Hopp til innhold

Skjebnedøgn for langrennsleiren: – Det er nervepirrende

SEISER ALM (NRK): Langrennsløperne har tatt nye koronatester, og nå haster det for de som vil rekke mandagsflyet til Beijing. Olympiatoppen ser på flere alternativer.

Lotta og Tiril Udnes Weng

NY TEST: Tiril Udnes Weng, Lotta Udnes Weng og de andre langrennsløperne har tatt en ny koronatest torsdag morgen.

Foto: Mikal Emil Aaserud / NRK

– Det er nervepirrende. Det er som å vente på svar på eksamen. Står du eller står du ikke? sier Lotta Udnes Weng til NRK.

Hun er ute og trener med sin tvillingsøster Tiril når NRK møter dem i skiløypa i Seiser Alm. Alle utøverne har stått opp 07.15 torsdag morgen for å ta en viktig og avgjørende koronatest.

– Vi tror vi skal dra til Kina, men vi vet ikke når, sier Lotta.

– Vi skal jo til Kina, vi! sier Tiril.

– Er det mulig å ta rutefly til Norge og så til Kina nå?

Jeg har ikke tenkt så mye på det. Vi får ta dag for dag. Hvis vi kommer oss til Norge, og så til Kina, så får vi være fornøyde, medgir Lotta.

Ser på flere alternativer

Det er fortsatt usikkert hvordan de friske langrennsløperne skal komme seg til Beijing. Men det som er sikkert, er at tiden begynner å renne ut dersom man skal rekke flyet som letter mandag 31. januar. De må vise til negativ koronatest som er tatt senest 96 timer før avreise til Beijing.

Toppidrettssjef hos Olympiatoppen, Tore Øvrebø, sier at det jobbes med flere løsninger.

Koronavirus covid-19

USIKKERHET: Det er fortsatt ikke sikkert hvem som sitter på flyet til Beijing mandag. Toppidrettssjef Tore Øvrebø sier de ser på ulike alternativer.

Foto: Vidar Ruud / NTB

– Det er så mange variabler, så jeg kan ikke si for mye. Det er viktig å dem (langrennsløperne) med når de er klare, så alt er fortsatt åpent, forteller Øvrebø til NRK.

– Føles det risikabelt å ha med langrennsløpere på mandagens fly?

– Du får meg ikke med på den. Er de friske, så er de friske. Vi gjør alt vi kan for å redusere smitterisikoen.

Toppidrettssjefen sier de nå jobber med opsjoner, men de har ikke faste alternativer på plass ennå.

– Vi teller dager og forbereder på oss fullt fly, men samtidig holder vi kontakt med flyselskaper om å reise på andre måter. Langrenn ser også på hva som finnes av opsjoner. De er dyktige til å jobbe med dette, så får vi se hvordan det blir. Smitte avgjør hvilke opsjoner man går for. Så må vi se på måten man flyr på, hvilke fly vi tar og dato for avreise, sier Øvrebø og fortsetter:

– Den siste variabelen, er at vi har stor forståelse for uro. Det må være ingen tvil om at vi er opptatt av utøvernes ve og vel.

Innrømmer at dramaet er energitappende

Men det er svært usikkert om lagvenninnene Anne Kjersti Kalvaa og Heidi Weng får bli med på reisen. Onsdag bekreftet langrennslandslaget at de to har testet positivt på koronaviruset.

Heidi Weng

KORONASMITTET: Heidi Weng og lagvenninne Anne Kjersti Kalvå testet positivt på korona onsdag.

Foto: Gian Ehrenzeller

Det betyr at de må isoleres i Italia, og det er høyst usikkert om de får delta i OL i det hele tatt.

Det er på en måte skremmende, men det er ikke så sjokkerende at noen skulle få det. Det viruset sprer seg som ild i tørt gress. Vi har mest medfølelse for dem det gjelder. Nå må vi støtte de som er på hotellet, mener Lotta Udnes Weng.

Og selv om de skulle helst prøvd å tenke på noe annet og bruke så lite energi som mulig på dramaet, så innrømmer tvillingene at det er vanskelig å gjøre nettopp det.

For eksempel i dag, så måtte vi stå opp 07.15 for å ta koronatest. Vanligvis hadde vi sovet til 08.15, så det blir på en måte et stressmoment. Vi har bestemt oss for å trene litt mindre enn planlagt, så får vi satse på at totalen blir bra, sier Lotta.

Johaug: – Ubeskrivelig situasjon

Johaug møtte pressen med munnbind og god avstand.

– Det er vanskelig å finne trøstende ord i en sånn sammenheng. Man prøver å være en god lagvenninne og støtte dem, men det er en ubeskrivelig situasjon å komme opp i, sier Therese Johaug til TV 2, VG og andre oppmøtte fra pressen i Seiser Alm denne torsdagsmorgenen.

Johaug har tidligere sagt at han hun ønsker å møte kjæresten sin når de skal innom Norge før avreise til Kina. Det tror ikke Udnes Weng-tvillingene er lurt. De tror dessuten ikke at det er aktuelt nå lenger.

Det er ingen som har tenkt å gjøre det nå, tror jeg. Det blir til et tomt hus, i så fall, sier Tiril.

– Du tror Johaug kommer over på andre tanker?

– Ja, svarer Tiril.

Sportsnyheter

Kaos utenfor finalestadion – Liverpool krever gransking

Trengsel, lange køer og kaos utenfor stadion som skal holde mesterligafinalen mellom Liverpool og Real Madrid førte til at kampen ble utsatt.

Siste nytt

 • Fransk kanal: 68 arrestert i forbindelse med bråket utenfor Champions League-finalen

  Den franske TV-kanalen RMC Sport melder at 68 personer er arrestert etter bråket utenfor Champions League-finalen lørdag kveld. Dette gjelder både bråket utenfor selve arenaen, men også på de to supporterarrangementene andre steder i Paris, skriver VG.

  Det oppsto trengsel og kaos utenfor kamparenaen Stade de France før finalen mellom Liverpool og Real Madrid, som førte til at kampen ble utsatt med en drøy halvtime.

 • Hovland falt flere plasser i Texas

  Golfproffen Viktor Hovland falt mange plasser i PGA-turneringen i Texas etter en runde tre slag over par lørdag.

  Nordmannen er tre slag under par totalt, men er nede på 24.-plass på listene foreløpig. Alle er ikke ferdig med tredje runde ennå.

  Nordmannen fikk en elendig start med dobbelt bogey på første hull, før det ble birdie på neste. Bogey på hull fire og birdie på hull sju gjorde at han var ett slag over par etter de første ni.

  Det gikk ikke veldig mye bedre på de ni siste. Bogey på hull 14 og 17 og ellers par ble beholdningen. Hovland er dermed fire slag bak spillerne som er blant topp 10 foreløpig. (NTB)

 • Ruud hentet seg inn etter kollaps – videre i French Open

  Casper Ruud tok seg til 3. runde i French Open i 2019, 2020 og 2021, men har aldri tatt seg lenger. Men mot italienske Lorenzo Sonego var tredje runde-spøkelset over og Ruud tangerte sitt beste resultat i en Grand Slam-turnering ved å ta seg til 4. runde med 6-2, 6-7, 1-6, 6-4, 6-3.

  Og Ruud fikk en drømmestart og hadde få problemer med italieneren i første sett. Etter en jevn start viste nordmannen hvorfor han er blant verdens aller beste tennisspillere og vant settet 6–2.

  Men i andre sett fikk Ruud det tyngre og Sonego tok han hele veien til tie break. Der var italieneren sterkest og utlignet i sett.

  Det satt tydelig en støkk i Ruud for i tredje sett var Sonego i en egen klasse. Italieneren spilte ball i hatt med Snarøya-gutten og vant settet på overlegent vis 6–1.

  I fjerde og potensielt avgjørende sett skjerpet Ruud seg og kriget seg tilbake i kampen. Lettelsen var tydelig da Ruud sikret settet og et femte sett.

  Det hjalp på selvtilliten og i femte sett var Ruud igjen førende og Sonego klarte ikke sjokkere lenger. Snarøya-gutten var unormalt høylytt og jublet vilt ved hvert poeng da han sikret seieren 6-3.

  I neste runde møter han polske Hubert Hurkacz, som slo David Goffin (7–5, 6–2,6–1) lørdag.

  Nordmannens beste prestasjon i en Grand Slam-turnering til nå er 4. runde fra Australian Open i 2021.

  France Tennis French Open
  Foto: Thibault Camus / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste