Hopp til innhold

Skjebnedøgn for langrennsleiren: – Det er nervepirrende

SEISER ALM (NRK): Langrennsløperne har tatt nye koronatester, og nå haster det for de som vil rekke mandagsflyet til Beijing. Olympiatoppen ser på flere alternativer.

Lotta og Tiril Udnes Weng

NY TEST: Tiril Udnes Weng, Lotta Udnes Weng og de andre langrennsløperne har tatt en ny koronatest torsdag morgen.

Foto: Mikal Emil Aaserud / NRK

– Det er nervepirrende. Det er som å vente på svar på eksamen. Står du eller står du ikke? sier Lotta Udnes Weng til NRK.

Hun er ute og trener med sin tvillingsøster Tiril når NRK møter dem i skiløypa i Seiser Alm. Alle utøverne har stått opp 07.15 torsdag morgen for å ta en viktig og avgjørende koronatest.

– Vi tror vi skal dra til Kina, men vi vet ikke når, sier Lotta.

– Vi skal jo til Kina, vi! sier Tiril.

– Er det mulig å ta rutefly til Norge og så til Kina nå?

Jeg har ikke tenkt så mye på det. Vi får ta dag for dag. Hvis vi kommer oss til Norge, og så til Kina, så får vi være fornøyde, medgir Lotta.

Ser på flere alternativer

Det er fortsatt usikkert hvordan de friske langrennsløperne skal komme seg til Beijing. Men det som er sikkert, er at tiden begynner å renne ut dersom man skal rekke flyet som letter mandag 31. januar. De må vise til negativ koronatest som er tatt senest 96 timer før avreise til Beijing.

Toppidrettssjef hos Olympiatoppen, Tore Øvrebø, sier at det jobbes med flere løsninger.

Koronavirus covid-19

USIKKERHET: Det er fortsatt ikke sikkert hvem som sitter på flyet til Beijing mandag. Toppidrettssjef Tore Øvrebø sier de ser på ulike alternativer.

Foto: Vidar Ruud / NTB

– Det er så mange variabler, så jeg kan ikke si for mye. Det er viktig å dem (langrennsløperne) med når de er klare, så alt er fortsatt åpent, forteller Øvrebø til NRK.

– Føles det risikabelt å ha med langrennsløpere på mandagens fly?

– Du får meg ikke med på den. Er de friske, så er de friske. Vi gjør alt vi kan for å redusere smitterisikoen.

Toppidrettssjefen sier de nå jobber med opsjoner, men de har ikke faste alternativer på plass ennå.

– Vi teller dager og forbereder på oss fullt fly, men samtidig holder vi kontakt med flyselskaper om å reise på andre måter. Langrenn ser også på hva som finnes av opsjoner. De er dyktige til å jobbe med dette, så får vi se hvordan det blir. Smitte avgjør hvilke opsjoner man går for. Så må vi se på måten man flyr på, hvilke fly vi tar og dato for avreise, sier Øvrebø og fortsetter:

– Den siste variabelen, er at vi har stor forståelse for uro. Det må være ingen tvil om at vi er opptatt av utøvernes ve og vel.

Innrømmer at dramaet er energitappende

Men det er svært usikkert om lagvenninnene Anne Kjersti Kalvaa og Heidi Weng får bli med på reisen. Onsdag bekreftet langrennslandslaget at de to har testet positivt på koronaviruset.

Heidi Weng

KORONASMITTET: Heidi Weng og lagvenninne Anne Kjersti Kalvå testet positivt på korona onsdag.

Foto: Gian Ehrenzeller

Det betyr at de må isoleres i Italia, og det er høyst usikkert om de får delta i OL i det hele tatt.

Det er på en måte skremmende, men det er ikke så sjokkerende at noen skulle få det. Det viruset sprer seg som ild i tørt gress. Vi har mest medfølelse for dem det gjelder. Nå må vi støtte de som er på hotellet, mener Lotta Udnes Weng.

Og selv om de skulle helst prøvd å tenke på noe annet og bruke så lite energi som mulig på dramaet, så innrømmer tvillingene at det er vanskelig å gjøre nettopp det.

For eksempel i dag, så måtte vi stå opp 07.15 for å ta koronatest. Vanligvis hadde vi sovet til 08.15, så det blir på en måte et stressmoment. Vi har bestemt oss for å trene litt mindre enn planlagt, så får vi satse på at totalen blir bra, sier Lotta.

Johaug: – Ubeskrivelig situasjon

Johaug møtte pressen med munnbind og god avstand.

– Det er vanskelig å finne trøstende ord i en sånn sammenheng. Man prøver å være en god lagvenninne og støtte dem, men det er en ubeskrivelig situasjon å komme opp i, sier Therese Johaug til TV 2, VG og andre oppmøtte fra pressen i Seiser Alm denne torsdagsmorgenen.

Johaug har tidligere sagt at han hun ønsker å møte kjæresten sin når de skal innom Norge før avreise til Kina. Det tror ikke Udnes Weng-tvillingene er lurt. De tror dessuten ikke at det er aktuelt nå lenger.

Det er ingen som har tenkt å gjøre det nå, tror jeg. Det blir til et tomt hus, i så fall, sier Tiril.

– Du tror Johaug kommer over på andre tanker?

– Ja, svarer Tiril.

Siste nytt

 • Southampton møter Leeds i opprykkskamp til Premier League

  Enten Leeds eller Southampton rykker opp til Premier League. Southampton booket finaleplass i opprykkskvalifiseringen med 3-1 over West Bromwich fredag.

  Opprykksfinalen spilles på Wembley 26. mai. Leeds sikret finaleplass med 4-0-seier over Norwich torsdag. Leeds rykket også ned sist sesong.

  Fra før er det klart at Leicester og Ipswich skal spille Premier League-fotball neste sesong.

  West Bromwich rykket ned i 2021 og må belage seg på en ny sesong på nest øverste nivå.

  (©NTB)

  DSOtmTrX5wQ
  Foto: Reuters
 • Filip Ingebrigtsen dukket ikke opp til start – EM-kravet henger i tynn tråd

  Planen var at Filip Ingebrigtsen fredag kveld skulle løpe 1500 meter i et fransk stevne med mål om å komme under EM-kravet på 3.36,00 og kvalifisere seg for sommerens mesterskap i Roma.

  Selv om han var påmeldt, dukket nordmannen aldri opp til start.

  – Han var ikke helt i form, skriver sportssjef Erlend Slokvik i en tekstmelding til NRK fredag kveld.

  Og nå har 31-årige Ingebrigtsen dårlig tid. EM-kravet må tas innen 26. mai, og det norske friidrettsforbundet offentliggjør EM-uttaket 30. mai.

  Neste mulighet kan være 1500-meteren som arrangeres på Jessheim 24. mai, men det er ikke avklart om Filip Ingebrigtsen løper der.

  Formen i det siste har ikke gitt grunnlag for optimisme. Forrige helg løp han inn på 3.43.03 under et løp i Tyskland.

  Ingebrigtsen, som altså tok EM-gull på 1500-meter i 2016 og VM-bronse i 2017, er dermed et godt stykke unna gammel storhet noen få uker før sommerens mesterskap i Roma, som arrangeres fra 7. til 12. juni.

  OL-kravet på samme distanse er for øvrig 3.33.50.

   NM Friidrett 2023
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Straffkaos i Formel 2-kvalifiseringen – Hauger rammet

  Det ble mange endringer på resultatlistene etter Formel 2-kvalifiseringen i Imola. Dennis Hauger endte til slutt som nummer 13.

  Resultatlistene ble nesten snudd helt på hodet i minuttene etter målgang i kvalifiseringen. Hauger, som kjørte inn til 13.-plass, hoppet plutselig til sjuendeplass.

  Mange førere ble først straffet for å ha vært utenfor sperrelinjen under sine beste runder. Noen timer senere ble det imidlertid omgjort slik at Hauger til slutt ble nummer 13. Dermed har han et vanskelig utgangspunkt denne helgen.

  Hauger står med én pallplass denne sesongen. Sprintløpet i Italia starter 14.15 lørdag, mens hovedløpet avvikles søndag formiddag.

  Den 21 år gamle bilføreren fra Aurskog er i år inne i sin tredje sesong i klassen under Formel 1.

  Det er ingen hemmelighet at årets Formel 2-sesong blir helt avgjørende for hvilke muligheter som åpner seg videre for Hauger. En fjerde sesong på nest øverste nivå i Formel-sirkuset blir det nemlig ikke. For øyeblikket er 21-åringen på 3.-plass i sammendraget.

  Da Hauger møtte pressen i februar før Formel 2-sesongen, understreket han at plan A er å vinne Formel 2-mesterskapet, og at det ikke fantes en plan B.

  Aurskog-gutten tok steget opp i Formel 2-sirkuset foran 2022-sesongen etter å ha vunnet Formel 3 året før. I debutsesongen endte han på 10.-plass som Prema-fører, før han forflyttet seg til MP Motorsport foran fjoråret.

  2023-sesongen endte med åttendeplass sammenlagt etter varierende resultater.

  (©NTB)

  Pressekonferanse med formel 2-fører Dennis Hauger
  Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal