Hopp til innhold

Skjerper sikkerheten rundt finalefest i Oslo

Også i år vises mesterligafinalen på Youngstorget i Oslo. Arrangøren har gjort flere grep etter fjoråret.

Mesterligafinale Youngstorget

FULLT HUS: Det var tettpakket med fans på Youngstorget da Liverpool og Real Madrid møttes i mesterligafinalen i fjor.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Det kan fort bli småkaotiske tilstander i Oslo sentrum når Liverpool og Tottenham møtes til mesterligafinale lørdag. I fjor besøkte anslagsvis 10.000 mennesker Youngstorget da Viasat inviterte til gratisvisning på storskjerm, og TV-kanalen gjentar arrangementet i år.

– Vi tar med oss læring fra i fjor, og har blant annet sett på køsystemene så adgangen skjer på en smidig måte. Vi forventer ikke kaos, men vi forventer stort trykk og stor stemning, sier kommunikasjonsdirektør i NENT Group, Line Vee Hanum til NRK.

Plass til flere – færre ser storskjerm

I fjor ble det inngjerdede området, med plass til rundt 3000 personer, fullt like etter at portene åpnet, og køene var lange. Det ble også meldt om tilløp til slåsskamper. I år er tilskuerkapasiteten oppjustert til 4000 personer, men storskjermens plassering vil gjøre det langt vanskeligere å se sendingen fra gatene rundt selve torget.

Samtidig økes også vaktholdet til ProSec, med flere vakter både på og rundt området.

– Vi er godt forberedt. Vi hadde noen utfordringer i fjor, men vi opplevde at vi hadde god kontroll på det som skjedde. Det vil være noen enkeltepisoder når så mange mennesker er samlet, forteller Martin Mathisen i eventbyrået JCP Nordic, som arrangerer sammen med Viasat.

Youngstorget 2018

ENDRER DESIGN: I fjor var det mulig å se storskjermen fra flere gater, som her i Møllergata, rundt Youngstorget. I år endres plassen.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

På arrangementets Facebook-side har over 2000 mennesker sagt at de kommer, mens flere enn 7000 er interessert. Det er fri aldersgrense mellom 12.00 og 15.00, men etter klokken 16.00 er det i år bare tillatt for personer over 18 år.

– Når det er alkohol involvert er det lettere å holde kontroll slik. I fjor hadde vi en sone for de under 18 år, men det forårsaket en del usikkerhet for de yngre, så dette endret vi etter samtaler med sikkerhetsselskapet – om at vi burde ha en bestemt profil, sier Mathisen.

Politiet: – Ikke et høyrisikoarrangement

I tillegg arrangerer Liverpools norske supporterklubb sin egen fest knappe hundre meter unna – på Sentrum Scene – hvor det er plass til 1200 publikummere. Det er også Musikkens dag i Oslo førstkommende lørdag.

– Vi er veldig klar over at det er et arrangement på Youngstorget på lørdag, og har god dialog med arrangøren. De har et stort ansvar selv når de inviterer til fest, men vi har folk der om det skjer noe, og nok ressurser til å ta oss av dette. Vi hadde en runde om dette på morgenen i dag, sier stabssjef i oslopolitiet, Martin Strand.

– Har dere satt inn ekstra ressurser med tanke på dette?

AFP_1H11JI

STORKAMP: Mesterligafinalen spilles i Madrid, lørdag klokken 21.00.

Foto: GABRIEL BOUYS / AFP

– Vi har sett på hva som skjer denne helgen, og satt på de ressursene vi føler vi trenger, svarer Strand.

– Vi forventer jo i utgangspunktet ikke uroligheter, men vi vet det er 4000 mennesker samlet på ett sted hvor det er alkohol og motstridende interesser, men vi anser ikke dette som et høyrisikoarrangement, legger stabssjefen til.

Råd til fansen

De to supporterklubbene har fått 600 «early bird»-pass hver, som må plukkes opp i forkant. Men de ulike lagenes fans vil ikke bli skilt inne på området. Rådene er uansett klare:

– Ikke møt opp for sent. Og man må oppføre seg. Nordmenn oppfører seg jo stort sett relativt greit, men det hadde nok ikke gått i England å ha to supportergjenger sammen sånn. Heldigvis er ikke Arsenal gode nok til at vi møter dem, sier leder i Tottenhams venner, Bjørnar Valen.

– De må tenke på at de representerer en klubb og noen verdier som er verdt å ta med seg videre. Det er to lag med to sett supportere, og vi må ha en tanke for det også. Jeg tror de som arrangerer lærte en del fra i fjor, og jeg vet at de evaluerte og har gjort noen endringer med innslipp og kø. Jeg tror det kommer til å gå bra, sier daglig leder i Liverpools supporterklubb, Tore Hansen.

– Publikum må ta med seg godt humør og tålmodighet. Og vær greie med hverandre, oppfordrer Viasat.

Sportsnyheter

Norsk EM-krise etter skotsk skalp: – Et sjokkresultat

Laget som slo Norge 3-0 var borte. Med åtte nye mann inne, gikk Spania på et sjokktap mot Skottland. Nå har Norges vei til EM blitt uendelig mye lenger.

Siste nytt

 • Suverene Riiber og Westvold Hansen vant NM-gull

  Jarl Magnus Riiber hadde ingen problemer da han tok hjem sin niende kongepokal på Tolga og vant NM i kombinert.

  – Verdens beste kombinertløper, selvfølgelig blir han norgesmester, sa NRKs kommentator Jann Post.

  Han hadde et formidabelt utgangspunkt før 10 kilometeren, der han ledet med 1,46 sekunder foran nestemann. Den avstanden økte 25-åringen i sporet og var aldri truet om 1.-plassen.

  Det var derimot en særdeles jevn kamp om 2.- og 3.-plassen. Jørgen Graabak sikret sølv foran Andreas Skoglund som tok den siste pallplassen.

  Gyda Westvold Hansen tok også en suveren seier og NM-gull. Hun hadde en kjempeledelse ut i 5 kilometeren. 20-åringen hadde en ledelse på 2 minutter og 9 sekunder foran Ida Marie Hagen.

  – Hun vinner, vinner og vinner denne sesongen, utbrøt Jann Post da hun passerte målstreken.

  Ida Marie Hagen tok NM-sølv. Marte Leinan Lund tok den siste pallplassen på hjemmebane.

  – Jeg ser ingen jeg ikke kjenner. Det er helt fantastisk. Jeg er stolt av bygda mi som stiller opp og lager et så fantastisk arrangement, sa Leinan Lund til NRK.

  Riiber
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Ber om to års utestengelse for basketballspiller med positiv THC-prøve

  Antidoping Norge skriver i en pressemelding onsdag at deres påtalenemd har sendt en begjæring om påtale til Norges Idrettsforbunds domsutvalg mot en utøver for brudd på antidopingregelverket.

  En mannlig basketballspiller har testet positivt for THC, som tilhører gruppen cannabinoider, på en prøve tatt i konkurranse i mars 2022.

  I påtalenemdas vedtak, som ble fattet 24. januar, står det at de ønsker å frata utøveren retten til å delta i konkurranser og organisert trening i to år.

 • Bild: Fifa nekter Tyskland å bruke regnbuebånd i VM

  Ifølge den tyske storavisen Bild får ikke det tyske kvinnelandslaget i fotball lov til å bruke regnbuearmbind under sommerens fotball-VM.

  Det skal Det internasjonale fotballforbundet ha bestemt.

  – Fida har informert oss om at de vil at alle nasjoner bruker Fifas kapteinsbind, sier landslagssjef Maika Fischer til avisen.

  Forbudet kommer kort tid etter en opphetet debatt under vinterens fotball-VM for menn. Flere nasjoner ønsket å bruke armbindet, men ble truet med straff om de gjorde det.

  Women's Euro 2022 - Semi Final - Germany v France
  Foto: JOHN SIBLEY / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste