Hopp til innhold

Her er de gamle Vasa-favorittene

Langløpsstjernene Jörgen Brink og Anders Aukland har sammen med NRK satt opp sine favoritter til Vasaloppet. Og det er voksne karer det er snakk om.

Vasa-favorittene

Øverst fra venstre: Daniel Rickardsson, Stanislav Rezac, Jörgen Brink, Jørgen Aukland, Daniel Tynell, Eldar Rønning, Jerry Ahrlin, Toni Livers og Anders Aukland.

Foto: Scanpix, AP, AFP

Vasaloppet er løpet for de seige - og ofte litt eldre - løperne. Faktisk er snittalderen på favorittene vi har kommet frem til på 35,3 år. Og den trekkes godt ned av to «vanlige» langrennsløpere som til daglig går verdenscup - men som vil prøve seg mot sportens seigeste.

Med god hjelp fra Jörgen Brink og Anders Aukland har NRK.no satt sammen en liste over favoritter i Vasaloppet søndag (stem på din favoritt nederst).

Brink den største favoritten

Og øverst troner Brink (37) selv, ifølge Aukland.

– Jeg vil si at Jörgen Brink er den største favoritten. Han har vunnet de to siste årene, Vasaloppet passer ham spesielt bra, virker det som.

Selv blir Brink litt beskjeden når NRK forteller ham at han er favoritt. Men han er klar på at han går for seier.

– Jeg er vel en av en håndfull som er kapabel å vinne, men jeg er ikke noen større favoritt enn andre. Jeg fikk en fin gjennomkjøring i Tartu, litt samme mønster som seneste årene. Treningen er lagt opp til toppform i Vasaloppet i hvert fall, det er jo det største, sier han til NRK.

De resterende favorittene ( i tilfeldig rekkefølge):

Anders Aukland (39)

Har vunnet Vasaloppet før (i 2004), og preger hvert år langløpscupen. Har vunnet alle de viktigste løpene, som Marcialonga og Birken. Ble senest i januar nummer to i Marcialonga.

– Jeg går for å vinne, og kan klare det på en god dag, sier Aukland selv.

Jørgen Aukland (36)

Lillebror til Anders. Vant nylig Marcialonga. Var en av de første i dagens langløpselite som spesialiserte seg på staking over ekstreme distanser. Utrolig seig type. Vant Vasaloppet i 2008.

Daniel Tynell (36)

Har vunnet tre ganger før, i 2002, 2006 og 2009. På sitt beste står han for noen rykk underveis som river feltet i stykker. Har imidlertid slitt voldsomt de to siste sesongene, etter å ha vært alvorlig syk etter harepest-smitte.

– Jeg møtte Daniel forrige uke, og da var han optimist. Han mente han var på vei. Han skal heve seg mye etter store problemer den siste tiden om han skal vinne, men kommer han dit han var - da er han den beste av alle, sier Aukland.

Stanislav Rezak (38)

Tsjekkisk superveteran. Har vunnet Birken tre ganger, og har også triumf i Marcialonga. manger Vasaloppet-seier, ble spurtslått av Brink i 2011 om seieren i Mora. har tre tredjeplasser fra «Vasan» - og er svært sulten på å endelig ta steget opp på øverste trinn på pallen.

Jerry Ahrlin (34)

Lagkompis med Aukland-gutta. Har to 2. plasser i Vasaloppet, og har også seier i Birken og Marcialonga. Staket de ni milene på blanke skøyteski i 2008, men ble da slått av Aukland-brødrene. Utrolig sterk løper som elsker å stake.

Daniel Rickardsson (29)

Er til daglig å finne i verdenscupen. Regjerende olympisk mester i stafett for Sverige. Klassisk-spesialist som er god til å stake. Vant 15 kilometer klassisk i Drammen like før VM i Oslo 2011.– En favoritt, uten tvil. Som svenske har han lang erfaring med slike langløp, og han gikk både Marcialonga og Vasaloppet før han slo gjennom i verdenscupen, sier Aukland.

Eldar Rønning (29)

Nok en løper vi kjenner best fra verdenscup og mesterskap. Rønning er klassiskspesialist, og er god til å stake. Har trommet sammen et eget, lokalt lag fra Nord-Trøndelag med løpere som har gjort det bra i Vasaloppet tidligere. har også med seg sønnen til Ågge Skinstad, Petter Soleng Skinstad, som dedikert hjelperytter underveis i løpet.Rønning har tre VM-gull i stafett, og sølv på 15 kilometer klassisk fra VM i Oslo i fjor.

Jimmie Johnsson, Audun Laugaland, Toni Livers, Thomas Henriksen og Simen Østensen er også folk å se opp for søndag. Både Thomas Alsgaard og Petter Northug var blant av de store favorittene, men begge må stå over på grunn av sykdom.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Siste nytt

  • Storhamar knuste Vålerenga

    Storhamar var klart best og vant den tredje kampen 4-1 i NM-finaleserien mot Vålerenga.

    Laget fra Hamar leder nå 2–1 i kamper, og mangler to seire på å sikre seg kongepokalen.

    Storhamars Sverre Rønningen ble kampens store spiller med to mål for vertene.

    NM-sluttspillet ishockey menn, finale 1. kamp (best av 7), Storhamar -Vålerenga (5-1)
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Norsk hockey-tap i Ungarn

    Norge tapte 1–2 mot Ungarn i en privatlandskamp i ishockey fredag kveld.

    Viktor Granholm scoret Norges mål i overtall i det som NTB omtaler som en kamp som «ikke vil bli husket lenge».

    Norge møter Ungarn til ny kamp lørdag.

    Ishockey, treningskamp: Norge-Frankrike (3-4)
    Foto: Alf Simensen / NTB
  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal