Hopp til innhold

Skjerper sikkerheten rundt finalefest i Oslo

Også i år vises mesterligafinalen på Youngstorget i Oslo. Arrangøren har gjort flere grep etter fjoråret.

Mesterligafinale Youngstorget

FULLT HUS: Det var tettpakket med fans på Youngstorget da Liverpool og Real Madrid møttes i mesterligafinalen i fjor.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Det kan fort bli småkaotiske tilstander i Oslo sentrum når Liverpool og Tottenham møtes til mesterligafinale lørdag. I fjor besøkte anslagsvis 10.000 mennesker Youngstorget da Viasat inviterte til gratisvisning på storskjerm, og TV-kanalen gjentar arrangementet i år.

– Vi tar med oss læring fra i fjor, og har blant annet sett på køsystemene så adgangen skjer på en smidig måte. Vi forventer ikke kaos, men vi forventer stort trykk og stor stemning, sier kommunikasjonsdirektør i NENT Group, Line Vee Hanum til NRK.

Plass til flere – færre ser storskjerm

I fjor ble det inngjerdede området, med plass til rundt 3000 personer, fullt like etter at portene åpnet, og køene var lange. Det ble også meldt om tilløp til slåsskamper. I år er tilskuerkapasiteten oppjustert til 4000 personer, men storskjermens plassering vil gjøre det langt vanskeligere å se sendingen fra gatene rundt selve torget.

Samtidig økes også vaktholdet til ProSec, med flere vakter både på og rundt området.

– Vi er godt forberedt. Vi hadde noen utfordringer i fjor, men vi opplevde at vi hadde god kontroll på det som skjedde. Det vil være noen enkeltepisoder når så mange mennesker er samlet, forteller Martin Mathisen i eventbyrået JCP Nordic, som arrangerer sammen med Viasat.

Youngstorget 2018

ENDRER DESIGN: I fjor var det mulig å se storskjermen fra flere gater, som her i Møllergata, rundt Youngstorget. I år endres plassen.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

På arrangementets Facebook-side har over 2000 mennesker sagt at de kommer, mens flere enn 7000 er interessert. Det er fri aldersgrense mellom 12.00 og 15.00, men etter klokken 16.00 er det i år bare tillatt for personer over 18 år.

– Når det er alkohol involvert er det lettere å holde kontroll slik. I fjor hadde vi en sone for de under 18 år, men det forårsaket en del usikkerhet for de yngre, så dette endret vi etter samtaler med sikkerhetsselskapet – om at vi burde ha en bestemt profil, sier Mathisen.

Politiet: – Ikke et høyrisikoarrangement

I tillegg arrangerer Liverpools norske supporterklubb sin egen fest knappe hundre meter unna – på Sentrum Scene – hvor det er plass til 1200 publikummere. Det er også Musikkens dag i Oslo førstkommende lørdag.

– Vi er veldig klar over at det er et arrangement på Youngstorget på lørdag, og har god dialog med arrangøren. De har et stort ansvar selv når de inviterer til fest, men vi har folk der om det skjer noe, og nok ressurser til å ta oss av dette. Vi hadde en runde om dette på morgenen i dag, sier stabssjef i oslopolitiet, Martin Strand.

– Har dere satt inn ekstra ressurser med tanke på dette?

AFP_1H11JI

STORKAMP: Mesterligafinalen spilles i Madrid, lørdag klokken 21.00.

Foto: GABRIEL BOUYS / AFP

– Vi har sett på hva som skjer denne helgen, og satt på de ressursene vi føler vi trenger, svarer Strand.

– Vi forventer jo i utgangspunktet ikke uroligheter, men vi vet det er 4000 mennesker samlet på ett sted hvor det er alkohol og motstridende interesser, men vi anser ikke dette som et høyrisikoarrangement, legger stabssjefen til.

Råd til fansen

De to supporterklubbene har fått 600 «early bird»-pass hver, som må plukkes opp i forkant. Men de ulike lagenes fans vil ikke bli skilt inne på området. Rådene er uansett klare:

– Ikke møt opp for sent. Og man må oppføre seg. Nordmenn oppfører seg jo stort sett relativt greit, men det hadde nok ikke gått i England å ha to supportergjenger sammen sånn. Heldigvis er ikke Arsenal gode nok til at vi møter dem, sier leder i Tottenhams venner, Bjørnar Valen.

– De må tenke på at de representerer en klubb og noen verdier som er verdt å ta med seg videre. Det er to lag med to sett supportere, og vi må ha en tanke for det også. Jeg tror de som arrangerer lærte en del fra i fjor, og jeg vet at de evaluerte og har gjort noen endringer med innslipp og kø. Jeg tror det kommer til å gå bra, sier daglig leder i Liverpools supporterklubb, Tore Hansen.

– Publikum må ta med seg godt humør og tålmodighet. Og vær greie med hverandre, oppfordrer Viasat.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal