om andre er det utenfor de etiske retningslinjene våre.

– Hvor mange advarsler kan han få før det får konsekvenser for ham?

– Etter at han nå har fått sin andre advarsel, regner jeg med det er slutt på sånne meldinger fra ham, svarer Haugenes.

Siste nytt

 • Japan neste for Iniesta

  Barcelona-legenden Andrés Iniesta, 34-åringen som har vunnet 32 titler for den spanske klubben, avslører at japanske Vissel Kobe blir hans nye arbeidsgiver. På Instagram postet han et bilde med eieren av den japanske klubben og skrev: «På vei til mitt nye hjem med min venn».

  Laster Instagram-innhold
 • Schmeichel VM-klar for Danmark

  Danmarks førstekeeper Kasper Schmeichel er kampklar etter å ha vært ute de siste fire kampene for Premier League-klubben Leicester. Dansken har slitt med en ankelskade. Danmark spiller sin første VM-kamp mot Peru 16. juni i Saransk.

  Denmark Panama Soccer
  Foto: Mads Claus Rasmussen / AP
 • Capitals til NHL-finale

  Washington Capitals er klare for NHL-finale mot Vegas Golden Knights etter 4-0-seieren over Tampa Bay Lightning. Svenske André Burakovsky ble den store helten: – Naturligvis føles det bra å få to mål i en sånn kamp, sier Burakovsky til Aftonbladet.

  Capitals Lightning Hockey
  Foto: Chris O'Meara / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
Sport i dag