Hopp til innhold

Skjebnedøgn for langrennsleiren: – Det er nervepirrende

SEISER ALM (NRK): Langrennsløperne har tatt nye koronatester, og nå haster det for de som vil rekke mandagsflyet til Beijing. Olympiatoppen ser på flere alternativer.

Lotta og Tiril Udnes Weng

NY TEST: Tiril Udnes Weng, Lotta Udnes Weng og de andre langrennsløperne har tatt en ny koronatest torsdag morgen.

Foto: Mikal Emil Aaserud / NRK

– Det er nervepirrende. Det er som å vente på svar på eksamen. Står du eller står du ikke? sier Lotta Udnes Weng til NRK.

Hun er ute og trener med sin tvillingsøster Tiril når NRK møter dem i skiløypa i Seiser Alm. Alle utøverne har stått opp 07.15 torsdag morgen for å ta en viktig og avgjørende koronatest.

– Vi tror vi skal dra til Kina, men vi vet ikke når, sier Lotta.

– Vi skal jo til Kina, vi! sier Tiril.

– Er det mulig å ta rutefly til Norge og så til Kina nå?

Jeg har ikke tenkt så mye på det. Vi får ta dag for dag. Hvis vi kommer oss til Norge, og så til Kina, så får vi være fornøyde, medgir Lotta.

Ser på flere alternativer

Det er fortsatt usikkert hvordan de friske langrennsløperne skal komme seg til Beijing. Men det som er sikkert, er at tiden begynner å renne ut dersom man skal rekke flyet som letter mandag 31. januar. De må vise til negativ koronatest som er tatt senest 96 timer før avreise til Beijing.

Toppidrettssjef hos Olympiatoppen, Tore Øvrebø, sier at det jobbes med flere løsninger.

Koronavirus covid-19

USIKKERHET: Det er fortsatt ikke sikkert hvem som sitter på flyet til Beijing mandag. Toppidrettssjef Tore Øvrebø sier de ser på ulike alternativer.

Foto: Vidar Ruud / NTB

– Det er så mange variabler, så jeg kan ikke si for mye. Det er viktig å dem (langrennsløperne) med når de er klare, så alt er fortsatt åpent, forteller Øvrebø til NRK.

– Føles det risikabelt å ha med langrennsløpere på mandagens fly?

– Du får meg ikke med på den. Er de friske, så er de friske. Vi gjør alt vi kan for å redusere smitterisikoen.

Toppidrettssjefen sier de nå jobber med opsjoner, men de har ikke faste alternativer på plass ennå.

– Vi teller dager og forbereder på oss fullt fly, men samtidig holder vi kontakt med flyselskaper om å reise på andre måter. Langrenn ser også på hva som finnes av opsjoner. De er dyktige til å jobbe med dette, så får vi se hvordan det blir. Smitte avgjør hvilke opsjoner man går for. Så må vi se på måten man flyr på, hvilke fly vi tar og dato for avreise, sier Øvrebø og fortsetter:

– Den siste variabelen, er at vi har stor forståelse for uro. Det må være ingen tvil om at vi er opptatt av utøvernes ve og vel.

Innrømmer at dramaet er energitappende

Men det er svært usikkert om lagvenninnene Anne Kjersti Kalvaa og Heidi Weng får bli med på reisen. Onsdag bekreftet langrennslandslaget at de to har testet positivt på koronaviruset.

Heidi Weng

KORONASMITTET: Heidi Weng og lagvenninne Anne Kjersti Kalvå testet positivt på korona onsdag.

Foto: Gian Ehrenzeller

Det betyr at de må isoleres i Italia, og det er høyst usikkert om de får delta i OL i det hele tatt.

Det er på en måte skremmende, men det er ikke så sjokkerende at noen skulle få det. Det viruset sprer seg som ild i tørt gress. Vi har mest medfølelse for dem det gjelder. Nå må vi støtte de som er på hotellet, mener Lotta Udnes Weng.

Og selv om de skulle helst prøvd å tenke på noe annet og bruke så lite energi som mulig på dramaet, så innrømmer tvillingene at det er vanskelig å gjøre nettopp det.

For eksempel i dag, så måtte vi stå opp 07.15 for å ta koronatest. Vanligvis hadde vi sovet til 08.15, så det blir på en måte et stressmoment. Vi har bestemt oss for å trene litt mindre enn planlagt, så får vi satse på at totalen blir bra, sier Lotta.

Johaug: – Ubeskrivelig situasjon

Johaug møtte pressen med munnbind og god avstand.

– Det er vanskelig å finne trøstende ord i en sånn sammenheng. Man prøver å være en god lagvenninne og støtte dem, men det er en ubeskrivelig situasjon å komme opp i, sier Therese Johaug til TV 2, VG og andre oppmøtte fra pressen i Seiser Alm denne torsdagsmorgenen.

Johaug har tidligere sagt at han hun ønsker å møte kjæresten sin når de skal innom Norge før avreise til Kina. Det tror ikke Udnes Weng-tvillingene er lurt. De tror dessuten ikke at det er aktuelt nå lenger.

Det er ingen som har tenkt å gjøre det nå, tror jeg. Det blir til et tomt hus, i så fall, sier Tiril.

– Du tror Johaug kommer over på andre tanker?

– Ja, svarer Tiril.

Sportsnyheter

Everton

Absurd hendelse i nedrykksdrama: – Biter han ikke, da?

Med nød og neppe unngikk Everton en krisesesong og skal også spille Premier League neste sesong. I jubeleuforien ble også en glefsesituasjon og bitespekulasjoner heftig diskutert.

Siste nytt

 • Ishockey: Canada tok VM-gull

  Storfavoritt Canada innfridde i finalen, og jublet for VM-gull etter seier 5–2 i finalen mot Tyskland.

  Det var 2–2 etter to perioder. I 3. periode scoret Samuel Blais, Tyler Toffoli og Scott Laughton for Canada. Dermed tok hockeystormakten sitt 28.(!) VM-gull.

  Tidligere søndag tok Latvia en høyst sensasjonell VM-bronse etter 4-3-seier over USA.

  Finland Hockey Worlds
  Foto: Pavel Golovkin / AP
 • Sørloth scoret da Real Sociedad sikret mesterligaspill

  Alexander Sørloth sitt tolvte seriemål for sesongen da da Real Sociedad tapte 1-2 for Atletico Madrid søndag. Dermed er han tidenes mestscorende nordmann i én og samme La Liga-sesong.

  Det gjenstår bare én serierunde i spansk toppfotball denne sesongen, og med fire poeng ned til Villarreal på femteplassen er Real Sociedad sikret plass i mesterligaens gruppespill neste sesong. Villarreal tapte 1-2 for Rayo Vallecano søndag, skriver NTB.

  Sørloth, scoring
  Foto: LLUIS GENE / AFP
 • Målrikt mellom Southampton og Liverpool

  Mohamed Elyounoussi og Southampton var nedrykksklare før siste serierunde, men de bidro likevel med underholdning søndag. Da spilte de nemlig 4-4 mot Liverpool.

  Elyounoussi var med fra start for Southampton og ble byttet ut etter 63 minutter. Totalt spilte han 33 seriekamper denne sesongen, 27 fra start. Han noterte seg for ett mål og én målgivende pasning, skriver NTB.

  Premier League - Southampton v Liverpool
  Foto: PETER NICHOLLS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste