Hopp til innhold

Skismurning kan gi alvorlig sykdom

NRK kan i dag avsløre at fluorpulver, som brukes daglig av profesjonelle skismørere og amatører verden over, er svært helseskadelig og kan resultere i alvorlig sykdom på sikt.

Video nsps_upload_2009_12_20_11_28_50_1968.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se Tom Idar Haugen inne i smørebua.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

En rapport fra Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI), som offentliggjøres mandag, konkluderer med at fluorforbindelser hoper seg opp i kroppen.

Bård Freberg

Skiskytternes landslagslege Baard I. Freberg varslet om problemet.

Foto: NRK

Forskerne er svært usikre på langtidsvirkningene, og anbefaler alle som bruker det om å utvise stor forsiktighet.

NRK kjenner ikke til at det tidligere skal være utført forskning på mennesker og miljøgiftige fluorforbindelser.

Profesjonelle skismørere har lenge fryktet at arbeidsmiljøet i smørebodene er helsefarlig.

Jeg merker det spesielt godt på at når jeg går inn i bua, så begynner jeg fort å brekke meg eller kaste opp.

Tom Idar Haugen / NRK

De bruker blant annet det populære Swix-produktet Cera F, men også fluorprodukter fra andre leverandører inneholder tilsvarende stoffer, som selges helt lovlig i Norge. Swix har samarbeidet med STAMI i forskningsarbeidet.

Swix-produktet Cera F

Swix-produktet Cera F.

-Smørerne kom til meg med diffuse plager, de følte seg dårlige etter at de hadde arbeidet med fluorpulver. Jeg følte det var min plikt som lege å varsle om at noe kunne være galt, sier skiskytternes landslagslege Baard I. Freberg til NRK.

Han er doktorgradsstipendiat ved STAMI og har vært instituttets gjesteforsker under prosjektet.

Mødre, fedre og unge skiløpere som bruker pulveret hjemme i kjellerboden skal også passe på. Det finnes mange smøreboder rundt om i Norge der det ikke finnes ventilasjon.

-Vi anbefaler at alle bruker verneutstyr når de påfører slikt pulver. Verken forskere eller andre kan si noe om langtidsvirkninger av fluorforbindelser. Vi har påvist at stoffene lagres i kroppen, noe mer enn det kan vi ikke si, opplyser Freberg til NRK.

Bekymret for framtiden

Tom Idar Haugen

Smører Tom Idar Haugen opplever at han brekker seg når han kommer inn i smørebua.

Foto: NRK

Smørere NRK har snakket med sier de brekker seg og kaster opp.

Svimmelhet, pusteproblemer og mye dårligere almenntilstand er andre symptomer når de er i kontakt med pulveret.

Dette gjelder smørere i de fleste skiidretter, totalt dreier det seg om minst 2000 fagfolk i skiskyting, langrenn, kombinert, alpint og hopp.

- Jeg har ikke lyst til å gå å være prøvekanin med den helserisikoen det innebærer så jeg håper det blir tatt tak i. sier Tom Idar Haugen til NRK.

30-åringen fra Drangedal har smurt for skiskytterne i fem sesonger og har blant annet ansvaret for skiene til Emil Hegle Svendsen.

Etter fjorårssesongen avga han en lungetest som viste drastisk redusert kapasitet. En ny test i høst viste at han lå på samme nivå som ”mannen i gata”.

- Jeg går en tre-fire, av og til fem, mil på ski hver dag så jeg håper jo at kroppen er generelt friskere enn den vanlige mannen på gaten, sier Tom Idar Haugen.

Smøremiljøet er rystet

Onsdag ble den endelige forskningsrapporten overlevert fra STAMI til Olympiatoppen, som for to år siden ba instituttet forske på problemet etter anmodning fra Freberg. Rapporten ryster nå det internasjonale smøremiljøet.

Rapporten skal først offentliggjøres i morgen, men allerede nå kan du lese innholdet på nrksport.no. Les Hele rapporten om skismøring .

Fluorpulver, som er mye brukt blant både profesjonelle- og amatørsmørere, avgir gasser og støv under oppvarming med smørejern og bruk av børster.

Det hoper seg opp i kroppen og blir værende i blodet i årevis. Halveringstiden for disse fluorforbindelsene er skremmende fem år.

- Nå vet vi ikke nok om disse stoffene og den effekten de har på mennesker. Miljømyndighetene er bekymret over hva de kan gjøre med mennesker på sikt, og det gjelder over hele verden og ikke bare i Norge, sier skiskytternes landslagslege Baard I. Freberg til NRK.

Pål Molander

STAMIs forskningsdirektør Pål Molander har vært med på studien.

Foto: NRK

STAMI-studien er gjennomført takket være hjelp fra 47 smørere fra 9 nasjoner, som alle jevnlig har avgitt blod- og pusteprøver. De er testet over en toårsperiode.

- Bare det at et stoff opphoper seg i kroppen, såkalt bioakkumulerer, er en grunn til at man skal vise forsiktighet, sier STAMIs forskningsdirektør Pål Molander til NRK.

Kreft og hormonforandringer

Resultater fra dyreforsøk med tilsvarende fluorforbindelser som er påvist i de profesjonelle skismørernes blod, er skremmende lesning:

”En oversiktsrapport utgitt av ”Society of Toxicologi” fra 2007 oppsummerer all forskning i verden på fluorforbindelser de siste ti årene.

I forsøk med rotter er det funnet følgende:

  • Leverforstørrelser
  • Leversvulster
  • Dramatiske misdannelser på nyfødte
  • Stoffskifteforstyrrelser
  • Hormonforandringer
  • Endring i arvestoff
  • I tillegg er det funnet økt hyppighet av leverkreft i forsøk på fisk.

Ekspertene er svært uenige om langtidsvirkningene, men noen dyreforsøk påviser også økt fare for blære-, nyre- og prostatakreft.

Det er imidlertid gjort langt sikrere funn på at eksponering kan gi den alvorlig sykdommen diabetes.

Video: Legen bekymret

Video nsps_upload_2009_12_20_11_29_58_1969.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Sportsnyheter

Women's Champions League - Quarter Final - Second Leg - Arsenal v Bayern Munich

Maanum hylles etter drømmescoring: – Ikke en keeper i verden som tar den

Det ble en stor jubeldag for to av Norges største landslagsstjerner.

Siste nytt

  • Norges Bordtennisforbund legger seg flate

    «Norges Bordtennisforbunds styre og administrasjon vil beklage til alle paraspillere som opplevde å måtte spille under dårligere forhold på fredag i NM», innleder forbundet pressemeldingen med.

    Videre skriver de at de ønsker at alle skal behandles likeverdig i norsk bordtennis og fremover blir det en tydelig innstramming med tanke på oppfølging av nasjonale arrangementer fra NBTF.

    NRK omtalte nylig at flere parautøvere opplevde å bli nedprioriterte under norgesmesterskapet i bordtennis for andre året på rad.

    Steffen Lande Salomonsen fra Stord var en av dem som raste. Han viste til at bordtennisnettet var skeivt og at det mangle skille rundt bordene for å stoppe ballene.

    Salomonsen skrev selv på Facebook at man ble møtt med direkte personangrep, som inneholdt diskriminering og nedlatende kommentarer. Han hevder blant annet å ha blitt kalt et «søppelmenneske»-

    NRK snakket med arrangørrepresentanten som var i munnhoggeri med Salomonsen, Olav Haraldseid.

    Han vedgår at det var høylytt diskusjon, men han mener Salomonsen har hørt feil og avviser på det sterkeste å ha kalla Salomonsen et «søppelmenneske».

    Også bordtennisprofil Tommy Urhaug reagerte på arrangementet.

    – Etter det vi opplevde på NM i fjor og etterspillet som var etter det, hadde vi som parautøvere et håp om at årets NM skulle bli bedre. Men det ble det dessverre ikke, skrev han på Facebook.

    Sommer-Paralympics i Tokyo 2021
    Foto: Torstein Bøe / NTB
  • Danmark avlyser fektestevne – ønsker ikke russisk deltakelse

    Det danske fekteforbundet (DFF) har avlyst et internasjonalt stevne i København. Årsaken er at DFF ikke vil ha russere og belarusere i aksjon.

    Det internasjonale fekteforbundet (FIE) har nemlig gitt russere og belarusere tillatelse til å delta igjen.

    Styreleder Jan Sylvest Jensen i DFF opplyser at avgjørelsen om avlysningen ble tatt onsdag kveld.

    – Vi kom fram til at vi dessverre ikke klarer å gjennomføre det. Det kan vi ikke gjøre når reglene er som de er nå, når russerne og belaruserne får være med, sier Jensen. (NTB)

  • Avis: PL-klubber vil forby bettingsponsorer på draktene

    Klubbene i Premier League er enige om en avtale som gjør at gamblingselskap ikke skal få lov til å fronte seg som hovedsponsor på klubbenes drakter.

    Ifølge The Times skal klubbene møtes torsdag, og en endelig avtale er ventet å komme på plass. Et eventuelt vedtak kan måtte vente til juni når Premier League har sitt sommermøte. Endringene skal foregå over en treårsperiode.

    8 av 20 klubber i toppdivisjonen har et gamblingselskap som hovedsponsor på drakten. Av de åtte er Fulham og Newcastle, men det er fra før bestemt at de skal ha andre sponsorer fra neste sesong.

    Det er likevel ventet at de klubbene som fortsatt ønsker det, vil få lov til å ha gamblingsponsor på ermene på drakten. Sponsorendringene i den engelske toppfotballen kommer av at den britiske regjeringen utarbeider et lovforslag som vil forby reklame for gambling.

    Ifølge The Times har en ikke navngitt klubb opplyst om at de mister rundt 130 millioner kroner i inntekt om de mister sin sponsor. (NTB)

    Britain Soccer Conference League
    Foto: Kin Cheung / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste