En rapport fra Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI), som offentliggjøres mandag, konkluderer med at fluorforbindelser hoper seg opp i kroppen.
Skiskytternes landslagslege Baard I. Freberg varslet om problemet.
Foto: NRKForskerne er svært usikre på langtidsvirkningene, og anbefaler alle som bruker det om å utvise stor forsiktighet.
NRK kjenner ikke til at det tidligere skal være utført forskning på mennesker og miljøgiftige fluorforbindelser.
Profesjonelle skismørere har lenge fryktet at arbeidsmiljøet i smørebodene er helsefarlig.
De bruker blant annet det populære Swix-produktet Cera F, men også fluorprodukter fra andre leverandører inneholder tilsvarende stoffer, som selges helt lovlig i Norge. Swix har samarbeidet med STAMI i forskningsarbeidet.
Swix-produktet Cera F.
-Smørerne kom til meg med diffuse plager, de følte seg dårlige etter at de hadde arbeidet med fluorpulver. Jeg følte det var min plikt som lege å varsle om at noe kunne være galt, sier skiskytternes landslagslege Baard I. Freberg til NRK.
Han er doktorgradsstipendiat ved STAMI og har vært instituttets gjesteforsker under prosjektet.
Mødre, fedre og unge skiløpere som bruker pulveret hjemme i kjellerboden skal også passe på. Det finnes mange smøreboder rundt om i Norge der det ikke finnes ventilasjon.
-Vi anbefaler at alle bruker verneutstyr når de påfører slikt pulver. Verken forskere eller andre kan si noe om langtidsvirkninger av fluorforbindelser. Vi har påvist at stoffene lagres i kroppen, noe mer enn det kan vi ikke si, opplyser Freberg til NRK.
Bekymret for framtiden
Smører Tom Idar Haugen opplever at han brekker seg når han kommer inn i smørebua.
Foto: NRKSmørere NRK har snakket med sier de brekker seg og kaster opp.
Svimmelhet, pusteproblemer og mye dårligere almenntilstand er andre symptomer når de er i kontakt med pulveret.
Dette gjelder smørere i de fleste skiidretter, totalt dreier det seg om minst 2000 fagfolk i skiskyting, langrenn, kombinert, alpint og hopp.
- Jeg har ikke lyst til å gå å være prøvekanin med den helserisikoen det innebærer så jeg håper det blir tatt tak i. sier Tom Idar Haugen til NRK.
30-åringen fra Drangedal har smurt for skiskytterne i fem sesonger og har blant annet ansvaret for skiene til Emil Hegle Svendsen.
Etter fjorårssesongen avga han en lungetest som viste drastisk redusert kapasitet. En ny test i høst viste at han lå på samme nivå som ”mannen i gata”.
- Jeg går en tre-fire, av og til fem, mil på ski hver dag så jeg håper jo at kroppen er generelt friskere enn den vanlige mannen på gaten, sier Tom Idar Haugen.
Smøremiljøet er rystet
Onsdag ble den endelige forskningsrapporten overlevert fra STAMI til Olympiatoppen, som for to år siden ba instituttet forske på problemet etter anmodning fra Freberg. Rapporten ryster nå det internasjonale smøremiljøet.
Rapporten skal først offentliggjøres i morgen, men allerede nå kan du lese innholdet på nrksport.no. Les
.Fluorpulver, som er mye brukt blant både profesjonelle- og amatørsmørere, avgir gasser og støv under oppvarming med smørejern og bruk av børster.
Det hoper seg opp i kroppen og blir værende i blodet i årevis. Halveringstiden for disse fluorforbindelsene er skremmende fem år.
- Nå vet vi ikke nok om disse stoffene og den effekten de har på mennesker. Miljømyndighetene er bekymret over hva de kan gjøre med mennesker på sikt, og det gjelder over hele verden og ikke bare i Norge, sier skiskytternes landslagslege Baard I. Freberg til NRK.
STAMIs forskningsdirektør Pål Molander har vært med på studien.
Foto: NRKSTAMI-studien er gjennomført takket være hjelp fra 47 smørere fra 9 nasjoner, som alle jevnlig har avgitt blod- og pusteprøver. De er testet over en toårsperiode.
- Bare det at et stoff opphoper seg i kroppen, såkalt bioakkumulerer, er en grunn til at man skal vise forsiktighet, sier STAMIs forskningsdirektør Pål Molander til NRK.
Kreft og hormonforandringer
Resultater fra dyreforsøk med tilsvarende fluorforbindelser som er påvist i de profesjonelle skismørernes blod, er skremmende lesning:
”En oversiktsrapport utgitt av ”Society of Toxicologi” fra 2007 oppsummerer all forskning i verden på fluorforbindelser de siste ti årene.
I forsøk med rotter er det funnet følgende:
- Leverforstørrelser
- Leversvulster
- Dramatiske misdannelser på nyfødte
- Stoffskifteforstyrrelser
- Hormonforandringer
- Endring i arvestoff
- I tillegg er det funnet økt hyppighet av leverkreft i forsøk på fisk.
Ekspertene er svært uenige om langtidsvirkningene, men noen dyreforsøk påviser også økt fare for blære-, nyre- og prostatakreft.
Det er imidlertid gjort langt sikrere funn på at eksponering kan gi den alvorlig sykdommen diabetes.